Програма на чешкия център
ИмеПрограма на чешкия център
Дата на преобразуване06.12.2012
Размер115.46 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://files.blogs.uni-plovdiv.bg/27-slavistica_slovo/files/2011/10/11ProgCzechCentre_11.doc


ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР за ноември 2011


(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz


ПРОДЪЛЖАВАТ ИЗЛОЖБИТЕ:


ЕХОТО НА ОРФЕЙ” НА ПАВЕЛ ПИЕКАР В ГАБРОВО

Изложбата на Павел Пиекар беше видяна в различни краища на България - София, Сливен, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Русе и се радваше на невероятен успех.

В сътрудничество със Сдружение „Приятели на Чехия” – Габрово.

Изложбата ще продължи до 6.11.2011 г., Исторически музей, гр. Габрово


ЧЕШКИЯТ АРХИТЕКТУРЕН КУБИЗЪМ

Експозицията се стреми да припомни важни сгради, в това число такива, които вече не съществуват, да разкаже за най-забележителните личности от краткия, но много интересен етап от модерната архитектура.

Изложбата се оранизира в рамките на Sofia Architecture Week и ще продължи до 11.11.2011 г. в Галерията на ЧЦ.


СВЕТЛАНА ЛАЗАРОВА – „РОДОПСКА МАГИЯ”

Филмова трилогия, ЧР, 2010 г., общо 76 мин.

Сценарий и режисура: Светлана Лазарова; оператор: Мирослав Коусал; музика: Теодосий Спасов; звукооформител: Иржи Мах; сценография и костюми: Томиана Томова; директор на продукция: Ладислав Кожик; асистент режисьор: Петър Пеев.

С участието на: Пламен Сираков, Зорина Милковска, Лидия Гълъбова, Асен Караилиев, Валерия Фол, Николай Овчаров, Илия Недин, Георги Мишев, Ивайло Аянски, Жоржета Чолакова, Яна Манолова, Таня Маджарова, Петър Янев, Ана Райкова, Стойка Дишлянова, Отец Тодор Веселинов, Димитър Ангелов, Иван Петков, и др.

Копродукция на Чешката Обществена Телевизия и филмова продукция Голден Арчер Продакшанс. В сътрудничество с Българска Национална Телевизия. Спонсорско участие – ЧЕЗ България.

Ако в Родопите срещнеш себе си и се познаеш, това е магия”

Цивилизационно обременен, човекът тръгва по пътищата на Родопите да търси истинските си „дом” и идентичност. Между игрите, реалността и митовете, по следите на античния бог Дионисий, разпалва в себе си божествена искра. Във вечно съревнование с боговете, „натоварен” със самочувствието на „стопанин на планетата”, пожелава да ръководи и „божиите дела”. „Къщичките за душите”, вдъхновени от древна тракийска традиция,се превръщат в търсено убежище и на днешните „живи и забързани души”. Къде е „домът” на човека и по родопските върхове ли се намира? Среща се с родовата памет на местното население и „преминава през огнената стихия” на времето, където изгаря суетата и оцеляват ценностите. Оцелява хармонията. Орфическата вяра - вяра в „безсмъртието” на интелектуалната енергия на човека - придава на търсенето универсален размер. „Домът” е в нас и в сливането ни с природното начало.

Светлана Лазарова е родена в Пловдив(1963). Завършва Средно специално училище за сценични кадри, Пловдив(1978-1982) и Филмов факултет към Академията по изкуствата, Прага (1986-1991). От 2004 г. е член на Асоциацията на сценаристите и режисьорите в Чехия. Преподава киноизкуство във Висш институт по публицистика, Прага (2006) и в Средно специално училище за комуникационни техники, Прага(2004 –2011). От 1996 г. до днес работи като сценарист и режисьор на документални филми и сериали към следните обществени и частни телевизии: Чешка обществена телевизия, Телевизия Прима, Студио МГБ, Фонтис ТВ, The World Circel Fondation, Херафилм, Golden Archer Produktions. Автор на поезия, на сценарии за игрални и документални филми. Участие и награди на следните международни фестивали: Golden Prag,2002, Golden Chest, Plovdiv, 2004, Sportfilm, Liberec, 2006 Cena poroty, FICTS Milano“SPORT MOVIES & TV 2006”, FICTS Milano“SPORT MOVIES & TV 2008”.

2.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


MУЗИКАЛНИ МОМЕНТИ И СТРАНИЦИ ОТ ЕДНА НЕОБИКНОВЕНА ИСТОРИЯ

200 години пражка Консерватория - „Обществото за издигане музиката в Чехия”

Страници от историята на една от най-старите консерватории в Европа- пражката Консерватория ще оживеят в слово и музика.

Бисери от чешката и българска музика, изпълнени от млади таланти и изтъкнати музиканти ще ни водят в музикалното пътешествие. Български музиканти, възпитаници на пражката Консерватория ще разтворят малко познати страници от тази история.

Водещ в този интригуващ сюжет ще бъде д-р Магдалена Манолова.

3.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


К. Я. ЕРБЕН – „КИТКА”

Във връзка с 200-та годишнина от рождението на чешкия историк, поет и писател, в Чешкия център ще бъде представена стихосбирката „Китка” в превод на Атанас Звездинов. В сътрудничество с Дружество за българо-чешко и словашко приятелство.

За „Китка” казват, че е сред най-любимите, най-четените и най-издаваните чешки книги. Излязла за пръв път през 1853 година, след своя век и половина живот тя продължава да вълнува и съвременния читател. и което е по-важно – да вълнува хората от всички слоеве и възрасти. Чехите знаят баладите наизуст от най-ранна възраст и ги тачат като най-ценно народно достояние… ” (Атанас Звездинов)

7.11., 18.00 ч., Чешки център


WE, YOU, THEY ON WEDNESDAY ПРЕДСТАВЯ ФИЛМИТЕ НА ЛИНДА ЯБЛОНСКА

Линда Яблонска е родена през 1979 г. в Прага. Завършва Филмовия и телевизионен факултет към пражката Академия за изящни изкуства, като дипломната й работа – документалният филм „Леви, десни” (Kupředu levá, kupředu pravá), печели наградата на зрителите на Международния фестивал за документално кино в Ихлава през 2008 година. Л. Яблонска работи за Чешката телевизия като режисьор на документални филми и публицистични предавания. Заснела е документалните ленти „Добре дошли в КНДР” (Vítejte v KLDR) и „Жега в Чехия” (Horko v Česku), филм за дебата, който се води в ЧР за глобалните климатични промени. През 2010 г. като победител по проект на фондация „Vodafone Rok” работи за организацията „Inventura”. Резултат от тази едногодишна практика е късометражният документ „Земляни, за кого ще гласувате?” (Pozemšťané, koho budete volit?), който под нейно ръководство е заснет от хора с психически увреждания. Този филм също се харесва на зрителите и печели наградата на публиката на фестивала в Ихлава през 2010 година.

В поредицата за документално кино в Чешкия център ще бъдат показани филмите: "Леви, десни", "Добре дошли в КНДР" и "Земляни, за кого ще гласувате?”. Входът както винаги е свободен.


ДОБРЕ ДОШЛИ В КНДР/ VÍTEJTE V KLDR

реж. Линда Яблонска, ЧР, 2008 г., 76 мин., с български субтитри

Туристическа агенция в ЧР предлага в своя каталог „пътуване до неизвестното” – познавателна екскурзия в Северна Корея. За втори път от 1989 г., през 2008 г. обикновена туристическа група влиза в КНДР. Всеки от туристите е трябвало да се примири с факта, че по време на екскурзията ще бъде с ограничена свобода – напр. никой от групата не може „неорганизирано” да напуска хотела или да заговоря обикновен кореец. Кой и защо решава да предприеме това пътуване до страната, която е заплаха за сигурността на цял свят?

9.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


ЛЕВИ, ДЕСНИ/ KUPŘEDU LEVÁ, KUPŘEDU PRAVÁ

реж. Линда Яблонска, ЧР, 2006 г., 57 мин., с български субтитри

Портрет на млади хора, които активно са ангажирани с леви и десни политически убеждения. Режисьорката проследява събитията около Комунистическия младежки съюз и Младите консерватори, активността им в политическия живот през изминалата година. Концентрира се върху конкретни герои от двете организации и се интересува от начина им на живот и виждането им за света.

16.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


ЗЕМЛЯНИ, ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ?/ POZEMŠŤANÉ, KOHO BUDETE VOLIT?

реж. Линда Яблонска, ЧР, 2010 г., 30 мин., с български субтитри

Филм, който доказва, че дори хора с умствени проблеми могат да се ориентират в публичното пространство и да имат свое политическо мнение. Филмовият екип проследява парламентарните избори, участва в предизборните срещи и анкети с граждани и политици по въпроси, които в други медии са най-малкото необичайни. Разкрива дали политическата коректност и предизборните обещания не са само празни лозунги, опитва се да отгатне доколко двадесет години след революцията човек все още е с вкоренени предразсъдъци срещу всичко, което „не е напълно нормално”. Светлият и любознателен поглед на творците с умствени увреждания прави филма оригинален, свеж и забавен за гледане.

16.11., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


ГАЛЕРИЯ ON THE ROAD СПИРА В СОФИЯ

Галерия On the road представя художествена фотография по нетрадиционен начин – маршрутът на старото возило марка Мерцедес, пълно със снимки на различни автори, до известна степен зависи от климатичните условия, срещи, случайности и аварии, но в повечето случай спира в малки градове далеко от културните центрове на Европа.

В София може да видите изложбата в сутерена на Art Hostel от 11 до 18 ноември.

Колекцията представя класически черно-бели фотографии от няколко жанра - пейзажи, портрети, социални документи и сюрреалистични моменти. Авторите на снимките са не само световно известни професионалисти като: Бохдан Холомичек („road-movie“- серия от пейзажи заснети зад волана), южнокореецът Jehsong Baak (серията „Là ou ailleurs“), Игор Малиевски (сюрреалистичният натюрморт с Мадоната и мухата), Карел Цудлин (портрети на работници от леярна от серията „Workers“), филмовият документалист и преподавател от FAMU Мирослав Янак (портрети), каталанският експериментатор Жозеп Гуиола (манипулирани увеличения тонирани с отвара от черен чай и експонирани чрез слънчева светлина), британецът Мартин Грифин („парижката серия”), завършилият FAMU Дейвид Къмърман (спиритуални моменти от Йерусалим), но и запалени аматьори като Евстатиус (три фотографии на хора-хамелеони в градска среда) и Анаис Реймбалт (екстракт от фотографски дневник).

Откриване на изложбата на 11.11., 19.30 ч., Art Hostel,

София, ул. „Ангел Кънчев” 21/A (www.art-hostel.com).


ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ представя ЕДНА ВЕЧЕР СЪС СТУДЕНТИТЕ НА АЛИС БОВАРИАН

Концертът се организира в сътрудничество с Нов български университет.

14.11., 18.00 ч. Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


МИЛАДА ХОРАКОВА – „НЕПОБЕДИМАТА”

Изложбата на съвременен американски комикс разказва за живота на Милада Хоракова. Комиксът е издаден за първи път през 1951 г. със заглавие „Непобедимата ” (Nepřemožená) от Народния съвет за Свободна Европа в САЩ.

Милада Хоракова става жертва на съдебно убийство в периода на комунистическите политически процеси през 50-те години. Смъртната присъда е била изпълнена на 27 юни 1950 година. В периода 1948 – 1989 г. в Чехословакия са били екзекутирани 241 политически затворници.

Експозицията е подготвена от Чешките центрове в сътрудничество с организацията „Човек в опасност”, която от дълго време се занимава с теми от модерната чехословашка история в рамките на проекта „Случаи на несправедливост”.

Оригиналният комикс „Непобедимата” за Милада Хоракова се съхранява в Народния архив на ЧР.

Освен любопитната комикс история, Чешкият център е подготвил филм и лекция за Милада Хоракова.

Изложбата ще продължи от 15.11. до 2.12.2011 г., ЧЦ


ГОСТУВА МИХАЛ АЙВАЗ

Представяне на българските издания на Михал Айваз „Пътуване на юг”/ Cesta na jih (издателство „Ерго”, 2011 г.) и „Петдесет и пет града”/ 55 měst (издателство „Панорама плюс”, 2011 г.). Преводът на двете книги е дело на Маргарита Кюркчиева. Предстои да излезе и трето произведение на Айваз на български „Другия град”/ Druhé město в превод на Добромир Григоров (издателство „Стигмати”). Водещ на вечерта ще бъде българската поетеса и литературен журналист Силвия Чолева.


Михал Айваз (1949) чешки поет, белетрист, есеист, философ и преводач. Роден е в Прага, завършва Философския факултет на Карловия университет, от 1974 работи като физически работник, пазач, портиер, през 1996 – 1999 е редактор във вестник „Литерарни новини”, от 2003 е научен работник във философската секция на Центъра за теоретични изследвания – обединено научно звено на Карловия университет и Академията на науките на Чешката република. Книгите му са преведени на над десет езика. Носител на престижни национални и международни отличия. На български език досега са излизали негови разкази в периодични издания.

Прозаичните творби на М. Айваз изобилстват с мистични и фантазийни сцени, с елементи на магическия реализъм и на жанра urban fantasy. Връзката между човека и града е широко застъпена в белетристичното му творчество. На любимата си тема „Прага” авторът за първи път изневерява с романа „Пътуване на юг” и повторно – с наскоро издадената повест „Люксембургската градина”.


Анотация за романа „Пътуване на юг”

„…Най-краткото определение за романа е Ода за творчеството. Художественото произведение никога не свършва, то пуска клони и клонки, дори преминава в други жанрове на изкуството. Главните протагонисти пътуват на Юг, пътуват към себе си, а пътят им рисува върху картата на цяла Европа огромен йероглиф, който крие тайното им, непознато за самите тях име.”


За възникването на поетично-философското есе „Петдесет и пет града”

Чешкият превод на „Невидимите градове” от Итало Калвино излезе в края на осемдесетте години, тогава прочетох книгата и много ми хареса, но после при загадъчни обстоятелства тя изчезна (случват се понякога с книгите такива работи, въобще книгите са тайнствени и неразгадаеми създания); дълго пазих в главата си спомен от нея и безуспешно я търсех. Когато след години някой ми я подари безкрайно се зарадвах и си казах, че не бива да сведа тази повторна среща само до едно прочитане, затова реших да напиша есе за „Невидимите градове” или да направя опит за собствена интерпретация на книгата. Това есе се развиваше по различни начини, докато в един момент пролича, че ще е най-добре да напиша интерпретация за всяка от петдесетте и пет глави на книгата.” (М.Айваз, м.април 2011 г.)

15.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

16.11., 10.30 ч., Заседателната зала на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Ректорат, 1-ви етаж, ул. "Цар Асен" №24

17.11., 17.00 ч., Регионална библиотека „Априлов - Палаузов”, гр. Габрово


КИНОМАНИЯ 2011

В тазгодишното издание на Киномания ще участва пълнометражнaта чешка анимация „Автоприказки” (Autopohádky) – прожекция за деца и възрастни.

Филмът е съчетание от четири анимационни епизода свързани с една игрална част, която оформя рамката на историята. Всяка от приказките е направена чрез отделна техника и има свой творчески екип.

Първият епизод, вдъхновен от „Приказка за принцесата, която никога не се смеела”, е анимационна полупластична технология. Тук режисьор е Бржетислав Пояр, а художник Павел Коутски.

Във втората история са използвани класически анимационни кукли. Художник и режисьор е Михал Жабка, а приказката за „Самодивата и счетоводителя” е забавна за децата, но поучителна за татковците.

Третата част е анимация, в която е използвана необичайната техника с плоски хартиени кукли поставени в реално пространство. Художникът Бара Длоуха и режисьорът Франтишек Ваша интерпретират по оригинален начин познатата приказка за рибаря, жена му и Златната рибка в света на колелета и мотори.

Действието в четвъртия епизод се развива в недалечното бъдеще. Режисьор и художник е Либор Пикса, който се надява, че здравият разум ще победи над алчността и стремежа на всяка цена да си пръв.

Историята за Антонин Кужилка е игрален филм, който оформя границите между четирите анимационни приказки. Режисьор е Якуб Кохак. Разказвач във филма е певецът от група „Чинаски”, но също и професионален артист Михал Малатни.

/http://www.autopohadky.cz/

Киномания стартира през 1987 г. като Световна Кинопанорама. Още от самото начало кинофорумът печели изключителна популярност сред българските кинозрители. В програмата му винаги са показвани най-значимите филми за последните години, които не са излъчвани на българския екран.

Информация за програмата и за самия кинофорум може да намерите на: http://kinomania.bg/

18.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


СЛУЧАЯТ Д-Р ХОРАКОВА

Лекция на доц. д-р Искра Баева (СУ „Св. Климент Охридски”) и прожекция на документалния филм на Чешката телевизия „Случаят д-р Хоракова” (реж. Ян Мудра, 1990 г.) по проекта „Случаи на несправедливост” на организацията „Човек в опасност”.

22.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


УТРЕ ЩЕ СЕ…/ ZÍTRA SE BUDE…

Кадри от едноименната опера (2008), музика: Алеш Бржезина, либрето: Иржи Неквасил и Алеш Бржезина, диригент: Марко Иванович, режисьор на операта: Иржи Неквасил, режисьор на филма: Ян Хржебейк.

Операта „Утре ще се…”, чиято премиера е на 9 април 2008 г. в театър „Kolowrat”в Прага, се превръща в една от най-успешните продукции на годината не само според публиката, но и според критиците. Авторите й печелят наградите на „Sazkа” и на „Диваделни новини”. Музикалната история, съставена от исторически документи и цитати от съдебни дела, е всъщност опера–процес за Милада Хоракова.

23.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


КОНЦЕРТ НА ВЕНЦИСЛАВ КИНДАЛОВ (ФЛЕЙТА) И БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА (ПИАНО)

Програма:

Франтишек БЕНДА (1709-1786) – Соната за флейта и клавир

Антонин ДВОРЖАК(1841-1904), 170 г. от рождението му – Сонатина за флейта и пиано

Бохуслав МАРТИНУ (1890-1959) – Първа соната за флейта и пиано

Благовеста КОНСТАНТИНОВА (р. 1951), 60 г. от рождението й – Сюита за флейта и пиано (премиера)

24.11., 19.00 ч. (Вход свободен)

Свързани:

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Линогравюрите на Павел Пиекар ще гостуват на Есенния салон на изкуствата и културата, който ще се проведе от 9 септември до 26 ноември...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Коцева, Максим Тутунаров и др. Голяма част от българските студенти са изкарали творчески стаж по програма „Еразъм” в университета...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Павел Таусиг. Изложбата е подготвена от Filmfest, s r o., по поръчка на Международния фестивал за детски и младежки филми в Злин...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Предпочита големия формат, владее сложния цветен печат, според темата...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Ще прозвучат творби на Антонин Дворжак, Йозеф Сук и Леош Яначек в изпълнение на цигуларката Милена Вълева и пианистката Виолета Попова....
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Никола Иванов (р. 1990 г., студент в катедра „Фотография” на фаму в Прага) показват нощни отрязъци от глобалната сива периферия на...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Представяне на книгата с автори: Ани Златева, Владимир Пенчев, Любомила Соленкова, Ружа Маринска, Ружена Колева-Кочева, Теодоричка...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Висшето професионално полиграфическо училище в Ихлава, Частното висше професионално филмово училище в Писек, Злинската филмовата...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом