Тема: здравеопазване
ИмеТема: здравеопазване
страница1/6
Дата на преобразуване06.12.2012
Размер0.54 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.phabg.org/news_press/press0307_356.doc
  1   2   3   4   5   6
3 юли 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

МФ призна, че държавата не плаща здравни осигуровки


Ана Атанасова

Министерството на финансите най-накрая обяви официално, че голямата част от парите, с които държавата осигурява за здраве над 4 млн. души, са виртуални. Това е видно от стенограмата от заседанието на кабинета в сряда. На него МС приема отчета на бюджета на здравната каса за 2009 г. От него се вижда, че приходите на касата са били 2.208 млрд. лв., а разходите - 1.752 млрд. лв., и така според здравния министър Анна-Мария Борисова излиза, че има излишък от 445 млн. лв. Приходите обаче са с 11% по-ниски от заложеното.

На въпроса на премиера Бойко Борисов къде е излишъкът, Борисова отговаря, че не знае, затова се включва зам. финансовият министър и шеф на надзора на касата Владислав Горанов. Той казва, че парите са във фискалния резерв и обяснява, че от 1999 г. досега на държавата й се е наложило да осигурява все повече и повече граждани, които не могат да внасят сами - деца, пенсионери, социално слаби. "Държавата през данъци прави едни огромни трансфери към бюджета на НЗОК, които в рамките на общия баланс не може да си позволи да разреши на касата да похарчи", казва Горанов.

Зам.-министърът допълва, че вноските на работещите и самоосигуряващите се са 60% от всички постъпления в касата, а останалото се плаща на книга от държавата. "Оттам идват излишъците, тъй като не можем да си позволим да похарчим всички пари, които наливаме в касата, а бюджетираме с излишък, който всъщност не е реален излишък за бюджета, защото не са постъпили от вноски. Това е излишък, който ние от един данък местим от една сметка в друга на практика", обяснява Горанов. Така става ясно и защо тази година в бюджета на касата пише, че държавата ще плати 940 млн. лв. за вноски, но от тях здравната каса ще похарчи само 290 млн. лв., а останалите са излишък и отиват във фискалния резерв.

ОБЪРКАЛА ДОЗАТА НА АНТИБИОТИКА


ПИЯНА СЕСТРА ЕДВА НЕ УБИ 7 БЕБЕТА

Бебетата посинели, вдигнали температура


ИВЕЛИНА ДРАГНЕВА

Пияна медицинска сестра от болницата в Ихтиман обърка дозата на антибиотика на 7 бебета от ромски произход и ги докара до посиняване и висока температура.

Според родителите им тя едва не ги убила. Заради грешката на Цветанка Дерменджиева вчера цялата циганска махала окупира здравното заведение с искане за линч на сестрата.

Малко преди 22 часа в четвъртък майката на 4-месечния Янко - Надежда Иванова, забелязала, че устните на сина й са посинели, а челото му е много топло. Бебето било прието в болницата с бронхит на 28 юни т.г. Докторите му изписали антибиотик цефт-риаксон.

Жената веднага викнала Цветанка, която била нощна смяна в детското отделение.„Нека да умре, няма да му давам нищо. И без това ми е последният работен ден", отсякла сестрата и се върнала в кабинета си.

Симптоми

В следващия половин час родителите на още шест пеленачета забелязали същите симптоми при децата си. „Вдигнаха много висока температура и целите посиняха. И гърчове получиха, а тя не ни отвори вратата", спомниха си пред „Телеграф" родителите на бебетата, по думите на Надежда Цветанка била много пияна, залитала по коридорите и едва говорела. „Извиках мъжа си, звъннах на всичките си познати и накрая се обадихме в полицията, за да ни помогне някой", спомни си Иванова.

Когато ченгетата се появили пред болницата, отпред вече се били събрали над 50 роми. „Изведете я, иска да убие децата ни, арестувайте я", не спирали да крещят циганите. За да не бъде нападната от циганите, униформените извели сестрата тайно от сградата на детското отделение и я отвели в Районното полицейско управление в Ихтиман. Лекарски екип пристигнал от София, за да поеме задълженията на Цветанка и дежурния доктор. Малко след полунощ пеленачета вече били стабилизирани.

Междувременно Дерменджиева дала обяснения и била тествана в дрегер. Той отчел 1.59 промила алкохол в кръвта. „Циганите лъжат, нищо не съм направила", категорична била Цветанка пред разследващите.

Защита

Според шефа на медицинската сестра - д-р Петьо Герганов, който е шеф на бдяйицата в Ихтиман, подчинената му не е допуснала сериозна грешка. „Антибиотикът, който е предписан на бебетата, е много хубав, годността му е до 2013 г. Цецка просто не го е разредила достатъчно", оправда сестрата Герганов. Това обаче не било фатално. „Все едно да изпиеш 100 грама ракия на екс или за един час -реакцията е различна", опита се чрез сравнение да обясни ситуацията докторът. Въпреки че според ромите за Дерменджиева четвъртък е бил последен работен ден след съкращение и това е причината за отказа й да помогне на децата, шефът й е категоричен,че тя не е била уволнена.

Не й е за пръв път

Медицинската сестра Цветанка не за първи път прави подобни грешки в работата си. Според майката на едно от пострадалите в четвъртък бебе-тя и преди е обърква-

а дозата на изписания на дъщеря й антибиотик, ргана Сашкова е само

а шест месеца и сега е в болницата заради летен грип. „Преди около два месеца пак настина и я приеха в детското отделение. Същата сестра беше на смяна и обърка лекарството", спомни си майката на малката Гери. Тогава тя не се обадила в полицията, защото случаят бил единичен и смятала, че няма да се повтори


Отстраняват Дерменджиева до вторник

Медицинската сестра Цветанка вече е отстранена от работа, но само временно. Тричленна комисия е започнала проверка по случая. Ако се установи, че Дерменджиева е допуснала съществена грешка, тя ще поеме отговорността си, ..Ще бъде наказана, глобена или дори уволнена. До вторник, когато ще станат ясни резултатите обаче, не мога да коментирам", обясни шефът на болницата в Ихтиман д-р Петьо Герганов. Вече е ясно и че Цветанка е била солидно почерпена по време на нощното си дежурство.”Не съм гледал какво е отчел дрегерът, но не е редно да пие преди или по време на работа", сподели мнението си Герганов. Вчера той само се е чул по телефона с подчинената си. „Дори не съм й се карал. Мисля, че и без това е достатъчно притеснена от случилото се", каза още докторът.


Пробвали с дрегер и доктора

Ихтиманските ченгета, които са отвели медицинската сестра в Районното полицейско управление, за да й бъдат снети обяснения, не са тествали само нея с дрегер за алкохол. От това се оплака д-р Петьо Герганов. „Циганите толкова са крещели по полицаите, че те решили да проверяват и дали дежурният лекар е отишъл пиян на работа.Резултатът бил отрицателен.”обясни лекарят. Ромите искали пред детското отделение незабавно да се появи и самият Герганов, но полицаите го посъветвали да не го прави. Според тях това щяло да ги ядоса още повече.

Лекарствата за рак нови, льчелечението остаряло


ДЕЯНА ПАВЛОВА

Нови лекарства удължават и подобряват качеството на живот на болните с рак на белия дроб. Лъчелечението, което все още е основен метод за терапия, обаче е много остаряло.

Това съобщи Евгения Адърска, шеф на пациентска асоциация, при представяне на нова кампания

против тютюнопушенето и причините за възникване на рак на белия дроб.

Броят на жените с болестта постоянно се увеличава, съобщила Европейската комисия. Преживяемостта на заболелите обаче нараствала дори с по-големи темпове заради съвременните медикаменти. Част от тях вече се плащат от държавата, каза Адърска. Големият проблем у нас е, че апаратите за лъчелечение не са подменяни от години.

Много от пациентите криели болестта си, защото обществото ги отхвърля като обречени на смърт. За да докажат, че постоянно се появяват нови терапии и лечението е все по-успешно, от АПОЗ организирали кампания. Повече за нея може да се научи на сайта azneiskam.com.

Най-много джипита в Добрич,във Видин не достигат


Най-много общопрактикуващи лекари има в Добрич, на 10 000 души се падат по 7.4 джипита. Регионът е водещ в страната по този показател, съобщиха от Териториалното статистическо бюро, според обобщени данни за състоянието на здравната мрежа към края на 2009 година. За сравнение, осигуреността с общопрактикуващи лекари в страната е 6.5 на 10 000 души. Най-малко са семейните лекари във Видин.

В здравните заведения в Добринка област практикуват 540 лекари. Медицинските специалисти по здравни грижи достигат 1031, като от тях 689

са медицински сестри. За пациентите се грижат и 112 лекари по дентална медицина. Леглата в деветте болници в региона намаляват с 2.2 на сто в сравнение с 2008 година. За периода от 2001 година спадът на легловия фонд е с 25.4 на сто. Болниците разполагат към края на миналата година с 994 легла. По брой на заведенията за болнична помощ Добричка област е на 15-то място в страната при 12-та позиция през 2001 година, сочи статистиката. За същия период леглата в заведенията за извънболнична помощ в региона са се увеличили 2.6 пъти.

Сестра на градус боцка деца с негодни илачи

Роми искат да я линчуват


СТЕФАН ТАШЕВ

Роми от Ихтиман опитаха да линчуват медицинската сестра Цветана Дерменджийска от местната болница, която, силно почерпена, инжектирала на децата им антибиотик, а те получавали от него гърчове.

Скандалът избухнал около 22,45 ч в четвъртък вечерта. Тогава в РПУ - Ихтиман, се обадили уплашени лекари, че болницата е под ромска обсада. Мургавите искали саморазправа с дежурните в детското отделение, като крещели, че една от сестрите е пияна и бие инжекции на децата им.

Преди дни 7 деца от ромската махала били настанени в болницата заради настинка и бронхит.

След лечение с антибиотици състоянието на бебетата се подобрило. Но в четвъртък вечерта децата започнали да посиняват и да получават гърчове. Майките им, които били с тях в болницата, разтревожени се обадили на роднините си, че дежурната сестра е пияна. Те я обвинили, че поставила "отрова" на хлапетата.

Секунди по-късно болницата била обсадена от недоволни роми, които искали да линчуват дежурния екип. Лекарите и сестрите залостили вратите и повикали полиция.

Уплашените майки пък извели болните си деца на балкона на отделението, а роднините им викали заканително отдолу.

"Пияна беше. И ние й казваме: Ше отровиш децата, ще смениш инжекциите." Отидох да давам на детето лекарство за температура и сестрата ми вика: Нека да умре, няма да му давам нищо" - това обяснила майка на бебе, цитирана от PRO.BG.

Пристигналите в болницата полицаи наредили всички лекари и сестри да духат в дрегера. Оказало се, че сестра Цветана Дерменджийска, която ромите обвинили в пиянство, настина е на градус. Дрегерът отчел 1,59 промила алкохол в кръвта й, казаха от областната полиция.

Според родителите на болните деца сестрата обяснила, че от четвъртък е съкратена и затова не я интересува какво е дала на хлапетата. Ромите я подозират, че е объркала лекарствата или те са били с изтекъл срок на годност. Алкохолните проби на останалите медици били отрицателни. За да се предотвратят ексцесии, сестра Дерменджийска била изведена през таен изход от болницата и разпитана в полицията.

По случая е образувана преписка в РПУ - Ихтиман. Децата са стабилизирани след намесата на лекарски екип от болницата и няма опасност за живота им, допълниха от полицията.

Инсулт уби 60-годишна, органите й спасяват 3-ма


Тежък инсулт уби 60-годишна от Варна и семей­ството се съгласи да дари органите й за трансплантация. Мозъчната смърт на жената е била категорич­но доказана.

"Според закона казахме на близките й, че въпреки смъртта си тя може да спаси човешки живот. От се­мейството проявиха добронамереност и желание да помогнат. Те погледнаха с добро на неизвестния ближен, когото никога няма да познават, но знаят, че ще им бъде признателен", каза доц. Вилиян Платиканов, координатор по донорството в най-голямата варненска болница - "Св. Марина".

Въпреки тежкия мозъчен удар повечето от органи­те на жената били съхранени. По принцип при въз­растните хора има увреждания от различни болести и приемането на лекарства, но в този случай специа­листите са преценили след изследвания, че може да бъдат трансплантирани.

Присаждане на черния дроб започна в Универси­тетската болница "Лозенец" в София вчера.

Специализиран екип извика 6-има от списъка на чакащите за нов бъбрек българи. Всички те са в теж­ко състояние и по медицински показатели са включе­ни сред неотложните случаи. На кого точно ще бъ­дат трансплантирани бъбреците, ще зависи от имуно­логичната съвместимост. Това е много важно, защо­то иначе организмът отхвърля чуждия орган.

Докторът, който се сети за децата без да е Коледа


Атанас Кацаров е ту Батман, ту Спайдърмен за малките пациенти. Понякога сам боядисва в „Пирогов”


В момент, когато здравната система се разпада от безпари­чие, когато болници затварят и връщат пациенти, един доктор реши на добра воля да се погри­жи за изоставените български деца.

От няколко месеца д-р Атанас Кацаров от детската травмато­логия на "Пирогов" обикаля сам по приютите и преглежда без па­ри сираците за изкривявания на гръбнака, на стъпалото и за дру­ги двигателни проблеми.

"Преди време ми се събраха няколко деца от домове с травми и ми хрумна, че никой не се сеща за здравето им профилактично", сподели той.

Ненавиждал кампаниите по Коледа и Великден,

когато всички се сещат, че са християни и се втурват да си купят ин­дулгенции.

Затова сам в извънра­ботно време посетил до­мовете в Горна баня, "Св. Иван Рилски" в Со­фия, дома в Брацигово. В началото го приели с недоверие. След сканда­ла с Могилино всички били доста резервирани, но успял да ги убеди в добрите си намерения.

Идеалът на повечето момчета в сиропитали­щата са футболисти, но единици са тези, които спортуват и са в нормал­на физическа форма, твърди специалистът.

Кацаров измервал те­глото на децата, преце­нявал дали имат гръбначни из­кривявания и давал съвети за упражнения, които да ги пред­пазят от сколиоза и тежки опера­ции след време. Плоското стъпа­ло е все по-сериозен проблем не само за обитателите на домове­те, а за всички деца, категоричен е травматолотът. Причината са бързото израстване и наднорме­ното тегло, които затормозяват движението и впоследствие вод­ят до артрози.

"Трудно е, защото нямам фон­дация и не мога да събирам даре­ния за апаратура, а ми трябва на­пример мобилен ехограф, за да работя по-качествено", казва Кацаров. Засега разчитал на приятели, ангажирани със со­циални проекти.

Амбицията на Кацаров е наесен да направи подобни прегледи и в училищата

и сега преговарял със здравното министерство.

"Децата имат отчаяна нужда да бъдат научени как да стоят правилно на чина и как тежката чанта да не моделира гръбнака им под формата на буква S, обяс­нява той.

За едни начинанията на д-р Ка­царов са наивни, други пък ги възприемат като трик за печеле­не на популярност. Всички, кои­то имат поглед върху работата му обаче, децата, които е уте­шил, десетките благодарни родители знаят, че това не е евтина поза, а осъзната мисия на човек, за когото Хипократовата клетва не е загубила стойност.

Обичам да се грижа за пациента отначало докрай",

отсича Кацаров. Прехвърлянето от лекар на лекар според него е опасно и безотговорно. Затова редовно оставал сред работно време с риск да си навлече гнева на колегите.

"Абсурд е да си тръгна за вкъ­щи, ако съм приел дете за опера­ция в 18 ч, само защото смяната ми е до 20 - казва той. - Пълната упойка при малките се слага 8 часа след храна и често се налага да изчакам." Подозирали го, че остава извънредно, за да взема пари от болните, но с времето се убедили, че не е така.

Кацаров е на 35 г., но вече е утвърден специалист и му пове­ряват едни от най-сложните слу­чаи. Точно той е човекът, който преди време спаси почти откъс­натата от циркуляр ръка на 6-годишния Явор от София, присаждайки му кост от крака. Кацаров пое и оцелялото момченце на 1,5 г. от взривеното семейство в Раз­лог и излекува опасната му рана с разкъсани нерви в областта на мишницата. Българи от чужби­на се върнаха, за да поверят точ­но на него операцията на 3-годишното си дете, родено със слепени пръсти на ръцете и краката.

Успехите не го опияняват, не­прекъснато учи, за да се развива. Освобождавал си време, като вземал нощните смени.

Известен е и със специалното си отношение към децата.

Не може да кажеш на малкия човек просто: „Не плачи, не те боли!"

За да го успокоиш и спечелиш, трябва да се усмихнеш, да го раз­сееш, да го питаш как се казва, на какво е играл", обяснява той.

За да не плаши децата, нарочно хвърлил белите дрехи, които те свързвали с болка и инжекция, и си направил сини с картинки на любими филмови герои като Батман и Спайдърмен на гърба. Убеден е, че малките пациенти в "Пирогов" заслужават по-до­бри условия, което изисква моде­рен мениджмънт. Години наред не можел да се примири с факта, че кабинетите, където идват по­страдалите, са без прозорци. Ка­то типичен Водолей обичал ком­форта и преди време сам дори се заловил да боядисва в болницата. Инициирал събиране на дарения

за нова апаратура. През смях и с тъга разказва как се опитали да прикрият мизерията пред Си­меон Дянков, когато дошъл при пострадалия си син, прекарвайки го по друг път, но по ирония на съдбата услужлив санитар го срещнал и за по-пряко го превел точно през най-порутеното.

Заради ексцентричните си прояви е нарочен за бунтар и че­сто има проблеми с шефове и колеги. Той обаче е категоричен, че обича "Пирогов" и идва, за да работи, а не да се харесва на на­чалниците си.

Вярва в професионализма и смята, че

не е случайна приказката „Дойде в „Пирогов" мъртъв и след два дни оживя"

Затова не иска за хората инсти­тутът да се превърне в адско мя­сто, където на входа те посреща пиян санитар, очакващ пари, за да бута количката, а след това докторът те пита за здравни оси­гуровки.

Увлечен да помага на нуждае­щите се, да се бори за равнове­сието, в което вярва, Кацаров че­сто е длъжник на семейството си.

В редките си свободни минути обича да разпуска с футбол, ри­болов и пътешествия. Хобито му са разкопките, в които участва към Института по антропология на БАН.

  1   2   3   4   5   6

Свързани:

Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Десислава Атанасова е сигурно десетият здравен министър, който обещава ей сега, до месеци, да внедри електронното здравеопазване
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене измененията и допълненията в Закона за лечебните заведения с 12 гласа...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Управляващите обещаха да не пипат парите за здравеопазване в бюджета за догодина. При това условие пък медиците склониха да не излизат...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване не приеха вчера предложението на д-р Ваньо Шарков от “Синята коалиция” ддс...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
...
Тема: здравеопазване icon4 януари 2013 г. Тема: здравеопазване
Десислава Атанасова е сигурно десетият здравен министър, който обещава ей сега, до месеци, да внедри електронното здравеопазване...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Организациите поискаха увеличаване на средствата за здравеопазване минимум до 5% от бвп за 2013 година. Управляващото мнозинство...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Изискването за уважение към времето на болния българин ще залегне в подготвяния нов Закон за правата и задълженията на пациента....
Тема: здравеопазване icon16 март 2012 г. Тема: здравеопазване
Плевен 54-и събор на блс. Как да поевтинеят скъпите лекарства? Как да се увеличат средствата за здравеопазване? Защо лекари продължават...
Тема: здравеопазване icon19 март 2012 г. Тема: здравеопазване
Зам шефката на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, която бе на форума, увери, че ще има добър диалог...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом