Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти
ИмеКоалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти
Дата на преобразуване07.10.2012
Размер157.14 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://bulgaria.indymedia.org/usermedia/application/3/press_olimpiada.doc
Съобщение до медиите

София, 5 май 2006 г.


Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти


Екологични и туристически неправителствени организации (НПО) подготвиха изданието “Митове и реалност: големите ски курорти в България, зимна олимпиада София 2014, Банско и Супер Боровец” по повод приетото от 19 НПО общо становище за кандидатурата на страната ни за домакинство на олимпиадата през 2014 (Вж. Приложение 2).

В изданието се поставят въпросите: Колко струва олимпиадата в действителност? Колко ще платим като данъкоплатци? Кой има изгода? Кой губи и кой печели? Кой управлява съоръженията след олимпиадата? Развенчават се митовете около олимпиадата и големите ски курорти с цифри и факти. Сред най-шокиращите данни са:


София 2014

София 2014 ще струва 2.644 млрд. лева. Държавата трябва да покрие евентуалната разлика между приходите и разходите с 1,5 млрд. лева. Това означава, че всеки от нас (включително деца, пенсионери, безработни, болни) ще плати по 200 лв. чрез данъци, орязано лечение или социална помощ.

Построяването на нови ски-писти и съоръжения на територия на Пирин, Рила и Витоша нарушава националното и европейското законодателства - Закона за защитените територии, плановете за управление на парковете и ангажиментите на България за опазване на бъдещата общоевропейска мрежа НАТУРА 2000.

Ски-зона Банско – мит и реалност!

Преди около месец излезе доклада на коалицията “Спасете Пирин” за екокатастрофата и закононарушенията в ски зона Банско. Същият е публикуван на www.bluelink.net/savepirin. В него се констатира, че построяването на ски зона Банско нарушава 9 конвенции и 6 закона. Институции като Международния олимпийски комитет, Европейската комисия, Секретариатите на нарушените конвенции, едва ли ще позволят ски зона Банско да бъде домакин на ЗОИ.

Супер Боровец – позицията на местните хора!

Голяма част от местните хора в Северна Рила не приемат проекта Супер Боровец, в който интересите на Общината се накърняват от частни инвеститори. Внесени са близо 2 000 дка на цена 3.80 лв/кв.м при пазарна цена 60 лв/кв.м. 51 % от смесено акционерно дружество, което щеше да стопанисва проектирания курорт, щяха да бъдат собственост на Контракт 99 – еднолично дружество с ограничена отговорност на покойния Емил Кюлев. Днес местните хора се опитват да развалят договора. Поради данните за сериозни престъпления са подадени няколко сигнала до Прокуратурата. Очаква се проектът да бъде спрян.

В България има над 10 проекта за големи ски курорти: в Пирин: Банско, Добринище и сливането им; Рила: “Самоков- Боровец – Бели Искър” (Супер Боровец), “Искровете”, “Паничище – Езерата – вр. Кабул”, Семково; Стара планина: Берковица - Ком, Рибарица – Тетевен - Вежен, Узана; Родопи: Перелик, Чепеларе, “Велинград – Ракитово – вр. Сюткя”.

Етапите на реализация са различни към настоящия момент. При реализирането на ½ от тези проекти, България ще предлага над 300 км ски писти (само Банско в момента предлага над 60 км ски писти и пътища).

Новите ски съоръжения ще разрушат естетическата стойност на пейзажа в планините. Планинските пейзажи са важен туристически ресурс, един от водещите мотиви за инвестиции и за международен туризъм.


Алтернативите са развитие на екологичен и алтернативен туризъм.

Този отрасъл в туризма се развиват най-бързо и перспективно- средно с 4-5 % годишно. При него се съчетава защита на природата с политика за биологично земеделие и развитие на местната икономика. При щадящите форми на туризъм чрез развитие на малък и среден бизнес печелят местните хора в дългосрочен план: къщи за гости, еко и приключенски туризъм, местни атракции и фолклор. А природните ресурси се запазват за идните поколения.


Тези и други интересни факти ще откриете в изданието. За повече информация моля вижте приложения пълен текст на изданието (Вж. Приложение 1).

Изданието е продукт по проект “Местната общност за алтернативен туризъм в Северна Рила”, изпълняван от “Екологичен форум за защита на Рила – Еко Рила” в партньорство с Българска асоциация за алтернативен туризъм и Екологично сдружение „За Земята“.


За контакти:

Цвета Христова, За Земята, cveta@zazemiata.org, www.zazemiata.org, 0886 79 09 25, 02/ 943 11 23

Владимир Топчийски, Еко Рила, eko_rila@abv.bg, тел. 0722/ 24233, www.ekorila.hit.bg

Приложение 1

Митове и реалност

големите ски курорти в България, Зимна олимпиада София 2014 , Банско и Супер Боровец


Зимни олимпийски игри София 2014

Митове


Кандидатурата за домакинство на Зимни олимпийски игри (ЗОИ) София 2014 предлага:
  1. Използването на природните ресурси на планините Витоша, Рила и Пирин за изграждане на нова спортна инфраструктура за провеждането на ЗОИ;

 1. Даване тласък на икономиката в регионите и обслужването в местата, в които ще се провеждат игрите;

3. Оптимизиране на съществуващата инфраструктура за провеждането на ЗОИ;

4. Създаване на нова спортна и обслужваща инфраструктура в големите жилищни комплекси

5. Цялостното преструктуриране и създаване на естетичен облик на София, като главен център за провеждане на игрите (Витоша, Банско, Боровец);

6. Създаване на нови паркови места.

Реалност


1. Заради уникалните си природа и ландшафт Витоша, Рила и Пирин са обявени за защитени територии. Построяването на нови ски-писти и съоръжения на тяхната територия нарушава националното и европейското законодателство. Кандидатурата не е преминала оценка на въздействие върху околната среда и не е публично обсъдена, в нарушение на Закона за опазване на околната среда. Предложените спортни съоръжения навлизат в територията на Националните паркове "Пирин" и "Рила" и Природния парк "Витоша". Така се погазват Закона за защитените територии, плановете за управление на парковете и ангажиментите на страната за опазване на бъдещата общоевропейска мрежа НАТУРА 2000.

2. На икономиката ще бъде „даден тласък“, ако природните ресурси се използват устойчиво – чрез развитие на щадящи форми на туризъм, от който печелят повече местни, малки и средни фирми. Европейската комисия днес предлага нов подход, целящ устойчива употреба на природните ресурси, които осигуряват нашето икономическо и социално развитие.Задължителн изискване за спортни прояви от такъв мащаб са eco-label и EMAS, каквито българската кандидатура не може да получи, тъй като противоречи на националното природозащитно законодателство.

3. „Оптимизирането” на вече съществуващата инфраструктура чрез построяването на ски зона Банско доведе до екологична катастрофа.

4. Инфраструктурата и естетическият облик на София ще се подобрят, ако предвижданите за олимпиадата 1,5 млрд лева бъдат вложени пряко в тези дейности! Само рекламата на това събитие ще струва 7 млн. долара. Едва ли някой вярва, че България ще бъде избрана за домакин на ЗОИ. Защо тогава се харчат държавни средства?


Колко струва олимпиадата в действителност? Колко ще платим като данъкоплатци? Кой има изгода? Кой губи и кой печели? Кой управлява съоръженията след олимпиадата?

Разходите за провеждане на една олимпиада се изчисляват трудно и почти винаги реално изразходваните средства са повече от предвиденото. Организаторите на ЗОИ през 2010 г. в Канада отчитат вече преразход от 113 милиона щатски долара.


Защо се твърди, че няма губеща зимна олимпиада?

Защото, в случай че възникне дефицит в бюджета за подготовка, Държавата (т.е. всички данъкоплатци) ще заплати разликата. Едва ли ще се намерят 1,25 млн. души, които да платят цена на билета 100 щатски долара, както е предвидено в кандидатурата. За сравнение – 1 млн. души общо са посетилите ЗОИ в Торино като в дните преди състезанията, за да не бъдат празни залите и пистите, билетите се продават по 3 евро на студенти и ученици.


София 2014 ще струва 2,644 млрд. лева. Държавата трябва да покрие евентуалната разлика между приходите и разходите с 1,5 млрд. лева. Това означава, че всеки от нас (включително деца, пенсионери, безработни, болни) ще плати по 200 лв. чрез данъци, орязано лечение или социална помощ.


Ски-зона Банско – мит и реалност!

www.bluelink.net/savepirin

Социално-икономическото изследване, проведено чрез анкетиране на местните жители в Банско, показва: очакванията на 67 % от местните хора не са удовлетворени. 48 % от местните считат, че качеството им на живот е същото, а за 18,5 % е дори много по-лошо. Сред проблемите, които се посочват, са: разбити пътища, кална питейна вода, шум, прах, поскъпване на живота, проституция и повишена престъпност.

Местните хора печелят от продажба на недвижими имоти – еднократно и краткосрочно, като наследяват множество неблагоприятни последици:

Смачкване на малък и среден бизнес и налагане на монопол.

Предаване на общинските интереси чрез внасяне на общинската земя в акционерното дружество, стопанисващо новите съоръжения, на цени, десетократно по-ниски от пазарните.

Екологична катастрофа: ерозия и унищожен ландшафт (над 10 000 дка), голи сечи (над 2500 дка), унищожаване на местообитания, прогонване на диви животни и растения.

Построяването на ски зона Банско нарушава 9 конвенции и 6 закона. Национален парк “Пирин” е сред най-строго защитените природни територии в света – в него са забранени късането на цветя, риболова, лова и други човешки дейности.

Институции като Международния олимпийски комитет, Европейската комисия, Секретариатите на нарушените конвенции едва ли ще позволят ски зона Банско да бъде домакин на ЗОИ.

В подобни проекти най-лесно се инвестират съмнителни капитали.

Супер Боровец – позицията на местните хора!

Голяма част от местните хора в Северна Рила не приемат проекта Супер Боровец, в който интересите на Общината се накърняват от частни инвеститори. Внесени са близо 2000 дка на цена 3,80 лв/кв.м при пазарна цена 60 лв/кв.м. 51 % от смесено акционерно дружество, което щеше да стопанисва проектирания курорт, щяха да бъдат собственост на Контракт 99 – еднолично дружество с ограничена отговорност на покойния Емил Кюлев. Днес местните хора се опитват да развалят договора. Поради данните за сериозни престъпления са подадени няколко сигнала до Прокуратурата. Очаква се проектът да бъде спрян.

Проект ,,Искровете"


Няколко месеца след неуспеха със Супер Боровец по инициатива на община Самоков стартира подобен проект, който засяга селата Говедарци, Маджаре и Мала Църква. Проектът се свързва с известния (с мина Чукурово) бизнесмен Христо Ковачки. Общински съвет - Самоков вече прие няколко решения, които повтарят схемата Супер Боровец.

За да задоволи големия интерес към развитие на алтернативния туризъм на местните хора, самоковската екологична организация „Еко Рила“ в партнъорство с Българска асоциация за алтернативен туризъм и За Земята разработи алтернативите на проекта Супер Боровец, представяйки ги в брошура и интернет страница (www.ekorila.hit.bg).

Планове за ски курорти:

Пирин: Банско, Добринище. Поетапно се предвижда да се слеят, като се премине през резервата Юлен.

Рила: “Самоков- Боровец – Бели Искър” (Супер Боровец), “Искровете”, “Паничище – Езерата – вр. Кабул”, Семково

Стара планина: Берковица - Ком, Рибарица – Тетевен - Вежен, Узана

Родопи: Перелик, Чепеларе, “Велинград – Ракитово – вр. Сюткя”

Етапите на реализация са различни към настоящия момент. При реализирането на ½ от тези проекти, България ще предлага над 300 км ски писти. (Само Банско в момента предлага над 60 км ски писти и пътища)

Глобално затопляне и нерантабилност на ски-курортите

Доклад на Програмата на ООН за околна среда (UNEP News Release 2003/68) показа, че много ски курорти са изправени пред икономически затруднения и дори фалит поради глобалното затопляне. Около 60 % от швейцарските ски-курорти ще се считат нерантабилни. Ски курортите, разположени под 1500 м н.в., ще станат ненадеждни през следващите 30-50 години в резултат на глобалното затопляне. (В България над тази височина планините са защитени територии и Законът за защитените територии и плановете им за управление не предвиждат застрояване със ски курорти.)

Производството на изкуствен сняг е нерентабилна инвестиция, тъй като се нуждае от огромни водни ресурси, електроенергия и минусови температури. По данни на Световен фонд за дивата природа - Италия за производството на изкуствен сняг за олимпиадата в Торино са били необходими 825 000 кубични метра вода (330 басейна с олимпийски размери – вода, достатъчна за град с население 5000 души за една година). Снежната покривка, позволяваща каране на ски без изкуствен сняг, в Пирин, Рила и Витоша намалява всяка година. Последните години периодът на задържането й е спаднал до 90 – 120 дни.

Алтернативният и екологичният туризъм


Екологичният и алтернативният туризъм се развиват най-бързо и перспективно- средно с 4-5 % годишно. Те успешно съчетават защита на природата с политика за биологично земеделие и развитие на местната икономика. При щадящите форми на туризъм чрез развитие на малък и среден бизнес печелят местните хора в дългосрочен план: къщи за гости, еко и приключенски туризъм, местни атракции и фолклор. А природните ресурси се запазват за идните поколения.

Новите ски съоръжения ще разрушат естетическата стойност на пейзажа в планините. Планинските пейзажи са важен туристически ресурс, един от водещите мотиви за инвестиции и за международен туризъм.

Развивайки определен сектор от икономиката, трябва да сме сигурни, че свързаните с това въздействия не надвишават самовъзстановителните възможности на околната среда и не прекъсват естествените връзки между икономически растеж и използването на ресурси.

Зеленото богатство на България


Със запазената си дива природа и девствени гори България е на едно от първите места в Европа. За сравнение, в Швейцария мечката е изчезнала още през 17-ти век. Ето защо чуждите туристи ценят изключително уникалния ландшафт и редки видове, които могат да срещнат у нас. (снимка на мечка)


Въпроси?

Защо се планират огромни ресурси за мероприятие със съмнителна изгода, при положение че от наводненията в страната през последните две години щетите са за стотици милиони, а почти нищо не е възстановено?

Кой ще стопанисва изградените с държавни средства нови ски курорти?

Кой, ако не организирани чужди туристи, ще посещава станалите прекалено скъпи за българския джоб комплекси?

Има ли място за още хотели във вече прекалено застроените ни Банско и Боровец?

Как ще се решат проблемите с пречистване на отпадните води, твърдите битови отпадъци и средната годишна заетост от 30 % на легловата база, които стоят пред ски комплексите ни днес? При проекта Супер Боровец държавата трябва да вложи около 2 пъти повече за инфраструктура и пречиствателни съоръжения, отколкото инвеститора в ски съоръжения. Ифраструктурата ще бъде създадена години, след като проблемите вече съществуват.


Защо в България се строят нови ски-курорти? Недвижимите имоти в новите курорти се продават “на зелено” - още преди построяването им на нищо неподозиращи чужденци на изключително високи цени. Последните проучвания показват отлив от пазара на недвижими имоти.


Становището за олимпиадата е подкрепено от Коалиция от 19 природозащитни организации и активни граждани. Ние подкрепяме партньорства и бизнес инвестиции, които са от полза за природата и местните хора, работим за запазване на ценните български територии и видове, традиции и местен поминък. А вие?


 1. Асоциация на парковете в България

 2. Асоциация „Планини и хора”

 3. Българска Фондация “Биоразнообразие”

 4. Българска асоциация за алтернативен туризъм

 5. Българско дружество за защита на птиците

 6. Глобално партньорство по водите в България

 7. Гражданско сдружение „Бели брези”

 8. Дунавско-карпатската програма на WWF

 9. Информационен и учебен център по екология

 10. Национална асоциация по водите

 11. СДП “Балкани”

 12. Сдружение “За Земята”

 13. Сдружение “Природен Фонд”

 14. Сдружение „Еко – Рила” - Самоков

 15. Съюз на специалисти по паркове и ландшафт в България

 16. Туристическо екологично и природозащитно дружество "Ореляк"

 17. Фондация ТАЙМ

 18. Фондация „ЕкоОбщност”

 19. Федерация Зелени Балкани


За контакти:

Катерина Раковска, Дунавско - Карпатска програма на WWF, тел. 02/865 61 30 krakovska@wwfdcp.bg,

Владимир Топчийски, Еко Рила, eko_rila@abv.bg, тел. 0722/ 24233, www.ekorila.hit.bg,

Цвета Христова, За Земята, cveta@zazemiata.org, www.zazemiata.org, 02/ 943 11 23

Лора Балева, БААТ, baat@spnet.net, 02/ 980 76 85, www.baatbg.org


Тази брошура е издадена по проект “Местната общност за алтернативен туризъм в Северна Рила”, изпълняван от “Екологичен форум за защита на Рила – Еко Рила” в партньорство с Българска асоциация за алтернативен туризъм и Екологично сдружение „За Земята“. Проектът се осъществява с любезната подкрепа на фондация „ЕКООБЩНОСТ” и с финансовата помощ на германския фонд Маршал на САЩ , фондация „Чарлз Стюарт Мот'', фонд „Братя Рокфелер'' и фондация „DOEN''-Холандия.


Приложение 2


ПОЗИЦИЯ НА ПРИРОДОЗАЩИТНИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТНОСНО КАНДИДАТУРАТА НА СОФИЯ

ЗА ЗИМНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ 2014


Коалицията на природозащитните организации работи за опазване на българската природа и за прилагане на принципите на устойчивото развитие. Ние подпомагаме и подкрепяме партньорства и бизнес инвестиции, които са от полза на природата и местните хора, работим за запазване на ценните български територии и видове, културно-историческите паметници, традиции и местни поминъци.

Искаме нашите послания да достигнат до заинтересованите страни.


Днес цяла България говори за кандидатурата на София за Зимни олимпийски игри 2014. Едни обсъждат дали имаме шансове да се класираме, други дали Зимната олимпиада е перспективна, а ние сме разтревожени, че в цялата бързина на ситуацията покрай нашата кандидатура, въздействието върху природните ценности не е взето предвид.


Още при подготовката на проектната документация за кандидатурата на София 2014 не е спазен Закона за опазване на околната среда, според който за инвестиционни намерения за изграждане на ски-съоръжения се извършва процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Съпътстващото оценката обществено обсъждане също не се е случило.


Редица от предложените спортни съоръжения за олимпиадата засягат два от трите Национални парка на България – "Пирин" и "Рила", както и Природен парк "Витоша". Всички тези защитени територии се управляват чрез своите Планове за управление, които са преминали широко обществено обсъждане и са приети от Министерския съвет. В никой от тях не се допуска строеж на нови спортни съоръжения. за да посрещнем очакванията на зимните спортове трябва да се построят многобройни ски-писти и съоръжения, а това може да стане само ако се изсекат големи горски участъци в националните паркове "Пирин" и "Рила", както и в техните резервати. Голата сеч по стръмните склонове ще унищожи изключително ценни гори от смърч, ела, бял бор и особено от бяла и черна мура, които се срещат единствено тук. Ще последва бърза ерозия и деградация на склоновете. Откритите просеки за ски-писти и лифтове бързо ще се разширяват от падащи дървета по принципа на доминото и голите терени ще нарастват. После идват проблемите с водата, които Банско и околните селища вече изпитват на гърба си…


Наред с това, в кандидатурата на София се предвижда изграждане на допълнителен път, от Боровец до Банско, който не само, че се намира на територията на Национален парк рила, на минава през вододайната зона на София и Централен Рилски резерват, където има ограничения за преминаването на хора, а какво остава за строеж на път. Изграждането на този път не само, че нарушава законодателство ни по околна среда, но е и нереалистичен от инженерна гледна точка. На картата предоставена на МОК пътят минава през най-високия връх на Балканския полуостров, Мусала. Цялата тази информация обаче е пропусната в документите изпратени до МОК.


Включването на ски-зона "Банско" в кандидатурата на България ще легитимира всички нарушения на екологичното законодателство, които до момента са атакувани от природозащитните НПО. Най-драстичният пример са незаконни писти, процедурата по узаконяването на които е задвижена след построяването им. Парк Пирин е включен в списъка на Конвенцията на ЮНЕСКО по опазване на световното природно и културно наследство със световно природно наследство. От няколко години насам-Секретариата на конвенцията следи развитието на случая със ски-център Банско и тази година предстои да се вземе решение дали Пирин да бъде включен в Списъка на световното природно наследство в опасност, поради драстичните нарушения свързани със ски-зоната. Това ще бъде удар не само върху облика на България като цяло, но ще постави и под въпрос способността на страната да се подготви законно и адекватно за мащабно събитие като Олимпиадата.


Не бива да се забравя факта, че за поемане на сериозен ангажимент за зимна олимпиада е необходима достатъчна и гарантирана снежна покривка. И това съвсем не е в полза на нашите планини, тъй като недостатъчната снежна покривка вече е постоянен проблем. За пример в Торино, първоначално очакваните необходими 1,8 милиона квадратни метра изкуствен сняг, в последствие се оказват 5,5 милиона. По сметки на WWF Италия, това означава ползването на поне 825 хиляди кубични метра вода, достатъчна да напълни 330 басейна с олимпийски размери.


Готова ли е България да поеме лукса да прави спортни игри в такъв гигантски мащаб? Очаква се разходите да бъдат 1,5 милиарда лева, а вероятно и повече. Пример за това колко трудно се изчисляват тези разходи е богата страна като Канада, в която се подготвя провеждането на Зимни олимпийски игри за 2010. г. При оставащи още 4 години за подготовка, страната вече е в преразход със 113 милиона щатски долара по данни на самите организатори. А както са декларирали българските организатори на кандидатурата в раздел 9 посветен на Бюджета на зимните олимпийски игри – Българското правителство е крайния гарант за финансирането на игрите, в случай че възникне дефицит в бюджета за подготовка.


Трябва да е съвсем ясно за всички граждани, че държавата ще трябва да заплати разликата между разходите за игрите и вероятните приходи. А приходите едва ли ще бъдат големи, защото зимните спортове у нас не са и не могат да привлекат огромни маси от хора, готови да направят подобни разходи. Защото дори в Торино, в дните преди състезанията, билетите се продават по 3 евро на студенти и ученици, за да не бъдат празни залите и пистите. А при нас се разчита 443 млн. лева да постъпят от спонсори, продажба на билети, лицензи, лотарии и др. Вярвате ли? Дори тази сума да е истинска тя е смешно малко в сравнение с очакваните и неочаквани разходи, които ще се покрият от данъкоплатеца.


Приходите от билети разчетени в кандидатурата на България са 122 милиона щатски долара. Това означава, че при най-максимален брой посещения от 1.25 млн. души на състезанията (за сравнение – 1 млн. в ЗОИ в Торино) средната цена на 1 билет би била 100 щатски долара. Колко от нас могат да си позволят да платят тази цена?


Ако наистина държавата субсидира олимпиадата с 1,5 милиарда лева, каквито са първоначалните прогнози, това означава, че всеки от нас (включително деца, пенсионери, безработни, болни) ще трябва плати по 200 лв. под формата на данъци или орязано лечение и социална помощ.


Следват логичните въпроси: скъпоструващите спортни игри за ограничена група хора ли са или са големият национален приоритет на България? Известно е, че Олимпийски игри се правят от богати държави. Откога България стана богата държава?


А ако имаме късмета да ни се случи историята на съседна Гърция, то ще платим два и три пъти повече. Готови ли сте да платите тази цена?


Ние не!


Организациите, които до момента са подкрепили тази позиция са:

 1. Асоциация на парковете в България

 2. Асоциация „Планини и хора”

 3. Българска Фондация “Биоразнообразие”

 4. Българска асоциация за алтернативен туризъм

 5. Българско дружество за защита на птиците

 6. Глобално партньорство по водите в България

 7. Гражданско сдружение „Бели брези”

 8. Дунавско-карпатската програма на WWF

 9. Информационен и учебен център по екология

 10. Национална асоциация по водите

 11. СДП “Балкани”

 12. Сдружение “За Земята”

 13. Сдружение “Природен Фонд”

 14. Сдружение „Еко – Рила” - Самоков

 15. Съюз на специалисти по паркове и ландшафт в България

 16. Туристическо екологично и природозащитно дружество "Ореляк"

 17. Фондация ТАЙМ

 18. Фондация „ЕкоОбщност”

 19. Федерация Зелени Балкани

Свързани:

Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconНамира се в Стефансдорф, в близост до Ричоне и ски лифта (около 1,5 км). Безплатният ски автобус спира на 100 м.,а курорта Брунико е на 2 км. Услуги
Апартамент тип mono (около 30 кв м): разполага с баня с душ и тоалетна, телевизор, сейф, маса ъгъл, разтегателен диван, балкон или...
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconТази година без ограничения във възрастта!
Един от най-големите хотели в Бенидорм, с прекрасна гледка към залива Ла Кала. Разположен е на около 300 метра от плажа и на около...
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconНа Коалиция от неправителствени природозащитни организации "За да остане природа в България"
Коалиция от неправителствени природозащитни организации “За да остане природа в България”
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconИспания коста бланка бенидорм за ентусиастите от всички възрасти
Един от най-големите хотели в Бенидорм, с прекрасна гледка към залива Ла Кала. Разположен е на около 300 метра от плажа и на около...
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconСад „пресцентър и връзки с обществеността -мвр областна дирекция на мвр-софия
Одмвр-софия са издали около 54 000 лични карти. Само за периода от началото на м януари 2011 година до средата на този месец общият...
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconЗимен Празник и Състезание по Ски-Алпинизъм
Ски Алпинизъм в сътрудничество с Федерацията на Българските Алпийски Клубове. Генерален спонсор е qbe българия. “Маратон в Парка”...
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconХотел Chrousso Village 3*lux е разположен на около 400 метра от плажа в градчето Палиори, на около 3 км от Пефкохори и на около 120 км от Солун

Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconСе намира в Разен, който е на около 10 км от Брунико и на 4 км от ски лифта. Има безплатен ски автобус на 100 м от хотела
Хотелът разполага с рецепция (07: 00 – 22: 00 часа), бар, столова, а-ла-карт ресторант, tv-стая, тераса, паркинг и ски гардероб....
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconAppartaments Serena/ Апартаменти
Апартаментите са разположени в центъра на Бормио, в близост до ски-лифтовете (600 м) и до ски автобусна спирка (около 150м.) Ресторанти...
Коалиция от неправителствени организации поставя въпроси около кандидатура за олимпиада София 2014 и развенчава митовете около големите ски курорти iconГърция лято 2010
Отпътуване от София Руски паметник (пред пощата) в 07. 00ч. Пристигане в Кавала/Керамоти около 12. 00 ч. Настаняване в хотелите около...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом