Програма на чешкия център
ИмеПрограма на чешкия център
Дата на преобразуване03.12.2012
Размер121.26 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://slavistica.slovo.uni-plovdiv.bg/files/2012/08/9ProgCzechCentre_2012.doc


ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР за СЕПТЕМВРИ 2012


(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia


АПОЛОНИЯ 2012

Участие на чешките студенти Тереза Адерлова, Мирослава Купчикова, Анна Минксова и Барбара Пиоварова, както и на бивши и настоящи възпитаници от Нов български университет, програма „Пластични изкуства” модул „Керамика и стъкло”. Сред тях са: Габриела Петкова, Стефан Велев, Белан Амин, Вергиния Иванова, Милена Димитрова, Делка Венкова, Илияна Богданова, Виолета Заранкова, Цветелина Петрова, Александра Коцева, Максим Тутунаров и др. Голяма част от българските студенти са изкарали творчески стаж по програма „Еразъм” в университета „Томаш Батя” в гр. Злин (ЧР). В тазгодишното издание на „Аполония” те ще участват с интерактивния проект „Цветовете на деня и нощта”, който ще се развива в две насоки.

В предварително избрани части на града ще бъдат поставени рамки за картини и табели с текстове, които чрез специални ефекти ще имат различна визия през нощта и през деня.

Втората част от проекта е интерактивна инсталация, представляваща големи платна, опънати в парка на града. В изрисуването на платната ще участват както художниците, така и хората в Созопол – през деня с акрилни бои, а през нощта с фосфорни, които ще се осветяват с определена светлина, за да се виждат.

Програмата на „Аполония 2012” може да намерите на : http://www.apollonia.bg/

30.8.-8.9.2012, гр. Созопол


ЧИТАТЕЛСКИ ДНЕВНИК представя „ПОКАНА ЗА БАЩА” ОТ ДИМАНА ИВАНОВА

Първа стихосбирка на бохемистката Димана Иванова, 2012 г. издателство „Ерго”

Димана Иванова (1979, Варна) се дипломира през 2003 г. в СУ „Св. Климент Охридски” като магистър-филолог по Славянска филология с профил „Чешки език и литература” и Френска филология. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса „По стъпките на Григор Ленков”, организиран от Чешкия център в София. Автор е на множество преводи и литературна периодика, както и на българския превод на книгите „Една дълга нощ в Бискупов” от Тереза Рийдълбаухова („Жанет-45”, 2011) и „Светият демон” от Петър Били („Ерго”, 2011). През 2006 г. е приета за докторант в Института по компаративистика към Карловия университет в Прага. Редовен сътрудник е на чешкото електронно списание www.literatura.cz в рубриката за български книги и член на редакционната колегия на списание „Българи” в Прага. Участва в поетична антология „Лирика 2011”. Нейни стихове са преведени и публикувани на английски език. Доктор по сравнително литературознание на Карловия университет в Прага от 2011 година.


Тази безпардонна поезия те превзема като съскаща помпейска лава. Вече загубил се, предал се, учудено плуваш в непозната нежност - подземни езера. Тази силна поезия стопява света в два елемента... /Бети Файон/


„Покана за баща“ единосъщно носи в себе си най-светлите лирически начала от родната традиция с еманципирания модернистичен поглед на интелектуално и духовно свободната личност. С всичко това книгата е обърната генетически към едни общоевропейски културни пространства, необременени от ограниченията и комплексите на регионалното!...“ /Пламен Пенев/

Вдъхновените стихове на Димана Иванова ни повеждат на емоционална разходка през градове и времена. От вечните въпроси на интимни връзки до безкомпромисно разгледани социални теми, тези творби ни грабват и вълнуват дълбоко. /Катерина Стойкова/

Между кориците на тази книга има всичко. Има лирика и епика. Меланхолия и хумор в едно. Еротика и изтънчен мазохизъм. Посвещения на момичета и момчета. Печал. И ерудиция – ту деликатно загатната, ту агресивна, – която ни напомня, че авторката притежава докторска степен./Пламен Антов/
3.9., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ представя ИЗЛОЖБА СТЪКЛО

В Чешкия център ще бъдат показани творбите на студенти от Нов български университет с ръководител Константин Вълчев, участвали в творчески стаж по програма „Еразъм” в Чехия. Изложбата представя стъклото като материал отразяващ и попиващ преживяното, от тях и от майсторите, по време на работа. Чистото стъкло, неизманипулирано, неспособно да скрие отпечатъците на всеки един момент от създаване му. Автори на експонатите са: Диляна Тасева, Виктор Великов, Александра Коцева, Белан Амин, Габриела Тончева, Максим Тутунаров, Петя Зашева, Дарена Георгиева, Станимира Лазарова, Борислава Кирилова.

Откриване на 4.9., от 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

Изложбата ще продължи до 21.9.2012 година.


СПОЛУЧЛИВИЯТ ИЗБОР” НА ЯН КАЛАБ В ГАБРОВО И ХАСКОВО

Ян Калаб (с псевдоними: Splesh, Point, Cakes) е абсолвент на пражката Художествена академия и единствен висшист художник на графити в ЧР. Още в началото на 90-те години в Чехия, както и в останалия „свободен свят”, възниква улично анонимно изкуство, в т. ч. и графитите, което се различава по прецизност и ниво. Йерархията между създателите на графити е строго определена – именно Калаб, под прякора Point, постепенно извоюва на улицата доминантна и респектираща позиция. (http://cz.jankalab.com/)

5.9.-22.9. 2012 г., Галерия Орловска 10, гр. Габрово (http://www.orlovska10.com)

Откриване на изложбата на 5.9. от 19.00 часа.

В сътрудничество със сдружение „Приятели на Чехия”.


25.9. – 12.10.2012 г., Градска художествена галерия, гр. Хасково

Изложбата е в рамките Хасково Джаз 2012


АЛАРМА ПЪНК ДЖАЗ & ЧЕШКИЯТ ЦЕНТЪР представят ILIANA & ROSENQUARZEXPRESS (София / Мюнхен)

в новата си съвместна серия „Ъндъргаунд Шоубизнес”

Iliana & Rosenquarzexpress e музикалната авантюра на Илияна Бешкова (р. 1979г.) с цел духовно, пък и физическо оцеляване в трудни, а освен това и задгранични времена. Изтормозена от монотонното и безразлично към човека ежедневие в богаташкия град Мюнхен, където живее от 1998 г., Илияна непрекъснато търси и се опитва да събира различни и разнообразни музиканти, които да претворят на сцена причудливия свят на Rosenquarzexpress. В София участниците в групата й (известна понякога и като „Радиоактивните вълци”) са Георги Маринов (Воцек и Чугра), Нели Воева (Други Гласове), Свилен Иванов (Трендафил, Рампарт) и Светослав Иванов (Ас), в Мюнхен в групата в момента участва още мексиканският китарист Paco Jaimes (Radio Minga, Peyote Sunset). Песните са авторски, понякога в комбинация с кавъри на „Воцек и Чугра” и „Нова Генерация”.

През годините Илияна Бешкова е участвала на множество фестивали – от „Берксток” до „Аларма Пънк Джаз”, а това лято събира нова група за турне, включваща мексиканския китарист Paco Jaimes и Jean Velez от Перу на барабаните, както и Verena Kraemer – видеоартист от Мюнхен. В този състав Rosenquarzexpress правят балканско турне, организирано отново от „Аларма Пънк Джаз”, което ще завърши на 11 септември в Лилавия салон. В концерта ще се включат и музикантите от инди-фрий джаз формацията „Трендафил”.

Събитието е и откриване на съвместната инициатива на Чешкия център и „Аларма Пънк Джаз” „Ъндърграунд Шоубизнес”, посветена на новата независима българска сцена. Т.е. всеки месец пряко от Лилавия салон „Аларма” ще ви среща с нови и интересни имена от по-авангардните и некомерсиални жанрове, които си заслужава да се чуят, а няма къде в една среда доминирана от поп-музиката и еднодневките.

Концертът ще се предава и пряко по програма “Христо Ботев” на БНР (92,9 ФМ) от 21:20ч.

11.9., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход: 5 лв.)


СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ ВАРНА 2012 – ФИМФАРУМ 3

Куклена приказка, ЧР, 2011, 72 мин.

Режисьори: Властта Поспишилова, Кристина Дуфкова, Давид Сукуп

Участват: Ян Верих, Иржи Махачек, Мирослав Кробот, Ото Ирак, Роман Ржичарж, Мирослав Владика

Куклената история по мотиви от книгата и грамофонните записи на Ян Верих е уникална трилогия, състояща се от три късометражни филма.

В първата приказка „Как великаните от Шумава изчезнаха” (Jak na Šumavě obři vyhynuli) екип на седмичник за киноизкуство се отправя към гъстите гори на Шумава, за да разбере дали наистина там живеят великани, играещи праисторическата игра „Кой е по-голям?”.

Следващата история „За шапката с перо от сойка или Кралят имал синове” (O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl syny) разказва за крал решил да предаде короната на този, който му донесе забравената в отдалечен хан негова шапка с перо от сойка.

В най-дългата приказка „Разумът и Щастието” (Rozum a Štěstí) се обсъжда кардиналният въпрос, дали човек може да живее без Разум или без Щастие. Когато накрая двете страни стигат до облог, решението на спора е в ръцете на пасящия прасетата глупак Лудвик.

10.9.- 15.9.2012 г., гр. Варна (http://www.varnafest.org)


We, You, They on Wednesday представя RHYTM IS IT! (Drž rytmus!)

Реж. Олга Сомерова, ЧР, 2009 г. 57 мин., в превод на български език

В рамките на Sofia DanceWeek.

На 28 август 2009 г. се навършиха 50 години от смъртта на чешкия композитор Бохуслав Мартину. Във връзка с тази годишнина екип от творци подготви грандиозно музикално танцово представление като част от двугодишния международен проект MARTINŮ REVISITED. Танцовата композиция „Špalíček” по музика на Б. Мартину възниква въз основа на успешно реализирания замисъл Rhytm is it! по хореография на Ройстон Малдум (Великобритания) в съпровод на Берлинската филхармония с диригент Сър Саймън Ратъл. Целта на чешкия проект е да привлече в творческия процес деца от пражките основни училища, които до този момент не са имали съприкосновение с танцовото изкуство и произлизат от различни социални групи. Така се обособява група от 90 малки танцьори, в това число от ромската общност, за които това е една невероятна възможност. Участват още оркестърът на Пражката камерна филхармония и солисти водени от диригента Якуб Хруша, също така хорът „Bambini di Praga“ и Пражкия филхармоничен хор.

Документалният филм показва целия процес на създаването на представлението в продължение на половин година – от подбора на децата в пражките училища, хореографията, репетициите на оркестъра и накрая грандоиозната програма в залата на Конгресния център през юни 2009 година. Идеята на този проект е не само да впечатли с представлението си, но и да развие физическите способности на децата, да покаже промяната в поведението им - от отричането до активното им включване, ентузиазма и радостта от успеха съпроводени с аплодисментите на препълнената зала.

http://spalicek.eu/


19.9., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ПАНАИР НА КУКЛИТЕ представя ТЕАТЪР „АЛФА“ (ЧР)

Международният куклено-театрален фестивал ПАНАИР НА КУКЛИТЕ се организира от Столичен куклен театър, Столична община, Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата, Асоциация на Куклените Театри в България "АКТ - УНИМА, България", Съюз на Артистите в България – САБ и НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Провежда се през една календарна година (биенале) и в него участват професионални театри от България и чужбина. Събитието няма състезателен характер, като освен представления се организират семинари, майсторски класове, работни срещи, изложби, свързани с теорията и практиката в развитието на кукления театър. (http://www.sofiapuppet.com/ )


В тазгодишното издание на международния театрален форум участие ще вземе трупата от чешкия театър „Алфа“, която ще представи класическата тема за „Тримата мускетари“ по едноименния роман на Александър Дюма, сценарий, режисура и сценография: Т. Дворжак.


Първата част от трилогията на Дюма вече повече от 160 години (1844) привлича интереса на читатели от цял свят и е сред произведенията, които най-често се използват като сюжет за филм или за театрална постановка. За вдъхновение на гротескната вариация с ръкавични кукли на чешкия театър „Алфа“ е послужил не само романът, но и оригиналната тридесетминутна няма филмова версия на Макс Линдер от 1922 година. В представлението, което може да се определи като „сценичен комикс“, акцентът е върху визуалния компонент и действието. В текста е използван „есемес“ език, като между речта се разчита на песни съпроводени от живите изпълнения на акордеон, гайда и ударни.

Пиесата печели пет от десетте награди връчени на 26-то издание на фестивала за чешки професионален куклен театър „Skupova Plzeň“ през 2006 година.


16.9., 17.00 ч., Столичен куклен театър (Представлението е предназначено за деца и възрастни от 9 до 99 години)


РИХАРД ЛОСКОТ представя свой проект на фестивала „Град на публични пространства“ в Пловдив (17-23 септември)

Сложи този текст: „Град и публични пространства“ 2012 е фестивал с кулминация в Нощта на музеите в Пловдив (21 и 22 септември 2012). Инициатор на фестивала е Фондация Отворени Изкуства, а за куратор на фестивала е избрана Вера Млечевска, която ще направи специалния подбор на международните участниците и проектите. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.

През седемте години на провеждане на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”, свързано с мисията на Фондация Отворени Изкуства, се налага традицията за откриване на нови алтернативни градски пространства и инициирането на артистични проекти. За подбор на проектите от една страна се канят куратори, представящи международни творци, а от друга - избират се проекти от специално изготвена Отворена покана, която дава шанс на млади творци да представят своите търсения. В тазгодишното издание сред чуждестранните гости ще присъства и младият чешки творец Рихард Лоскот.

Рихард Лоскот (1984) е възпитаник на ателие „Визуална комуникация “ към Техническия университет в гр. Либерец (ЧР) и студио „Пространствено творчество“ към Академията в Мюнхен. Работите на Лоскот се основават най-вече на светлината като елемент, която чрез различни уреди – „открития“, сътворява в пространството различни модификации. Така се създава оригинална инсталация, в която електротехническите компоненти стават собствени взаимодействащи обекти.

17-23.9., гр. Пловдив (http://openarts.info/)


ИРЖИ ТИН - BASIC STUDIES NONNARATIVE PHOTOGRAPHY

През миналата година Иржи Тин (1977, Прага) впечатлява публиката с авторските фотоизложби Archetypes, Space, Abstraction в пражкото Староместко кметство, продължение на които e проектът Basic Studies в Центъра за съвременно изкуство DOX, номиниран за конкурса на името на Индржих Халупецки и получил наградата на читателите на сп. Респект.

В творбите си Тин изследва възможностите на фотографията и тества границите между снимането и виждането. Макар да подрежда творбите си в отделни цикли, той не създава голяма поредица от фотографии обвързани в една тема. Използва цикъла като рамка за размисъл върху конкретен проблем, които показва от различни ъгли. В изложбите си обединява различен формат фотографии с триизмерни обекти и образува ритмично цяло, в което пространството усилва комуникацията.

Тин не се интересува от ежедневната обикновена фотография, за него тя е изчерпана. Смята, че това е остаряла преодоляна форма, в която няма какво да се промени и да се доказва. Изследва и опитва нови прийоми, чрез които в своите абстракции целенасочено създава нови реалности. Интересен проект, който е показателен за художествения опит на автора, е изпълнението за галерия „Hunt Kastner Artworks”, където се занимава с темата за отраженията и възможностите или невъзможностите за улавянето на реалността във фотографията – експонира голям обект с хромиран надпис „Залязването на запада, изгубен контакт с изтока”, в който галерията се отразява.

http://www.jirithyn.cz/

Откриване на изложбата на 25.9., от 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 30.10.2012 г.)


КОНЦЕРТ НА LILLY OF THE WEST

С участието на Михал Барок (Словакия) и Любош Малина (ЧР).

http://www.lillydrumeva.net/

27.9., Галерията на ЧЦ


7-МИ ЕВРОПЕЙСКИ ЕКОЛОГИЧЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЕЛЕНА ВЪЛНА – 21 ВЕК”

Форум за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда. За втора поредна година домакин на събитието е град Кърджали, организатори са фондация „Европейски екологичен фестивал и Представителството на Европейската комисия в България.

В рамките на фестивала Чешкият център ще представи изложбата PET ART на младите чешки автори Вероника Рихтерова и Михал Цихларж.

PET бутилките са част от нашата действителност, но едва ли се досещаме, че освен своята интересна история и вдъхновяващо настояще, те могат да имат и велико бъдеще.

Изложбата показва 18 панела с префасонирани в скулптурни обекти пластмасови бутилки. Освен образователен, фотографиите и допълващите ги текстове имат естетически характер и показват какво всичко може да се направи от PET отпадъците.

27.9 - 29.9.2012 г., гр. Кърджали (http://www.euroekofest.org/ )


ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН В РУСЕ – ПЕТЪР КОЛЕЧКО

По покана на Международно дружество „Елиас Канети“

Петър Колечко (1984) учи драматургия в пражката Театрална академия, още от първи курс се занимава с драма. През 2005 г. участва в авторската работилница на Драматичното студио в Усти над Лабе, през 2008 г. преминава през едномесечен стаж в лондонския „Royal Court Theatre“. Пиесата му „Britney Goes to Heaven“ играна в театър „Петър Безруч“ в Острава печели грант от агенция DILIA, преведена е на английски и през 2007 г. под формата на сценично четене е представена в „Immigrants Theatre“ в Ню Йорк, а през март същата година и в Краков (Полша) на полски език. Други творби на Петър Колечко се играят в пражките театри „DISK“ и „A studio Rubín“, в Усти над Лабе, поставени са и в Чешкото радио Вълтава. Авторът работи и като сценарист за телевизията и радиото.

29-30.9., Русе (http://www.eliascanetti.org/)


ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

За трета поредна година Чешкият център ще се включи в проекта по случай Деня на европейските езици, иницииран и организиран от EUNIC България.

Пълната програма и информация за събитието очаквайте през месец септември на страницата на Чешкия център: http://sofia.czechcentres.cz/

30.9.2012 г.Свързани:

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Линогравюрите на Павел Пиекар ще гостуват на Есенния салон на изкуствата и културата, който ще се проведе от 9 септември до 26 ноември...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Изложбата на Павел Пиекар беше видяна в различни краища на България София, Сливен, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Русе и се...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Павел Таусиг. Изложбата е подготвена от Filmfest, s r o., по поръчка на Международния фестивал за детски и младежки филми в Злин...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Предпочита големия формат, владее сложния цветен печат, според темата...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Ще прозвучат творби на Антонин Дворжак, Йозеф Сук и Леош Яначек в изпълнение на цигуларката Милена Вълева и пианистката Виолета Попова....
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Никола Иванов (р. 1990 г., студент в катедра „Фотография” на фаму в Прага) показват нощни отрязъци от глобалната сива периферия на...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Представяне на книгата с автори: Ани Златева, Владимир Пенчев, Любомила Соленкова, Ружа Маринска, Ружена Колева-Кочева, Теодоричка...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Висшето професионално полиграфическо училище в Ихлава, Частното висше професионално филмово училище в Писек, Злинската филмовата...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом