В. "Дневен труд" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21
ИмеВ. "Дневен труд" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21
страница1/4
Дата на преобразуване30.11.2012
Размер422.78 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_10_01_2012.doc
  1   2   3   4

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


10.01.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


Червено вино води до хемороиди | 10.01.2012 03:13 | Труд | стр. 20; 21

Пикантната храна и системната злоупотреба с алкохол, например с червено вино, могат да ви докарат хемороиди. Това заяви пред „Труд" д-р Ерсин Ходжаджиков, специалист по хирургия от института за спешна помощ „Пирогов".

След това твърдение много хора биха го контрирали: „Нали червеното вино се препоръчва като профилактика на сърдечносъдови заболявания?!" „Не става дума за опасност при една чаша вечер, а за постоянно напиване с червено вино", разясни хирургът. И продължи: „Ще се намерят много мъже, които ще ви кажат: , Аз всеки ден изпивам по един литър, но нищо ми няма". Само че подобни изказвания са относителни, защото не се знае докога човекът ще се чувства добре, тъй като хемороидите биват разкрити чак когато се появи кървене или болка.

Червеното вино съдържа танин, който не оказва благоприятно влияние върху съдовата стена и отключва описаното оплакване. Злоупотребата с концентрирани напитки води до същия ефект.

Рискови фактори за появата на хемороиди също са: наследствената предразположеност, проблеми с вените, които впоследствие могат да

доведат до хемороиди, запек, дългото стоене на тоалетната чиния. Последното обикновено се наблюдава при мъжете. „Ако ги попитате, всеки втори или трети ще ви разкаже, че стои по половин час в тоалетната, където чете вестник или списание. Което обаче е бич за хемороидите", категоричен бе д-р Ходжаджиков. Той обясни, че в описаното положение мускулатурата се отпуска, кръвта слиза в малкия таз, застоява и това води до опасно разширяване на намиращите се в областта съдове. Рисков фактор при жените пък е бременността. Вътрекоремното налягане, което се дължи на плода, също води до застой на кръвта в малкия таз. Така може да се по-, явят хемороиди.

За съжаление, преди да се изявят, няма сигнали, които да ни предупредят за тях. А симптомите са: кървене, болка, която е по-силна, ако хемороидите са възпалени и в напреднал стадий, възможен е лек сърбеж, зацапване на бельото заради отделяния секрет и др. Дали аналният секс повишава риска от неприятното заболяване ? Не, той няма пряка връзка с хемороидите. „По-скоро може да доведе до нарушаване на целостта и протъркване на лигавицата, а оттук да настъпят оплаквания", обясни д-р Ходжаджиков.

„Много е важно е да се спомене, че не всяко кървене и болка в тази част на тялото издават хемороиди. Може да са симптом за туморно образувание, полипи на правото черво, на папиломи (вид образувания) или фисури. А често хората правят фаталната грешка да се самолекуват", категоричен бе хирургът от „Пирогов". И добави: „Отиват в аптеката и казват: .Лайте ми нещо срещу хемороиди". фармацевтът им продава някой от познатите мехлеми или таблетки, а впоследствие се оказва, че пациентът е с фисури или дори тумор. Затова най-важното е да се отиде на преглед при специалист."

Докторът каза още, че самолекуването или терапия по телефона, практикувана от някои лични лекари, в дадени случаи се оказват опасни за здравето ни. С подобно поведение може да не се открие навреме сериозно заболяване , включително рак , както вече бе казано. А в този случай всяко забавяне е фатално.

При невзимането на мерки хемороидите се възпаляват и тромбозират - надуват се и могат да излязат извън аналния пръстен. Кръвта в тях се съсирва, не може да се „оттече" и се образува тромб. Налага се оперативна намеса, с която той да се отстрани. Друго възможно усложнение е тежка кръвозагуба. „Имали сме болни, които заради всекидневно кървене при тази диагноза, идват с нисък хемоглобин, нуждаят се от болнично лечение и кръвопреливане . Понякога се стига до операция", каза д-р Ходжаджиков.

Диагностиката предвижда преглед от специалист. Най-добре е да е хирург, защото той ще разбере източникът на кървене, какво е заболянето, в какъв стадий е и какво лечение се налага.

Хемороидалната болест има 4 стадии. В първи и втори лечението е медикаментозно - със свещички и мазила. Проблемът не отшумява кардинално, а ефектът е успокоителен и временен. Прилагат се също неоперативни методи като криотерапията (тя води до некроза на хемороидалната лигавица, но ефектът не е траен, затова и рядко се ползва). Същото въздействие се извършва и с висока температура (нещо като лазертерапия). Трети вариант е склеротерапията прекъсване на кръвоснабдяването в проблемната

област, но и то води до временно облекчаване. В световната практика най-успешният неоперативен метод е т. нар. бандинг - поставяне на ластичета върху хемороидите (като завързване). Следва бързо въстановяване, а след няколко дни хемороидът некротизира и „отпада" сам. Всички тези методи се прилагат до трети стадий.

Последното „оръжие" е операцията. Съществуват класически и съвремени хирургични методи. „Сред модерните е прилаганият от нас, в „Пирогов", метод на

Лонго(кръстен на създателя си - италиански учен). При него се използва автоматичен ушивател, с който се извършва безкръвно радикалното едноетапно премахване на хемороидите", заяви д-р Ходжаджиков. Затова в последствие следоперативният период е много кратък, а следоперативните усложнения са сведени до минимум. В „Пирогов" по метода на Лонго, който се прилага от 2000 г., годишно се оперират около 200 пациенти. Затова болницата има най-голям опит в този вид хирургично лечение .

Практични съвети

За читателите на „Труд" хирурзи дадоха няколко практични съвета как да се спасят от болезненото страдание:

• Всичко, което води до запек, е предпоставка за развитието на хемороиди. При някои хора до това състояние се стига вследствие на диети. Например при тази на Дюкан. При други е достатъчно да хапнат повече хляб и вече имат проблем с ходенето до тоалетна. Затова съветът е да се внимава с диетите и какво се поставя на трапезата. Трябва да се приемат повече течности, лесносмилаеми храни и съдържащи целулоза.

• Разстройството също е опасно и води до хемороиди. А има хора с чревни заболявания (със смущения в пасажа), които всекидневно са с по няколко изхождания.

• Да се извършват умерени физически усилия, да не се допуска заседнал начин на живот и да се поддържа добра лична хигиена.

• При проява на някакъв дискомфорт незабавно да се потърси консултация със специалист.


Основното лечение е чрез операция | 10.01.2012 02:39 | Труд | стр. 20; 21

Основното лечение на хемороидалната болест е оперативното. В последните години като най-ясна техника на изпълнение се утвърди т. нар. хал доплерова методика (HALL DOPPLER). Това заяви д-р Костадин Зарков, началник на Първо хирургично отделение в столичната Пета градска болница и председател на съвета на директорите й.

Какво предвижда прилаганият от хирурга метод на лечение ? С помощта на доплеров звуков сигнал ръчно се прекъсват хемороидалните артерии. Техният брой е различен, но обикновено е между 9 и 16. „Този вид хирургична интервенция има най-атравматичното действие върху лекуваната зона без да носи риск за пациента", категоричен бе д-р Зарков. Според него хал доплеровата методика е и лесно усвояема от специалистите. Тя е със сравнително къс период на следоперативен дискомфорт, с траен и удовлетворителен резултат, който се доближава до стоте процента.

Методиката, която се прилага при хемороиди в Пета градска болница, е създадена от японски хирурзи. Естествено първите апарати, нужни при този вид операция, са произведени в Япония. В Европа навлизат през 2002 г. „Сериозно приложение още тогава намират в Австрия, а след моя специализация във Виена през 2005-а внедрихме методиката и в България - в Пета градска болница", заяви д-р Зарков.

Той е категоричен, че „японската" методика е комфортна и за пациента, и за хирурга. „През изминалите 6 години чрез нея сме помогнали на близо 700 болни", припомни хирургът. Той подчерта, че с всяка изминала година методът се развива все повече и се прилага при най-тежките и запуснати случаи. „Широко приложение и въздействие намира също при тежките пролапси на хемороидите (т.е. при смъкване на правото черво през аналното отверстие - ефектът е като пръст на ръкавица)", разясни специалистът от Пета градска болница.

Хал доплеровататехника е разпространена в Западна Европа и влиза в конкуренция с другите методи заради своята универсалност, икономичност и ефикасност. „Позволява да се планират и двуетапни процедури в някои случаи, при които се постига 100-процентов ефект. Те се извършват в период между 6 и 8 месеца без отежняващи фактори", обясни д-р Зарков. Просто се прекъсва кръвонапълването на хемороидите и няма как те да се появят повторно. Рецидиви при описваната методика няма, а налице всъщност са остатъчни заради непълно първо въздействие върху проблемната зона. Т.е. били са изпуснати артерии и по тази причина не са били „уловени". В тези случаи се налага втора процедура. Това може да се случи при пациенти в четвърти стадий на болестта, заради голямата съдова наситеност. „При всички преминали през болницата ни пациенти с хемороиди, повторна хирургична намеса обаче се е налагала при не повече от 10 души", заяви д-р Зарков.

Попитахме го, ако българинът с хемороиди заложи на народните методи на лечение , дали може да си докара проблеми. Хирургът заяви, че няма такава опасност. Но побърза да добави, че хемороидалната болест е червена лампа за рака на дебелото черво. Затова е толкова важно оплакването да бъде уловено навреме.

„Опасни са хемороидите в четвърти стадий, които са с постоянен пролапс. Обяснението е, че при това положение червото вече е подложено на риск от раково заболяване , тъй като е извън организма ни", разясни хирургът. Ето защо при хемороиди веднага трябва да се отиде на преглед. Чрез него ще се установи, ако има бъдеща опасност за здравето ни. За съжаление съвременната младеж се превръща в нова уязвима група и то голяма, защото младите прекарват седнали с часове през монитора. А това е предразположение към болестта.


Храни спират стареенето | 10.01.2012 02:39 | Труд | стр. 21

Малко се знае кои храни имат антиейджинг ефект. Може ли да ми посочите как чрез тях се забавя стареенето?

Това написа читателката ни Тодорка Г. от Първомай на електронната поща на вестника. Отговаря й д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика от столичната университетска Александровска болница. Ако имате подобни проблеми и искате на страниците ни да ви консултира водещ лекар , пишете ни на: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Ефект „забавяне на стареенето" оказват правилното хранене, емоционалното равновесие, достатъчната двигателна активност и ако в гените е закодирано .дълголетие".

Сред полезните храни, с които можем да дадем отпор на годините, са антиоксидантите, „суперхраните" каквото е какаото, някои витамини и микроелементи (част от тях също имат антиоксидантно действие), както и пробиотиците.

Антиоксидантите, витамините и някои билки като жълтия кантарион предпазват организма от опасното въздействие на т. нар. свободни радикали. Те са активни частици, които атакуват директно клетъчната обвивка, съответно нашето ДНК. По принцип свободните радикали се образуват като продукти на метаболизма ни, но се откриват дори във въздуха. Изключително агресивни са, имат много свободни връзки, затова лесно ни поразяват.

Антиоксидантите присъстват в доста храни, но нека да започнем от каротеноидите. Те са богати на т. нар.бета каротин, за който всички знаем, че се съдържа в морковите (в тях има и витамин А), в зелените и жълтите плодове и зеленчуци.А най-сериозно природният бета каротин присъства в плода годжи бери (т.нар. лиций е растение - родственик на картофа и домата). Той се определя като една от „суперхраните".

Втората голяма група, източник на антиоксиданти, са флавоноидите. Те се съдържат в червената и черната боровинка. вябълките, лука, зеления чай, в жълтия кантарион.

Антиоксидантите пазят организма ни също от радиацията и от токсините, които попадат у нас чрез въздуха, ястията и т. нар. антиейджинг ефект имат също витамините Е, А и С. Алфа липоевата киселина (витаминоподобно вещество) пък все почесто играе роля на „помощник" на витамините Е и С (т.е. осигурява още по-мощен благоприятен ефект). Витамин Е се съдържа във всички растителни масла (такова е на практика и авокадото), както и в суровите ядки и семена.

Тук трябва да споменем микроелемента селен. Той е много мощен антиоксидант. Има го най-вече в морските дарове, в рибата тон, водораслите, месото, в зърнените храни, в бразилския орех, в бирената мая и др. Мощен антиоксидант е и ликопенът (хранително вещество), предпазващ простатната жлеза. Съдържа се в концентрираните продукти, направени от домати - като пюре, сок и т.н. Особено ако са в комбинация със зелени подправки като магданоза. Полезно действие имат есенциалните мастни киселини, т. нар. поли' наситени мастни киселини като омега-3. Те също се съдържат в ядките, месото и рибата. Не на последно място препоръчвам храни, обичайни за нашата трапеза, като чесъна (той е мощен антиоксидант и с противовъзпалително действие). Предпазва и от свободните радикали, понижава холестерола и оттук помага в битката с инфарктите и инсулта. Предлага се и под формата на таблети. Препоръчвам и набавяне на коензима кю 10


Лек срещу бръчки помага на бебета | 10.01.2012 02:39 | Труд | стр. 22

Марля с кислородна вода = четка за зъби при пеленачетата

Лекарства под формата на гел, които съдържат хиалуронова киселина (ползвана предимно за опъване на бръчки), намаляват болките на бебетата при поникването на млечните им зъби. А това обикновено се случва след навършването на 6-ия месец, обясни пред „Труд" д-р Цветанка Обретинова, специалист по дентална медицина от столичния 17-и диагностично-консултативен център. Тя добави, че трудно може да се каже точно колко ефикасни са теловете, които се мажат върху венците, защото става дума за пеленачета. Ориентирът в този случай е дали малките са спокойни или плачат.

„Когато зъбчетата израстват. малките често вдигат температура, отделят повече слюнка, търкат с юмруче венеца си", изброи симптомите д-р Обретинова. Разбира се, пъхат в устата си и всеки достигнат предмет, защото е доказано, че освен болка получават и сърбеж. Според някои лекари по този начин децата също опознавали и света. Доста родители се изправят пред проблема как да отучат мъничето да не смуче пръста си. „Много трудна мисия, защото има деца, при които навикът се наблюдава дори след като са навършили 5 г.", категорична бе д-р Обретинова. Един от спасителните методи е върху пръста да се постави торбичка, която например може да се намаже с нещо люто. Друго решение могат да са специални устройства като шини, които се поставят върху зъбите. Тъй като теса с грапава повърхност, когато детето пъхне пръста си в устата, то се „убожда" и бързо го изважда. „Този метод е от доста години, аз бях още студентка, когато се прилагаше", разказа д-р Обретинова. Смученето на пръста (както и на биберона) не е безобидно. Може да се стигне до изкривяване на зъбите, дори на челюстта. Изходът е, когато децата пораснат, да им се поставят шини или брекети. Няма друг начин, по който да се ликвидират последствията. „Препоръчително е годишният профилактичен прегледи при стоматолога да започне след навършването на третата годинка. Но не значи, че е погрешно, ако се стартира още след като са поникнали основните зъби", каза още зъболекарката. И добави: „А най-добре е профилактиката да е 2 пъти годишно. По този начин, когато се появи кариес или друг проблем, ще се реагира навреме." Според Обретинова след навършването на годинка и 8 месеца майката спокойно може да води детето на стоматолог . Стартът за миене на зъбите с четка също е след 3-ата годинка. Преди това трудно може да се обясни на мъниците, че трябва да изплюват водата с пастата и как да държат четката. „Самото създаване на навика след посочената възраст обаче не е тежка задача за родителите. Достатъчно е наследниците им да ги виждат как сутрин и вечер влизат в банята и тъй като те масово искат да подражават на майката и таткото, лесно се научават да боравят с четката", заяви д-р Обретинова. Ако родителите пожелаят, могат да мият зъбите на децата си и преди 3-ата годинка с помощта на марличка, напоена с кислородна вода. „С нея леко трябва да обтриват зъбите, за да се премахне храната от тях, което няма да позволи развитието на кариеси", допълни специалистката. Според данни на Българския зъболекарски съюз двойно по-болни са станали зъбите на тийнейджърите ни през последните 100 г. Днес 18-годишните в Смолян например имат средно по 9 болни зъба, а техните връстници в Пловдив - по 6. През 1911 г., когато е направено първото епидемиологично проучване в гимназиите, учениците са имали средно по 4 болни зъба. Причината за страховитите резултати са многото поемани въглехидрати и лошата хигиена. Само в 1/3 от семействата редовно се купуват четки и паста за зъби.

Установено е, че българчетата до 3 г. хапват по 42 г захар всеки ден. При 19-годишните тя вече е 55 г. Не е важно обаче количеството, а че всяка една сладка хапка в продължение на 1 час води до образуване на киселини и опасно влияние върху зъбите. А ако те не се мият, с лекота се отключват проблеми.

  1   2   3   4

Свързани:

В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Кабинетът с 3 пъти по-малко приходи | 08. 03. 2012 03: 44 | Труд | стр. 18
Министерският съвет е произвел през м г. 54 029 литра бяло вино и 7566 бутилки ракия. Информацията се съдържа в годишния отчет за...
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Лошото правосъдие излиза скъпо | 09. 01. 2012 03: 18 | Труд | стр. 21
Гражданите печелят все повече дела срещу държавата заради безобразията на магистратите. Сметката е за данъкоплатците
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Държавата твърдо за цигарената забрана | 20. 04. 2012 04: 34 | Труд | стр. 6; 7
Закона за здравето." Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема „Забраната за тютюнопушене колко...
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Онкоболни чакат с месеци за лъчетерапия | 02. 07. 2012 03: 08 | Труд | стр. 29
Плевен има нужда от линеен ускорител за лъчетерапия, единодушни са медици и пациенти
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Синът на здравната министърка в „Пирогов" | 08. 05. 2012 03: 32 | Труд | стр. 7
Владислав, синът на здравната министърка Десислава Атанасова, бе приет по спешност в нощта срещу понеделник в „Пирогов", съобщиха...
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4
Така коментира пред „Труд вчера бившата директорка на дома за медико-социални грижи в Плевен д-р Иржина Костова. Тя работила там...
В. \"Дневен труд\" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21 iconВ. "Дневен труд" Как умират лекарите | 11. 03. 2012 01: 47 | Труд | стр. 12; 13
Преди години Чарли, уважаван ортопед и мой учител в медицината, откри бучка в стомаха си. Прегледа го хирург и постави диагноза рак...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом