Програма на чешкия център
ИмеПрограма на чешкия център
Дата на преобразуване11.11.2012
Размер65.11 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://slavistica.slovo.uni-plovdiv.bg/files/2012/02/3ProgCzechCentre_2012.doc
ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР МАРТ 2012


(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia


ПРОДЪЛЖАВА ИЗЛОЖБАТА:

ЯН КАЛАБ - СПОЛУЧЛИВ ИЗБОР


Изложбата ще продължи до 4.3.2012 година.


ЖЕНАТА КАТО ФЕНОМЕН В БЪЛГАРО-ЧЕШКАТА ВЗАИМНОСТ (средата на ХІХ - средата на ХХ в.)


Представяне на книгата с автори: Ани Златева, Владимир Пенчев, Любомила Соленкова, Ружа Маринска, Ружена Колева-Кочева, Теодоричка Готовска-Хенце; Съставител: Любомила Соленкова. Изданието е Приложение към бр. 5-6, 2011 г. на списанието за българите в Чехия "Българи".

 Предлаганите на вниманието на читателя дванадесет дамски биографични профила имат за задачата да покажат действителния принос на представителките на „нежния пол“ в развитието на двустранните отношения между българи и чехи от времето на Възраждането, та до средата на ХХ в. На първо място това са учителките и просветителките, дошли по българските земи, когато те са още част от Ориента, Фани Майзнер и Богдана Ираскова-Хитева. Други техни сънароднички от възрожденското поколение, които не посещават нашите земи, но съчувстват на българската кауза „задочно“, макар и не по-малко съпричастно. Това са поетесата, преводачката и авторката на либрета Елишка Краснохорска (Алжбета Пехова), писателката и фолклористката, мечтаеща да посети славянския „рай“, Божена Немцова (Новотна, Панкова), белетристката и създателка на чешкия роман Каролина Светла (Йохана Ротова, по мъж Мужакова). Тази линия на интерес и съпричастност е продължена и след Освобождението през 1878 г. Редица чехи и чехкини взимат участие в изграждането на новата славянска държава на Балканите. Чешко-българската дружба е част от дългогодишната работа на Драхомира Странска, Ружена Топка и Мария-Магдалена (Маня) Сисова, Анета Ходина, Жозефина Йозеф Шмаха-Огнянова, Мария Мухова (по баща Хитилова).

Най-характерното за всички тях е, че самите те, интелектуално надарени и добре образовани, посвещават живота си не само в служба на своя народ, но, ръководени от славянските си симпатии към българи, те се интересуват от тях и ги изучават с любов, вълнуват се от съдбата им, популяризират националната им кауза. От отделните очерци, посветени на тези изтъкнати чехкини, ще се види техните талант, професионализъм и емоционална привързаност към българите. Впрочем, жените-интелектуалки отдавна са признати за изключителен феномен в новата чешка история. Надяваме се, че предлаганата книга ще успее да убеди читателя, че те са феномен и на българо-чешката взаимност.

7.3., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


ЧЕШКО - СЛОВАШКИ ФИЛМОВИ ПЛАКАТИ 1960/ 89


От колекцията филмови плакати на Terry posters.

Изложба на филмови плакати, акцентираща върху най-добрите филми от чешката и световна кинематография. Специално място в експозицията ще бъде отделено за българския филм в чешкия плакат. В рамките на София Филм Фест.

Откриване на 8.3., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 1.4.2012 г.)


ПАВЕЛ РАЙЧАН ЗА ЧЕХОСЛОВАШКИЯ ФИЛМОВ ПЛАКАТ

Лекция на Павел Райчан, куратор на колекцията плакати Terry posters, описваща възникването на чехословашкия филмов плакат в исторически план и в световен контекст. Чрез презентация ще бъдат показани над 500 плаката - от възникването им в началото на 19 век, периода 1920 – 1945 в Чехословакия, съветския авангард, чехословашкия следвоенен плакат и пропагандата на 50-те години, зараждането на чехословашката плакатна школа през 60-те години, сравнение на западноевропейската и чехословашката плакатна творба, полската плакатна школа и конфронтация на полски и чешки плакат за един и същи филм, демонстрация на съвременни плакатни творби.

Цялата колекция може да бъде разгледана на интернет адресите: www.terryhoponozky.cz и www.terryposters.com изцяло в английски вариант.

9.3., 11.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


ПРИКАЗКА ЗА СКИТНИКА – КРАЛ

Премиера на Столичен куклен театър, куклена драматизация от Катя Петрова по приказките на Карел Чапек „Скитническа приказка”, „Голяма докторска приказка” и „Голяма котешка приказка”.

Режисьор: Катя Петрова

Сценограф: Станислава Кръстева

Музика: Христо Йоцов

Участват: Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Георги Спасов

С подкрепата на Чешки културен център.

Повече информация за програмата на представленията може да намерите на: http://www.sofiapuppet.com/

9.3., 19.00 ч., Столичен куклен театър, ул. „Ген. Гурко” 14


ФОРМАН ПРЕДИ ДА ИЗЛЕТИ

Във връзка с 80-та годишнина на режисьора от чешки произход в рамките на международния фестивал София Филм Фест ще бъде представена ретроспекция с творби на Милош Форман. Филмите, които ще бъдат показани са заснети през 60-те години, преди неговото заминаване за САЩ – „Черен Петър”, „Любовта на русокосата”, „Пожар, момичето ми”.

Милош Форман (р, 1932 г.) е най-известния в света режисьор от чешки произход. Завършва пражката Филмова академия (FAMU) и през 1963 г. дебютира като режисьор с лентата „Конкурс”. През същата година прави и своята първа творба „Черен Петър”, с която печели редица международни отличия. Още по-голям успех му носят „Любовта на русокосата” от 1965 г. и „Пожар, момичето ми” от 1967 г. След окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор през 1968 г., Форман емигрира в САЩ, където продължава филмовото си творчество. Тук заснема редица успешни филми, получили много награди, най-известните от които са: „Полет над кукувиче гнездо” (1975 г.) и „Амадеус” (1948 г.). И двата печелят наградата „Оскар”.

Програма на прожекциите:

Черен Петър, 1964 г., 85 мин.

22.3., 18.30 ч., кино „Одеон”

История за шестнайсетгодишния Петър, който започва стаж в супермаркет. Задачата му е да се движи в магазина и да залавя евентуални крадци. За съжаление в работата не му върви, вкъщи баща му постоянно го поучава, а в ухажването на момичета е несръчен, дори смешен.


Любовта на русокосата, 1965 г., 90 мин.

23.3., 18.30 ч., кино „Одеон”

26.3., 18.30 ч., Дом на киното

Един от „задължителните филми” в повечето филмови училища. Русокосата Андула живее в интернат и търси романтичната любов. Заедно с други две хиляди момичета работи в завод в малък град, където липсата на мъже е осезаема.


Пожар, момичето ми!, 1967 г., 71 мин

24.3., 16.30 ч.,.кино „Одеон”

4.4., 18.30 ч., Дом на киното

Първата цветна лента на Форман. Комедия, която разказва за това какво всичко може да се случи на един провинциален бал на пожарникарите. Филмът е заснет в копродукция на филмово студио „Барандов” с известния италиански продуцент Карло Понти.


ЧЕШКИТЕ ФИЛМИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

В рамките на XVI Международен филмов фестивал София Филм Фест Чешкият център в София ще представи филмите „Оттегляне” и „Алойс Небел”. Повече информация за програмата на фестивала може да намерите на: http://www.siff.bg/


Оттегляне”, реж. Вацлав Хавел, 2011 г., ЧР, 97 мин.

Филмов дебют на Вацлав Хавел, заснет по неговата едноименна театрална пиеса.

Филмът „Оттегляне” е разказ за превратната точка в живота на човека. Действието на пиесата се разиграва непосредствено след Оттеглянето от политиката на канцлера Ригър, който не може вътрешно да приеме промяната. Макар, че се опитва да скрие своите притеснения, в действителност светът за него се е сринал. Той трябва да напусне правителствената вила, която от дълги години е била негов дом, както и да участва в непристойната процедура по разделянето на правителствените от личните вещи. В същото време, което е и най-важно, трябва да преживее анализа на заобикалящите го, на своя „двор”, и да разбере колко малко всъщност ги е познавал.

12.3., 18.30 ч., кино „Люмиер”

17.3., 15.00 ч., кино „Одеон”


Алойс Небел”, реж. Томаш Лунак, анимация, ЧР/ Германия, 2011 г., 84 мин.

Пълнометражният филм „Алойс Небел” е адаптация на успешната едноименна трилогия комикси на авторите Ярослав Рудиш и Яромир 99.

Историята във филма започва през есента на 1989 година на гарата Били Поток в планината Йесеники, където Алойс Небел работи като диспечер. Небел е тих самотник, който от време на време е обгърнат от странна мъгла. Тогава най-често му се явява Дороте – жертва на насилственото изселване на германците след Втората световна война. В залеза на социализма сивите дни на гарата в Били Поток преминават лениво. Стрелочникът Вачек, заедно със своя баща, върти сделки с офицерите от Съветската армия. Един ден спокойната атмосфера е нарушена от Немия, който прекрачва границата със секира в ръка, за да отмъсти за своята майка. Накрая халюцинациите отвеждат Небел в лудницата и той губи мястото си като диспечер. Тръгва към Прага, за да търси нова работа и открива на Централната гора своята голяма любов чистачката Квета. Небел решава да се върне обратно в планината, за да се срещне отново с Немия и да довърши битката си с тъмните сили.

http://www.aloisnebel.cz/

17.3., 13.15 ч., кино „Люмиер”

22.3., 18.00 ч., кино „Люмиер”

24.3., 17.00 ч., Дом на киното


СФФ - ПРОГРАМА НА КЪСОМЕТРАЖНИТЕ ФИЛМИ В ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР

14.3., 14.00 ч., EFA Shorts 1, 86’

16.00 ч., EFA Shorts 2, 75’

18.00 ч., EFA Shorts 3, 88’

20.00 ч., EFA Shorts 4, 63’


15.3., 18.30 ч., Robert Bosch Shorts, 110’

21.00 ч., OK Shorts, 68’


16.3., 18.00 ч., Nisi Masa Istanbul Express, 108’

20.30 ч., Best Balkan Shorts


17.3., 17.00 ч., Фестивални късометражни филми 1/ Festival Shorts 1

19.30 ч., Фестивални късометражни филми 2/ Festival Shorts 2


18.3., 17.00 ч., Фестивални късометражни филми 3/ Festival Shorts 3

19.30 ч., Фестивални късометражни филми 4/ Festival Shorts 4

Свързани:

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Линогравюрите на Павел Пиекар ще гостуват на Есенния салон на изкуствата и културата, който ще се проведе от 9 септември до 26 ноември...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Коцева, Максим Тутунаров и др. Голяма част от българските студенти са изкарали творчески стаж по програма „Еразъм” в университета...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Изложбата на Павел Пиекар беше видяна в различни краища на България София, Сливен, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Русе и се...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Павел Таусиг. Изложбата е подготвена от Filmfest, s r o., по поръчка на Международния фестивал за детски и младежки филми в Злин...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Предпочита големия формат, владее сложния цветен печат, според темата...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Ще прозвучат творби на Антонин Дворжак, Йозеф Сук и Леош Яначек в изпълнение на цигуларката Милена Вълева и пианистката Виолета Попова....
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Никола Иванов (р. 1990 г., студент в катедра „Фотография” на фаму в Прага) показват нощни отрязъци от глобалната сива периферия на...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Висшето професионално полиграфическо училище в Ихлава, Частното висше професионално филмово училище в Писек, Злинската филмовата...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом