В. "Дневен труд" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18
ИмеВ. "Дневен труд" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18
страница1/4
Дата на преобразуване07.12.2012
Размер442.35 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_07_03_2012.doc
  1   2   3   4

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


07.03.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07.03.2012 03:02 | Труд | стр. 18

Бившият заместник-министър на финансите и впоследствие съветнин на президента (2002-2012) Георги Първанов - Кирил Ананиев, е взел 480 000 лева допълнителни „стимули" от бордове, комисии и т. н. Как ви се струва това?! С тези думи премиерът Бойко Борисов призова и участници в правителството на тройната коалиция да върнат бонусите. Публикуваме позицията на Кирил Ананиев, зам. -министър на финансите от 1998 до 2009 г.

Информацията на премиера за получените възнаграждения от участие в управителни и контролни съвети и по договори за възлагане на управление и контрол в търговски дружества, с държавна или преобладаваща държавна собственост съдържа една истина, една неистина и липсва най-важното, което не направиха нито това правителство, нито предходните. А то е да обяснят причините, довели до скандалните дебати по темата. Не би трябвало да има никакви съмнения по отношение на размерите на получените възнаграждения. И това е така, защото тази информация е предоставена от НАП и Сметната палата, където са подавани от длъжностните лица двата вида декларации.

| Неистината

Опитват се да ни убедят, че дарителството в България има рождена дата и тя е през този управленски мандат. Доброволното дарителство у нас има вековни традиции. И то се прави не за да се афишира един човек или една организация, а за да се подпомогнат благородни каузи. Те са свързани с правото на живот на малки деца и възрастни, подпомагане на хора, изпаднали в беда, или такива, които не могат да си осигурят поне минимум от средства за съществуване, за подпомагане на изграждането и функционирането на културно-исторически паметници и религиозни храмове и много други.

Споменавам тези видове дарителство, защото всичките пари, които съм получил от посочените по-горе възнаграждения, след като се приспаднат съответните данъци, съм използвал най-вече за подпомагане на тези обществени потребности. Веднага някой би запитал защо даренията не са посочени в данъчните декларации. Малка част съм отразил, но те са свързани с кампании на публични институции, като „Българската Коледа", БЧК, фонда за лечение на деца и др.

Но да се върна на отговора на потенциалния въпрос. Целта на документа за дарение като неразделна част от данъчната декларация е да си намалиш облагаемия доход, респективно да платиш по-малко данъци на държавата. Като зам.-министър на финансите не бих си позволил да използвам тази възможност, още повече от такъв тип възнаграждения. Защо този проблем съществува и не се казва каква е истината?

Участието не е по желание

Участието в посочените органи за управление на който и да е зам.-министър не е по негово предложение или желание. Обикновено това става с решение на Министерския съвет или на съответния принципал(министър) на дружеството. Например участието на зам.-министър на финансите в УС на редица публични фондове е регламентирано от правителството - фонда за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация, фонд „Земеделие", НЗОК , НОИ, фонд „Култура" и др. От друга страна, участието на зам .-министри в бордовете целеше постигането на по-голяма финансово-икономическа стабилност на дружествата. Естествено е съответният принципал да убеждава, а ресорните министри да дават съгласие най-вече за зам.-министрите на финансите и на икономиката да участват в тези управителни органи. В личен аспект аз многократно съм настоявал пред министрите на финансите да ме освободят от тези ми участия, но отговорът в повечето случаи бе: „На кого да възложа тези функции, всички са ангажирани на няколко места."

А когато молех да бъда освободен заради обществените настроения и критики, оценяваха моето поведение като емоционално. Бях принуден многократно да давам обяснение пред медиите за каква дарителска дейност ги използвам, като много често по тяхно настояване го правех по конкретни случаи. Това бе един непрекъснат тормоз за мен и близките ми.

Ето защо напълно подкрепям решението на правителството да се забрани на членовете на политическите кабинети да участват срещу заплащане във всякакви органи за управление и да се сложи край на този никому ненужен и безсмислен дебат.


Беиби бум в партийната конфекция | 07.03.2012 03:02 | Труд | стр. 15

Щипка недоволство срещу „статуквото". Или (пре)дозиран призив за спасение на демокрацията. В заглавието - нещо „гражданско" за примамка. Или пък националистически изотоп. Може и „еко" зрънце - модерно е. Ако се намери и някое друго популярно лице, приказлив говорител или заявка за „външна" подкрепа и вносен модел (най-често от някой голям брат) - ето ви съставките за забъркване на чисто нова партия.

Година преди парламентарните избори, нови или периодично позабравяни стари партийни строители** започнаха да надничат от всеки ъгъл. Нищо ново - в последните години наближаването на избори действа на политиците както пролетта на птичките и пчеличките. Резултатът е политически бейби бум. Някои отрочета растат като бройлери на антибиотици. Или идват на власт, или изумяват социолозите. Хронологична справка -НДСВ, ГЕРБ и „Атака". Други, по-късни отрочета, успяха да се намърдат в парламента. И бързо да се превърнат в донори на парламентарни гласове. Справка - РЗС. В този мандат и ,Дтака" стана дарител, но това май заради повтарящи се грешки на растежа... Въпросът днес е кому е нужно ново производство на партии. Пардон - „проекти", така е по-модерно. Кое търсене предполага появата им? Обективна обществена нужда от „алтернатива"? Естествен процес на запълване на осиротяващи пространства? Или това е просто епидемия от политически паразити по общественото тяло? Които, ако успеят да се преборят да са парче от следващия парламентарен пъзел, ще го играят „балансьори". По-простичко казано - патерици.

Кой за какво се бори? И дали сегашните партии не помагат с антибиотиците?

„България на гражданите'

Каквото и да значи словосъчетанието, това е проектът на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Беше заченат като нещо като НПО (неправителствена организация). Сега май ще става партия. Нищо, че Кунева направи на пух и прах партиите в кандидатпрезидентската си кампания - явно разчита, че до юни догодина ще се забрави. А и защо не - враг №1 на партиите преди време беше самият Бойко Борисов. Това не му пречи сега да е вездесъщ партиен лидер.

Куневата формация изглежда се цели в разочарованите от ГЕРБ, традиционно негласуващите, центристката периферия. След разрива с НДСВ бившето им лице, каквото Кунева беше, ще пробва да им изцеди и последните електорални капки. След като привлече някой от емблематичните им кадри. Извън иронията и твърде многото въпросителни, засега това изглежда най-перспективният нов продукт. За кого? Въпреки острия тон към ГЕРБ, „България на гражданите" едва ли ще извърти глава, ако на Борисов не му достигат гласове. В същото положение е и БСП. Формацията на Кунева се спряга и в конфигурации с традиционната десница. Първо се чу за разговори с ДСБ, после и със СДС. Последните пък са ухажвани и от НДСВ. Там развръзките тепърва предстоят. Но „България на гражданите" във всички случаи може да се превърне в патерица. Пита се - чия?

Национализъм в действие

Разпадът на „Атака" засега изглежда неизбежен. И необратим. Тя може да изчезне, но електоратът й си е тук. И ще го ухажват от няколко страни. Тук е групата около СКАТ, чийто кандидат-президент се нареди четвърти на изборите. Част от напусналите Волен Сидеров, макар сега да подкрепят „европейското бъдеще на България", предложено от ГЕРБ, за вота гласят „евроскептична" партия. Европейско е някак - из Стария континент в момента това се котира. Ще видим дали е така и у нас.

| ГОРД

Звучи почти като ГЕРБ, ама не е - по идея трябва да е точно обратното. Идеолог е евродепутатът Слави Бинев, отишъл в Брюксел от , Атака", но национализмът по воленсидеровски се оказа тесен за душата му. Управлението по бойкоборисовски - също. Цяла плеяда известни се роят в общонародното движение, което в превод значи „Гражданско обединение за реформи в държавата". Анонсите срещу статуквото звучи все едно ще променя не България, а света. Говори се под сурдинка за рамо отвън - консервативно рамо.

„Единна Русия" в БГ вариант

Бивши консерватори от РЗС, а преди това земеделци и седесари, са автори на най-екзотичната хрумка - русофилска партия по модела на Путиновата „Единна Русия". За лице на бъдещата формация на сега подкрепящите ГЕРБ депутати-русофили се спряга стар познайник - известният като „икономиста от Лондон" Димитър Иванов. Същият, който някога гравитираше около Георги Първанов. На това съседите му викат тюрлюгювеч. Според податките до момента - сготвен, за да се поднесе отново на властта. Ако успее да скочи в следващия парламент с мощно рамо от Изток.

До догодина сигурно ще се пръкнат поне още няколко нови мераклии за изборната сергия. Да му е кеф на избирателя - алтернативи бол. Като конфекция.


2 лв. са повече от 20 хил. лв. бонус | 07.03.2012 03:02 | Труд | стр. 16; 17

Едва ли ще се намери човек в държавата, който да не се възмущава от огромните бонуси, раздавани в администрацията. Много е обидно особено за нас пенсионерите да научаваме какви пари са разпределяни.

Сигурно получателите на бонусите много са се радвали на тези пачки пари. Искам обаче те да научат как ние няколко пенсионери в Шумен събирахме по 1 -2 лв. по-

между си. С тях направихме щастлива наша приятелка, защото й помогнахме в голямо затруднение.

Наложи се жената да бъде оперирана втори път от онкологично заболяване . Всичко мина добре, но научихме, че на 1 март я изписват и тя има само 15 лв., за да преживее до 8 март. Цяла седмица. Тогава щеше да получи пенсията си от 145 лева!

Нашите пенсии са също по толкова, но аз веднага поех инициативата и се обадих на приятелки. За няколко часа събрахме 30 лв. За някои хора сигурно това не са пари, но за нас са много. Сега жената и нейният безработен внук ще могат да преживеят до датата за пенсиите, а ние сме спокойни, че не сме оставили приятел в беда.

Това е дребна случка. Сега обаче се питам -кое се цени повече?

Парите, макар и съвсем малко, когато обаче имаш нужда от тях, за да оцелееш. Или хилядите левове, без които спокойно можеш да живееш.

Замислих се колко са 2 лв. и колко 20 хил. лв.

Вярно е, че сега някои от висшите чиновници ще трябва да връщат бонусите си, както поиска премиерът Бойко Борисов.

Държавата може би ще събере сериозна сума от стотици левове. Надеждата ми е само тези пари сега да бъдат похарчени смислено. Не казвам, че трябва да ги дадат на пенсионерите. Има и много други нуждаещи се в България. Добре е, обаче държавниците ни да помнят, че пенсионерите едва оцеляват. Всяка сутрин се кръстим, че още сме живи.

Венета Куртева,

-годишна,

от Шумен


Алма матер готви 50 фармацевти | 07.03.2012 03:02 | Труд | стр. 6

Софийският университет „Св. Климент Охридски" ще обучава 50 студенти по фармация от тази есен. Те ще държат изпити по химия и биология, а при кандидатстването ще се гледат и оценките по тези предмети от дипломите. Младежите ще се обучават в преструктурирания химически факултет на вуза, който става факултет по химия и фармация .

„Ние ще създадем кадри на европейско ниво", подчерта деканът доц. Тони Спасов. През следващите години в специалността ще се приемат по осемдесет души годишно.


в. "24 ЧАСА"


Пневмония отложи юбилея на Джоко Росич | 07.03.2012 03:01 | 24 Часа | стр. 7

Вече трети ден Джоко Росич е на антибиотично лечение в МВР болница заради тежка пневмония. "Казаха, че още поне десетина дни трябва да остана. Не се чувствам никак добре, но се надявам скоро да се подобря. Хората тук са много мили и си разбират от работата". каза вчера актьорът.

Отложено е и честването на юбилея на актьора в Унгарския културен институт, което беше предвидено за тази вечер.

Джоко получил остро белодробно възпаление и бил приет по спешност в болницата, където в момента е на системи. Поради това той отсъства от снимачната площадка на минисериала "Отплата". Зрителите на Нова тв ще го видят на екран в първия епизод на поредицата, чиято премиера е предвидена за 17 март. Там Джоко играе баща на главния герой Александър. (24 часа)


Сливен връща със земя дълг на „Биндер" | 07.03.2012 03:01 | 24 Часа | стр. 8

Сливен даде на фирма "Биндер" парцел за 2 млн. лв., за да погаси 1/4 от дълга си. Фирмата има вземания от общината за 8 млн. лв. от асфалтиране и зимно поддържане на улици.

"Биндер" се прочу през 2008 г., когато спечели търгове на пътния фонд, чийто шеф по това време бе единият от бившите й собственици - Веселин Георгиев. Всъщност той тогава даваше поръчките на братята си. По-късно бе съобщено, че "Биндер" е продадена.

Теренът от 18 дка, който сега получава от общината, е между хипермаркет и недостроена спортна зала на бул. "Стефан Стамболов". По непотвърдена информация "Биндер" има намерение да строи там болница.

"Парите от сделката няма да влязат в общинската хазна, а ще топят дълга ни. Водим преговори и за други земи, така че до месец ще намалим задълженията о|до 5 млн. лв.", обясни кметът Кольо Милев.

Новото общинско ръководство наследи от екипа на Йордан Лечков 33 млн. лв. дългове.


Проверяват стоматолози, точели НЗОК | 07.03.2012 03:01 | 24 Часа | стр. 7

В Добрич разследват 5-има стоматолози по сигнал, че източват здравната каса. Те използвали чужди ЕГН-та и отчитали пред НЗОК дейности, които не са извършени. Между 100 и 150 хиляди лева била вероятната щета.


Съдът: касата дискриминира болни с множествена склероза | 07.03.2012 03:01 | 24 Часа | стр. 7

Отмениха ограничението лекарства да се дават само при нетрудоспособност до 65%

Софийският административен съд потвърди, че здравната каса дискриминира българите, болни от множествена склероза. Жалбата е по повод ограничението скъпото лечение с интерферони да се дава само ако пациентът е с намалена работоспособност от ТЕЛК до 65%. Терапията струва над 1800 лв. на месец и хората не могат да си я позволят със собствени средства.

Десислава Раянова, която живее с коварната диагноза, подава жалба до комисията по дискриминация още през януари 2010 г. С решение №107 от 2011 г. оттам съобщават, че касата наистина дискриминира хората с множествена склероза и я глобява с 250 лв. Препоръката е повече да не се допускат дискриминиращи критерии, още повече че никъде в ЕС няма подобна практика. От НЗОК обаче подават жалба в съда. Въпреки решението на комисията касата продължавала да прилага ограничението при отпускане на лекарства. Болните с над 65% нетрудоспособност трябвало да минават през втора комисия, която евентуално може да реши в тяхна полза.

На 6 февруари 2012 г. административният съд отхвърля жалбата на касата и оставя в сила решението на комисията. Потвърждава и глобата от 250 лв., която е толкова малка само защото НЗОК борави с публични средства.

Важното в случая е, че повече касата не може да прилага дискриминационен подход при отпускането на медикаменти на хората по никакъв признак, заяви Раянова след решението на съда. „Този подход не е отсега - първоначално беше измислен критерий, че хората над 50 г. нямат право на лечение с интерферони, после имаше дълги списъци на чакащи по 300-400 души, след това давали лечение само за 2 г.", припомня Раянова.

Около 5000 души у нас живеят с диагнозата множествена склероза. Повечето са в трудоспособна възраст и крият за болестта си, за да не загубят работа. Затова искат болестта да влезе в списъка на защитените от уволнение.

  1   2   3   4

Свързани:

В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18
Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Село с водопровод за милион лева е без вода | 13. 07. 2012 03: 18 | Труд | стр. 26
Село с водопровод за милион лева е без вода | 13. 07. 2012 03: 18 | Труд | стр. 26
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Бандит без маска ограби „Токуда" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10
Апаш ограби част от дневния оборот на столичната частна болница „Токуда" малко преди 20 ч в понеделник. Първоначално се появи информацията,...
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27
Ако бъде одобрен, до края на т г могат да се обявят и процедурите за избор на строител, който трябва да приключи работите до 1 г....
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Лошото правосъдие излиза скъпо | 09. 01. 2012 03: 18 | Труд | стр. 21
Гражданите печелят все повече дела срещу държавата заради безобразията на магистратите. Сметката е за данъкоплатците
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Държавата твърдо за цигарената забрана | 20. 04. 2012 04: 34 | Труд | стр. 6; 7
Закона за здравето." Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема „Забраната за тютюнопушене колко...
В. \"Дневен труд\" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18 iconВ. "Дневен труд" Онкоболни чакат с месеци за лъчетерапия | 02. 07. 2012 03: 08 | Труд | стр. 29
Плевен има нужда от линеен ускорител за лъчетерапия, единодушни са медици и пациенти
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом