Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009
ИмеЗапочна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009
Дата на преобразуване29.09.2012
Размер69.33 Kb.
ТипКонкурс
източникhttp://www.phys.uni-sofia.bg/upb/News/famelab09.docЗапочна регистрацията за националния конкурс

за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009


Започна регистрацията за третото поредно издание на конкурса за разбираемо говорене на наука „Лаборатория за слава Феймлаб”. Конкурсът ще се проведе в България през м. април и май и ще избере Новото лице на науката, което през юни 2009 ще се състезава на международния финал на конкурса в Обединеното кралство срещу победителите от още девет европейски страни.


След успеха на конкурса през 2007 и 2008, „Лаборатория за слава Феймлаб” ще се проведе за трети път, като разширява възможностите за среща на широката публика с разбираемо и атрактивно поднесена наука от самите учени. Британски съвет и Министерството на образованието и науката отправят предизвикателство към млади учени от природоматематическите и инженерни дисциплини от цялата страна да се регистрират за участие на Първи кръг в един от следните три града в страната – София (30 март, СУ „Свети Климент Охридски”), Варна (4 април, ТУ Варна) или Пловдив (11 април, ПУ „Паисий Хилендарски”). Млади учени от университети и научни институти от цялата страна могат да участват в един от посочените градове по свой избор, за да се борят за място на финала, който ще се проведе на 11 май в София. По регламент всички кандидати се явяват с подготвени 3-минутни изказвания на тема от природоматематическите или инженерни науки, независимо дали става дума за фундаментална или експериментална наука. Критериите, по които ще бъдат оценявани са научна достоверност, разбираемост и сценично присъствие. Целта на конкурса е да подпомогне промяната на съществуващите отрицателни стереотипи към науката и учените и повиши интереса на младите хора към природоматематическите науки. На всеки от кръговете каним публика, която също участва в оценката на състезателите.


Журито, състоящо се от известни учени и журналисти, ще даде полезни съвети за уменията на всички участници да общуват с широка публика. Преди явяването си на Финала, финалистите ще вземат участие в двудневен Майсторски клас. Победителите в конкурса ще получат множество награди, а спечелилият Първа награда ще замине за Обединеното кралство да се състезава с победителите от още 9 страни. Но най-голямата награда за участниците ще бъде възможността да споделят своята страст към науката с широката аудитория.


Зрителка от минала година, съпровождаща един от състезателите, сподели в залата „Добре, че беше този конкурс, за да разбера най-сетне с какво се занимава моят приятел!”


Конкурсът търси новите лица на науката, които да развият идеите си и уменията си, за да ги представят пред широка ненаучна аудитория на живо в залите или пред телевизионните екрани. Моделът е познат от предавания като "Поп айдъл" – състезателите (млади учени) разполагат само с 3 минути да се докажат пред жури (от експерти в науката и медиите) и само най-добрите (12) продължават до финала. Темата трябва да бъде поднесена забавно, разбираемо и атрактивно, но без компромис с научната достоверност.


Лаборатория за слава Феймлаб е инициатива на Фестивала за наука в Челтнъм в Обединеното кралство и цели да насърчи младите учени да вдъхновят и провокират общественото въображение с визиите си за науката на 21 век. От 2008 г. конкурсът има вече и Международен финал.


"Вие променихте мнението на британската публика за източноевропейския учен!" Кати Сайкс, Директор на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединено кралство, след Първия Международен Финал през 2008 г.


Партньори в конкурса, наред с Британски съвет и Министерство на образованието и науката, са СУ „Свети Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, ТУ Варна, Форум Демокрит, Столична община, Съюзът на учените в България, Софийска вода, издателство Сиела, БНТ и дигиталната медийна компания Нетинфо.


Тази година конкурсът отново ще се проведе освен в България и Обединеното кралство, и в Австрия, Азербайджан, Гърция, Израел, Румъния, Сърбия, Турция и Хърватска. Това става възможно в рамките на регионалния проект на Британски съвет в Югоизточна Европа „Красива наука”.


За да се регистрират, кандидатите трябва да посетят сайта на Британски съвет www.britishcouncil.org/bulgaria, където ще намерят критериите за кандидатстване и формуляри, които да изпратят по електронна поща. Освен това ще намерят полезни съвети за подготовката, и интернет адреси с клипове на минали финалисти на конкурса.


Достъпът на публиката до залите е безплатен, всяка от избраните зали е с капацитет между 250-300 места. Надяваме се да видим много ученици и техни учители, много хора, които не се занимават с наука, но искат да научат нещо наистина интересно, при това по разбираем и забавен начин.


Тази година ще има и още тематични награди. Освен награди на журито и на публиката, ще има награда на медиите, а Софийска вода ще награди участник от София.


Основни дати на конкурса:

30 март (понеделник) - Първи кръг София, Аулата, СУ „Свети Климент Охридски”

4 април (събота) - Първи кръг Варна, зала 114 "Проф. Емил Станчев" в Машиностроителния факултет, ТУ Варна

11 април (събота) - Първи кръг Пловдив, Театрален салон, ПУ „Паисий Хилендарски”

11 май (понеделник) - Финал България

6 юни (събота) - Международен финал, Челтнъм, Англия


Какви етапи предстоят?

o ”Лаборатория за слава Феймлаб” ще се проведе през м. април и май в 2 кръга.

o Първи кръг ще се проведе в 3 града на страната (София, Пловдив и Варна), където ще могат да се явяват кандидати и от други градове.

o От всеки от Първите кръгове ще се излъчат по 3-ма финалисти

o Финалистите от всички Първи кръгове ще преминат през 2-дневно обучение (25-26 април) по комуникация на науката с български и британски обучители

o На Финала (11 май) ще бъдат излъчени победители на 1, 2 и 3 място от журито, както и Награда на публиката.

o Победителят от България заедно с другите девет победители от Югоизточна Европа и Обединеното кралство ще участва в Международния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Фестивала за наука в Челтнъм (6 юни 2009 г.)


Кой може да участва?

 Студенти в областта на природоматечматическите и инженерните специалности (стига да са навършили 18 г.);

 Млади учени;

 Преподаватели от университети, включително и учители по специалните предмети в училищата, които са завършили съответната дисциплина;

 Хора, които работят в областта на приложението на науката, технологиите и математиката – например, патентни специалисти, статистици, компютърни техници, индустриални консултанти и т.н.;

 Хора, работещи във въоръжените сили или държавни институции, които използват природоматематическите и инженерните науки;

 Хора, работещи в промишлеността или бизнеса и използващи научните изследвания в областта на естествените и инженерни науки.


Кой не може да участва:

 Прес-или ПР специалисти, независимо от местоработата им;

 Творци

 Изпълнители, чиито сценични изяви включват шоу в която и да е области на науката;

 Служители от научни музеи, които работят изключително или предимно с публиката;

 Журналисти от печатни или електронни медии (за които това е основна или единствена професия);

 Учители по предмети, несвързани с наука;

 Представители на социалните и хуманитарни науки.


Какво се случва на конкурса?

o На Първи кръг участниците имат точно 3 минути, а на Финала 5 минути, за да впечатлят членовете на журито.

o Журито търси интересно поднесени и интригуващи теми, които да се представят на достъпен език пред разнородна, неспециализирана аудитория.

o Финалистите трябва да подготвят за Финала различна тема от Първия кръг

o Ползването на Powerpoint презентации не е позволено.

o Подръчни материали са допустими, но не се отпуска никакво време за правене на „декори” или „реквизит”, нито се позволява асистент.

o В залата присъства публика.

o Журито задава въпроси на кандидатите след тяхното представяне, а също така и ще споделя своите впечатления, когато това е възможно.


Какви са критериите за оценяване?

o Съдържание – макар и поднесено на разбираем език, научното съдържание е действително издържано, аргументирано и основано на собствени познания, а не заучено наготово;

o Разбираемост – дали научното съобщение се представя на прост, достъпен за неспециалисти език; дали избягва научния жаргон или поне го пояснява за широка аудитория;

o Обаятелност – притежава ли умения да завладява публиката; успява ли да изрази собственото си въодушевление от науката и да зарази публиката с него.


Кой оценява?

o Журито ще се състои от три до пет водещи имена на българската наука и медии. По-късно ще обявим техните имена.


Кой стои зад проекта в България?

Конкурсът „Лаборатория за слава Феймлаб” е част от проекта „Красива наука”. „Красива наука” е проект на Британски съвет в 9 страни от Югоизточна Европа. В България „Красива наука” се провежда в партньорство между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

Проектът се подкрепя от СУ „Свети Климент Охридски”, ПУ ”Паисий Хилендарски”, ТУ Варна, Столична община, Съюза на учените, Форум Демокрит, Софийска вода АД, издателство Сиела.

Медийни партньори от началото на проекта са БНТ и дигиталната медийна компания Нетинфо.


За повече информация:

Дияна Запрянова

Публични комуникации и маркетинг

Британски съвет

Тел. 942 4210; 0887 424210

E-mail: diana.zapryanova@britishcouncil.bgThe United Kingdom’s international organisation for educational opportunities and cultural relations. We are registered in England as a charity.

Свързани:

Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconПърви кръг на националния конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab 2009 в Пловдив Последна седмица за записване на участници
Първи кръг на националния конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” 2009 в Пловдив
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconСъобщение до медиите
Известни са финалистите от националния конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” 2009
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconСъобщение до медиите
...
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconСъобщение до медиите
...
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconКонкурс лаборатория за слава fameLab ® 2012 формуляр за регистрация
Добре дошли в Лаборатория за слава FameLab ® – конкурса за комуникация на науката
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconЗапочна регистрацията на млади учени от природоматематически и инженерни специалности за участие в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab 2010
Започна регистрацията на млади учени от природоматематически и инженерни специалности за участие в конкурса за комуникация на наука...
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconКои са десетте финалисти във FameLab?!
В неделя, 4 март, в натфиз се проведе първи кръг от националния конкурс за учени "Лаборатория за слава FameLab"
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconСъобщение до медиите
На 11 май от 17. 00 часа ще се състои националният финал за титлата „новото лице на науката в България” – конкурс „Лаборатория за...
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconЛаборатория за слава FameLab от югоизточна Европа на среща с оригинала от Обединеното кралство
Росен Угринов, победител в Лаборатория за слава FameLab България заминава за Фестивала за наука в гр. Челтнъм като гост на Британски...
Започна регистрацията за националния конкурс за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2009 iconПобедителят на Лаборатория за слава Феймлаб Венелин Кожухаров заминава за международния финал
Венелин Кожухаров, който победи на 9 май националния финал на конкурса „Лаборатория за слава Famelab”, ще участва от 4 до 8 юни във...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом