Програма на чешкия център
ИмеПрограма на чешкия център
Дата на преобразуване04.12.2012
Размер67.93 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://slavistica.slovo.uni-plovdiv.bg/files/2012/04/4ProgCzechCentre_20121.doc


ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР април 2012


(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia


ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

В репертоара за сезон 2011/2012 на Столичен куклен театър присъства куклената адаптация по текстове на Карел Чапек „Приказка за Скитника - Крал”. Информация за програмата може да намерите на: http://www.sofiapuppet.com

С подкрепата на Чешки център.


ГЛАСОВЕ НА СВОБОДАТА – РАДИО „СВОБОДНА ЕВРОПА” В ПЕРИОДА НА СТУДЕНАТА ВОЙНА

Изложба панели посветена на историята на радио „Свободна Европа” (RFE) – от периодичните излъчвания от Мюнхен (1951) чак до преместването в Прага през 1994 година. Радиостанцията възниква по инициатива на американския „Национален комитет за свободна Европа” и в продължение на четиридесет години в периода на Студената война се превръща във важен инструмент в борбата за възстановяване на демокрацията в страните от източния блок.

Първи зад Желязната завеса, които започват да излъчват, под ръководството на Фердинад Пероутка, са чехословаци. Изложбата проследява не само историята на чехословашкото радио, но и на другите редакции. Представя профилите на шест ключови личности от националната секция – Фердинанд Пероутка, Павел Пехачек, Ласло Ласло, Мирча Карп, Любен Мутафов, Веслав Вавжиняк. Посочени са и важни събития свързани с функционирането на чехословашките, полските, румънските, българските и унгарските програми, като напр. унгарското въстание, експлозията в румънската секция, нежната революция и др. Внимание е отделено и на радио „Liberty”, което се присъединява към RFE през 1976 г. – станцията Radio Free Europe/Radio Liberty излъчва и до днес.

След откриването на изложбата ще бъде представен документалният пълнометражен филм „Cold Waves” на режисьора Александру Соломон.


Румъния / Германия / Люксембург, 2007 г., 108 мин.

Лентата разказва за румънската секция на Радио „Свободна Европа”, за пропагандата и тероризма в периода на Студената война.

Откриване на 3.4., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 24.4.2012 г.)


ВИРТУАЛНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОЛИЦИ

В Чешкия културен център ще гостуват ученици от 112 ОУ „Стоян Заимов” в София, които реализират част от проекта „Да направим училището привлекателно за младите хора“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. Конкретната задача, под общото наименование „Виртуално пътешествие в европейските столици“, е свързана със събиране на данни и разработване на презентационни материали за Европейските столици, както и представянето им в групата.

9.4., Лилавия салон на ЧЦ


We, You, They on Wednesday представя „Очите на тигъра”

реж. Яна Почтова, ЧР, 2011 г., 41 мин.

„Вместо да се отегчавам вкъщи или да се шляя по улиците, по-добре да поблъскам боксовата круша”, обяснява средношколец от пражкия Жижков причината, поради която няколко пъти седмично посещава местния фитнес. Преди години бившият шампион и няколкократен републикански първенец Станослав Тишер отваря боксов клуб „Очите на тигъра”, за да предпази ромските деца от опасностите на улицата. От окаяната сграда той успява да създаде важно място, посещавано безплатно от младежите от целия квартал Жижков, често живеещи при трудни социални условия. Млади и стари, момичета и момчета, всички са свързани от страстта към бокса и приятелството с уважавания ромски треньор. Енергичният боксьор с бащински авторитет успява да внуши на своите възпитаници спортните правила, които им дават посока в живота и укрепват не само мускулите, но и крехкото им самочувствие.

11.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


ПРАЖКИ ФИЛХАРМОНИЧЕН ДЕТСКИ ХОР

По покана на Детски хор „Щурче” при 144 СОУ „Народни будители” в София ще гостува Пражкия филхармоничен детски хор, който през тази година празнува своя 80 годишен юбилей.

Познат под оригиналното си наименование Kühnův dětský sbor, хорът се нарежда между най-известните художествени колективи, познати не само в Европа, но и в Япония, САЩ, Канада, Мексико, Сингапур и Малайзия. За осемдесетте години от съществуването си успява да възпита хиляди талантливи деца и да ги научи на любов към музиката и изкуството. От неговите редици са излезли известни днес диригенти, режисьори, композитори, певци и музиканти. Потвърждение за изключителната репутация на хора е получената награда от European Grand Prix през 1998 година, както и направените повече от 50 диска от чешката и световна музика.

Освен самостоятелни концерти Пражкият филхармоничен детски хор работи съвместно с най-известните оркестри, с Народния театър, Държавната опера в Прага и с чуждестранни оперни сцени. Между най-големите му успехи от последните години се нареждат гостуванията в прословутия Карнеги Хол в Ню Йорк, на престижния фестивал Bregenzer Festspiele 2003 при представянето на „Хитрата лисичка” на Леош Яначек и сътрудничеството със световноизвестния диригент Владимир Федосеев в Московската консерватория през 2004 година. През 2005 г. хорът концертира на единадесет сцени в Мексико, през 2007 г. изнася концерти в Германия, Испания, Япония и Корея. През 2008 г. Пражкият филхармоничен детски хор печели първа награда на конкурса European Broadcast Union във Вупертал, през есента на същата година взима отново първа награда в испанския град Толоса. Въз основа на тези успехи хорът участва на Фестивала на лауреатите във Vaison-la-Romaine във Франция. Забележителна е и победата на един от най-големите хорови конкурси в Арецо (Италия) през септември 2010 година.( http://www.kuhnata.cz/)


Вокална група "Щурче" е с 20-годишна история. Създадена е към 144-то СОУ "Народни будители" – гр. София. Репертоарът на групата включва песни за деца от различни стилове - авторски песни, фолклорни обработки, хитове от българската и световната поп-музика, песни от репертоара на известни детски хорове. Участвала е на множество конкурси, фестивали, благотворителни форуми и е носител на много престижни награди. Малките ‘щурчета’ дължат успехите си освен на изключително разнообразния си репертоар, но и на атрактивното и забавно представяне на песните.

(http://www.shturche.net/)

От 17 до 22.4., в София и Пловдив


ДЖАЗ ЗА ДЕЦА

Организатор на програмата е известният тромпетист Венци Благоев, който чрез звуци, инструменти и игра ще запознае детската публика с популярния стил джаз. Музикалният детски уъркшоп е познат от изданията си в „Чайната” и Студио 5 на НДК и се провежда за първи път в Чешкия център, където специални гости на събитието ще бъдат Пражкия филхармоничен детски хор и Детски хор „Щурче” при 144 СОУ „Народни будители”. Каним всички деца и техните родители на едно невероятно джаз щуреене и надсвирване.

20.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход за възрастни: 8 лв.)


КОНЦЕРТ НА ПРАЖКИ ФИЛХАРМОНИЧЕН ДЕТСКИ ХОР В БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

21.4., 17.00 ч., Първо студио на БНР


ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ

Департамент „Музика“ на Нов български университет представя „Млади български фолклорни гласове“ с участието на фолклорно трио „Евридика“.

Художествен ръкодовител - доц. Георги Петков.

23.04., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


В ПАМЕТ НА ЮЛИЙ СТОЯНОВ

В Чешкия културен център ще си спомним за големия български документалист и абсолвент на пражката Филмова академия Юлий Стоянов. Специален гост на вечерта ще бъде актьорът Ицко Финци, който ще представи два от филмите на режисьора - "Около паметника" (1991 г.) и "Българско време" (1995 г.).

24.4., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


КОНЦЕРТ НА ФУМИЕ ФУКУИ (ЯПОНИЯ)


Рецитал на творби за пиано от чешките композитори Бедржих Сметана и Антонин Дворжак.

Известната японска пианистка е завършила музикология, пиано и естетика в университета “Тохо” в Токио. Специализирала e пиано във Виенската консерватория, а от 2005 до 2007 г. при проф. Жени Захариева в София. Освен в Япония концертира в САЩ, Великобритания и цяла Европа.

В сътрудничество със Съюза на българските музикални и танцови дейци.

25.4., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


МИЛАН ЦАЙС – ПОД КОЖАТА

Накратко творбите на Милан Цайс могат да се характеризират като представа за намеса, взаимодействие и резонанс, отличаващи се най-вече с опита да се атакува публичното пространство, да се привлече вниманието на зрителя и не на последно място да предизвикат емоция. Това се отнася и за обектите от цикъла „Под кожата”, чийто лайтмотив е споменът и в който ще откриете работи от периода 1997 – 2010 година. Ако с изложбата си „9 + 6” Милан Цайс се представя преди всичко като автор обръщащ се към бъдещето, то настоящият проект поглежда към миналото. Миналото свързано с музиката, с истинските и най-добри приятели, но и с платоничните, които никога не е опознал достатъчно, но които са повлияли върху съществена част от живота му. Миналото, с което са свързани митични икони и обекти на поп културата. В заключение, гледайки назад се връща към това, което е „под кожата” и вече няма начин да се заличи. /Мартин Ванек/


За публиката Милан Цайс е известен най-вече като певец, барабанист, текстописец, композитор и сценограф на групата Tata Bojs, която основава през 1988 г. и може би затова за изложбите му се споменава предимно в музикалните списания, а не в периодиката за изобразително изкуство. При това негови произведения присъстват на редица важни художествени проекти, каквито са: Биенале за младо изкуство Zvon 96, EXPO 2005 в японския град Аичи, Орбис пиктус (гостувал в България през 2009 г.), Spectator novus и др. Освен колективни прави и няколко самостоятелни изложби – изкуство в обществени пространства (в пражкото метро), градската интервенция „Нощен пазач” и експозицията „9 + 6”. Макар обектите му да не са предназначени за продължително излагане, с качеството си и високото ниво на изобретателност могат суверенно да се наредят до творбите на Крищоф Кинтера, Збинек Баладран, Федерико Диаз, Давид Черни, Петър Никъл и др.

Откриване на 26.4., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ (Изложбата ще продължи до 29.5.2012 г.)


Свързани:

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Линогравюрите на Павел Пиекар ще гостуват на Есенния салон на изкуствата и културата, който ще се проведе от 9 септември до 26 ноември...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Коцева, Максим Тутунаров и др. Голяма част от българските студенти са изкарали творчески стаж по програма „Еразъм” в университета...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Изложбата на Павел Пиекар беше видяна в различни краища на България София, Сливен, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Русе и се...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Павел Таусиг. Изложбата е подготвена от Filmfest, s r o., по поръчка на Международния фестивал за детски и младежки филми в Злин...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Предпочита големия формат, владее сложния цветен печат, според темата...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Ще прозвучат творби на Антонин Дворжак, Йозеф Сук и Леош Яначек в изпълнение на цигуларката Милена Вълева и пианистката Виолета Попова....
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Никола Иванов (р. 1990 г., студент в катедра „Фотография” на фаму в Прага) показват нощни отрязъци от глобалната сива периферия на...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Представяне на книгата с автори: Ани Златева, Владимир Пенчев, Любомила Соленкова, Ружа Маринска, Ружена Колева-Кочева, Теодоричка...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Висшето професионално полиграфическо училище в Ихлава, Частното висше професионално филмово училище в Писек, Злинската филмовата...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом