План за съчинение ­­
ИмеПлан за съчинение ­­
Дата на преобразуване08.02.2013
Размер25.04 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.belschool.net/files/razrabotkinauchenici9/326.doc
„Ходене на Богородица по мъките „

Наказания според деянията


план за съчинение


­­I.Увод: Апокрифът е документ за една от основните тревоги , изпитвани от човека на Средновековието – какво ще се случи с него след смъртта. Християнската традиция зраво е обвързала живота в отвъдното с начина на живот на християнина – тя императивно пита до колко е вярващ , преаведен , как следва повелите на Писането.


II.Теза:

М1: Страданието е важен компонент от цялата християнска митология и е свързано с изкуплението, наказанието и спасението. Страдащият грешник е обърната наопаки , гротезкно изкривена фигура на страдащия за вярата мъченик или на мъките на самия Христос.

М2: В апокрифа се обръща внимание на жестокостта на наказанията , на точната систематизация на деянията. Наистина средновековният християнин е някак си гузен , на него са му вменени огромни вини , които той трябва да изкупва.


III.Доказателствена част


М1: Страданието е важен компонент от цялата християнска митология и е свързано с изкуплението, наказанието и спасението. Страдащият грешник е обърната наопаки , гротезкно изкривена фигура на страдащия за вярата мъченик или на мъките на самия Христос.

Разсъждения


Хората плащат за своите деяния с жестоки наказания.

Доказателства


„И видя жена , увиснала за зъбите , и различни змии излзиаха от устата й и я хапеха.” „ този получаваше лихви от своето златно сребро, за това ще се мъчи вечно”

„тази госпожо ходеше при своите близки и при съседите си , да подслушва какво говорят и съчиняваше клюки ,за да ги скара . И за това така се мъчи . Добре би било такъв човек да не се е раждал”


Извод: Всеки човек рано или късно се изправя пред справедливостта и поема своето наказание за извършените от него лоши деяния.Разсъждения

Наказанията са естествен резултат от греховете. Хората изкупват своите деяния бивайки подлагани на жестоки страдания.Доказателства


„ Ами ако някои от тях свършили зло и не са се покаяли за делата си ? „ „ това са отровителите , които ядат с хората и ги тровят , с оръжие ги убиват и душат децата си . та за това се мъчат според делата си” „ И пресветата попита кой е този нещастен човек , който така се мъчи” ; „ и рече Пресветата : „ Каквото извършил ,такова е намерил” ; „ Този е служител на иконите и на църквата , но не изпълняваше волята Божия , а продаваше съдове – църковно имущество – и казваше , че който служи на църквата , от църквата трябва да се храни. И за това се мъчи тук”
М2: В апокрифа се обръща внимание на жестокостта на наказанията , на точната систематизация на деянията. Наистина средновековният християнин е някак си гузен , на него са му вменени огромни вини , които той трябва да изкупва


IV.Заключение: Апокрифът „Ходене на Богородица по мъките „ е изключително популярен през цялото Средновековие. Той е бил четен и слушан, чрез него светът е разгръщал други свои измерение. Нещо повече , той е изпитвал влиянието на фолклора , присъствал е дори в сцените по стените на църквите. Именно тази многостранност на неговото присъствие и влияние определя място в литературната история.


Съзтавили : Сузанна Николова и Мария Тотева от 9г кл.

Свързани:

План за съчинение ­­ iconПлан за съчинение
Проблемът за установяването на българската народност в два текста от Възраждането
План за съчинение ­­ iconПлан за съчинение
Проглас към евангелието”; „Азбучна молитва” от К. Преславски; „За буквите” от Ч. Храбър
План за съчинение ­­ iconПлан за интерпретативно съчинение
Светът на хората марионетки в разказа “Дамата с рентгеновите очи “ от Светослав Минков
План за съчинение ­­ iconПлан за съчинение
Проглас към евангелието”, „Азбучна молитва” от Константин Преславски и „За буквите” от Черноризец Храбър
План за съчинение ­­ iconПлан за съчинение
...
План за съчинение ­­ iconПлан за интерпретативно съчинение Антон Стоев 8г клас
Любовта и човешките предразсъдъци в повестта “Крадецът на праскови” от Емилиян Станев
План за съчинение ­­ iconПлан за съчинение Увод
...
План за съчинение ­­ iconПлан за съчинение
Тоест качествата на личността не се проявяват в отстояването на общополезна кауза, а в умението да забогатееш и да упражняваш власт...
План за съчинение ­­ iconРодът и универсалните човешки ценности в живота на българската жена
План за литературноинтерпретативно съчинение върху "Дервишово семе" от Николай Хайтов
План за съчинение ­­ iconПлан за интерпретативно съчинение Увод
Ренесансовият дух на Дон Кихот е изграден от конфликти и сблъсъци – резултат от новата философия на времето
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом