Имате думата, господин Моллов. Заповядайте
ИмеИмате думата, господин Моллов. Заповядайте
Дата на преобразуване07.02.2013
Размер103.23 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.ndsv.bg/images/content/2547/stenograma parlamentaren vapros_06.06.2008.doc
http://www.parliament.bg/?page=plSt&SType=show&lng=bg&id=438

06.06.2008

Имате думата, господин Моллов. Заповядайте.
ПЛАМЕН МОЛЛОВ (НДСВ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа народни представители! Позволете ми да представя на вашето внимание декларация на Парламентарната група на НДСВ.
„Вече години наред в България „специалисти” по наследствени отношения, земи и гори се произнасят високопарно и с фалшива загриженост за обществения интерес по темата „Царски имоти”. Години наред се води настървена кампания срещу Симеон Сакскобургготски, която цели недвусмислено да срине авторитета му и да дискредитира НДСВ, чийто лидер е той.
Тези дни те отново поставят акцент върху царските имоти, за да внушат, че се е случило нещо мистериозно и да демобилизират чрез евтина пропаганда онези, които са определили като свой електорат. А това, което се случи, е, че един български гражданин се обърна към българския съд, за да защити правата си на собственост. С една дума, нищо особено не се е случило. Кой знае защо обаче за някои хора, ако този граждани се казва Сакскобургготски, събитието веднага придобива сензационен характер, макар точно европейският и правов стил на поведение да изискват споровете да се решават в съда.
Симеон Сакскобургготски отново ни показа как трябва да се държим като граждани. Той не търси политически сензации, не използва авторитета си. Напротив, с отговорното си поведение той казва: „Вярвам в българския съд и чакам неговото решение. Вярвам, че държавата защитава равнопоставено частната и държавната собственост.” Той казва също: „Искам всичко да е на чисто и всички да знаят това.”
Защо желанието на царя да получи собствеността на семейството си, подобно на желанието на милиони други български граждани, предизвика толкова политически брожения? Защо заявката за неговото завръщане в България и установяването му тук продължава да не дава покой на голяма част от политическите среди в България?
Може би трябва отново да припомним, че наследяването е морален акт за принадлежност към предците и към фамилията. По подобна логика завръщането на Симеон Сакскобургготски е морален акт към родината му. Не са необходими специални юридически познания, за да се разбере, че Симеон Сакскобургготски можеше да получи собствеността си, без да се завръща в България, така както това се е случило през 2000 г.
Неговото завръщане през 2001 г. е изцяло политически акт. В дадения му мандат като министър-председател той даде всичко от своя авторитет и от авторитета на фамилията си за европейското бъдеще на България. Това бе неговият исторически дълг към родината и той бе изпълнен успешно.
България е избрала пътя на модерните правови държави, в които правата на отделните граждани са равни. Симеон Сакскобургготски е един от осемте милиона български граждани. Реституирането на част от собствеността на неговото семейство, извършено през 2000 г., стана според българското законодателство и напълно прозрачно. Всички процедури бяха спазени, нещо повече: нито прокуратурата, нито специалната парламентарна комисия не откриха нарушения. Едва ли има друг човек в България, чиито имоти да са толкова коментирани и толкова изяснявани, колкото имотите на българския гражданин Симеон Сакскобургготски. Има доста други хора, чиито имоти са далеч по-високо оценявани от наследствените земи на царя. С произхода на такива имоти си заслужава обществото да се запознае по-отблизо. За разлика от Симеон Сакскобургготски собствениците на такива имоти не правят дарения. Да не забравяме, че царят дари близо 1000 дка на Софийска община от „Врана”. Собствениците на такива имоти не съхраняват паркове и постройки с културно-историческа стойност, не се обръщат коректно към съда, а наистина изсичат гори и вдигат на мястото им хотели.
Господин Сакскобургготски никога не се е крил зад странни фирмени образувания, не е използвал подставени лица, възстановеното се води на негово име. Възстановяването на част от неговата наследствена собственост, утвърждава принципа на равнопоставеност между държавната и частната собственост, както и окончателно скъсване с времената, когато в чуждите имоти е ловувала и почивала казионната комунистическа партийна върхушка. Нима в онези времена имотите на царя са били общественополезни или пък обикновените хора са имали достъп до тях?
Трезвомислещите български граждани разбират, че нестихващата кампания срещу Симеон Сакскобургготски има особено предназначение: да елиминира него и НДСВ от участие в политическия живот, да нанесе удар по нейното центристко мислене и поведение, да върне обществото в рамките на непродуктивния двуполюсен модел, да нанесе удар срещу основите на демокрацията и правата на гражданите. Вдъхновителите на „Кампанията Антисимеон” мечтаят за възстановяване на онази опростена картина от началото на прехода, когато лесно се осребряваха грабителските планове в суматохата на конфликта между леви и десни. Усилията на тази категория хора и техният антураж стават още по-упорити и агресивни, защото наближават нови избори. Те очевидно не желаят българските избиратели да се ръководят от фактите за периода на последните два мандата, през които НДСВ, ръководено от Симеон Сакскобургготски, осъществи множество полезни за България решения. Затова посягат всеки ден към клеветата, дезинформацията и спекулациите.
Понеже темата изкуствено се политизира, ние от Парламентарната група на НДСВ изразяваме своята тревога и загриженост, че за пореден път обществото е подложено на манипулация, която вреди не само на НДСВ, не само на Симеон Сакскобургготски, тя вреди на всички честни и почтени хора, които живеят по правилата и спазват закона.
Затова призоваваме гражданите да не се поддават на подобни архаично-тоталитарни модели, защото авторите на кампанията рано или късно ще бъдат разобличени!” Благодаря за вниманието. (Ръкопляскания от НДСВ.)

Въпрос към министър Калфин е задал и народният представител Минчо Спасов относно извършване на проверка във връзка с реституционен спор.
Господин Спасов, имате думата да зададете своя въпрос към министъра.
МИНЧО СПАСОВ (НДСВ): Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми господин вицепремиер, със свое постановление Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнала за извършени престъпления, свързани с реституцията на царските имоти. Няма извършени престъпления от областните управители на София и Пловдив, кмета на София или от други длъжностни лица.
След отхвърлянето на твърденията за незаконосъобразност на царската реституция, прокуратурата е изявила съмнение за евентуално дублиране на 4500 дка гори, тъй като по две преписки са върнати гори в една местност. С решението си от 2000-та година по преписка 1012 Поземлената комисия в Самоков е признала на наследници на цар Фердинанд тези 4500 дка гори в местността „Шахинското” и „Маркуджик”, които са части от местността „Царска Бистрица”.
С решение по преписка 1011 са признати на наследници на цар Борис 12 хил. дка в местността „Царска Бистрица”, която общо е 20 хил. дка.
Като орган, оправомощен да се произнася само и единствено по престъпна дейност, но не и по вещни права, прокуратурата е определила, че този въпрос може да бъде разгледан и разрешен само по инициатива на заинтересования орган – Държавната агенция по горите, от съда.
Конституционният съд, Парламентарната анкетна комисия, съдебните и прокурорски актове по темата „Царски имоти” доказаха, че реституцията им е напълно съобразена с Конституцията и законите на страната. Установеният от българските институции частен характер на собствеността напълно съответства и на международните актове и съдебна практика, каквото е например съдебното дело на бившия крал на Гърция и другите – иск № 25701/94 на Върховната камара, Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Царската реституция се оказа най-прозрачният и изяснен процес в страната. За всеки сантиметър от имотите си Симеон има нотариален акт за възмездна сделка с частни лица. Нито един от възстановените имоти не е бил държавна или общинска собственост.
Политиците, които паразитират върху темата „Царски имоти” не направиха никакво усилие за изясняване на произхода на милиардите, вложени за 18 години в огромните хасиенди, истински дворци и квадратни километри имения на новобогаташите.
Някои вестници, чиито главни редактори дори не крият агентурните си имена от Държавна сигурност, продължават да излъчват неистини по темата. Те не уважават актовете на българските правораздавателни институции. Не четат решенията на съда в Страсбург. Пропускат елементарния логичен извод, че щом възстановяването на собствеността е станало през 2000-та година Симеон не е могъл да злоупотреби с власт, тъй като все още не е спечелил изборите и не е станал министър-председател.
Господин вицепремиер, всеки оспорващ собствеността на един български гражданин с правни аргументи, следва да го докаже незабавно в съда. Въпросът ми към Вас е:
Правена ли е проверка от Държавната агенция по горите по изразеното от прокуратурата съмнение за двойно връщане на въпросните 4500 дка гори? Дали и кога агенцията ще предприеме изясняване на въпроса в съда?
Запознат ли сте с твърденията на медии и политици, че са извършвани нарушения на Закона за горите и да е правена незаконна или безразборна сеч в реституираните гори в местността „Царска Бистрица”?
Готов ли сте да осигурите комисия от държавни експерти, които да извършат проверка на място и да проверят тези неверни твърдения?
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Господин Спасов, просрочихте времето.
МИНЧО СПАСОВ: Извинявайте.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Господин министър, имате думата за отговор. Заповядайте.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАЙЛО КАЛФИН: Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Спасов! Вие ми задавате един въпрос, свързан с действията по реституиране на част от така наречените царски имоти, на който до голяма степен, имах възможност да отговоря още на 1 февруари т.г. Ще Ви припомня съвсем накратко за какво става въпрос и каква е логиката.
На 17 януари 2008 г. в Държавната агенция по горите е постъпило писмо от Софийска окръжна прокуратура, в което тя уведомява агенцията, че след извършена проверка има установено два пъти връщане на едни и същи земи, което е разлика от около 4500 дка. Според прокурорската проверка това е неправомерно, от поземлената комисия да са били върнати два пъти. Пак напомням, че това се е случило на 17 януари 2008 г.
Има два пътя, по които Държавната агенция по горите би могла да изпълни функцията си и да защити държавния интерес, за да се установи дали има нарушения или не.
Агенцията не е орган, който може да разполага и да прави оценка на документи за собственост. Първият начин, който е и по-лесният – административният, е самата поземлена комисия да преразгледа решението си. Вторият начин е свързан със съда.
Тринадесет дни след получаването на писмото от Софийска окръжна прокуратура на 30 януари 2008 г. председателят на Държавната агенция по горите е сезирал министъра на земеделието и продоволствието и председателя на общинската служба „Земеделие” – гр. Самоков, с молба за възобновяване на административното производство и предприемане на действия за отмяна на решението.
С протокол от 27 февруари 2008 г. – един месец по-късно, общинската служба „Земеделие и гори” – Самоков, отхвърля молбата на председателя на Държавната агенция по горите, оставя я без разглеждане с мотива, че нейните актове по реституция са влезли в сила. Този протокол е обжалван от председателя на Държавната агенция по горите вече по реда, свързан със съдебната процедура, с жалба от 17 март т.г., подадена в Административен съд София-град.
С определение от 13 май т.г. Административният съд София-град изпраща жалбата на Административен съд София-област, където следва да се образува административно дело за решаване на спора, което означава, че този спор – дали са върнати или не тези 4500 дка гори два пъти, ще бъде решен от Административния съд на София-област. Това е и мястото да се разреши този спор.
Предвид следващите Ви въпроси, свързани с използването на тези площи. Проверката на информацията в Държавната агенция по горите установява следното. Предвиденото по лесоустройствен проект за използване на дървесина в горите, собственост на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис ІІІ общо е 43 220 куб. метра, които биха могли да бъдат усвоени за период от десет години, което означава 4322 куб. метра за година.
Добитата дървесина за периода 2004-2007 г. е в размер на общо 15 888 куб. метра, което представлява 3972 куб. метра средногодишно, което е малко по-малко от позволеното. От тази дървесина строителната е 3028 куб. метра.
Сечите са провеждани съобразно предвидените в лесоустройствения проект видове – възобновителни и отгледни сечи, като са допуснати няколко технически нарушения, за които са съставени пет акта на малка стойност. Пак казвам, нарушенията са малки.
По отношение на последния Ви въпрос за изясняване изцяло на този проблем, свързан с използването на тези гори, е съставена комисия със заповед на председателя на Държавната агенция по горите. Тя включва представители на частна горска стопанска единица – Царска Бистрица, Регионална дирекция по горите – София, Асоциация на геофизическите фирми, както и държавни служители от Държавната агенция по горите. До средата на м. юли тази експертна група трябва да приключи работа и да предостави своето становище. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин министър.
Господин Спасов, имате право на реплика към министъра. Заповядайте.
МИНЧО СПАСОВ (НДСВ): Уважаеми господин Калфин, последните активни политически действия на НДСВ за освобождаване на МВР от корупцията и зависимостта от подземния свят предизвикаха нови публикации в медиите относно царските имоти. Реституцията на собствеността на българските граждани, отнета им от държавата след 1944 г., бе несъмнено акт на възстановяване на справедливостта.
Всички български граждани са равни пред закона. На реституция на частната собственост имаме право Вие, аз, бай Стоян от с. Войника, Симеон Сакскобургготски от с. Баня, Карловско.
За съжаление в нашето общество трайно се наложи злоупотребата с въпроса за правото на наследяване на частна собственост на един български гражданин.
Главният прокурор Татарчев и правителството на Иван Костов поискаха и реализираха царската реституция в периода 1998-март 2001 г. Още преди да спечели изборите през 2001 г., Симеон Втори доказа, че не желае гори и имоти, а превръщане на България в правова и цивилизована държава.
След връщането си Симеон Втори се оказа непослушен и изненадващ играч. Отказа да е гарнитура в управлението на СДС или марионетка в ръцете на кукловодите от ДС. Тогава всички дружно му обявиха война.
Следвайки евангелското Правило на Матея, Глава шеста, Симеон Сакскобургготски не разреши да се опубличи фактът, че той е най-големият дарител в новата българска история. Дарените от него през м. март 2001 г. 900 дка от парк „Врана” край Цариградско шосе се оценяват на над 200 млн. евро. Приравнени към златен еквивалент, тази стойност е с пъти по-голяма от дарението на братята Евлоги и Христо Георгиеви за изграждането на Софийския университет. Библията ни учи, че единствено истината ще ни направи свободни, но истината рано или късно побеждава лъжата, злобата и завистта.
Не съм адвокат на Симеон Сакскобургготски, а само и единствено на правовата държава и истината. Излизането на правителството или съда с ясна позиция за правото на Симеон Втори, семейството му за възстановяване на частната собственост са най-прекият път към истината. Длъжни сме да докажем на българите и на света, че България е място, където се спазват Конституцията и законите и се охраняват правата на гражданите на равенство, достойнство и собственост. Забавянето на тази стъпка ще потвърди съмненията за запазване на темата като материал за медийно и политическо паразитиране. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви.
Заповядайте за дуплика, господин министър.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАЙЛО КАЛФИН: Благодаря Ви, уважаема госпожо председател.
Уважаеми господин Спасов, аз мисля, че действително с решението на съда, както виждате, е задействана цялата процедура и този въпрос ще бъде изчистен. Става въпрос за част от реституцията и става въпрос за съмнение дали не е върнато съмнението на прокуратурата по невнимание от страна на общинската служба по земеделие и гори, два пъти един и същи имот. Мисля, че това надали поставя под съмнение цялостната политика. Вие правилно посочихте, която е поета от правителството на Иван Костов, продължена след това по реституция на имотите на Симеон Сакскобургготски. В различните страни има различни практики в това отношение. Има една разлика между бай Стоян от с. Войника, който споменахте, и господин Сакскобургготски – това е, че политиците са длъжни да имат максимална прозрачност в това, което притежават, в имуществото, с което разполагат, и начина, по който го управляват. Мисля, че от тази прозрачност надали някой би се отказал, включително и господин Сакскобургготски. Това е в интерес на цялата държава и мисля, че всички трябва да направим всичко възможно не само за един политик в България, а за всички да бъдат максимално ясни неговите интереси, неговата собственост, това, което е начинът, по който той се разпорежда с неговата собственост и т.н.
Така че, изпълнителната власт, включително Държавната агенция за горите мисля, че си е свършила максимално добре работата. Очакваме съдът да се произнесе за тази част от имотите на господин Сакскобургготски, които са реституирани.

Свързани:

Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconПредседател камелия касабова
Михаил Миков. Първият въпрос към него е от народния представител Атанас Атанасов относно последиците за задържаните на 14 януари...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconОт заседание, проведено на 04. 04. 2006 г
За да започнат да се разрешават проблемите е необходимо да се направи пътят като този до Военна болница. Това ще даде възможност...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте icon1-ва учебна седмица
Състав на думата: представка, корен, наставка. Представката е тази част от думата, която стои пред корена. Общата част в група думи,...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconЗаповядайте, господин Лютфи
Сидеров, както споменахте волно или неволно, но се получава желание за манипулиране на Народното събрание. Колеги, знаете, че проекторешението...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconСписък на публикациите на доц д-р Тодор Моллов Книги
Поп Йовчо от Трявна. Летопис и родословие. /Предговор и обща редакция проф. Ив. Радев; осъвременяване на текста и бележки гл ас....
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconОт заседание, проведено на 19. 05. 2010 г по точка
Колеги, независимо от това, че г-н кметът на Община Варна Кирил Йорданов е в София във връзка с пресконференцията по предстоящата...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconЗаповядайте на събор на членовете на бдзп!
Годишният събор е традицията, която позволява членовете на бдзп от цялата страна да се съберат, за да споделят случилото се през...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconУважаеми господин вицеадмирал, Господин контраадмирал, Господин Областен управител, Уважаеми господин кмете, Ваше Високопреосвещенство, Господа офицери, старшини, курсанти, кадети и матроси, Дами и господа преподаватели, Уважаеми гости, Дами и господа
Днес 9 януари 2012 г ни обединява една светла дата свързана с морската история на България. Навършват се 131 години от основаването...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconМинистерски съвет
Нона Караджова, министърът на труда и социалната политика господин Тотю Младенов, посланикът на Република България в Москва господин...
Имате думата, господин Моллов. Заповядайте iconГосподин Сидеров, господин Шопов, господин Ибришимов
Ви кажа: аз не съм на никоя страна, но искам да знаете това, което съм видяла и преживяла по време на работата си в офиса и съм си...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом