Губим ли пари от еврофондовете?
ИмеГубим ли пари от еврофондовете?
Дата на преобразуване02.02.2013
Размер162.27 Kb.
ТипВопрос
източникhttp://kalfin.eu/f/uploads/NovaTV-EurofundLosses-02-09-2010.doc
Губим ли пари от еврофондовете?

Надежда Нейнски, евродепутат от ЕНП, Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП,

Ивайло Калфин, евродепутат от ПЕС


Водещ: Губим ли пари от еврофондовете – това е следващата ни тема. За сега при нас е Андрей Ковачев. Добро утро.

Андрей Ковачев: Добро утро.

Водещ: Чакаме всеки момент и Ивайло Калфин да се появи. Г-н Ковачев, губим ли пари от еврофондовете?

Андрей Ковачев: Не. Пари не губим. Работим усилено, за да бъдат усвоени всички пари по еврофондовете и това, което бяхте анонсирали преди това в предаването, че можем да загубим пари по ИСПА, което било написано в доклада – това не е така, защото в доклада, който е публикуван на сайта на Народното събрание, няма тази цифра и не е записан този риск, че ще загубим пари по ИСПА. Напротив, всички пари по ИСПА са с удължен срок за усвояване 2011 г., а Дунав мост 2, знаете, до 2012 г. Така че работа, работа и пак работа, точно заради да не бъде изгубен нито един цент.

Водещ: Добро утро, г-н Калфин. Вие на същото мнението ли сте за това, че няма шанс да загубим пари от еврофондовете и че всички ще бъдат усвоени така, както трябва? Медиите пишат за 404 млн. евро, които са рискови.

Ивайло Калфин: Аз за съжаление не съм такъв оптимист. Мисля, че се движим доста назад и няма да успеем да усвоим всички средства. Аз слушам премиера, който казва, че до края на 2012 г. ще усвоим половината от средствата. Това го каза миналата седмица. До края на 2013 г. каквото усвоим, това ще бъде. Така че ако до 2012 г. усвоим половината, си представяте, че от сега правителството заявява, че няма да може да се справи.

Андрей Ковачев: Нека да направим едно уточнение за какво говорим. В момента говорихме за ИСПА и за това, което беше излязло по медиите, че можем да изгубим част от парите по тази програма.

Ивайло Калфин: А ако говорим за отделни програми, отделни програми ще изпълним, но чух от премиера, че няма да се справим с всички.

Андрей Ковачев: Говорихме за ИСПА и за това, че проектите са удължени и тяхното усвояване продължава 2011 и до 2012 г., така че работа.

Водещ: Вие не сте оптимист, г-н Калфин.

Ивайло Калфин: Има редица проблеми. Ако говорим за отделни програми – някои от тях вървят добре, други не вървят добре. Една от програмите, която не върви добре, беше удължена САПАРД – тази година няма плащания. Не случайно от социалистическата партия поискахме оставката на ръководителката на фонд „Земеделие” – няма един лев платен. А бяха направени неимоверни усилия да се удължи с още една година използването на средствата по САПАРД. Там са някъде около 150 млн. евро, които хората, които получават подобни средства, не могат да ги получат в момента. До колкото разбирам, това се случва поради технически причини някой, някъде не си е свършил работата.

Водещ: Къде, според вас, са виновниците за това, че не са си свършили работата?

Ивайло Калфин: До колкото разбирам, причината е в това, че администрацията не си е направила труда да акредитира подпис на човек, който ще носи отговорност за изразходването на тези средства.

Водещ: Това изглежда доста елементарно на пръв поглед, така, както го казвате.

Ивайло Калфин: На пръв поглед е елементарно, само че мисля, че малко са и хората, които действително искат да носят отговорност по европейски фондове сега и може би някой, някъде е пропуснал нещо, но резултатът е доста милиони, които не могат да се усвоят.

Андрей Ковачев: Вижте сега, аз бих казал следното. Нека да не хвърляме в пространството милиони, нека да не говорим с цифри, които на хората явно не говорят много. Защото важното е наистина да работим и да ги усвоим тези пари, а не да се разделяме на опозиция и управляващи, а да намерим по кой начин, по кой механизъм тази прословута липса на капацитет да бъде преодолявана и България да започне наистина като пълноправен член на ЕС да усвоява всички солидарни пари на европейските данъкоплатци по правилата на ЕС. Има мерки, които е взело това правителство в последната една година. Те са нормативни, административни, законодателни, които да направят така, че европейските фондове по-бързо да бъдат усвоявани в България. Въобще не искам да се връщам и да започвам една дискусия с колегата Калфин колко процента до сега са усвоени и колко преди това са били усвоени. Сега са усвоени 8%. Това означава, че над 7 пъти по-бързо са е увеличило усвояването на европейски фондове за една година. Важното е наистина максимално по оперативните програми да усвоим до края на програмния период парите и разбира се да завършим успешно предприсъединителните програми, които са възможни да бъдат завършени. За съжаление при ФАР наистина сме загубили пари, това е от предишното правителство добре свършената работа.

Водещ: Пак започвате да не свършената работа. Но за това ще поговорим след малко с г-н Калфин.

Андрей Ковачев: Да, но нека обаче да спрем до тук с това нещо и да търсим заедно, особено ние, които сме в Брюксел, да махнем политическите и партийни доспехи и да търсим заедно пътища за оптимиране на този процес.

Водещ: Да, вие, които сте в Брюксел. Хващам се за Брюксел, понеже имаме пряка връзка с г-жа Нейнски по телефона. Добро утро, г-жо Нейнски.

Надежда Нейнски: Добро утро.

Водещ: Предполагам, че успяхте да чуете разговора до сега. С кое от казаното тук в студиото сте съгласна и с кое не?

Надежда Нейнски: Малко е необичаен начинът, по който участвам, за което се извинявам, но тъй като имах заседание на комисията, не можах да дойда в студиото. Смятам, че не трябва разговорът да се води на принципа – разпни го. Мисля, че трябва нещата да се погледнат реално и да се видят фактите. Очевидно е, че има положителна тенденция. Цифрите обаче са далеч още от фанфарите. И за това ние трябва да се насочим наистина към области, които се сочат все още като проблемни. Мисля, че БСП в случая няма дори ако щете политическото право да говори по темата с еврофондовете, защото всички на практика видяхме какво успяха те да направят, защото тяхното име ще остане, за съжаление, като нарицателно за голям провал в усвояването на еврофондовете. Така че аз смятам, че е по-добре да се насочим към няколко проблемни области, на които трябва да бъде обърнато внимание. Едната е транспорта. Очевидно има опасност от загуба на ресурс за покриването на инфраструктурните потребности на Българя при определянето на следващата финансова перспектива. Второто това е околната среда, където трябва да се предотврати наказателната процедура по отношение на депонирането на отпадъци. Говоря съвсем общо, защото си давам сметка, че времето е кратко. И третото е регионалното развитие, където има необходимост и това е подчертано много сериозно в доклада – за обновяване и оборудване на държавни и общински болници, за което има определени пари, но за съжаление тези пари България все още не ги усвоява, а е излишно да казвам за проблемите в здравеопазването и буксуващата здравна реформа. Т.е. на там трябва да бъдат насочени усилията на правителството. Според мен трябва две неща конкретно, ако мога да си позволя, да бъдат тяхна цел. Първото е да се изработи добър закон за еврофондовете и второто е да се ревизира Законът за обществените поръчки, защото всички знаем, че 80% от европейските пари минават по тези процедури, а този закон очевидно има много проблеми. Ако някъде се говори за корупция, конфликт на интереси, то е именно поради несъвършенство в Закона за обществените поръчки. Така че според мен това трябва да бъдат двете насоки в работата и на парламента, и на правителството като цяло, за да могат наистина да се ускорят темповете. И последното, с което ще завърша, е това, че наистина има ръст в усвояването на страните, но България е още твърде далече, за съжаление, не само от традиционните страни-членки, но и от новоприетите. Примерно една Естония усвоява над 50% от еврофондовете.

Водещ: Благодаря ви за това включване. Мисля, че бяхте достатъчно изчерпателна и ясна. Най-вероятно би трябвало да сте съгласни с това, което каза г-жа Нейнски и за това, че трябва да се работи всички заедно.

Андрей Ковачев: Аз съм абсолютно съгласен с това, което каза г-жа Нейнски, защото тя наистина направи един преглед на това, което предстои и по което работи правителството. Разбира се, в този парламентарен сезон, който започна сега, един от основните законопроекти, които Народното събрание ще внесе, това е законопроект за европейските фондове, в който да се съберат всичките постановления, актове, които до сега са били разпокъсани и разпилени по най-различни ведомства и Министерски съвет. И другото е промяна в Закона за обществените поръчки, защото се смята от много хора и от бизнеса, че българският Закон за обществени поръчки е един от доста рестриктивните в Европа, което, разбира се, ние можем да се контролираме, рестриктираме, ограничаване, което и в момента правим, защото нашият имидж, за голямо съжаление, след този успешен 20-годишен преход не е от най-добрите в Европа, за което работим да го подобрим. Но не може да се самоспираме и да ограничаваме нашия бизнес само и само заради това да се контролираме. Така че трябва да отпушим нещата, за да може бизнесът да работи. И това, което сме обещали – растеж, намаляване на безработицата, излизане от кризата – да може да се случи.

Водещ: Понеже постоянно говорим в бъдеще време, започна и новият политически сезон, имахме възможност да го коментираме тук по-рано сутринта – какво ви направи най-силно впечатление още вчера?

Ивайло Калфин: Първо ако ми позволите едно изречение по това, което каза г-жа Нейнски. Тя прихвана едни от най-лошите практики на ГЕРБ и забрани на опозицията да говори за нередности в управлението. Каза кой има право и кой няма право да говори за фондовете. Искам да обясня и на нея, и на всички, които мислят като нея, че опозицията е за това – за да търси там, където има алтернативи на управлението, където нещо може да се направи по-добре. И ако някой мисли, че може да ни затвори устата с призиви, натиск или каквото и да е било друго – няма да стане. Ние се радваме, когато наистина има напредък по работата с фондовете. Обаче ако някой си мисли, че ще премълчаваме нередностите, които има в държавата – няма да се случи. И това е в интерес на обществото. Аз мисля, че трябва много нормално да приемаме различните мнения в страната и да не се изнервяме от тях. Още по-малко пък да определяме кой може и кой не може да говори по дадена тема. Ще напомня на г-жа Нейнски, че по време на нашето управление България влезе в ЕС и то с много работа свършена от предишното правителство. Това даде повод да говорим за фондовете, но да не се връщаме назад.

Водещ: Ако включим г-жа Нейнски, тя ще каже, че тя беше в правителството, които започнаха тези разговори.

Ивайло Калфин: Ако се върнем още по-назад, ще кажем, че при Виденов беше подадена молбата за членство, така че нека да спрем този разговор. Но това, което ми направи впечатление вчера, беше липсата на министър-председателя, който каза, че не го интересува новия сезон на парламента, защото той не бил излизал отпуска, след като караше всички да излязат в отпуска задължително преди това. Мисля, че трябва по-сериозно да гледаме на парламентарните процедури и въобще на управлението на страната. Този сезон е много важен. В този сезон направиха заявление основните политически партии – темата, която ще бъде, е изходът от икономическата криза с всички мерки, които държавата може да вземе и това са мисля и очакванията на обществото. Мисля, че и правителството се очакваше да бъде на място, да бъде в парламента с депутатите и да представи програмата си и това, което ще прави през следващите седмици. Иначе видяхме обичайните приказки в парламента, които някой път излизат извън рамките на добрия тон.

Водещ: Е, до колко са обичайни, като беше първият ден все още.

Ивайло Калфин: Е, те не спират с първия ден, за голямо съжаление. Има някои хора, за които те са непрестанни, те така си правят политическата кариера.

Андрей Ковачев: Само искам да кажа, няма проблеми, г-н Калфин, не се притеснявайте, след малко, след половин час ще видите г-н министър-председателя в Народното събрание.

Ивайло Калфин: О, аз не държа да го видя лично, става въпрос принципно и институционално.

Андрей Ковачев: Той ще бъде днес в Народното събрание и ще направи отчета на правителството по това, кое е свършено под испанското председателство и приоритетите на България при белгийското председателство.

Водещ: Добре. Чисто човешки, вие как си обяснявате отсъствието на г-н Борисов от вчерашното първо заседание, като някакъв знак за това, че каквото и да стане, ние сме решили какво ще правим, и без мен и с мен все тази в първия ден, или има по-важна работа от това да бъда в парламента?

Андрей Ковачев: Не, аз въобще нямам намерение да правя някакъв анализ.

Водещ: Не, защото се опитвате да го защитавате в случая, за това.

Андрей Ковачев: Не, аз казвам, че той днес ще бъде. Днес е вторият работен ден, на който първата точка от дневния ред е изслушването на министър-председателя. Така че днес ще бъде г-н Борисов в Народното събрани, но аз не мисля, че това е някаква тема за диспут – дали вчера или днес е бил министър-председателят в Народното събрание.

Водещ: Все още на пряката ни телефонна линия е г-жа Нейнски и тя иска да отговори на г-н Калфин. Заповядайте.

Надежда Нейнски: Не, аз няма да отговарям, защото ми се вижда много дребнаво и мисля, че е смешно да влизаме в диалог. Той много добре знае какво имам предвид и какво напомням. Това, по което исках думата, е да напомня по-скоро на мнозинството и на правителството още един акцент, който е много важен по отношение на еврофондовете – това е за новата финансова година 2007-2013 г., когато за програми за интегриране на ромите се отпускат близо 17,5 млрд. Знаем, че събитията, които станаха напоследък са във връзка с негодуванието на Франция първо към страните-членки, които те смятат, че не правят достатъчно за интегрирането на ромите. И второ към комисията за това, че се смята, че не са достатъчно ефективни стратегиите, за които се отпускат пари. Но има няколко конкретни фонда, като този за селските райони, за регионалното развитие, проекти за съфинансиране по образование и допълнителна заетост, които правителството трябва да използва, за да може да подпомогне решаването на проблема с ромите и наистина да не се стига до такива ситуация, каквито видяхме през последните седмици.

Водещ: Наистина е много интересно това, което каза г-жа Нейнски, защото във френската преса точно това беше аргументът – ЕС ви дава пари да интегрирате ромите, а вие ни ги пращате едва ли не на нас.

Ивайло Калфин: Аз мисля, че целият дебат, особено в България най-вече по връщането на български роми от Франция, е поставен на грешна основа. Очевидно е, че страната ни би трябвало да покаже капацитет, възможности и програми за интеграция. Това са български граждани, не можем да кажем – това са европейски граждани, да се грижи страната, в която попаднат. От друга страна аз мисля, че това, което прави Франция до момента е абсолютно неприемливо и това се чува от много неправителствени организации, чува се от Европейската комисия, чува се и от парламентарната група на социалистите. Следващата седмица ще има дебат по тази тема в Страсбург. Европейски граждани, които са допуснали нарушение някакво, би трябвало да се спазват законите и те да бъдат наказани за това нарушение, ако има такова. Няма подобни записи във Франция. Няма български или румънски роми, които са нарушили законите. Нещо повече, ако някой наруши, то не му се дават пари, той се наказва по някакъв начин. Освен това разбирам, че в България са се върнали около 50 души и се очаква да се върнат някъде около 150 роми да се върнат в България. Аз се чудя защо правителството като че ли гузно мълчи по този случай и казваме – това е проблем на Франция. Заради 50 души ние слагаме поредната табелка на България – български роми, български граждани вече става нарицателно. И това не е само във Франция. Подобни проблеми, ако не се вземе много остра реакция, ще има в Италия, ще има в Испания. И правителство действително казвайки, че Франция, ако има някакво нарушение, има законовите права да направи това, което трябва, то не може да позволи това, което се казва стигматизация – поставяне на табелка „Ромите са лоши”, „Българските роми са най-лоши” – 50-те души са голяма заплаха. Това ще се отрази утре на всеки български гражданин, който отиде във Франция.

Водещ: За това сте абсолютно прав, но не е ли по-хубаво ние все пак да се опитаме по някакъв начин вътрешно да си оправим проблема. Освен това наистина тези пари, които така или иначе се отпускат, да има контрол върху тях, защото сме чували какви ли не истории, какви ли не слухове се въртят, особено за парите, свързани с ромската интеграция къде отиват и за какво се използват. Говореше се какви коли карат ромските лидери и т.н.

Андрей Ковачев: Нека да не бъдем лицемери и да говорим така политически коректни неща, които може би мислим, че трябва да ги кажем. Проблемът е голям с ромите и той е европейски проблем. Проблемът не е дали Франция е нарушила някоя европейска норма или не е нарушила. Французите трябва сами да си обяснят и да се защитят, какво са направили тези предимно румънски и български роми, дали са нарушили законите на Франция, дали доброволно или са били депортирани от Франция насилствено. Това си е настина френски въпрос, който френските колеги трябва да ...

Ивайло Калфин: Става въпрос за български граждани и за имидж на България, нали казахте, че работим за имиджа на България.

Андрей Ковачев: Аз бих попитал в социалистическата партия в Брюксел на вашите колеги французи какво е мнението?

Ивайло Калфин: Изключително остра е реакцията срещу действията на правителството на Саркози сред френските социалисти. Много остра е реакцията им, имаше демонстрация по този повод.

Андрей Ковачев: Да, но шефката на партията на социалистите във Франция, тя е била съгласна с махането на катуните на ромите. Така че, проверете си вътрешно в социалистическата партия.

Ивайло Калфин: Социалистическата партия е с много ясна позиция.

Андрей Ковачев: Проблемът с интеграцията на ромите в целия ЕС е европейски проблем и ние трябва да работим за европейско решение на този проблем. Не може да се сочат с пръст страни – България и Румъния – и да им се казва, че не са си интегрирали хората. България и Румъния, за съжаление, едни от най-бедните в ЕС все още.

Водещ: Ами това извинение ли е – ние сме най-бедните, за това вие ни берете гайлето с ромите?

Андрей Ковачев: Не, не е извинение. Но ЕС се базира на ценности и едната е солидарност, а другата е, че всеки гражданин е абсолютно равен с другия гражданин, еднакви права и задължения.

Водещ: Те са солидарни, като ни дават толкова, пари и казват – ето, оправете това, което имате.

Андрей Ковачев: Разбира се, има какво да се направи.

Водещ: Ама спомнете си, ние какво обвиняваме французите, помните ли виетнамците в България?

Андрей Ковачев: Знаете каква е ситуацията с ромите, така за една година – оправете си ситуацията с ромите – което е със столетия не оправяна.

Водещ: Но от друга страна какво обвиняваме французите, ето, всички си спомняме историята с виетнамците, пречиха ни чуха, ние викнахме – а, у, махайте виетнамците - и виетнамците ги няма, нали?

Ивайло Калфин: Проблемът е, че не обвиняваме французите, защото тук става за човешки права. Не може да се вземе някой гражданин, за който никъде не пише, че е нарушил някой закон, да му се дадат 300 евро и да му се каже – махай се от тук.

Водещ: Не става ли въпрос за престоя, те са ограничили престоя.

Ивайло Калфин: И правителството си мълчи, и казва – ами правете каквото искате с българските граждани, били френски проблем. С виетнамците беше друго нещо. Те бяха тук по междуправителствена спогодба първо. Второ, те нямат същите права, които имат всичките 500 млн. граждани на ЕС.

Водещ: Е, то тогава и ние нямахме тези права, но това също е друга тема.

Ивайло Калфин: Спогодбата приключи и те се върнаха обратно. Питайте хора, които са пътували лятото с български номера с коли за Европа, скъсали са ги от проверка, заради българските номера необичайно повече, отколкото предишни години. И правителството защитавало интересите, и издигало имиджа на България – като си мълчи гузно?

Надежда Нейнски: Аз се включвам единствено и само, за да кажа, че моят акцент съвсем не беше да отворя политически спор между левицата и десницата по темата за интеграцията на ромите, а да насоча вниманието наистина към това – какво България може и трябва да направи за интеграцията на ромите и как да използва европейските средства. Разбира се, че проблемът е европейски, но вчера беше дебатирано и в групата на десницата, където изрично и много ясно този въпрос беше поставен не като ляво-дясно, а като политически въпрос на Европа и че трябва да бъдат използвани възможностите, които имат страните-членки, за да могат да разработят проекти за тяхната интеграция. Така че днес нека да насочим темата на разговор не изобщо за или против експулсирането на роми от Франция или от където да е било, а какво България може да направи наистина да си помогне за решаването на този въпрос. Аз смятам, че това е акцентът и няма нужда в момента от политически речи.

Водещ: Така е и ние точно това си говорим. И аз това питам, в крайна сметка какво в България ще бъде свършено за правилното усвояване на тези фондове, които в крайна сметка целят интеграцията на ромите, защото това е основният проблем.

Андрей Ковачев: Ние в Европейския парламент сме дали достатъчно инструменти. В миналия сезон на парламента имаше /.../ за т.нар. маргинализирани общества, каквито са и ромите, за възможност да се използват пари за построяване на жилища, блокове за тези общности. Разбира се, че националните правителства, както на България, така и на Румъния трябва да излязат със съответен план за действия. Знаете, че в Министерството на труда и социалните грижи има такъв отдел, който се занимава с ромските въпроси. Аз все пак, като представител на Европейския парламент, не бих искал да изземвам функциите на българското правителство по въпроса с ромите.

Ивайло Калфин: Нещата, които трябва да се направят, е България и Европейската комисия, защото март месец имаше една резолюция, която беше свързана с ромите в Европа, гласуване не партийно ляво или дясно, а с едно голямо мнозинство около 500 депутати от 730, гласуваха за тази резолюция, която много ясно казва какво трябва да направи ЕС, това действително е европейски проблем и какво трябва да направят страните, чийто граждани са тези хора. Защото това е български проблем. Така че е много ясен планът, който трябва да се направи. Има отпуснати средства. Това, което ще искаме на дебата следващата седмица, е Европейската комисия да се активизира. Тези средства, които са заложени там, действително да стигнат до страните. И от страните-членки, това би трябвало да става и в България, да се представи един много смислен и ясен план, пак казвам според възможностите ни, ние не можем да интегрираме всички роми за две или три години, да поставим приоритети. За мен основният приоритет е свързан с образованието. И да покажем как страната ни работи по тези приоритети с европейски фондове и с национални фондове. Това трябва да се случи. И мисля, че правителството в максимално кратък срок трябва да представи тази програма. Действително, това не е проблем на политически партии. Която и партия да дойде и да управлява, проблемът с ромите в България стои.

Андрей Ковачев: Аз съм абсолютно съгласен с това, което каза г-н Калфин. Радвам се, че той каза, че това е и европейски проблем. Така че образование, здравеопазване, човешки условия за живот, говоря за минимален хигиенен стандарт. Всеки е равно човешко същество и трябва да има тези минимални условия за живот, така че държавите членки и всяка отделна държава трябва да се грижи за предоставяне на тази възможност.

Водещ: Господин Калфин спомена няколко пъти за имиджа на България, който страда сериозно. Какво трябва да направи нашата страна, за да го подобри? Излязоха клипове в популярни медии по света и т.н. Това достатъчно ли е?

Ивайло Калфин: Клиповете винаги си излизат, те не са нови. Сега имаше спор как изглеждат. Винаги е имало спор дали това е най-добрият клип. Това, което трябва да направи България специално в ЕС, е да се държи последователно, сериозно. Много ми се ще темите, които се обсъждат в ЕС и европейските граждани, да бъдат теми и в Българя. За съжаление в последната година не е така. У нас не се говори достатъчно за икономическата криза и изхода от нея, не се говори достатъчно за програмата „Европа 2020”, която е основен ангажимент и на политическите и неправителствени организации на европейските институции. Много малко се говори за екология. Въобще това са теми, които вълнуват. За качество на храните напоследък започна да се говори и то с полицейски акции. Това са теми, които се обсъждат от европейските граждани, а ние някак си имаме различен дневен ред. Според мен е много важно и това трябва да е с наши усилия, на правителството и на всички институции, да обърнем внимание на българските граждани, че те са европейски граждани, те влияят върху вземането на решения, че начинът, по който България стои в ЕС, влияе върху живота на всеки българин.

Андрей Ковачев: Аз бих казал, че една година след началото на това правителство, няма предубеден наблюдател, който да отрече това, че България стои много по-добре на европейска сцена. Българският авторитет е много по-силен в момента, имиджът ни е много по-добър от преди. Искам да кажа, че авторитет, уважение и доверие се губи много лесно. Може за един ден да го изгубиш. Това се изгражда с години и ако те хванат някъде отново, че злоупотребяваш с парите на европейските законодатели, пак това доверие ще се срине. Това е синхрон на изпълнителна, законодателна власти на нас – представителите на България в Европейския парламент, в Европейската комисия – да работим в синхрон, за да може този авторитет да се утвърждава, а не да се руши.

Водещ: Като говорим за авторитети, на края на наши разговор един въпрос, директно към г-н Калфин. Продължават слуховете за президентска партия, която вие ще оглавите евентуално, продължават слуховете, че вие ще сте следващия кандидат за президент и т.н.?

Ивайло Калфин: Освен и на двата ви въпроса да отговоря с един разговор. Ще цитирам Марк Твен, който казва, че слуховете за смъртта му са малко преждевременни. Друго не мога да отговоря и на двата въпроса, а и мисля така ще спестя и време от предаването ви.

Водещ: Да разбирам ли, че отговорът и на двата въпроса е не?

Ивайло Калфин: Да, няма нито разговори, нито имам настройка подобна, нито мисля, че е времето да се работи за това нещо. Първият ви въпрос, свързан с президентска партия, аз само от медиите чета, че ще има някаква партия, въпреки че от време на време се срещам и с президента.

Водещ: На 10-ти ще се видите ли с президента?

Ивайло Калфин: Защо на 10-ти?

Водещ: Защото той организира една среща по повод една година от управлението на ГЕРБ, ще участвате ли?

Ивайло Калфин: Нямам информация за нея. Това, което съм ангажиран, е в рамките на тези публични дебати, които прави президентът, ще има един по икономическите перспективи, алтернативите на икономическата политика. Общо взето по него работя в момента.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор.

Свързани:

Губим ли пари от еврофондовете? iconМедиен мониторинг по тема: Архитектура 16. 07. 07
Изцяло ново трасе на столичното "Ломско шосе" ще изгради общината с пари от еврофондовете. Това обяви пред журналисти вчера кметът...
Губим ли пари от еврофондовете? icon24. 11. 2009 Връщат 24 млн лв., деца остават без лечение
Това означава, че здравният министър не е имал доверие на съвета! Пак имаме потвърждение, че административният капацитет в България...
Губим ли пари от еврофондовете? iconПари, пари, пари!
Нещо в гърдите болеше, но какво точно, не знаех. Не ми стигаше въздух и трудно преглъщах горчилката, която събирах ежедневно. Сънувах...
Губим ли пари от еврофондовете? iconРазход
В икономиката и икономическия (стопанския) начин на мислене именно това е основният смисъл на термина “разход”. Вероятно според Мизес...
Губим ли пари от еврофондовете? iconБорисов нареди на евроминистъра да усвои 50% от европарите
Борисов нареди на евроминистъра да усвои 50% от европарите До 50% от парите от еврофондовете да бъдат усвоени до края на 2010 г....
Губим ли пари от еврофондовете? iconПари и парична политика
Постепенно тези пари се заменят с метали – започват да се секат монети (имат някаква стойност). Но те губят своята стойност. Използват...
Губим ли пари от еврофондовете? iconОбява за работа във в. Пари като част от плановете си за развитие в интернет, в-к „Пари търси стажанти за уебсайта си

Губим ли пари от еврофондовете? iconРегионална конференция
Усвояване на средствата от еврофондовете в земеделието примери от България, Румъния и Гърция
Губим ли пари от еврофондовете? iconЩе има ревизия на пенсионерското море
Кабинетът ще иска една година отсрочка за усвояване на парите по испа. Губим още средства по фар
Губим ли пари от еврофондовете? iconНай-известната игра се завръща в ефира на Радио fm+ „Не кавай ало раздава пари
Радио fm+ се завръща. От днес до края на месец Май слушателите ще могат да печелят пари с „Не казвай ало”. Регламентът е известен...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом