От определенията по речници, най-точно мъдростта е "благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие". Точно както си го представят
ИмеОт определенията по речници, най-точно мъдростта е "благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие". Точно както си го представят
Дата на преобразуване02.12.2012
Размер47.92 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://odc-starazagora.com/wp-content/uploads/2012/02/Мъдростта1.docx
От определенията по речници, най-точно мъдростта е "благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие". Точно както си го представят повечето от нас, при изговаряне тази дума вдъхва респект. Изображение на белобрад дядо, знаещ много и говорещ малко, тъй като думите са ценно средство. Действително, мъдростта включва в себе си знание, но знания има бол на този свят – знанието в мъдростта е базирано най-вече на опит, живот, видяно и научено от практиката, не винаги добра. Мъдростта като цяло е изкуството да използваш знанието си. Мъдростта използва знанието по най-спокойният и удачен начин. Създава съобразително решение, което едновременно да поучи, проницавайки хладнокръвно и философски даденият проблем. Понякога не е нужно да прилагаме хитрости, при положение, че знаем нещо, тъй като вселената е така устроена, че знанието да излиза наяве с и без нашата воля.От друга страна мъдростта не може да бъде предавана, а знанието - може! Знанието е безценно и безплатно, а за мъдростта трябва да се плати - около живот време. Но мъдростта си отива с мъдреца, а знанието остава завинаги след знаещия. Колкото и находчив да е човек с житейски опит, мъдростите му няма да го избавят от незнанието.
Познанието за битието е нашата обикновена човешка мъдрост (светската), затова би трябвало да сме доволни, благодарни, че живеем, че сме тук и сега. Мъдростта съзрява и се проявява чрез опита, който натрупваме през живота си на Земята, а стремежите ни да проникнем и разберем човешката природа в дълбочина и отвъд пределите на нашите физически способности, ни позволяват да черпим и от духовната мъдрост - тази, която е в полза на Цялото, а не на конкретния индивид - частицата. А дали най-мъдрите хора на света са тези, които знаят как да бъдат щастливи и дали са осъзнали, че животът е щастието на света, а любовта е движещата му сила, и дали са успяли да извървят Пътя си, използвайки правилно знанията си, натрупани най-вече от личен опит. От такива хора лъха спокойствие и уравновесеност. Някак си..., не дават прекален изблик на чувствата и емоциите си. Дори, с разбиране подхождат към "неща" и ситуации, които на пръв поглед изглеждат глупави.
Мъдрецът черпи мъдростта от традицията и собствения си житейски път, а не я придобива чрез изследване. Предсократическите философи (и цялата философия и наука след тях) смятат, че могат да си припишат заслуга за приближаване към мъдростта. Те не я получават, а я придобиват. Затова философията е преследване на мъдростта. Първите философи са признати за мъдреци. Сред тях са Талес /той казва „Най-мъдро е времето, защото разкрива стойността на всичко”/, Емпедокъл, Сократ. Те дават отговори-образци, които могат да служат за правила в живота. Философите мъдреци живеят по начин, който ги прави образец за другите. Начинът, по който живеем днес, е коренно различен от начина на нашите предци. Един свят на несигурност и изобилие, заплаха и недостиг, но нашите напреднали технологии принадлежат към една друга епоха - и в този процес на тревожност, обърканост, статутът е обсебен и претоварен с информация – компютърни игри, алкохолни напитки, както и "социални мрежи" - това са просто пълномощници за емоции и преживявания.
Съвременната икономика е време за модерна мъдрост, да риташ срещу глупаци, фа-натици и търговци, които безкрайно провокират и са привлекателни за невротичните аспекти на нашата природа. Чрез съзнателно усилие и успех в насърчаването на по-хубавата страна на човешката природа се постига пословичното "добър живот".
Изучаването на Талмуда се казва: "Кой е мъдър, който се учи от всички?" Как да се учим от всички? Отговорът е прост: само чрез слушане. Както Оливър Уендъл Холмс е написал: "Това е провинция знания, за да се каже, и това е привилегия на мъдростта, за да слуша".
Мъдрите създават условия, които доведоха до технологичния напредък в последните векове, но ние сега създаваме технологии, които подкопават мъдростта.
Нашето време на бърза преоценка на множество ценности налага и коригира схващанията за мъдростта и културата в нашето общество. Оформя се ясно възгледът за нов съвременен имидж на мъдрия мъж - образ, който едновременно да е приятен, обая-телен, фин, но също така и респектиращ, вдъхващ уважение и подкупващ с професио-нализма си. Става дума за личности от много висок духовен ранг, които завладяват околните с богатата си култура, с изисканите си обноски, с прецизираната си поведенческа етика и с чисто човешката акуратност. За тях осъществяването и усъвършенстването е правопропорционално на съвършенството на фирмената култура, на индивидуалния морал, на външността и на безупречното поведение. Външност и поведение не само в офиса и на деловата среща, но и на коктейла, в оперната зала или пък в домашната обстановка.
Имиджът на съвременния  мъдрец е като снежната топка - с натрупването на жизнен и професионален опит по време на претъркулнатите години се увеличава, като нейният растеж е и ядро на една мощ, която е в състояние да даде колосални резултати. Този образ на мъдър човек, заслужаващ доверие и предразполагащ към обществеността, се гради трудно, а може много лесно да бъде ликвидиран или пък просто опетнен. Маниерите, индивидуалната етикеция, поведенческата култура и своеобразието на външността се вплитат здраво в конструкцията на съвременния мъдрец и са част от основата на неговия имидж. Но това все още не е всичко. Имиджът е усещането, което всъщност е дълбоката следа, която съвременният мъдрец оставя след себе си. Той прилича на тънък мирис на скъп парфюм, който не дразни, а привлича и намагнитизирва рецепторите на околните.
Мъдрият човек живее по право и по този начин той успешно контролира своето емоционално състояние. Един мъдър човек може да почувства кое е правилно или грешно, преди той дори да започне да мисли за това. Тези чувства безпогрешно го водят през живота му.
Нашето общество е приело парите като най-висока определена стойност, която то притежава. Едно общество, което изгражда всичките си ценности на пари е не само неразумно, но и много глупаво, защото такава ориентация представлява огромно отчуждаване на смисъла на живота. Ако хората разберат, че човек на човек е най-голямата стойност, те ще споделят ценностите, които притежават по-лесно с другите и ще достигнат по-добър живот по-рано. Човек става мъдър, като живее живота си по право. "Оженвайки" се за мъдростта, то той е придобил едно неземно богатство - нещо, което не може да се съизмери и с най-големите материални блага - способността да се справи с почти всичко. А тази способност те прави ценен и важен за другите - ти си умен, полезен, а дори понякога и велик в техните очи.
В днешния свят властта над хората е построен предимно с пари. Ако мъдростта се крие в парите, тогава най-богатите и известни хора от цял свят трябва ли да бъдат най-мъдрите хора. А те ли са? Не, те не са. Всички тези ценности, които им дават право са просто илюзия. Най-богатите и най-известните хора имат големи трудности да поддържат илюзията и това е причината те да са най-неудовлетворените хора. Те живеят под постоянен стрес, в който се опитват да запазят илюзията, че властват.
Образът на съвременния мъдрец има много общо с мита за преуспяващия, надеждния и благонамерен човек. Безспорно няма никаква потребност от излишно митологизиране на хората, заемащи управленски позиции. По-скоро става въпрос за обаянието и авторитета на такива хора, изградени не само с ценни качества от една или друга сфера на живота си, но и с чар, с внушително въздействие и терапевтично влияние. Поведението на преуспяващите люде е балансирано, с добре дозирана самоувереност и неизбежен артистизъм, който, за да се долови, трябва да се поднесе с такт и на място. Човек никога не може да постигне пълна мъдрост - всеки се учи, докато е жив и никога не узнава всички тайни и загадки на живота. И именно това прави мъдростта така свята и желана, а това да я откриеш - така трудно. Тя е една от онези житейски тайни, които никой никога няма да разгадае докрай, но ще цени изключително високо.


Иван Ганев – ученик в училище „Света София”
- Чикаго - САЩ
специално за в. „България”

Свързани:

От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconЗащо точно 14?
Ще започна настоящата презентация с няколко илюстрации за отношенията банки клиенти през последните 14 години. Защо точно 14?
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconКакво точно означават те и трябва ли да ни притесняват?
Дума е “състав” или нещо подобно. Виждате ли едни големи “Е”-та, следвани от цифри (Е100 и т н.)? Като прочетете материала ще знаете...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconМоделът за подражание,който представя песента
Но точно тази болка и потъпкани надежди стоят в основата на изграждането на мъдростта,на силата на духа. Това е и причината за характера...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconПроизводството по делото е образувано по касационна жалба на Х. И. Я. от гр
Липсва точно и ясно описание на нарушението. Не са конкретизирани точно какви трябва да са измерванията. Посочената в нп като нарушена...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconИ защо точно с този герой искате да се подмените?
Ако имате на разположение точно 24 часа, за да се подмените с някой литературен герой или героиня, кой или коя искате да бъдете?...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconПредговор
Единствената ми цел е била да изложа възможно най-точно, най-ясно и най-кратко тези принципи, съдържащи се в множество томове на...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconПредговор
Единствената ми цел е била да изложа възможно най-точно, най-ясно и най-кратко тези принципи, съдържащи се в множество томове на...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconТема: строителство, строителен контрол
В същото време трима души, следвайки точно дадените от него указания, успяват да изтеглят две палети с левове, чието точно тегло...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconТе вървяха като хора
Беше четвъртък вечер, бях си подпийнал, а в коридора цареше полумрак и точно това ми спаси живота. Ако не се бях привел да подбирам...
От определенията по речници, най-точно мъдростта е \"благоразумие, съобразителност, предпазливост, спокойствие, хладнокръвие\". Точно както си го представят iconКога умират мъртвите?
Точно по тази причина Ернан Кортес решил да построи нов град върху развалините на древния Теночтитлан. Времето, което му трябвало,...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом