Тема: строителство, строителен контрол
ИмеТема: строителство, строителен контрол
страница1/10
Дата на преобразуване14.02.2013
Размер0.99 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.kab.bg/monitoring/08.12.2011.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
08 декември 2011 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИСъдържание:

В. 24 часа 2

В. 24 часа 2

В. Телеграф 12

В. Телеграф 13

В. Телеграф 13

В. Телеграф 13

В. Телеграф 14

В. Стандарт 14

В. Стандарт 15

В. Стандарт 15

В. Стандарт 16

В. Стандарт 16

В. Стандарт 16

В. Стандарт 17

В. Стандарт 17

В. Стандарт 18

В. Новинар 21

В. Новинар 22

В. Новинар 22

В. Монитор 22

В. Земя 29

В. Земя 29

В. Труд 33

В. Труд 33

В. Труд 33

В. Труд 34

В. Труд 35

В. Труд 35

В. Труд 35

В. Класа 37

В. Класа 38

В. Класа 38

В. Капитал Daily 40

В. Капитал Daily 40

В. Капитал Daily 41

В. Капитал Daily 42

В. Дума 44

В. Атака 45

В. Сега 50

08.12.2011 г.,с. 36


Бойко Борисов помага и на „Локо" (Сф)


Подготвят ремонт на стадиона в Надежда при положителен резултат от експертизата


КОКО БОТУШАРОВ

След като е на път да осигури спонсори за грандовете „Левски" и ЦСКА, министър-председателят Бойко Борисов ще съдейства „Локо" (Сф) да се върне на своя стадион за мачовете от пролетния дял на „А" група, научи „24 часа". Премиерът е обещал да помогне да се уреди проблемът със съоръжението в Надежда. Единственият вариант собственикът Николай Гигов да продължи да финансира клуба е то отново да отвори врати и бизнесменът да не плаща безумни суми за наеми. Това може да стане само ако течащата в момента експертиза позволи стадионът да функционира, макар и след нужния ремонт на най-належащите места. Борисов ще помогне именно за по-бързото излизане на становището на института за археология и градоустройство. Гигов вече обяви, че чака до 16-и да има яснота около стадиона, което ще доведе до определяне и на неговата позиция. Той е най-дългогодишният президент в българския футбол, като налива пари в него от вече почти 20 г. При положителен резултат от експертизата Гигов вече имал готовност с план за козметичния ремонт, който ще позволи да бъдат спестени парите от наеми. Било преговаряно и с фирма, която да се заеме със светкавичното закърпване на невралгичните места в Надежда. В същото време още двама футболисти, за които се знаеше, че напускат, вчера официално подадоха молби за едностранно прекратяване на договорите си. Това са халфът Коста Янев и крилото Владислав Романов. Подобно действие вече предприеха Боян Пейков, Танко Дяков, Атанас Атанасов, Любомир Божинов и Преслав Йорданов. Утре ще се проведе последната тренировка за годината, като останалите играчи ще изчакат позицията на Гигов.
08.12.2011 г., с. 1


Отец Методий сгащил човек на люлинската банда


Крадецът Венци Фитила, който бе заловен от софийския свещеник отец Методий преди седмица, вероятно е действал заедно с Мишо Кривия.

Двамата са част от бандата на люлинските касоразбивачи. Кривия минава за неин мозък.
08.12.2011 г., с. 2-3


До 4% лихва на влог и 12% при кредит за държавни фирми в Корпоративна банка


Държавата трябвало да влезе в не, имало как и без да я национализира


Има схема парите на държавните предприятия да се държат на разплащателни сметки или влогове в конкретна банка при ниска лихва и същите тези средства да се дават на частни лица или на фирми като кредити срещу много по-висока лихва. Това заяви финансистът Любомир Весов на пресконференция, обявена с тема: "Корпоративна банка и връзката й със службите за сигурност, или кой е истинският Октопод".

Весов е бил изпълнителен директор на Корпоративна банка от 2004 г. до 2008 г.

Именно тя се оказа предпочитана от държавните компании. Както "24 часа" писа, само Българският енергиен холдинг държи в нея 638 млн. лв.

Още по времето на Весов имало много държавни пари в банката, но той не пожела да уточни колко са били те.

Имало случаи, когато дадено държавно предприятие държало на влог или разплащателна сметка пари с лихва от 0,5 до 4%, а в същото време получавало кредит срещу 10-12 на сто.

Това не е ли облага за финансовата институция и не е ли редно тогава държавата да влезе в нея, попита Весов. На въпрос каква е логиката държавата да си дава парите в една частна банка, вместо в държавната банка за развитие, Весов отговори: логиката е само една - получаването на комисиони.

"Не може премиерът на една страна от ЕС и цялото правителство да говорят, че не достигат 35 млн. лв. на пенсионните фондове, а в същото време да се насочват държавни средства към частна институция", каза още Весов. И добави, че щом като премиерът твърди, че тя ще фалира, ако се изтеглят държавните пари, къде е била БНБ като контролен орган, за да реагира на тази свръхконцентрация. Според него премиерът, щом като се грижи да не фалира българският бизнес, трябвало да се грижи и за правилното управление на държавните пари. Според Весов било необходима парламентарна анкетна комисия за това къде и при какви условия държавните предприятия държат парите си. Освен това било необходимо държавата да влезе в банката, в която държи най-много пари, за да е сигурна, че тя няма да фалира, ако ги изтегли от нея.

Имало механизми, по които това да стане, без банката да бъде одържавена. Ако премиерът е толкова загрижен за обществото, пенсионерите и децата, съм готов да му обясня как лесно може да стане това, допълни Весов. И уточни, че докато той е бил в банката, тя е отпуснали крадити за покупкатта на в. "Монитор" и ТВ7.

1 млрд. лева са държавните пари в Корпоративна банка, обяви пък бившият собственик на финансовата институция Николай Велков. Той купил през 2000 г. Корпоративна банка чрез 10 офшорки за 12,8 млн. лв., отпуснати от Първа инвестиционна банка. Използването точно на 10 фирми било, за да се избегне изискването на закона да се обявяват точните собственици и произходът на парите на купувачи, които вземат над 10% от банка.

След покупката той лично поканил Цветан Василев в банката. Дадох му управлението на част от офшорните компании, нормално е, след като поканите някого, с когото да споделите риска, да му отстъпите и акционерно участие, каза още адвокатът. Василев имал за задача да развие банката, за да може да се върне кредитът за покупката и да стане печеливша.

Поканих да участват и бивши колеги от Елитбанк и ТСБанк, исках собствеността в Корпоративна банка да е колкото се може по-широка, обясни Велков. И допълни, че с появата на Цветан Василев, вместо да се изгради сплотен мениджърски екип, започнали интриги и борба за надмощие. Василев успял да превземе банката чрез схема за увеличение на капитала.

В него се включили фирми, на които предварително били отпуснати кредити от самата Корпоративна банка. След това тези пари се върнали, но като участие на фирмите в капитала. Бях изпаднал в унизителното положение да седя зад едно бюро, докато Василев заключваше кабинета си, щом като на среща при него идваше някой политик, допълни Велков. Той бил принуден да продаде дела си. За него получил 6 млн. лева. По това време бях доволен от сумата, не коментирам дали тя отговаряше на реалната цена, каза Велков.
08.12.2011 г., с. 2-3


Арестуваха Велков, изнудвал Японеца


Антимафиоти го хващат с 20 000 лв. час след като говори на пресконференцията


Илияна Динекова

Час след като говори на пресконференцията в БТА, на която направи разкрития за Корпоративна банка, Николай Велков бе задържан от антимафиоти.

Белезниците щракнали на ръцете на юриста в района на хотел "Радисън", докато получавал 20 000 лева в евро. Парите му дал ромският бос Кирил Киров-Японеца, когото Велков изнудвал, съобщи шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

Киро Японеца се оплакал в ГДБОП, че адвокатът го заплашвал. Поводът е инцидентът в столичен ресторант вечерта на 22 ноември, когато Японеца преби Велков. Двамата се засекли в заведението "Глориямар" на ул. "Славянска" 29. Според МВР между тях възникнал скандал, който прераснал в саморазправа. Велков твърди, че само поздравил Киров, който му отвърнал с удари в лицето и му счупил носа.

"Японеца ме удари няколко пъти. Счупен ми е носът. Окото ми е почти затворено", разказа след инцидента Велков пред "24 часа". “Нямам обяснение защо. Не съм го предизвиквал. Бил съм му адвокат, не сме имали конфликти", каза още Велков. Той предположи, че атаката на Японеца е свързана с Корпоративна банка. "Може би Цветан Василев и Пеевски стоят зад юмруците на Киро Японеца", заяви Велков в интервюто за "24 часа".

Киров обаче заявил пред полицаите, че адвокатът го заплашил с убийство в ресторанта и това бил поводът за реакцията.

След случката в "Глориямар" Японеца подал жалба, че получавал заплахи за живота си. Когато Велков научил, че Киров се е жалвал в ГДБОП, поискал от него 20 хил. лв. лева, за да решат проблемите по между си, без намесата на службата, твърди МВР. Вчера той му предал парите в района на хотел "Радисън, а спецполицаите арестували Велков.

Адвокатът е задържан за 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство, информират още от вътрешното министерство.

Велков бе задържан и в акцията "Октопод" през февруари 2010 г., но по-късно разследването срещу него по този случай бе прекратено. (какво каза още Велков за делото "Октопод" - виж текста долу вдясно - бел. авт.)

Допреди години пък Киро Японеца често беше герой в криминалните страници на вестниците. Ромският бос оцеля в два атентата.

На 9 април 2005 г. той бе гръмнат в главата, докато пиеше кафе с двама свои гардове пред заведение на столичния бул. "Васил Левски" точно срещу строящата се тогава негова сграда на булеварда. След стрелбата Японеца претърпя три тежки операции, но успя да се възстанови, а лекарите тогава определиха като рядък шанс оцеляването му.

Две години по рано - на 12 юни 2003 г. мотористи стреляха по мерцедеса му в кв. Красна поляна в София. Японеца се отърва само с лека рана в рамото.

Киров е спряган и за наркобос, но досега не е осъждан за такова престъпление. Занимава се и с недвижими имоти и строителство.

През септември 2001 г. бе обвинен за незаконно притежание на оръжие след като при зрелищна акция на барети той и 12 негови приближени бяха арестувани в луксозната къща на бившата му съпруга в кв. Факултета. По това дело той бе оправдан на всички инстанции.

Срещу Японеца бе образувано и дело за укриване на данъци и пране на пари през март 2004 г. Причината за това стана съставен данъчен акт за 400 хил. лева след резивия за периода 1 януари 1997 г. - 31 декември 2002 г. Японеца обжалва акта в административния съд и заяви пред разследващите, че може да докаже доходите си. Не е ясно как приключи този казус.
08.12.2011 г., с. 2-3


Адвокатът: Аз съм бил поръчан от Цветан Василев срещу 6-цифрена сума


Ана Михова

"Аз съм бил поръчан от г-н Цветан Василев чрез г-н Пеевски, достигайки до определени магистрати да бъда арестуван по същия публичен начин, но преди делото "Октопод" във връзка с едно измислено и образувано дело, което в момента е смачкано и изчезнало и никой не може да се добере до него", съобщи на пресконференцията Николай Велков час преди да го задържат пред хотел "Радисън".

Хора от службите му дали запис на разговор между двама души с "медийно познати гласове". Единият глас бил на магистрат. "За мен е платена шестцифрена сума и под въздействието на определени прокурори е бил уреден и съдията от Софийския градски съд, който е трябвало да постанови моето задържане", каза още Велков.

На записа, за който адвокатът не знаеше дали е направен със СРС, се споменавали конкретното име на съдията, шестцифрената сума и целият механизъм, по който трябвало да бъде изпълнена поръчката. Делян Пеевски е осигурил и занесъл парите на когото трябва, допълни Велков. Пеевски вчера не отговаряше на мобилния си телефон.

През 2008-2009 г. била използвана неговата стара лична карта, с която били направени фалшиви документи. Чрез тях били изтеглени през банка 500 000 лв. на каса. Велков бил викан на разпити в Пазарджик и Пловдив по този повод. Оказало се, че е замесен и нотариус, но за щастие камерите записали хората, изтеглили парите.

Според Велков името му било въвлечено в делото "Октопод", след като опитът да бъде дискредитиран с първото дело не успял.

"ДАНС работят, за да попълват средствата в Корпоративна банка", обяви Велков на пресконференцията.За да потвърди думите си, той даде конкретен пример със свой клиент, който преди няколко месеца получил 18 милиона долара.

Те били преведени от централна банка в европейска столица.

"Сумата беше стопирана от служителите на ДАНС с мотива, че Интерпол иска проверка на произхода на парите", обясни адвокат Велков. Клиентът му направил официално запитване до чуждия трезор дали наистина межудародната полиция ги проверява, но оттам отговорили, че няма такова нещо.

"Ето така пристигналите средства в една българска банка се отклоняват по нареждане на службите и се поставят по сметките на Корпоративна банка", заяви Велков.

След като неговият клиент обяснил в ДАНС, че Интерпол не се интересува от превода, оттам му отговорили да изчака да минат изборите.

"През всичките тези години за сделките, енергетиката и приватизацията в ДАНС отговаря един човек - Иван Драшков, който е в много близки отношения с Цветан Василев", каза Велков.

За близостта между двамата говорел и фактът, че синът на зам.- шефа на ДАНС получил над 12 млн. лева кредит.

"Не знам какво е говорил Николай Велков, но ако е казал нещо, което ме злепоставя, ще го съдя", коментира по-късно пред "24 часа" Иван Драшков. Той потвърди, че синът му е теглил кредит от Корпоративна банка, но не знае колко е сумата.

"Това се пише от 4 години в жълтата преса и не е новина", добави Драшков.

"Друг близък приятел на шефа на Корпоративна търговска банка от ДАНС е Марков", каза Велков (вероятно той има предвид другия зам.-председател Веселин Марков - бел. ред.). Двамата били съученици. Веселин Марков не бе открит за коментар.

"Около Василев има широк кръг от действащи и пенсионирани служители на службите, които постоянно му говорят кой му е враг и кой не", обясни адвокат Велков.

Според него заради делото "Октопод" държавата ще загуби милиони левове, след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе по жалби на задържаните при акцията, станала през февруари 2010 г.

Цветан Василев отказа да коментира каквото и да е било от темите, засегнати по време на пресконференцията.


Снимка на четири колони - Финансистът Любомир Весов (вдясно) и адвокат Николай Велков обясняват на пресконференция за Корпоративна банка.


Снимка на две колони – Въпреки че досега бе винен за различни престъпления, Киро Японеца не е осъждан.


Снимка на две колони – Така изглеждаше Николай Велков след ударите от Японеца.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

Свързани:

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Инспектори от държавния строителен контрол мерят стената на една от вилите в митничарското селище
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Дирекцията за национален строителен контрол е издала общо 168 влезли в сила заповеди за премахване на базови станции. Те са издадени...
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Банките затягат финансирането, клиентите предпочитат все повече новото строителство
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом