Какви видовете косми има?
ИмеКакви видовете косми има?
Дата на преобразуване12.11.2012
Размер49.12 Kb.
ТипВопрос
източникhttp://sevgi.incilbg.com/zabol/jenski/hipertrihoza_okosmqvane.doc

Патологично окосмяване (хипертрихоза)

01 Какви видовете косми има?През живота на човек космите еволюират. При раждането детето има мъховидни косми – лануго, които опадат до края на шестия месец и се заменят с велус космите. Те са тънки слабо оцветени без медуларна част (сърцевина на косъма) и покриват гладката кожа. След пубертета те се заменят от трайни косми (терминални).


Космите са два вида дълги и къси (четинести). Дългите косми се разполагат в областта на главата, а след пубертета и в пубисната област, подмишниците и по брадата при мъжете. Къси са космите на веждите, миглите, в ноздрите и във външния слухов канал.

02 Какви са видовете окосмяване?Окосмяването при човек бива три вида :


При първият вид, индиферентен тип окосмяване, космите не са зависими от хормонално въздействие (вежди, мигли, клепачи, предмишници и подбедрици).


Вторият вид окосмяване е от женски тип и се определя от нивата на андрогени, които нормално се секретират от надбъбречните жлези и яйчниците във всеки женски индивид. При този тип окосмяване терминални косми се разполагат в областта на подмишниците и под формата на долен тип пубисен триъгълник.


Третият вид окосмяване е от мъжки тип и зависи най- вече от хормона тестостерон. Терминални косми при мъжкия тип окосмяване се намират в областта на брадата, мустаците, ушите, гърба, гърдите, средната линия на корема и под формата на горен тип пубисен триъгълник.

03 Какво представлява патологичното окосмяване (хипертрихозата)?


Патологичното окосмяване (хипертрихозата) е състояние свързано с увеличаване броя на космите по тялото, както и тяхното задебеляване и пигментиране. Те се удължават и загрубяват.

04 Кои са видовете патологичното окосмяване (хипертрихозата)?Патологичното окосмяване (хипертрихозата) може да бъде:

* Генетично обусловена хипертрихоза – вродена хипертрихоза, при която първичните лануго косми достигат значителна дължина.

* Локализирана хипертрихоза, заедно със засилена пигментация на кожата – окосмените невуси или хипертрихоза в кръстната област при spina bifida.

* Хипертрихоза като израз на ендокринни заболявания, след спиране функционирането на яйчниците при жените в климактериум, нарушена функция при поликистозни яйчници и по време на бременност.

* Хипертрихоза при някои заболявания на кожата (порфирия кутанея тарда)

Употребата на някои медикаменти води до хипертрихоза: кортикостероиди, хидантоин, миноксидил, пенициламин, псоралени, циклоспорин А и др.

05 Какво представлява хирзутизмът?Хирзутизмът представлява необичайно за жената окосмяване, което наподобява окосмяването при мъжа. Космите над горната устна, брадата, бузите, около гръдните зърна, средната линия на корема и вътрешната повърхност на бедрата стават твърди, нарастват и се увеличават по брой.


Хирзутизмът бива два вида :

* идиопатичен – при него е увеличена чувствителността на рецепторите на космения фоликул към нормално ниво на андрогени в кръвта (среща се например при жените от средиземноморската популация).

* симптоматичен – дължи се на увеличено ниво на андрогени, гестагени, прием на глюкокортикостероидни препарати, адренокортикотропен хормон, анаболни стероиди, ацетазоламид, фенотиазинови деривати, циклоспорин, диазоксид, фенитоин, хидрохлортиазид, псоралени, пенициламин.


Когато хирзутизмът се дължи на високи нива андрогени се съчетава обикновено със себорея, акне, алопеция, затлъстяване, акантозис нигриканс. Високите андрогенни нива са асоциирани с по-висок риск от карцином на ендометриума и остеопороза (разреждане на костното вещество).


Симптоматичният хирзутизъм може да представлява част от клиничната кортина на някои ендокринни заболявания: синдромите на Cushing, Stein – Lцventhal, овариални тумори, заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, диенцефално – хипофизарни смущения и др.

06 Какво представлява вирилизмът?Когато хирзутизмът се съчетава с други белези на мъжки тип структура, например:

  • загрубяване на гласа

  • атрофия на млечните жлези

  • уголемяване на клитора

  • челно оплешивяване

се говори за вирилизъм.

07 Може ли типа на окосмяване да ни ориентира за източника на увеличена хормонална продукция ?Въпреки, че не можем да бъдем категорични за източника на патологично окосмяване по неговия вид, може да се ориентираме приблизително.


При източник на патологична секреция от надбъбречните жлези окосмяването е локализирано предимно по тялото (гърди , средна линия на корема) и може да се съчетае с оплешевяване от мъжки тип, сравнително нормално телесно тегло и липса на менструални разстройства. Среща се при адренална хиперплазия, синдрома и болестта на Cushing и при питуитарни аденоми, продуциращи адренокортикотропен хормон и пролактин.


При източник на патологична секреция от яйчниците окосмяването е локализирано предимно по лицето и се придружава от менструални разстройства и затлъстяване. Причина за такава патологична секреция е най-често синдромът на поликистозните яйчници на Stein – Lцventhal. Макар и по – рядко трябва да се имат в предвид и овариални и адренални тумори с хормонална продукция.

08 Как се лекува патологичното окосмяване (хипертрихоза)?Поради факта, че заболяванията, които могат да се изявят с хирзутизъм не са малка група е необходима прецизна лекарска помощ. Давността на оплакванията, ходът на заболяването, фамилната анамнеза, заедно с оценката на типа хирзутизъм, наличието на акне, себорея, затлъстяване, акантозис нигриканс трябва да насочат лекаря към откриване причината за екцесивна секреция на андрогенни хормони. За доказването на такава секреция се използват две групи тестове:

* Контролна група тестове, включваща три основни хормона – тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат и андростендион.

* Разширена група тестове, които изследват и фоликулостимулиращия хормон, лутеинизиращия хормон, нивата на глобулините, свързващи половите хормони, дихидротестостерон, естрадиол, пролактин, адренокортикотропен хормон, кортизол, 3–алфа андростендиолглюкоронид.


Методите за епилация и едновременното прилагане на антиандрогенна терапия повлияват хирзутизма. Въпреки това андрогенните хормони в циркулиращата кръв не могат да бъдат трайно отстранени. Това е причина лечението да бъде дълго и периодично.


От козметичните процедури основно приложение намира студената епилация с колофонова маска, химични депилатоари, термодеструкция с електрическа игла и пинсета. От новите методи се използва фототермодеструкцията с лазер със сравнително траен ефект.


Недостатък на всички тези процедури е зачервяване на кожата, иритация /локално дразнение и зачервяване на кожата/, промяна в пигментацията и макар и рядко оформяне на белези.


По преценка на гинеколог на базата на хормоналните изследвания се назначават антиандрогенни препарати и при необходимост – диета за намаляване на телесното тегло. Антиандрогенни свойства имат някои орални контрацептиви, ципротеронацетата, ниски дози кортикостероиди, агонист на гонадотропин-рилизинг хормона, спиронолактон, флутамид, финастерид и др. Всеки един от тези антиандрогени е показан при точно определена локализация на увеличения андрогенен синтез. Поради това тези препарати не се назначават или прилагат самопроизволно, а след преценка на гинеколог. Например агониста на гонадотропин-рилизинг хормона е ефективен при повишение на тестостерон с произход от яйчниците, но не е ефективен при увеличени андрогени от адренален произход.

Свързани:

Какви видовете косми има? iconЗащо биологичното разнообразие има значение?
...
Какви видовете косми има? iconПК. Какви са разликите между западната и българската административна култура?
ПК. Какви са разликите между западната и българската административна култура? В процеса на преговори, или talks, има ли реални преговори...
Какви видовете косми има? iconРазумът в лудостта на дон кихот
Алфонсо и какви са последиците от тази повторна трансформация ще коментираме по-нататък. Но е очевидно, че между двамата има съществена...
Какви видовете косми има? iconАристотел за поетическото изкуство
За поезията изобщо и за нейните видове, какви особености има всеки от тях, как трябва да се съставя фабулата, за да бъде произведението...
Какви видовете косми има? iconКакви са видовете Аутизъм Аутистично разтройство
Много преди получаване на диагноза Аутизъм, родителите се съмняват, че нещо е различно в тяхното дете. След тестването и консултациите...
Какви видовете косми има? iconГенерална дирекция „Комуникация
Какви са целите на ес? Защо и как е бил създаден? Как функционира? Какви постижения вече е осигурил за гражданите си и какви нови...
Какви видовете косми има? iconКаква е целта на този проект?
Какви суровини ще бъдат използвани? (Моля, посочете ако има анализ на вх материал)
Какви видовете косми има? icon1. Познайте животните по признаците
Назовете какъв е балонът, каква е реката, какво е момичето, какви са ягодите, какви са цвтята
Какви видовете косми има? iconЕволюционизмът световна религия?
Дарвин едва ли е предполагал какви последствия ще има от книгата, която издава през 1859 г., за обществото
Какви видовете косми има? iconНа медицинските специалисти и на лечебните заведения Лектор: стоян ставру, докторант по право
Е една от видовете юридическа отговорност – в медицинската практика тя има специфична правна същност, характер и предпоставки за...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом