Национално състезание
ИмеНационално състезание
Дата на преобразуване09.02.2013
Размер42.39 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://rodolubie.org/Razgrad- Otchet.doc
НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ

ЗЕМЯ НА ДЕДИТЕ НИ, БЪДИ БЛАГОСЛОВЕНА!“,

ПОСВЕТЕНО НА 135 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

РАЗГРАД, 30-31 МАЙ 2011 Г.


Организацията:

Инициатор и организатор на националното състезание е НК „Родолюбие” и тук трябва да отчетем ролята на г-жа Бианка Пашкова. Бих казала дискретно, спокойно, професионално тя контролираше, сякаш по един невидим начин, всеки миг от състезанието.

Организирането и провеждането на подобни инциативи е прекрасен повод да се привличат учители и ученици към изучаване на миналото на родния край и страната през различните епохи от нашето историческо развитие. Без съмнение се срещат финансови затруднения, което ограничава кръга на желаещите да се включат в мероприятието.

Домакините от община Разград бяха създали необходимите условия за спокойна и пълноценна творческа работа по време на състезанието, за престоя и почивката на учениците. Тук искам да отбележа ролята на г-н Димитър Петров, координатор на културно-просветно движение „Родно Лудогорие“, който съдейства всичко да бъде разчетено до минута.

Съорганизаторите бяха осигурили подходящи награди – грамоти и книги. Специални награди присъдиха Синдикатът на българските учители и Общобългарският комитет и фондация „Васил Левски“.


Състезанието, по регламент, беше организирано в три кръга при учениците от първите две възрастови групи. Акцентът беше поставен върху дейците на Априлското въстание – разпознаване по фотография и изясняване на биографията и дейността им. Важен елемент представляваше и вторият момент – местата на паметта. Третият компонент беше попълване на кръстословица/игрословица.


Класиране:


І възрастова група (3-4 клас):

  1. СОУ „Св. Кл. Охридски” – Добрич

  2. СОУ „Хр. Ботев” – Кубрат

  3. НУ „Ст. Доспевски” – Самоков

Представяне: Децата бяха невероятни, ентусиазирани, много сериозно подготвени. В стремежа си да покажат наученото, те представляваха един навит механизъм. Поради почти изравнените възможности, беше проведен и четвърти кръг, за да може журито да прецени качествата и знанията на децата.

Препоръки: Учителите да се съобразяват с крехката възраст на учениците. Нека не залагат на енциклопедичността, а да подбират интересните и любопитни факти от живота на героите, които да вдъхновяват най-малките и те да вадят поуката. Да обсъждат въпроса – защо дадена историческа личност ги е впечатлила – било с чисто човешки или професионални качества или революционна дейност. Нека участието доставя удоволствие, да има елементи на игра, на радост.

Не бива да се поощрява хитруването, какъвто беше случаят с отбора от Самоков (на гърба на снимката на любимия герой, за когото говореха, беше прикачен текст, който се използваше от ученика). Не победата, а честното състезание развива спортния дух у децата.


ІІ възрастова група (5-8 клас):

  1. СОУ „П. Хилендарски” – Дупница

  2. ПМГ „Акад. Н. Гюзелев” – Габрово

  3. СУ „Н. Икономов” – Разград

Представяне: Добре подготвени, но често им липсваше умението да покажат наученото било поради смущение и липса на опит, било поради несигурност в знанията. И тук беше заложено на усвояване на фактите, а не толкова на творчеството и показване на лични качества. Това пролича при подготовката на постерите, където често илюстративният материал беше хаотично подбран, без да бъде подчинен на основна идея или някакъв логичен принцип.

Препоръки: Да се засилва екипната работа, а не формално разпределяне на ролите. Така всеки може да допълва знанията на другия и да води отбора напред. За да има успех подобна форма на участие може би още в училище трябва на място да се организират състезания по различни поводи, за да придобият учениците опит и сценично поведение. Това ще им помогне да преодолеят „сценичната треска”, ще залагат на артистичност, умение бързо да реагират при създадена ситуация и да се представят в най-добра светлина.


ІІІ възрастова група (9-12 клас):

  1. 2-ро СОУ „Акад. Ем. Станев” – София

  2. СОУ „П. Хилендарски” – Дупница

  3. ГПЧЕ – Правец

ГПЧЕ – Кърджали


Представяне: Състезанието беше организирано в два етапа с възможност при равенство да се проведе трети. При първата задача – решаване на тест за определено време, участниците не срещнаха особени затруднения. Втората задача – представяне на предварително подготвен продукт (презентация) по тема свързана с Априлското въстание показа, че учениците притежават нужните умения да компилират илюстрации, факти, да извеждат добре акценти.

Препоръки: Живеем в епохата на Интернет и глобализиращото се общество. Това е световно явление, но нека да проявяме критичност и да умеем да влагаме лично отношение когато работим по даден проблем. Част от презентациите бих казала, че бяха тривиални – т.е. личеше почеркът на Интернет информацията.

Втората ми препоръка е към учителите. Нека залагаме на творчеството. Често се опитваме чрез учениците да прокараме свои идеи, които обаче ни винаги са добре аргументирани. Или другият проблем – за да покажем колко са информирани им подаваме информация, която определено те не разбират. Нека се научат сами да работят с определени извори и автори, но да осмислят съдържание и информация, идеи.

Лично на мене ми направи впечатление представянето на Исперих и Дупница, които бяха интересни с подхода си – имаше връзка между образ – съдържание и емоционално представяне. Бяха поставени интересни акценти (напр. Дупница – роден град – училище - народна памет).

Като цяло личеше сериозната подготовка, опит за краеведчески или историографски подход, видими артистични заложби (Кърджали).

Препоръки: И тук искам да отбележа – нека учим нашите възпитаници на творческо и критично мислене, не да бъдат енциклопедисти и зубрачи. Да търсят оригиналното, да предлагат свои решения, които да са осъзнати и осмислени. Да ги научим и тях да реагират при нови и различни ситуации, а не да разчитат на подсказването (под една или друга форма – чрез текста от презентацията например).


ОБЩА ОЦЕНКА:

Някой би казал – винаги може повече. Но аз ще кажа – беше чудесно да видиш всеотдайност по време на криза. Имаше ентусиазъм, знания, подготвеност, артистичност, за което благодарим на участиците, на техните учители и на организаторите.


2 юни 2011 Председател на журито:

Доц. Кр. Табакова
Свързани:

Национално състезание iconНационално състезание „знам и мога – 2010/2011 учебна година
На 26. 02. 2011г в област Търговище се проведе областния кръг на Националното интердисциплинарно състезание „Знам и мога” за учениците...
Национално състезание iconПротокол за допуснатите до Национален кръг на Национално състезание-тест по математика за ученици от VІІ клас на 25. 04. 2010 г
Национален кръг на Национално състезание-тест по математика за ученици от VІІ клас
Национално състезание icon8 декември 2008 г. Национално състезание „Skills@Work Challenge – предизвикателство за младия предприемач
...
Национално състезание iconРезултати от седмо национално състезание по англййски език на кеймбридж асоциацията а1
Резултати от седмо национално състезание по англййски език на кеймбридж асоциацията
Национално състезание iconМинистерствонаобразованиетоинаукат а
Първо национално състезание по професионално направление “електроника и амтоматизация”
Национално състезание iconНационално многоезично състезание списък на резултатите на предложените от областен за национален кръг ученици

Национално състезание iconПротокол на явилите се участници на общински кръг на Национално състезание по български език и литература

Национално състезание iconОтчет за националното ученическо състезание по екология
Балканското състезание, организирано от Балканския физически съюз. Това е второ състезание от този тип, като в него участват по два...
Национално състезание iconНационално състезание за
Техническа конференция и откриване на състезанието в Концертната зала на Младежки дом гр. Търговище
Национално състезание iconЗа резултатите от проверка на писмени работи от участие в национално състезание по италиански език – областен кръг

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом