Защо съм студент?
ИмеЗащо съм студент?
Благовеста Миткова Минчева
Дата на преобразуване03.12.2012
Размер56.3 Kb.
ТипВопрос
източникhttp://www.jobtiger.bg/winners_scholarship/Blagovesta_Mincheva_ese.doc


ЗАЩО СЪМ СТУДЕНТ?


Автор:

Благовеста Миткова Минчева,

студентка по “Международни отношения”, ІІІ курс

УНСС


Когато си на двадесет, животът някак си е по- лесен... по- често живееш за мига и по- рядко си задаваш въпроси за онова, което те очаква утре. Завършваш гимназия и, като че по инерция, ставаш студент. Характерна черта на младите хора в България е, че сякаш са тласкани от установилата се мода непременно да бъдеш студент, и невинаги си дават сметка за истинските причини, които стоят в основата на техния избор.

Ето ме и мен днес- студентка по Международни отношения, на прага на третата си година. И причината да съм такава е много по- сериозна от инерцията, модата, или пък народната поговорка “Който учи, ще сполучи.”. Като всеки един млад човек, аз съм оптимист и имам по- скоро романтична визия за живота и бъдещето. Вярвам, че по- доброто образование носи по- задълбочено знание, а знанието е най- мощното оръжие и най- ценното благо. Знанието прави човека човек; знанието разширява индивидуалния кръгозор; знанието дава посока и ни прави далновидни; знанието е всичко, към което човек може да се стреми. Аз вярвам, че пътеката на висшето образование ще ме отведе, където искам- ще ме извиси и в личностен, и в индивидуален план, и така, някой ден ще достигна мечтите си.

Като погледна назад живота си дотук, откривам, че горещото желание да стана студентка се корени в моето семейство. От малка съм възпитавана в дух на зачитане и преклонение пред знанието и науката. Това неизменно е дало отражение върху настоящата ми концепция за образованието като висша ценност. Винаги съм смятала, че образованите хора заслужават истинско преклонение и възхищение. Причината за това е, че те са достигнали едно друго, по- високо ниво на саморазвитие и самоусъвършенстване. Като че за тях светът е различен- по- пъстър, по- интересен, по- разнообразен...

Не мога с лека ръка да подмина и годините в гимназията. Това е времето, когато младият човек се изгражда като личност, оформя своя светоглед и осъзнава принципите, които ще го ръководят занапред. И този важен период от живота си аз прекарах в езикова гимназия, заобиколена от хора с високи цели и стремежи. Още тогава осъзнах, че да стана студентка е едно предизвикателство, което на всяка цена трябва да преодолея. Сега, от позицията на студент, аз мога да кажа, че съм се справила успешно и съм реализирала първата важна цел в моя съзнателен живот.

Тъжно е да призная, че всички ние живеем в един безскрупулен свят, където властва силата на материалните блага; свят, изпълнен с човешко страдание, безконечна битка за оцеляване, алчност и неморалност...Обсебени от многобройните проблеми на ежедневното си битие, хората забравят или оставят на заден план истинските неща, а именно своите мечти. Някой мъдро е казал, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Е, аз нито за миг не съм забравила за моите и това ме кара да се чувствам истински жива и пълноценна. Една от моя арсенал от мечти е желанието ми да успея. Това безспорно е много относително понятие. И все пак, за мен успехът е професионално израстване, което не е за сметка на моралния кодекс. Не вярвам в добрите феи, нито в чудесата. Не вярвам, че един ден ще се събудя с осъществени копнежи и блянове. Но вярвам, че това е възможно с много труд и непоклатима воля. И най- доброто начало на пътя към успеха е университетът. Според мен, висшето образование, получено с усърдие, дава предимство. Въпреки всеобщо битуващото мнение в нашата страна, че печели този, които е материално богат и притежава необходимите познанства, аз все още съм на мнение, че не това е най- важното, за да преуспееш. Качества като образованост, трудолюбие и квалификация продължават да бъдат ценени и едва ли някой уважаващ себе си работодател би пренебрегнал.

Навсякъде по света удостоверението за завършено висше образование, особено от добър и акредитиран университет, значи много. Това, макар и на пръв поглед незначително обстоятелство, е в състояние да отвори вратите пред младия човек към истинска кариера. Разбира се, не мисля, че единствено хората, завършили висше учебно заведение, притежават знания, умения и професионализъм. Краткият ми житейски път ме е научил, че не образованието е най- определящо. Но въпреки това то говори много за човека. Това е нещо като визитна картичка, когато се явяваш на интервю за работа, и е първото впечатление, което работодателя си създава за човека пред него. Затова за мен е важно да завърша университет. Защото ако на този етап получаване на свидетелство за успешно взета бакалавърска степен е цел, то след време това ще бъде средство, за да постигна това, което желая. Вярвам, че сега поставям основите на бъдещата си кариера, на моето израстване в професионален план. Въпреки че често ставаме неволни свидетели на корупция и нечестност, аз нито за миг не губя оптимизъм, че бидейки сега студентка, аз осигурявам бъдещето си. Искам да вярвам, че всички тези усилия, които полагам днес, утре ще бъдат възнаградени. Искам да вярвам, че колкото по- целенасочена съм в моето образование, толкова по- близо съм до заветната цел- професионална реализация и светло бъдеще за мен и моето семейство.

Мисля, че сега е моментът да споделя, че желанието ми да съм студентка не е свързано само с прагматични подбуди. Аз съм такава, защото искам да съм такава. Това, с което се занимавам сега ми доставя неописуемо удоволствие и предизвиква нестихващ интерес у мен. Силата, която постоянно ми дава стимул да продължавам да дерзая напред, е силното ми влечение в областта на политиката и външните работи на България. Мечтата ми някой ден е да заемам престижен пост в йерархията на държавното управление; да бъда човек, от когото зависят важни обстоятелства; да бъда човек, притежаващ силата да промени много от язвите на страната. Поставяйки си толкова висока цел, аз осъзнавам, че постигането й няма да е лесно. Това ще бъде дълга и сурова борба с наличието на силни конкуренти. Единственият начин моята мечта да се превърне в реалност е да получа образование, съответстващо на дълбочината на моите стремежи. И точно това непреходно желание ми дава непоклатимата воля да изкачвам стълбицата на висшето образование.

Но стремежът ми да съм студент не е свързано само и единствено с амбицията за професионално израстване и кариера. Университетът е място, където не само черпя знания и умения, но и много приятелства. В тази социална среда аз мога да се разгърна творчески и да споделя своите мечти с хора, които ме разбират. Общуването с амбициозни и образовани личности всеки ден ми помага да усъвършенствам себе си като личност. Ежедневно обогатявам своя кръгозор и се развивам. Смятам, че за един човек до голяма степен е определящо обкръжението, в което се намира. Всеки един иска да намери своето физическо и емоционално пространство, където ще се чувства пълен и щастлив. Надеждата и убеждението, че като стана студентка, аз ще намеря средата за мен, беше основателна причина сега да се занимавам с това. И с радост в сърцето мога да кажа, че наистина я открих!

Емоционалният фактор, обаче, не е единственият, който изигра ключова роля при избора ми. Друго предимство на общуването с ерудирани млади хора е постоянната конкуренция между тях. Университетът е място, където се сблъскват различни хора, но едно нещо ги обединява- амбицията да успеят. Тази своеобразна битка, която се води всеки ден там, е нещо като подготовка за реалната житейска борба за оцеляване и растеж в избраната професионална сфера. Истинският живот е суров и нищо в него не идва даром, поднесено на златен поднос. Способността да оцеляваш не се преподава в университета, но все пак там получаваш начални уроци за това как да се справиш при сблъсъка с трудностите и несгодите на прага на професионалната кариера. В университетът се пресъздава реалността, макар в много слаба степен. Там си сам- няма ги родителите, които да ти помогнат; няма класен ръководител, на когото да се оплачеш... Там си напълно сам. Сам срещу преподаватели, състуденти, бюрокрация... И ако успееш да се справиш успешно, значи си отчасти готов да се изправиш пред предизвикателствата на живота.

И говорейки за студентски живот и образование, в съзнанието ми изплува едно от най- ранните впечатления, добити при същинския досег с висшето образование. В първото упражнение по дисциплината “Увод във външната политика” на мен и моите колеги ни беше поставена практическа задача- всеки да определи коя е главната му цел и от какви подцели се състои тя. Водещата цел за мен, онази, чието реализиране би осмислило живота ми, е някой ден, когато достигна преклонна възраст, да погледна изминатия от мен житейски път и с гордост и щастие в сърцето да възкликна “Да, аз успях!”. И основна част от тази глобална за мен цел е това да съм студентка. Сега, когато съм осъществила мечтата си до известна степен, аз мога смело да продължа напред.


Свързани:

Защо съм студент? iconСтипендия "JobTiger" 2006/2007 Защо съм студент?
В суматохата, напрежението и емоциите около изпитите едва ли са много ентусиастите, питащи се какво всъщност се крие зад така разпространената...
Защо съм студент? iconАкадемията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Това не е ли непоследователност?
Защо съм студент ме питат приятели, които знаят, че преди 10 години вече съм бил студент, но съм предпочел добре платената работа...
Защо съм студент? iconЗащо съм студент?
Ето защо всеки, който не знае какво е да си израснал в дом за сираци, не знае и истинската стойност на думата “сирак”
Защо съм студент? iconЗащо съм студент?
Смятах, че ще натрупам опит, ще се откъсна от родителите, ще стана самостоятелен, ще науча професия, с която да мога да се изхранвам,...
Защо съм студент? iconОт заседанието на фс на фетт, състояло се на 20. 02. 2007 г от 14
Отсъстват: проф. Т. Таков, доц. Е. Попов болен, студент М. Грозданова, студент П. Петров, студент Д. Христова
Защо съм студент? iconОт заседание на академическия съвет
Инова – мф, доц дбн върбан ганев – мф, доц д-р евгения бенова – део, гл ас д-р румен борисов – ФзФ, гл ас д-р емилия латева – мф,...
Защо съм студент? iconОт заседанието на фс на фетт, състояло се на 14. 11. 2006 г от 14
Отсъстват: проф. М. Христов, доц. Е. Шойкова, доц. П. Карамански, доц. С. Цанова, докт маг инж. П. Кънчев, студент М. Грозданова,...
Защо съм студент? iconОт заседанието на фс на фетт, състояло се на 21. 02. 2006 г от 14
Отсъстват: доц. А. Кръстева болна, доц. С. Цанова в чужбина, доц. П. Карамански, докт маг инж. П. Кънчев, студент М. Грозданова,...
Защо съм студент? iconОт заседанието на фс на фетт, състояло се на 11. 07. 2007 г от 14
Отсъстват: доц. А. Кръстева болна, доц. Д. Алексиев – в чужбина, докт. П. Кънчев, студент Й. Георгиева, студент С. Георгиева, студент...
Защо съм студент? iconОт заседанието на фс на фетт, състояло се на 12. 07. 2005 г от 14
Отсъстват: доц. Д. Алексиев в чужбина, доц. Д. Ненов починал, доц. Е. Шойкова, доц. П. Карамански, докт маг инж. П. Кънчев, студент...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом