Тема: строителство, строителен контрол
ИмеТема: строителство, строителен контрол
страница1/18
Дата на преобразуване06.10.2012
Размер1.75 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.kab.bg/monitoring/12_08_2011.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18
12 август 2011 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИСъдържание:

В. Труд 2

В. Труд 2

В. Труд 2

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 4

В. Труд 4

В. Труд 5

В. Труд 7

В. Труд 8

В. 168 часа 10

В. 168 часа 11

В. 168 часа 11

В. Сега 14

В. Сега 15

В. Сега 16

В. Сега 16

В. Новинар 17

В. Новинар 17

В. Новинар 17

В. Новинар 18

В. Новинар 18

В. Новинар 19

В. Новинар 20

В. Новинар 21

В. Новинар 22

В.Класа 23

В.Дневник 27

В.Атака 34

В. Атака 36

В. Атака 38

В. 24 часа 38

В. Монитор 48

В. Монитор 56

В. Монитор 56

В. Монитор 58

В. Монитор 58

В. Политика 60

В.Политика 64

В.Политика 65

В. Телеграф 67

В. Телеграф 68

В. Стандарт 70

В. Българска армия 80

В. Земя 82

В. Земя 82

В. Земя 83

В. Земя 83

В. Пари 84

В. Пари 85

В. Пари 85

В. Пари 86

В. Пари 87

В. Пари 87

В. Пари 89

В. Пари 89

В. Пари 90

В. Дума 91

В. Дума 91

В. Дума 92
12.08.2011 г.,с. 4


Снимка на три колони - Работници редяха в четвъртък бели павета по столичната улица „Цар Иван Асен II". С дяланите кубчета те оформяха пешеходна пътека за удобство на гражданите.
12.08.2011 г.,с. 5


Вигенин ядосан на БСП за Бузлуджа


„Чинията" на левицата на връх Бузлуджа е на път да скара членове на ръководството на БСП. Евродепутатът и член на ИБ на партията Кристиан Вигенин протестира във фейсбук срещу това партията да си иска паметника от държавата. Преди ден депутатът Антон Кутев и младежите в БСП пратиха писмо, скоето настояват премиерът Бойко Борисов да им върне „чинията", както сам обеща. И обявиха дарителска кампания за реставрирането на рушащата се сграда. „Такова решение може да се вземе само от Националния съвет след внимателно обсъждане! Да се заробим с възстановяването и поддържането на полуразрушената сграда не ми изглежда оправдано, при положение че едва покриваме основните си разходи. Освен ако няма инвеститор, който да я ползва срещу наем или поддръжка. Символ за БСП е върхът, поляната, а не построената от Живков чиния!", пише Вигенин. Той е ядосан, че нито ИБ, нито пленумът е информиран за писмото. Пред „Труд" Вигенин каза, че ще повдигне темата на първата сбирка на ИБ след лятото. След като Кутев поиска оставката на старозагорския областен управител Йордан Николов, защото не се грижи за паметника -държавна собственост, губернаторът отвърна на акцията на социалистите така: „Съмнявам се, че социалистите ще го възстановят. Аз лично ще дам пари от джоба си, за да помогна."
12.08.2011 г.,с. 5


Снимка на три колони - Кметът на Бургас Димитър Николов и министър Росен Плевнелиев откриха напълно обновеното и лъснато бургаско ларго. Силен дъжд се изля точно при прерязване на лентата.
12.08.2011 г.,с. 8


Кметът на Белово спря парите на общинарите


Митко НАЧЕВ

Кметът на Белово Кузман Маринков, избран като независим с подкрепата на коалиция, спря заплатите на 17-те общински съветници от юли. „Не можеш да получаваш по 350 лв. месечно, за да вземаш неадекватни и незаконосъобразни решения. Това важи с особена сила за последните 6 месеца", коментира за „Труд" Маринков. Чашата на търпението му преляла, когато мнозинството от БСП, „Гергьовден" и либерали отхвърлило предложението му за структурни промени в бюджетно предприятие „Общински горски фонд", в което работят трима души. „С решение на ВАС горският фонд вече е държавна собственост и няма приходи от него. Как да им плащаме? Търпим загуби по параграф „Работна заплата", каза кметът. Преди това той спечелил в съда дела срещу поредица от решения на съветниците. Те поискали временна комисия да извърши ревизия в администрацията, но трябвало да й се даде и класифицирана информация. Общинският съвет гласувал за спиране продажбите и отдаването под наем на общинско имущество, което оставяло администрацията без приходи за училища и детски градини. Одобрената от общинарите заменка на минералния плаж срещу лозя била спряна от ВАС, а кметът спечелил дело в окръжния съд в Пазарджик за неговото връщане. Така станало и с решенията за приватизация на ВиК, за продажба на автогарата и ремонт на музея без промяна в бюджета. „В края на годината ще се направи рекапитулация и ако има остатък -на съветниците ще се плати. Няма ли - няма и заплати", заяви Маринков. Няма такова наказание като спиране на заплатата, категорични са юристи, до които „Труд" се допита.
12.08.2011 г.,с. 9


Русия предложи удължаване на срока за „Белене" до 1 декември


Руската компания „Атомстройекспорт" предложи на НЕК удължаване на основния договор за строежа на АЕЦ „Белене" до 1 декември 2011 г. За целта в НЕК е внесен проект на Допълнение 14 към основното споразумение. Срокът на действащото допълнение - изтича на 30 септември. Проектът за удължаването на срока е подготвен в съответствие с Пътната карта за приоритетните мероприятия по изграждането на АЕЦ „Белене", отбеляза „Атомстройекспорт". До 15 август се очаква НЕК да изпрати своя отговор. Късно в сряда българската компания изпрати до „Труд" съобщение, че не е съгласна с изводите на „Атомстройекспорт" за изкупуването на старото оборудване от площадката на „Белене". Според НЕК по силата на рамково споразумение в срок до 31 март 2011 г. „Атомстройекспорт" е трябвало да плати 205 млн. евро и да вземе старите материали, които не могат да се използват за новия строеж. Руската страна обаче отказала да изкупи оборудване за 40,215 млн. евро с аргумент, че срокът на споразумението е изтекъл. НЕК изтъква, че уговорката за старото оборудване стои и в основния договор за АЕЦ „Белене". Тя е била определяща за избора на „Атомстройекспорт" като изпълнител. Сега НЕК претендира за 40,215 млн. евро плюс лихва за забава. Към сумата се добавят 4 030 747,83 евро с лихва за вече взето оборудване, както и 15 288 761,02 евро недоказани разходи на руската страна.
12.08.2011 г.,с. 10


Частните лифтове на Витоша попаднаха в Параграф 22


Новият Закон за горите няма да затрудни експлоатацията на лифтовете и пистите в Банско, Боровец и Пампорово. Това заявиха в официален отговор до „Труд" от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) в четвъртък, след като от „Витоша ски" съобщиха ден по-рано, че ще спрат съоръженията. От фирмата не можели да прочистят просеките заради новия Закон за горите, който изисква промяна на предназначението на терените, върху които са вдигнати съоръженията. Освен че се иска да има приет областен план за развитие на горската територия (какъвто в случая липсва), според закона в държавните гори може да се строят само обекти държавна или общинска собственост. В заварения случай с „Витоша ски съоръженията са частни. В Банско лифтовете и пистите са на концесия. В Боровец и Пампорово попадат предимно върху частни и общински имоти, поради което отдавна е било променено предназначението им или са започнати процедури по стария Закон за горите, заявиха от ИАГ. „Досега не е имало причина да плащаме такси за териториите, през които минават влековете и лифтовете на Витоша - заяви Петър Петров, член на управителното тяло на „Витоша ски". -През годините са ни искали пари, но аз съм питал на базата на какви документи и тъй като не са могли да ми ги представят, това не е ставало." Въпреки че според обясненията на агенцията по горите законът не разрешава частни лифтове на Витоша, от компанията са сметнали колко би им струвало да учредят ограничено вещно право. „Според някои изчисления по около 40 000 лв. на декар", каза Петров. Петров призна, че подобен проблем има само на Витоша. „Бихме искали да се учреди концесия и за ски зона „Алеко", но това не може да стане, докато не се реши проблемът с остарелия устройствен план на Витоша", каза Петров. Според шефа на природен парк „Витоша" Тома Велев всеки, който ползва един държавен имот, трябва да плаща за него. Доскоро държавната такса бе 12 лв./дка на месец. Всичко може да се реши, стига да има воля от двете страни, посочи Белев.
12.08.2011 г.,с. 11


Страхът движи пазарите


Борсов коментар


Апостол АПОСТОЛОВ,брокер В „Ти Би Ай инВест"

След поредния срив на международните борси индексите на Българската фондова борса (БФБ) логично приключиха деня на отрицателна територия. SOFIX и широкият BG40 изгубиха съответно по 2,75 и 1,5% от стойността си. BGREIT също регистрира спад от над 2%. Изтъргуваните обеми отново бяха сравнително високи за този сезон на годината, достигайки близо 1,5 млн. лева. Най-голям оборот бе регистриран с акциите на „Адванс терафонд", „Софарма" и „Синергон холдинг". Значително понижение през деня отбелязаха книжата на ПИБ, „Холдинг Пътища", „М+С Хидравлик", „Алкомет", ЦКБ, „Химимпорт" и повечето от останалите. Сред малкото печеливши се наредиха акциите на „Агро финанс", „Ломско пиво", „Доверие обединен холдинг" и някои други. Страхът продължава да е основната движеща сила на всички световни борси. Волатилността на пазарите достигна рекордни нива и посоката на цените е много трудно да бъде прогнозирана дори и в краткосрочен план. Дневните амплитуди на водещите индекси няколко дни поред достигат до 7%, което не бе наблюдавано от фалита на банката „Лемън брадърс". франция е поредната страна, която бе сложена в списъка с държави, засегнати от дълговата криза. Това накара повечето от инвеститорите в акции да използват всяко покачване на цените за излизане от по-рискови инвестиции. Ниската ликвидност на БФБ донякъде предпазва борсовите индекси у нас от по-рязък срив поради факта, че на цени, близки до пазарните, е невъзможно да се изтъргуват по-големи количества. Поради това SOFIX остава до известна степен встрани от срива на световните пазари. Най-старият индекс у нас е един от малкото в Европа, които все още са на положителна територия за годината.

Материалът не е препоръка за инвестиции.12.08.2011 г.,с. 14- 15


Милен ВЕЛЧЕВ, бивш финансов министър:Няма опасност от втора рецесия в България


Емилия Караабова

- Как се отрази на личния ви портфейл сривът на световната борса, г-н Велчев? Големи ли са загубите?

- Както на всички инвеститори в борсите - зле. Честно казано, не съм чак такъв играч в борсите, инвестирам, за да диверсифицирам инвестициите си, но не губя сън около ставащото. Още не съм проверил какъв е конкретният ефект върху моя портфейл. В рамките на шегата - омерзен съм от случващото се и затова не съм проверил, за да не си разваля настроението.

- Пошегува ли се премиерът Бойко Борисов, когато тези дни препоръча на застрашените от дългова криза САЩ и европейски държави да се поучат от финансовия модел на България?

- Интересното е, че наистина има зрънца истина в думите на премиера. Но истината е, че България можеше да стои много по-добре, отколкото е сега. факт е, че на фона на срива в много от европейските страни и в Щатите, у нас намалява дефицитът и за първи път от дълги години насам получихме увеличение на кредитния рейтинг. Правителството заслужава поощрения за това...

- Но?

- Но трябва да продължи в този дух и да стигнем до балансиран бюджет, защото дори и малък дефицит, ако се натрупва години наред, не води до нищо хубаво както виждаме в съседните страни.

- Не сте ли твърде черноглед? Дефицитът е 50% по-нисък в сравнение с този от миналата година.

- Това е добре, но можеше да е и нулев.

- В състояние на криза?

- Аз не знам защо се оправдаваме все с кризата, когато Европа, от гледна точка на икономическия растеж, отдавна е излязла от нея. Статистиката сочи, че макар и плахо и Плахо, но икономиката тръгва нагоре България започва да излиза и икономиката ни да расте. Вярно е, че не навсякъде е така - в Гърция, в Португалия, в Ирландия наистина кризата е дълбока. Но благодарение на усилията на няколко правителства ситуацията у нас е съвсем различна и когато икономиката е в подем, чисто статистически би трябвало и бюджетът да е поне с нулев дефицит. Когато преди години икономиката растеше с 5-6%, ние постигнахме не просто нулев дефицит, но и 3% излишък.

- Ще ни се отрази ли все пак дълговата криза на САЩ? Според бившия премиер Иван Костов тя ще ни довлече по-висока безработица и инфлация.

- Отражение ще има, но то няма да е толкова драматично, колкото го описва Костов. Ако правителството продължи да подобрява фискалните показатели и особено ако предприеме най-после структурните реформи, които обеща при идването си на власт, отражението на международните турбуленции може да бъде минимално. Още повече че -да, от едната страна на България е ЕС с всичките си нерешени проблеми, но от другата ни са Турция и арабският свят, където благодарение на цените на нефта икономиките им растат с 5-10% годишно. Ние активно търгуваме с тях и можем да се възползваме от тази географска близост.

- Като казахте нефт, как ще коментирате ситуацията с „Лукойл"? Ето и ВАС им върна лиценза.

- Няма какво да се разсъждава на тази тема. „Лукойл" трябва да изпълни закона и да инсталира измервателните уреди. Законът не бива да се прилага избирателно, а да е еднакъв към всички.

- Само не казвайте, че вие като финансов министър не сте си затваряли очите пред някои пропуски на големите данъкоплатци, които пълнят хазната на държавата.

- Не, не съм правил такива жестове, дори по-големите данъкоплатци са били проверявани по-често, защото ефективността на една ревизия е много по-голяма при големи данъкоплатци, отколкото ако тръгнеш да обикаляш сергиите.

- Според опозицията в случая с „Лукойл" сме свидетели на цирк. Правителството е доброто ченге и спира дейността на рафинерията, но съдът, т. е. лошото ченге, им връща лиценза, като всичко е предварително стиковано...

- Мога само да гадая какво се крие зад външния шум по темата. Съдът, надявам се, се ръководи единствено от закона, затова част от действията му могат да бъдат различни от тези на правителството. И то трябва да се ръководи от закона, но има и много други съображения, които му влияят. В крайна сметка „Лукойл" ще монтира измервателните устройства и ще заработи като всички останали.

-Да ви върна на кризата. Наблюдатели твърдят, че по принцип повторението надепресията не е с толкова дълбок спад както първата криза, но от друга страна може да се влезе в дълготрайна рецесия.

- Влизането в депресия не става автоматично, а само в резултат на поредица от грешки, които правителството може да допусне. В САЩ се очаква втора рецесия, някои европейски страни не са излизали от първата. Но пак казвам, ако се стигне дотам, макар и по-плитка, втората рецесия често изглежда по-мъчителна и непоносима, защото имунитетът на хората, техните спестявания са изчерпани в голяма степен. Не смятам обаче, че за България има такава опасност.

- Съгласен ли сте с премиера Борисов, че буфер срещу кризата са инвестициите в магистрали, екология, пречиствателни станции и пристанища?

- Това е добър начин за изразходване на бюджетни средства. По-добре така, отколкото да се разпиляват в неясни посоки, като например да се наливат пари в не-реформираното ни здравеопазване. Разумната фискална политика, за която говори премиерът, е наистина необходимо, но не е достатъчно условие, за да тръгнем по път на стабилност. За създаването на дългосрочни перспективи пред България са необходими структурните реформи, които споменах. Няма нужда да ги изброявам, те са добре описани в управленската програма на правителството, просто тя трябва да се изпълнява. Вместо това често ставаме свидетели на хаотични движения, политиката се води на приливи и отливи и това създава неувереност както във фирмите, така и в потребителите. В условията на тази неувереностте предпочитат да спестяват за черни дни, вместо да потребяват.

- Тази година да отпишем реформите, предстоят местни и президентски избори...

- Не очаквам изведнъж да стане реформаторска революция, но след като минат изборите, силно се надявам загубеният реформаторски устрем да бъде преоткрит.

- Според опозицията те са безкрайно закъснели.

- По-трудно е, защото всички си дават сметка, че положителните резултати от тях няма да се усетят до следващите парламентарни избори. Нямаше да е така, ако реформите бяха започнали в началото на мандата на ГЕРБ.

- Още по-добре щеше да е, ако бяха почнали при управлението на вашата тройна коалиция.

- Да. Но при тройната коалиция наред с пропуските, да кажем в здравеопазването, много важни реформи се направиха в сферата на образованието. Такива смели реформи в този сектор още не сме видели при това правителство. Между другото, ако си спомняте и тогава реформите започнаха в средата на мандата. Ако бяха започнали в началото, през 2005 г., към 2009 г. щяха да бъдат оценени. И резултатите на парламентарните избори щяха да са други.

- Отне ви твърде много време в тройната коалиция да разпределяте порциите на властта?

- Не е лесно да се работи в коалиция и затова се надявах, че в условията на еднопартийно управление тези реформи ще започнат. По-лесно се управлява, когато няма нужда да се съобразяваш с коалиционни партньори.

- ГЕРБ няма мнозинство.

- В това не съм сигурен, формално е така, но ето „Атака" не смее да гласува срещу правителството, има и достатъчно независими депутати, колкото и неясни да са мотивите за подкрепата им.

- Прав ли е президентът Георги Първанов, когато плаши с пенсионерски бунтове, тъй като от две години насам пенсиите не са мръднали?

- Аз няма да давам политически оценки. Но пенсиите за съжаление са толкова голямо перо, че за да бъдат осезаемо увеличени, а не с някакви стотинки, са необходими повече средства, отколкото за всички магистрали. И в един момент трябва да се избере между финансовата стабилност и раздаването на пари, за да се задоволят социалните искания в навечерието на едни или други избори.

- Подготвят се промени в конституцията, с които ще се забрани провеждането на най-общо казано разхищаваща фискална политика. Одобрявате ли подобна мярка?

- Да. Аз съм привърженик на тази идея, макар да не съм оптимист, че тя ще получи достатъчна подкрепа в парламента.

ГЕРБ Води политика на приливи и отливи


Роден е на 24 март 1966 г. в София.

От 1995 до 2001 г. работи в Мерил Линч (Лондон) и се издига до вицепрезидент.

финансов министър (2001-2005) в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Депутат от НДСВ в 40-ото народно събрание.


Портретна снимка на три колони – без текст  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Свързани:

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Инспектори от държавния строителен контрол мерят стената на една от вилите в митничарското селище
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Дирекцията за национален строителен контрол е издала общо 168 влезли в сила заповеди за премахване на базови станции. Те са издадени...
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Банките затягат финансирането, клиентите предпочитат все повече новото строителство
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом