Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване
ИмеТритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване
Дата на преобразуване05.02.2013
Размер77.73 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.csc-bg.com/files/upload/827f8bfdd12ea65bedd59f6454218d00289e80fa.doc
ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ


ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

TRITTICO 75 mg prolonged release tablets

Тразодон хидрохлорид (Trazodone hydrochloride)


Моля прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

  • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

  • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  • Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

  • Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.


В тази листовка:

1. Какво представлява ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване и за какво се използва

2. Преди да приемете ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

3. Как да приемате ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

6. Допълнителна информация

`

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

ТРИТИКО е антидепресант.

Показан е за лечение на депресивни разстройства с или без тревожност.


2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

Не приемайте ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване при:

Доказана свръхчувствителност към препарата или към някоя от съставките му. Таблетките съдържат захароза. Затова лечението с препарата е противопоказано при наследствена непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция и сукрозо-изомалтазна недостатъчност.

Употребата на препарата е противопоказана при бременност, кърмене, деца под 18 г., водачи на МПС и при работа с опасни машини.

Забранява се употребата на алкохолни напитки по време на лечението с тразодон.


Обърнете специално внимание при употребата на ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

ТРИТИКО трябва да се прилага под строг лекарски контрол при пациенти с чернодробна, бъбречна недостатъчност и епилепсия. Въпреки, че тразодон не предизвиква характерните за трицикличните съединения ефекти върху сърдечната дейност, в резултат на адренолитичната си активност, влияе върху норадренергичната система. Действа като антагонист на 1-рецепторите, което води до повишаване на съдовия тонус. Затова да се прилага с внимание при сърдечно-болните пациенти, особено след пресен инфаркт на миокарда.

При съпътстващо лечение на високо кръвно налягане, може да се наложи намаляване на дозировката на приложения медикамент.


Редки промени в кръвната картина (гранулоцитоза, тромбоцитопения и анемия) могат да се появят с употребата на тразодон. Докладва се за промени в чернодробната функция, /понякога тежки/, включително увреждане на чернодробните клетки и жълтеница. В тези случаи се налага незабавно спиране на лечението. Използването на дневно-нарастваща доза до максимално препоръчителната дозировка, съгласно лекарското предписание, намалява риска от прояви на нежелани лекарствени реакции, свързани с лекарството.

Може би по-чести прояви на нежелани лекарствени реакции се наблюдават при едновременното приложение на тразодон с препарати, съдържащи Hypericum perforatum (жълт кантарион).


Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия или тревожно разстройство.

Ако сте депресирани и/или имате тревожно разстройство понякога може да имате мисли за самонараняване или самоубийство. Тези мисли може да се засилят, когато за първи път приемате антидепресанти, тъй като при всички тези лекарства е необходимо време, за да започнат да действат – обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.

Вие може да бъдете по-предразположени да мислите по този начин:

- Ако и преди сте имали мисли за самоубийство или самонараняване.

- Ако сте млад човек. Данни от клинични проучвания показват повишен риск от поведение, свързано със самоубийство при млади хора (под 25 години) с психични заболявания, които са лекувани с антидепресант.

Ако по което и да е време у Вас се появят мисли за самонараняване или самоубийство, свържете се с Вашия лекар или незабавно отидете в болница. Може да прецените, че е полезно да споделите с роднина или близък приятел, че сте депресирани или имате тревожно разстройство и да ги помолите да прочетат тази листовка. Можете да ги помолите да Ви кажат, ако мислят, че Вашата депресия или тревожност се влошават или са обезпокоени от промени в поведението Ви.

Таблетките съдържат захароза, което трябва да се има предвид при пациенти с диабет или на ниско-калорична диета.


Прием/употреба на други лекарства

Въпреки че не са докладвани нежелани лекарствени реакции, тразодон може да засили ефекта на миорелаксантите и летливите анестетици. Тразодон се понася добре от пациенти с шизофрения в депресия на стандартна терапия, както и от пациенти с Паркинсонова болест, лекувани с леводопа. Може да засили ефекта от алкохол, барбитурати и други вещества, потискащи централната нервна система. Прояви на нежелани лекарствени реаакции се наблюдават при едновременното приложение на тразодон с препарати, съдържащи жълт кантарион /hypericum perforatum/. Въпреки, че не са докладвани взаимодействия с други препарати, понижаващи кръвното налягане, вероятността от такъв ефект на тразодон трябва да се има предвид.

Рядко са наблюдавани възможни взаимодействия с инхибиторите на моноаминооксидазата /MAOIs/. Въпреки че някои лекари редовно изписват тези лекарства заедно, не се препоръчва употребата на тразодон с MAOIs, или спиране на лечението с едно от тези лекарства в рамките на 2 седмици.

Тразодон в комбинация с дигоксин или фенитоин може да повиши серумните им нива.


Бременност и кърмене

Не е доказана безопасността на тразодон при бременни. Не се препоръчва употребата му по време на първото тримесечие на бременността. Да се има предвид, че по време на кърмене тразодон може да се излъчи чрез кърмата.


Шофиране и работа с машини

Както и при другите медикаменти, действащи върху централната нервна система, пациентите трябва да бъдат предупредени, че тразодон може да промени активното внимание и психофизическото им състояние по време на шофиране и работа с машини.


3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

Лекарството се приема само от възрастни пациенти.

Възрастни: 75-150 mg/дневно, приемани като еднократна доза вечер, преди лягане. Дозировката може да бъде увеличена до 300 mg/дневно, разделена на два приема. При болнично лечение дозата може да бъде завишена до 600 mg/дневно, разделена на няколко приема.

Пациенти в напреднала възраст и изтощени пациенти: започва се с вечерен прием от 100 mg/дневно, повишавани по лекарско прeдписание, в зависимост от клиничния отговор. Не е обичайно, дозировка по-висока от 300 mg /дневно, да бъде повишавана.

Таблетките ТРИТИКО 75 mg са делими на 3 части, което позволява постепено прогресивно увеличаване на дозировката, в зависимост от тежестта на заболяването, теглото, възрастта и от общото състояние на пациента, по лекарско предписание. Препоръчва се започване на лечението с вечерен прием и увеличаване на дневните дози. За предпочитане лекарството да се приема след ядене, в продължение поне на един месец.

При лечение на пациенти в напреднала възраст, дозировката трябва внимателно да се уточни от лекаря, който да прецени как да приложи минималните препоръчителни дози.


Ако сте приели повече от необходимата доза ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

Най-често докладваните, наблюдавани реакции са световъртеж, сънливост и повръщане. Не съществува специален антидот на тразодон. При инцидентно отравяне с високи дози, стомахът трябва да се изпразни възможно най-бързо, да се провокира повръщане и да се извърши стомашна промивка. Пациентът трябва да се контролира и лекува симптоматично и да се поддържа баланс на течностите.


4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

ТРИТИКО е антидепресант със седативни свойства и през първите дни може да причини сънливост, обикновено изчезваща в процеса на лечението. Докладвани са редки случаи на следните нежелани лекарствени реакции: главоболие, слабост, световъртеж, епизодични понижаване на кръвното налягане, понижаване или ускоряване на сърдечния ритъм, стомашно неразположение като гадене, повръщане, диария, безсъние, намалено внимание, загуба на тегло, тремор, състояние на обърканост и обрив. При едновременен прием на ТРИТИКО с други медикаменти са докладвани редки случаи на повлияване на серотонинергичната система.

Рядко се докладва и за сърдечни аритмиии, промени в кръвната картина /гранулоцитоза, тромбоцитопения и анемия/, тежки чернодробни промени и жълтеница. В тези случаи лечението с тразодон трябва да се прекрати незабавно.

Прояви на нежелани лекарствени реакции се наблюдават при едновременното приложение на тразодон с препарати, съдържащи жълт кантарион /hypericum perforatum/.

Както и при другите лекарства с алфа-адренолитичен ефект, отбелязани са много редки случаи на болезнена ерекция, свързани с лечението. При съмнение за развитие на тази нежелана лекарствена реакция, пациентът трябва да прекрати лечението незабавно.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт за всяка нежелана лекарствена проява, неотбелязана в листовката.


5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

Продуктът да се съхранява при нормални условия.

Не използвайте ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване след срока на годност, отбелязан на опаковката.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.


6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване

1 таблетка с удължено освобождаване съдържа:

Активно вещество: Тразодон хидрохлорид (Trazodone hydrochloride) 75 mg

Другите съставки са: захароза, поливинилпиролидон, восък, магнезиев стеарат


Как изглежда ТРИТИКО 75 mg таблетки с удължено освобождаване и какво съдържа опаковката

Делими таблетки с удължено освобождаване, делими на 3 части

ТРИТИКО се предлага в PVC/ алуминиеви блистери, съдържащи 30 таблетки, поставени в картонена кутия, с приложена листовка за пациента.


Притежател на разрешението за употреба

ЦСЦ ФАРМАСЮТИКЪЛ Лтд - България ЕООД

Бул. "Асен Йорданов" 10, 1592 София, България


Производител:

Aziende Chimiche Riunite Angelini Francesco S.p.A

Via Vecchia del Pinocchio, 22-60131 Ancona, Италия


ЦСЦ ФАРМАСЮТИКЪЛ - България ЕООД

Бул. "Асен Йорданов" 10, София, България


За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с притежателя на разрешението за употреба

Дата на последно одобрение на листовката

Август 2008
TRITTICO 75 mg prolonged release tablets

08/2008

Свързани:

Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconКлиничен център – Algorithme Pharma Inc., Montreal, Quebec, Canada Главен изследовател – Eric Sicard, M. D
Сравнителна бионаличност на два лекарствени продукта с удължено освобождаване, съдържащи metoprolol succinate
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconКратка характеристика на продукта Карветренд Таблетка
Карветренд таблетки 125 mg са бели или почти бели, кръгли, двойноизпъкнали таблетки с надпис са3 от едната страна
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconПриемането на Ашваганда и нейният ефект върху процеса на стареене
Ашваганда е използвана под формата на таблетки съдържащи 50 г прах от корените на Witania Somnifera. Дозировката е била по две таблетки...
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconВтора информация, която се съдържа в техническото досие към заявлението за освобождаване на гмо в околната среда раздел I общи положения Чл. 2
Наредба за освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда и пускането им на пазара
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconОбщински съвет варна
Първо, г-н Кмете, отменена ли е Вашата заповед, с която е удължено работното време в детските ясли и градини до 19. 30 ч.?
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconПроизводството по делото е образувано по повод постъпило постановление от 28. 05. 2011 година на Р. П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна
Р. П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на И. И. Д.: роден в с. Б., област Б., българин, български...
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconПроизводството по делото е образувано по повод постъпило постановление от 25. 10. 2010 година на Р. П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна
Р. П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на обвинямия А. Ф. Ч. роден на 01. 11. 1986 г в село К.,...
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconОсвобождаване от българско гражданство Списък на небходимите документи за освобождаване от българско гражданство
Молба до министъра на правосъдието (по образец; получава се Министерството на правосъдието или от Консулската служба). Молбата трябва...
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconПроизводството по делото е образувано по повод постъпило постановление от 01. 02. 2011 година на Р. П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна
П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на обвинямия В. И. А. родена град П., област П.,жител и живущ...
Тритико 75 mg таблетки с удължено освобождаване iconПроизводството по делото е образувано по повод постъпило постановление от 08. 10. 2010 година на Р. П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна
Р. П. гр. Г. Д. с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на обвинямия И. Ф. М. – роден на 28. 05. 1989 г в гр. Г....
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом