Програма на българския културен институт
ИмеПрограма на българския културен институт
Дата на преобразуване31.01.2013
Размер64.83 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://mc.government.bg/images/Programa BKI - bulg 01 2010.doc
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

„ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯ

МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2010 ГОДИНАПродължава общата изложба масло, графика и керамика на ДИАНА СТОИЛОВА, ИСКРЕН ИЛИЕВ И СТОИМЕН СТОИЛОВ.


Времетраене на изложбата до 24.01.2010 г.


Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”


Продължава изложбата на живопис и скулптура „SEMANTRONUS ANGELICUS представена от художниците Иван Иванов – Йоаний и Нина Иванова.


Времетраене на изложбата до 26.02.2009 г.


Място – галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн”


14.01.2010 г. (четвъртък)

19.00 часа


Премиера на театралния спектакъл „Черни очи за случайни срещи от Любомир Пеевски. С участието на актрисите Лина Гладийска и Деси Урумова. Играе се на български език. Спектакълът е съвместна продукция на българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” и българския културен институт „Дом Витгенщайн”.


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”


19.01.2010 г. (вторник)

19.00 ч.


Една киновечер от поредицата „На кино в Дом Витгенщайн”. Представяне на българския игрален филм „Понеделник сутрин” (1966). Сценарий – Никола Тихолов. Режисьори – Ирина Акташева и Христо Писков. Оператор – Димо Коларов. Музика – Милчо Левиев. Художник – Виолета Йовчева. С участието на Пепа Николова, Петър Слабаков, Асен Кисимов, Катя Паскалева, Кирил Господинов и др.

Филмът е забранен веднага през 1966 година и осъден на 22 години затвор без право на показване. Премиерата му е чак през м. октомври 1988 година. Един блестящ дебют на актрисата Пепа Николова, оценен едва през 1989 г. Филмът получава през същата години две награди от СБФД – за женска роля и за операторско майсторство.

Ще бъде излъчен в памет на режисьора Христо Писков (1927 – 2009)

Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”


24.01.2010 г. (неделя)

18.00 часа


Джаз клуб „Витгенщайн”. Концерт на „Антони Дончев трио” в състав Антони Дончев – пиано, Димитър Семов – ударни и Георги Дончев - контрабас.


Място - зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”


Антони Дончев е роден в София на 5 февруари 1959 г. Завършва музикално училище и Музикалната академия в София, специалност "Пиано" в класовете на професор Мара Петкова и професор Богомил Стършенов. Дебютира още когато е ученик на джаз-срещата в София през 1978 г. като пианист. През 80-те години на 20 век свири в квартет Фокус. През 1985 г. заедно с Христо Йоцов създават Акустична версия, наложила се като водеща джаз формация. Двамата печелят редица награди: Първа награда в Оелаарт, Белгия (1985 г.); Голямата награда в Леверкузен, Германия (1986 г.). През 1986 г. Дончев е включен в класацията на надеждните млади джаз музиканти на Европа. В периода 1987-1989 г. Дончев преподава в Музикалната академия. От 1992 г. пише музика за постановки в театър "София", Първи частен театър "Ла Страда" и др. Плодотворно е сътрудничеството му с режисьора Теди Москов, за постановките на който Дончев създава музика: „Някои могат, други не”, „Най-хубавото село” (с награда за музика "Златния делфин", 1986 г., 1988 г.), ТВ продукция "Улицата", театрални постановки в Германия: Лебедова песен (Дюселдорф; 1986 г.), Макбю (Бремен; 1996 г.), Дом № 13 и Blau in Blau" ("Талиа театър", Хамбург, 1997 г., 1998 г.).

Антони Дончев е автор на музика за игрални филми: "Бягащи кучета", "Любовното лято на един льохман", "Приятелите на Емилия", "Вагнер", а също и за постановки на куклен театър.

Има много изяви като джаз музикант - участие в джаз-срещите в Банско и на Аполония (Созопол), концерти с Милчо Левиев и Анатоли Вапиров, проект за фестивали в Солун и Варна, записи с Петър Ралчев (албум "Фолк джаз бенд", 1988 г.), записи с гръцката певица Алексия (албум "Clasics", 1996 г.), записи с Йълдъз Ибрахимова.


26 .01.2010 г. (вторник)

19.00 часа


Откриване на съвместна изложба на българските художници Божидар Йонов – графичен дизайн , Иван Токаджиев – живопис и Янко Бонев – скулптура.


Продължителност на изложбата 27.01.2010 – 12.02.2010 г.


Божидар Йонов е роден на 16 февруари 1942 в София. Завършва “Стенопис” в Националната художествена академия - София през 1968 г., където понастоящем е професор по графичен дизайн. От 2003 до 2007 г Ректор на НХА. Автор на многобройни художествени реализации в областта на пространствения и графичен дизайн, плаката, рекламата, типографията, стенно-монументалните и дигитал-арт изкуства. Има самостоятелни изложби в Будапеща, Цюрих, Виена, Братислава, Москва, Берлин, Грийсбъро (САЩ), Алжир, Токио, София и други градове на България. Участник е в международните бианелета и триеналета на плаката в: Лахти, Варшава, Монс, Мексико, Бърно, Тояма; в десетки представителни изложби на българския плакат по света, както и във всички национални изложби в областта на графичния и пространствен дизайн. Основател на Международното триенале на сценичния плакат - София и член на организационния му комитет.


Иван Токаджиев е роден на 07 юли 1952 година в град Разград. Завършва Художествена гимназия в София през 1971 и след това Художествена Академия през 1978 година. Работи последователно в Русенски Телевизионен Център, Русенска опера, община Русе, Българска национална телевизия, частен телевизионен канал и Министерство на културата на Република България. Бил е преподавател в Русенски университет и председател на дружеството на художниците в град Русе. Работи в областта на телевизионния дизайн. Художник-постановчик е на редица театрални, балетни и оперни постановки. В последните години се насочва към танц-театъра и мюзикъла. Участва в много групови изложби в страната и чужбина. Реализира самостоятелни изложби в Русе, София, Лайпциг и Дрезден.


Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в гр. Русе. През 1975 г. завършва Националната Художествена Академия - специалност Керамика и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният от автора материал за работа е бронзът. През годините участва в Национални изложби, а някои от неговите скулптури са в частни колекции. Името на Янко Бонев присъства в Българската енциклопедия за монументални изкуства. Негови творби и реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове. Авторът също така има опит в екстериорния и интериорен дизайн на публични сгради. Има редица изложби - самостоятелни и съвместни с други автори – в страната и чужбина.


Място - галерия – партер на БКИ „Дом Витгенщайн”.


28.01.2009 г. (четвъртък)

19.00 ч.


Камерен концерт „Карнеги Хол във Вийден” В концерта ще вземат участие Мария Принц – пиано, Деница Лафчиева – кларнет и Офер Канети –виолончело. В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Рихард Щраус, Ернест Шосон и Александър Землински..


Мария Принц е дъщеря на изтъкнатия български диригент и композитор Константин Илиев. Завършва Берлинската консерватория „Ханс Айслер” при проф. Рудолф Дункел, после специализира във Виена при Йорг Демус и в Париж при Ивон Льофебюр. До 1987 г. е преподавател в Музикалната академия в Цюрих, а след това в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Концертирала е соло и с различни камерни формации в България, Австрия, Германия, Швейцария, Белгия, Япония, Италия. През октомври 2008 г. дебютира в Карнеги хол в Ню Йорк.


Деница Лафчиева e родена през 1980 в България. Дебютира като солист на 14-годишна възраст в зала “България”. Многобройни национални и международни конкурси и награди изграждат силната й репутация като българския феномен на кларнета. Тя участва в много турнета в Европа, свирейки като солистка с много български и европейски оркестри. На 18-годишна възраст записва първия си солов компакт диск за MMO Ню Йорк с емблематичния концерт за кларнет на Моцарт. Следват няколко компактдиска с камерна музика. Понастоящем Деница Лафчиева живее в Лондон. През 2004-2005 учи в Кралската музикална академия в Лондон и е наградена за високо квалифицирани чуждестранни студенти. Деница Лафчиева е лауреат на престижни национални и международни конкурси, наградена от Българското национално радио със званието “Музикант на годината” за дебют за 2000 година. През 2003 получава престижната стипендия за изключителни музикантски качества на фондация “Херберт фон Караян” във Виена. През 2007 година Деница прави своят дебютен концерт в престижната зала Уигмор Хол в Лондон с пианистката Виктория Постникова а през октомври 2008 година и дебютира в зала Карнеги хол (Ню Йорк) с пианистката Мария Принц в рамките на световното турне на „Българските Виртуози” с челиста Калин Иванов. Деница Лафчиева е артист на Бакун-Канада и свири със специално изработени за нея инструменти.


Офер Канети е роден през 1987 година в Израел. Завършва музикалния отдел на Университета в Тел Авив, Израел. Специализира в Музикалното висше училище в гр. Кьолн, Германия. Свири като солист с Московски струнен оркестър, Симфоничния оркестър на гр. Хайфа, струнен оркестър на гр. Тревизо и др. Има многобройни записи като солист за израелското радио за класическа музика „Кол Хамузика”. Участва в много международни музикални фестивали. Носител на награда от фестивала „Алегро Виво” в Австрия. През февруари 2010 година ще дебютира в Карнеги хол в Ню Йорк с концерта, който ще изпълнят с Деница Лафчиева и Мария Принц.


Място – концертна зала на 4 – район на град Виена.

Съорганизатор – кметството на 4 – ти район на град Виена.


Свързани:

Програма на българския културен институт iconСпасителни Великденски празници, вяра и много поводи за радост Ви желае българският културен институт програма на Българския културен институт за м април 2011
В програмата на кръжока: разучаване на експресивни родопски песни и шопско многогласово пеене. Не се изисква владеене на български...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Вечер посветена на българския хумор с богата програма и весела томбола. Основен организатор – културно-просветно дружество „Кирил...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Откриване на изложбата „Трагикомикса „Вечната муха”. В изложбата ще бъде показан общия проект на българския художник Никола Тороманов...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
До 11. 11. 2011 г продължава изложбата „in memoriam живопис и графика на българския художник Марко Хаджиколев (1924-2010)“
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт в братислава
Кафене на езиците – провежда се всяка първа сряда на месеца в Културен център „Дунай”, ул. „Недбалова” 3, Братислава
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Представяне на усилвател изобретен от българския инженер Георги Иринков. Основни организатори на събитието са фирмите „S. T. Innovators“...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт "дом витгенщайн" виена, австрия
Ще се представят 18 страни в 9 известни исторически Виенски кафенета. Известният австрийският актьор и режисьор Щефан Флеминг ще...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Продължава Великденска изложба на православни икони. Копията на иконите са направени от художника Красимир Костадинов
Програма на българския културен институт iconУнгарски културен институт към институт балаши (будапеща) месечна програма февруари 2013
До 15 февруари в Унгарския културен институт продължава фотоизложбата на студенти-фотографи от mome masters от Университета по изкуства...
Програма на българския културен институт iconПрограма на Българския културен институт
Иглика Мишкова, Светла Ракшиева, Ана Лулева, Емил Порталски, Атанаска Станчева и Яна Янчева
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом