Героите от повестта "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев
ИмеГероите от повестта "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев
Дата на преобразуване29.09.2012
Размер53.6 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.belschool.net/files/domashniraboti/8/a/67.doc
Героите от повестта “Крадецът на праскови” на Емилиян Станев

Име

Елисавета

(Лиза)

Иво Обретенович

Михаил

Кольо и господин Петков

Първа поява

“Един ден видях пред нея да стои една жена”

“зад лозите се раздвижи човек и пред смаяните ни погледи се изправи млад мъж”

“Помниш ли полковника?”

“През евакуацията продадох наследството, което получих след смъртта на баща си”

Портрет

“облечена в светлосиня рокля, с широки ръкави, през които излизаха нейните ослепително бели, разголени ръце.Къдравата й коса, златиста и буйна, лежеше разчесана в скута й ... очите й – дълбоки и сини, изпълнени с мека светлина и тъга”, “Лицето й имаше прясна и свежа руменина, кожата й бе станала гладка и чиста, матово бледа от златистия загар, придобит навън.Очите й светеха с лъчезарна чистота – малко разширените зеници хвърляха в тях тъмни сенки, които ги правеха по-дълбоки и по-големи, а устата й се усмихваше в единия си ъгъл загадъчно.”

“Беше гологлав”, “измършавяла плът”, “Краката му бяха боси и одраскани.Беше мургав и колкото да бе отпаднал и нечист, личеше, че е хубав мъж. Къдравите му, отдавна неподстригани смолисто черни коси и неговите големи очи, които гладът беше направил блестящи, му придаваха вид на избягал каторжник”

“Той беше шишкав, към петдесетгодишен, плещест, късоврат, с плътно прилепнали към черепа уши, с остри, сиви очи и побелели коси, стригани алаброс.Тоя алаброс придаваше на главата му израз на рис”

“Избелелите очи със зачервени клепачи, големият нос, беззъбата уста и тая костелива ръка.... Някога той имаше брадичка и тая брадичка, подострена като молив, обичаше да дъвче, когато ни изпитваше на черната дъска.Тая забележителност сега липсваше... Но той все още изглеждаше жизнен, пъргав и чистичък.... От него дъхаше спретнатост и порядъчност”

Реч, интонации

“Как посмяхте да влезете тук? Знаете ли чие е това лозе?”, “В какви ужасни години живеем”, “Защо да не бъдем по-човечни?”, “Мога да му дам някоя дреха”, “Мило момче”, “Трябва да му кажа да не идва повече”

“Ради бога, госпожо ... гладен бях”, “Благодаря, много ви благодаря”, “Шпионирах”, “Трябва да ви виждам ... Леко понасям всичко, когато мисля за вас ... Тогава лагерът не ми се вижда толкова страшен и живота ми става поносим.Тия минути ми връщат вярата в живота”

“Я остави тия даскалски приказки”, “Страх ме е, че ще загубим и тая война”, “Впрочем не си много млада.Какво си въобразяваш? Наближаваш четиридесет”, “Твоята старост все още е далеч”

“Ах, ти, Кольо ...лошо момче, нима не ме помниш?”, “Много по-ужасно.Тоя изглежда добре”, “Полковникът няма навик да задържа гостите си”

Биография

“Брачният й живот премина между три войни ...Тя помнеше само няколко хубави дни от техния брак”, “беше учителка в града”, “бе от видно, ала обедняло семейство”

“Оказа се, че е роден някъде към Сплит, от баща хърватин и майка сръбкиня.Бил музикант, преподавател по музика в една от белградските гимназии”

“В 1912 и 1913 година беше се бил срещу турците и сърбите, които го раниха с шрапнел в горната част на бедрото”

“Бях напуснал моя роден град..., тъкмо привършваше Първата световна война”, “моя някогашен учител по аритметика”

Социална характеристика

“Ползваше се с уважението на гражданите”, “жената на полковника”, “благодарение на поста, който заема,можеше да има в къщата си всичко,което другите нямаха”

“пленник”, “Аз съм само един пленник, който сам не знае какво е”

“На полковника беше поверена тая разноцветна пленническа маса”

“учител”, “продадох”, “Ако не бе нуждата, никога не бих продал това място”

Психологическа характеристика

“това я дразнеше”, “искаше по тоя начин да й внуши, че и тя е стара”, “желанието й да го види става все по-силно”, “Какво правя аз, боже мой? ...Какво става с мене днес, луда ли съм?”, “Трябва да му кажа да не идва вече”, “душата й бе разделена на две същества: едното – примирената, угнетена жена, чакаща пристъпващата насреща й старост с безразлично отчаяние и тъга, и другото – непознато досега, вярващо, любещо и ликуващо същество, което отхвърляше нейния разум и желаеше да живее свободно и щастливо”, “Тя го погледна злобно, усети, че го намрази с цялата си душа”

“Очевидно нямаше представа на каква опасност беше са изложил”, “Той я притегли към себе си и преди да се опомни, целуна я с жадни, трепетни устни...”

“За него дисциплината беше сляпо и безпрекословно подчинение, а върхът на военното изкуство – ударът с нож”, “Той презираше румънците и диво мразеше сърбите”, “Той се гордееше с тия дръвчета”, “да й внуши, че и тя е стара”

“Спомних си”, “каза той с такъв тон, който показваше, че все още не може да забрави оскърблението и че не му се иска да говори нито за полковника, нито за жена му”

Поведение, действия и мотиви на поведение

“Тя се появи с табла, на която бе сложила храна”, “Тя беше принудена да крие ботушите от мъжа си”, “Тя се отскубна от обятията му и избяга към колибата непохватно и бързо”, “Господарката се застреля към четири часа с револвера на господин полковника”, “задържаше го до последната минута”

“Неочаквано той сплете пръстите си с нейните ... Тя усети другата му ръка на кръста си ... Но ръката му не се махна.Той я притегли към себе си и преди да се опомни, целуна я с жадни устни”

“Той настоя да му донесат топла вода и след малко ординарецът донесе”, “да й внуши, че и тя е стара”

“Тръгнах по стария, познат път”, “Завтекох се да й помогна да се справи с крадеца”, “Аз седнах до пленника и поведох разговор”, “На учителя се стори, че плиснаха в лицето му нещо горещо и парливо.Той се отдръпна назад, за да се запази от дробинките, които изчаткаха по сухите клонове на лозето”

Отношения с другите герои

“Трябваше да ме помолите, щях да ви откъсна каквото пожелаете”, “Странно, ти много се подмладяваш ... И някак си променена.Дори походката ти е друга”, “Аз я смятах за безсърдечна ... достойна другарка на такъв човек, какъвто беше полковникът. Но жена ми беше на друго мнение.По-късно се убедих, че тя бе права”, “Неочаквано той сплети пръстите си с нейните”

“Трябваше да ме помолите, щях да ви откъсна”, “Ако сте толкова гладен елате с мен”

“От него се бояха всички, най-вече ние, децата”, “той е много строг с пленниците”, “Тя го погледна злобно, усети, че го намрази с цялата си душа”

“Знаете ли, че има патрули, които стрелят по всеки пленник, който напусне лагера?”, “не може да забрави оскърблението”

Отношение на автора към героя

Застаряващата жена на полковника усеща магията на любовта, тя за първи път се чувства свободна благодарение на пленника, въпреки че любовта им е невъзможна.

Той събужда живота в Елисавета.

Полковникът се чувства стар и се опитва да внуши и на жена си, че е стара, но след срещата с пленника тя се променя.

Те са в ролята на разказвача и разкриват една невъзможна любов

Драгомира 8а

Свързани:

Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев icon1. Предварителна представа за
Алгоритъм за средства, насочващи процеса на разбирането в повестта “Крадецът на праскови” от Емилиян Станев
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconПлан за интерпретативно съчинение Антон Стоев 8г клас
Любовта и човешките предразсъдъци в повестта “Крадецът на праскови” от Емилиян Станев
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconПлан I. Увод: в повестта,,Крадецът на праскови Емилиян Станев разкрива едни от най-съкровените чувства на човека. Това са любовта,свободата и щастието. Но те винаги вървят ръка за ръка с омразата, покорството и нещастието. II. Теза
В повестта,,Крадецът на праскови” Емилиян Станев разкрива едни от най-съкровените чувства на човека. Това са любовта,свободата и...
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconЛюбовта, свободата и щастието в повестта "Крадецът на праскови" от Емилиян Станев
Първата Световна Война е време на насилия, убийства и много трагедии и тази атмосфера не предразполага към хубави и щастливи събития....
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconТематично-смислов план на "Крадецът на праскови" от Емилиян Станев Описанието на града

Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconКрадецът на праскови от Емилиян Станев
Военнопленикът не е крадецът, който познаваме от Библията. Той търси не само необходимост за оцеляване, но и спасение на самотната...
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconКрадецът на праскови Емилиян Станев
Заглавието(метафорични значения) – Обретенович открадва не само прасковите,а и любовта на Елисавета
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconЛитература български език
Емилиян Станев. „Крадецът на праскови” – сюжет, композиция, герои. Проблемът за любовта като изпитание и самоопознаване
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconКрадецът на праскови от Емилиян Станев
Заглавието на произведението ракрива метафорично “откраднатата” от пленника любов. Прасковите символизират обичта на Обретенович...
Героите от повестта \"Крадецът на праскови\" на Емилиян Станев iconУрок с използване на интерактивни методи на обучение
Тема: Изпитанията пред човешкия характер (упражнение върху образите на героите в повестта “Крадецът на праскови”)
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом