В. "Дневен труд" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27
ИмеВ. "Дневен труд" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27
страница1/6
Дата на преобразуване26.11.2012
Размер0.55 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_13_03_2012.doc
  1   2   3   4   5   6

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


13.03.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


НОВИНИ ОТ РЕГИОНА | 13.03.2012 02:27 | Труд | стр. 27

Проект в Кърджали за 73 млн. лв.

Община Кърджали очаква решението на строителното министерство по проекта за пречиствателната станция, съобщи зам.-кметът Васил Бобеков. Ако се получи подкрепа, е възможно до 2015 г. съоръжението да бъде изградено. Кърджали е на второ място със 100 точки в списъка на 54 района, които трябва да си поделят общата сума от 720 млн. л в. Проектът на Кърджали е за 73 млн. лв. В него се планира строителството на пречиствателната станция и на два довеждащи колектора. Единият е прокаран преди години по централния бул. „България". Другият ще минава по десния бряг на р. Арда и ще събира обратните води от 3 квартала. Ако бъде одобрен, до края на т.г. могат да се обявят и процедурите за избор на строител, който трябва да приключи работите до 1 г. Зам.-кметът прогнозира, че ако сега за кубик в Кърджали се плащат по 1,29 лв. без ДДС, след пуска на съоръжението цената ще скочи с 30 - 35 ст.

¦ 5 кучешки зони в Хасково

В пет зони ще се разхождат свободно кучета В Хасково без нашийник и повод. Те са определени със заповед на кмета Георги Иванов. Терените са западно от тенис кортовете в парк „Кенана", в южната част на парк „Ямача", в зоната на бул. „Раковски" и „Пловдивско шосе" и западно от бул. „Освобождение". Ще има табели и кошчета за екскременти. Забранено е разхождането на кучета на територията на учебните, детските, здравните заведения , както и в кварталните паркове, детски и спортни площадки.

¦ 100 фирми на ден се свързват с НАП

дружества от Хасковска област са свързали касовите си апарати със сървърите на НАП, съобщиха от местната приходна агенция. В началото на февруари техният брой беше приблизително 3700. В последния месец от кампанията на ден се свързват по около 100 фирми. От2 април инспекторите на НАП ще започнат проверки и всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 000 лева глоба, а магазините ще се запечатват.


Проф. Хамрут ПОРСТ, президент на Европейската асоциация по сексуална медицина: И 20-годишни имат проблеми в секса | 13.03.2012 02:27 | Труд | стр. 23; 24

Проф. Хартмут Порст е президент на Европейската асоциация по сексуална медицина. На последния конгрес по мъжко здраве в Хамбург той даде специално интервю за

Лруд".

Известният европейски специалист е началник на Института по урология и андрология в Хамбург. Участвал е в реализирането на над 70 научни проучвания, има над 30 издадени книги за сексуалните проблеми при представителите на силния пол.

Проф. Порст, какви „оръжия" могат да използват мъжете срещу проблеми с ерекцията, преди да пристъпят към хапчетата за полова мощ? Например спортът, добрата храна, масажите помагат ли?

Благоприятен ефект със сигурност биха имали нововъведения в интимното общуване. В подобна ситуация мъжът има нужда от нов вид емоции и преживявания. Не от досегашните, които са му били предлагани в последните 10 или 20 г. например. Възможно решение на проблема може да се окаже по-мощна мануална или орална стимулация от партньорката. Но всичко това би се случило, стига жената да подхожда с разбиране. Тя и нейният любим трябва да решат как да сменят сексуалните техники. Това е първото. Второ -ако при мъжа се наблюдават рискови фактори като диабет, то трудно би се запазило качеството на интимния живот. В този случай е добре представителите на силния пол да започнат да спазват диета и да отделят време за физическа активност(плуването или танците биха свършили същата работа)... Подобни промени в личния живот със сигурност ще се отразят благоприятно и на сексуалните им контакти. - Бихте ли обяснили каква всъщност е връзката между еректилната функция на организма и стреса?

Добър въпрос. Особено младите мъже - между 20 и 40 г. (които не са поставени в условията на сърдечносъдов риск или друго влошаващо ерекцията състояние), отдаващи се на кариерата и важните за тях неща във всекидневието, често имат засечки в леглото. Това се дължи на повишаващото се ниво на адреналина (понякога твърде високо) и всъщност той е убиец №1 на ерекцията. Мъжете, които изпадат в подобни ситуации, трябва да разберат, че се налага да променят начина си на живот. Няма как да спрат да работят, но през уикенда задължително да се откъсват от установения дневен ред. Да отиват на почивка, да правят всичко, което искат, за което все не им остава време в работния ден.

Според практиката ви кои са най-честите органични причини за еректилната дисфункция?

На първо място е високото кръвно налягане. На второ - повишеният холестерол, след това диабетът и не на последна позиция заболяванията на простатата, защото в крайна сметка страданието засяга и ерекцията. По тази причина мъжете първо трябва да се лекуват срещу водещите заболявания, а когато към терапията добавим и фосфодиестеразни инхибитори 5 (б. р. - класът лекарства срещу проблеми с ерекцията), ще подобрим и сексуалната функция на мъжа. Още повече, че днес на пазара вече се предлагат таблетки, които само за 10 секунди се разтварят на езика и веднага гарантират ерекция при наличието на сексуален обект.

В България има близо 2 милиона души с високо кръвно налягане. Какъв процент от засегнатите мъже страдат според вас и проучванията ви и от проблем с ерекцията?

Ако мъжът има хипертония повече от една година, то в 50-70% от случаите го чакат и затруднения с ерекцията. Зависи, разбира се, от медикаментите, които приема срещу високо кръвно. Защото има такива, които не повлияват негативно ерекцията, запазват я, но има и други, които я „убиват" (например някои бетаблокери или диуретици). В такъв случай би трябвало лекуващият специалист да смени лечението, за да не влошава интимния живот на човека.

Какво ще посъветвате пациентите, които се срамуват да отидат на доктор, защото не могат да намерят сили да заявят, че засичат в леглото?

Първо трябва да обсъдят оплакването с приятелката си или съпругата си. За съжаление често те не споделят проблема с никого. След това да влязат в интернет или да прочетат материали във вестниците, чрез които от експертите ще научат, че има решение на страданието им. Че съществува доказано, ефективно и модерно медикаментозно лечение !

А какво ще кажете на жените, чиито мъже са с еректилна дисфункция?

Нека бъдат търпеливи, толерантни, да не им понижават самочувствието с критики, ако партньорите им не са в състояние да задоволят интимните им очаквания. Да не дават заповеди в леглото, защото всяка заповед ще влоши още повече ситуацията. И още веднъж: дамите могат да променят стимулиращите действия спрямо любимия, което ще се отрази благоприятно върху ерекцията. Нека казват на мъжа, че той продължава да е все така атрактивен за тях, да му говорят всичко, което ще подобри самочувствието му.

Имате ли пациенти, чийто жени са ви търсили, за да запишат за преглед половинката си?

Получавам много имейли от дами, както и много телефонни обаждания от тях. Да, понякога се обаждат директно, за да им запишат час за консултация.

Младите или по-възрастните се срамуват повече да ви съобщят за засечките си?

В по-голямата част от случаите пациентите са във възрастовата група между 45-50 г. Да, сред тях има много, които се притесняват да потърсят помощ от специалист. Но в същото положение изпадат и 20-годишни. Които чак след дълго събиране на смелост идват в кабинетите ни.


Даваме най-малко за лечението на рак | 13.03.2012 02:27 | Труд | стр. 24

Проф. Бен ЙОНСЪН Специалист по здравна икономика в Стокхолмския колеж по икономика

България е сред страните в Европа, които годишно отделят най-малко средства за лечението на пациенти с рак . По този показател средно на човек от населението ни се падат под 50 евро годишно, докато в Австрия, Норвегия, франция и Германия сумата надхвърля 200 евро.

_ Това съобщи проф. Бен Йонсън, специалист по здравна икономика от Стокхолмския колеж по икономика, на кръгла маса за новостите в лечението на рака. Дискусията се проведе през изминалата седмица в Брюксел и бе организирана от неправителствената асоциация „Юръп Колон", обединяваща 21 европейски дружества, посветили се на борбата с рака на дебелото черво.

Разработват се над 900 нови медикамента

„Навсякъде на Стария континент спасителната терапия срещу карцином се плаща 100% от здравните фондове и точно така трябва да бъде, защото в един момент тежкоболните няма как да продължат да работят и да участват в съставянето на брутния вътрешен продукт", обясни проф. Йонсън. Да не забравяме, че модерното лечение , като т.нар. прицелни терапии (които акакуват само раковите, не и здравите клетки), е изключително скъпо и няма как да се покрива от самия пациент .

В момента в Европа се разработват над 900 нови медикамента и ваксини срещу различни видове рак , съобщиха още на кръглата маса в Брюксел. Проучвания показват, че близо 12 г. отнема създаването на ново онколекарство, а докато то стигне до фармацевтичния пазар, в него се инвестират над 1 милиард евро.

„Големи надежди се възлагат върху разработването на индивидуална антиракова терапия, т.е. специална за всеки пациент ", добави проф.

Ерик ван Кутсем, началник на клиниката по онкология в раковия институт в Лювен, Белгия. „Създаването й обаче няма да е никак лесно, ще са нужни поне 5 години, преди да постигнем първите сериозни резултати", каза още проф. Кутсем. Той и колегите му обясниха, че чрез специални маркери след време ще се изследва дали пациентът би се повлиял от дадено лечение . По този начин ще му бъде спестена химиотерапия с препарат, който може да влоши състоянието му. А статистиката показва, че повече от половината онкоболни умират от „химията" срещу тумора, защото тя се понася изключително трудно. С предварителните изследвания ще се пестят средства и на здравните фондове.

За съжаление в страни като България ракът се открива много късно, а в ранните си фази той е лечим. „Затова не пропускайте профилактичните си прегледи и активно търсете своя семеен лекар ", призоваха от европейската пациентска организация „Юръп Колон".


Развали се апаратът за лъчетерапия в ИСУЛ | 13.03.2012 02:27 | Труд | стр. 24

Развали се модерният линеен ускорител в столичната университетска болница „Царица Йоанна" (ИСУЛ), с който се извършва спасителното лъчелечение на пациенти с рак . „Така е, повикали сме техник от Румъния, надяваме се до няколко часа повредата да бъде отстранена", обеща вчера следобед доц. Бойко Коруков, директор на ИСУЛ. Той обясни, че докато новият линеен ускорител заработи отново, онкоболните ще се прехвърлят на стария кобалтов апарат. „Имаме възможност всеки ден да поемаме допълнително 15 пациенти над обслужваните 50", заявиха от „Токуда", която също разполага с линеен ускорител. Третият такъв апарат в столицата се намира в онкологията и също работи, показа проверка на „Труд".


Нека помогнем на Георги | 13.03.2012 02:27 | Труд | стр. 24

ЗЗ-годишният Георги Толев от София се бори с тежка форма на рак на лигавицата. За лечението му са нужни близо 76 хил. евро - за 6 курса химиотерапия и операция във франция в Институт „Густав Роси".

За да помогнете, пратете дарителски SMS за 1,20 лв. с текст на латиница DMS GEORGI на номер 17 777 за всички мобилни оператори. Открита е и дарителската сметка на името на:

Георги Вапентинов Толев, Уни Кредит Булбанк АД IBAN: BG15 UNCR70001520331143, BIC: UNCRBGS.


Страхът да се разболееш | 13.03.2012 02:27 | Труд | стр. 25

Боли ме сърцето! Прималява ми! Вдигам кръвното! Лошо ми е! Умирам!

Може би не е толкова страшно, но важното е, че човекът реално вярва, че е зле. С една дума - хипохондрик.

Хипохондрията не означава просто страх от болести. Тя е сериозно заболяване , провокирано от страха от живеене и справяне с живота си, обяснява психоложката Борислава Крендева. Според нейните наблюдения от хипохондрия страдат най-вече перфекционистите, както и онези хора, които имат прекалено високи изисквания към себе си.

Повечето от пациентите, които се оплакват, че са тежко болни и имат какви ли не симптоми, са над средното ниво или на по-високи позиции в големи фирми. Нервните пристъпи атакуват най-вече хората в активна възраст - между 35 и 50 г. В последно време случаите на това заболяване се увеличават, предизвикани от кризата. А пациентите са основно представители на силния пол.

Все повече мъже имат чувството, че не могат да се справят с живота и не могат да удържат на конкуренцията, добавя Крендева. Обяснението е,че господата обикновено така биват възпитавани да не показват емоциите си и да си налагат маска на силни личности.

Заболяването се отключва под влиянието на голям стрес - най-вече проблеми в работата или в семейството. Това е начин човек да обяви на близките си, че няма повече сили да се бори и да поема отговорност за собствения си живот, а иска някой друг да го прави вместо него, обяснява психоложката.

По правило хипохондриците мислят, че са пред инфаркт, инсулт, имат рак или СПИН. Те вярват, че дори настинката им е знак, че имунитетът им е паднал и най-вероятно са заразени с вируса на ХИВ.

Много често хипохондрията се отключва, когато в семейството на пациента има близък, който страда от сериозна, но доказана болест и дори умира. Ако бащата на хипохондрика е починал от инфаркт на 50 години, то той, когато наближи тази възраст, започва да си мисли, че също ще умре от сърдечен удар, казва Крендева.

За специалистите има най-общо два вида пациенти, страдащи от хипохондрия. Едните непрекъснато висят пред лекарските кабинети и си правят различни изследвания. Другият

тип също се страхуват, че са болни, но пък никога не стъпват при доктора. Причината е, че те се притесняват още повече, че ако отидат на преглед, ще им открият тежка и нелечима болест

И в двата случая обаче след прекаления стрес идва безсънието, може да се появят и гастрит, сърцебиене, схващания. Причината е, че самото тяло реално започва да поглъща и усеща стреса и органите се натоварват. Ф


Как да помогнем на хипохондриците | 13.03.2012 02:27 | Труд | стр. 25

Хипохондрията не е болест на тялото, а състояние на духа, обяснява психоложката Борислава Крендева. Най-успешният вариант за лечение е психотерапията, но при по-тежки случаи може да се пристъпи и към медикаментозна терапия.

Много важна е ролята на близките. Обикновено те не могат да схванат какво се случва с хипохондрика и вярват, че той си измисля. Именно заради това психолозите съветват преди всичко да проявим разбиране към човека, който се страхува, че е смъртоносно болен.

Хипохондрията е част от онези тревожни болести, които колкото повече отричаме, толкова повече сила им придаваме. Затова е много важно да се говори за този проблем. Когато хипохондриците останат неразбрани, започват да се страхуват още повече за живота си. Те могат да изпаднат в депресия, изолират се, отказват се от социалния живот. Може да се нарушат интимните отношения в семейството и то да се разпадне. Понякога се стига и до самоубийство.

Затова, ако в семейството ви има хипохондрик, е добре да му помогнете в търсенето на добри лекари, а след това да го насочите към психолог. Защото обикновено болните отричат, че имат проблем. Хубаво е да не се гледат медицински филми или драми с тежко болни и да се ограничи достъпът до информация, свързана с насилие и кръв. Много важен е оптимистичният поглед към света. Добре е да поощрявате хипохондрика да прави нещата, които му харесват и разтоварват - помагайте му да се захване с хоби или да прояви страстта си към колекциониране, рисуване, музика...

Препоръчват се повече физическа активност, спорт и разходки на открито.

  1   2   3   4   5   6

Свързани:

В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" новини от региона | 02. 04. 2012 03: 50 | Труд | стр. 32
Всяко домакинство или сдружение на собственици, което получи кредит за топлоизолиране по програмата, има право да ползва и безвъзмездна...
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" новини от региона | 14. 02. 2012 02: 23 | Труд | стр. 24
Общо 4891 касови апарата са включени към онлайн системата на нап в областта. Засега най-голям е броят на фискалните устройства на...
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Ало, новините, що няма ток? | 24. 02. 2012 02: 35 | Труд | стр. 24
Това успяват да направят и централните новини на Би Ти Ви, Нова и бнт. Как се правят емисиите на големите телевизии? Дали „редът"...
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Лошото правосъдие излиза скъпо | 09. 01. 2012 03: 18 | Труд | стр. 21
Гражданите печелят все повече дела срещу държавата заради безобразията на магистратите. Сметката е за данъкоплатците
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Държавата твърдо за цигарената забрана | 20. 04. 2012 04: 34 | Труд | стр. 6; 7
Закона за здравето." Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема „Забраната за тютюнопушене колко...
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Онкоболни чакат с месеци за лъчетерапия | 02. 07. 2012 03: 08 | Труд | стр. 29
Плевен има нужда от линеен ускорител за лъчетерапия, единодушни са медици и пациенти
В. \"Дневен труд\" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21
Пикантната храна и системната злоупотреба с алкохол, например с червено вино, могат да ви докарат хемороиди. Това заяви пред „Труд"...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом