В. "Дневен труд" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8
ИмеВ. "Дневен труд" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8
страница1/6
Дата на преобразуване06.10.2012
Размер0.74 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_02_03_2012.doc
  1   2   3   4   5   6

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


02.03.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


Резервен план за евтини лекарства | 02.03.2012 03:37 | Труд | стр. 8

Ако не паднат цените на лекарствата, които плаща здравната каса, ще последват твърди действия към производителите. Това заяви вчера пред БНТ здравният министър д-р Стефан Константинов . Той добави, че Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали има монопол при доставките на медикаменти и апаратура,заради което се проверява Министерството на здравеопазването .

„За момента знаем по търговете кои дистрибутори в коя година са печелили и какви пари са им плащани, открояват се 2-3-ма големи играчи на пазара и множество по-малки", каза още д-р Константинов.

Огнян Донев, изпълнителен директор на „Софарма"и председател на управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация, коментира пред „Дарик" радио резултатите от срещата между здравния министър и производителите на лекарства в сряда,на която присъства и премиерът Бойко Борисов. „Такива преговори между платеца - касите и фармацевтичните компании, в другите държави са всекидневие, каза Донев. И продължи. - За нашата страна това бе първи такъв опит и най-вече инициатива на премиера Борисов да разясни на фармацевтичните компании ситуацията в страната и какви са очакванията на обществото към тях." Според Донев властта не е поставяла ултиматум за по-ниски цени, но била изявена твърда позиция за постигането им. На срещата са били посочени примери за драстично завишаване на цени.


Без присаждания в Правителствена | 02.03.2012 03:37 | Труд | стр. 8

Да се спрат всички присаждания на органи в столичната университетска болница “Лозенец”, известна като Правителствена. Това е предложила Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) на здравния министър д-р Стефан Константинов след приключилата проверка в лечебното заведение.

От доклада на ИАТ става ясно, че оглавяваната от проф. д-р Любомир Спасов болница не разполага с нужния брой специалисти по инвазивна кардиология, което я лишава от правото да извършва сърдечни и белодробни трансплантации.

“Изискването е заложено в Наредба №6 за утвърждаване на медицинския стандарт по трансплантации на органи, тъкани и клетки”, пише в писмото на директора на ИАТ доц. Силви Кирилов до министъра.

Втората констатация на проверяващите е, че в “Лозенец” не са направени достатъчен брой бъбречни операции. А според стандарта това е достатъчно условие да се спрат и бъбречните трансплантации.

Докладът препоръчва да се сложи край и на присажданията на черен дроб на деца. “Лозенец” е единствената болница в България, в която се прави такава операция.

В конкурентната Военномедицинска академия се присажда черен дроб само на възрастни пациенти.

Инспекторите настояват да се създаде работна група от специалисти, в която да влизат националният консултант по трансплантология, по детска гастроентерология и хирургия, по анестезиология и специалисти от “Лозенец” и тя да изработи програма за развитие на чернодробните присаждания при децата.

Тъй като болницата оспорва констатациите в доклада, Министерството на здравеопазването още не се е произнесло окончателно по случая. Това коментираха вчера пред “Труд” от ведомството.

Очаква се МЗ да излезе с решение по казуса до края на следващата седмица.

Проф. д-р Любомир Спасов не бе открит за коментар.


в. "24 ЧАСА"


4 причини за усещането, че лекарствата ни са скъпи | 02.03.2012 03:35 | 24 Часа | стр. 19

Българските продукти са генерични, сравняват се по цена с десетки в ЕС

Хората имат усещане, че у нас лекарствата са скъпи по няколко причини.

Първата е, че по начало някои лекарства са скъпи. Те обаче са иновативни, с уникална формула, чийто патент не е изтекъл. Производителите поддържат висока цена, за да покрият разходите за разработването и регистрацията на медикамента. Те възлизат средно на 1 млрд. долара - това е половината годишен бюджет за здраве у нас. Фирмата е инвестирала тази сума, за да произведе това лекарство. Патентът му изтича средно след около 10 г. След това и други ще имат лесен достъп до формулата на молекулата и ще могат да го продават на по-ниски цени, като се конкурират помежду си - това са генерични производители, като например българските.

Най-скъпите лекарства у нас касата ги плаща на 100%, но тъй като общият бюджет на НЗОК е ограничен, не всички успяват да получат безплатно лечение .

Втората причина да ни е скъпо, е, че процентът от цената, който покриват касата, министерството и болниците е сравнително нисък у нас. Една от причините е липсата на достатъчно загриженост от страна на държавата за здравето на населението. Процентът от БВП за здравеопазване у нас винаги е бил около 4%, а в ЕС е около 9% Третата причина е, че като цяло българинът е беден и за него всичко е скъпо.

Има обаче и четвърта причина. На някои им се вижда много да дадат 5 лв. за лекарство, а вечерта хвърлят 20 лв. в кръчмата, без да се замислят. Това впечатление се потвърждава и от проучвания - здравето не е водещо като ценност за българите. Може би затова сме в челната тройка в Европа по пушене и пиене. В разпределението на семейния бюджет здравните разходи не са сериозно перо - заемат едва около 6% по данни на статистиката.

България е част от един много строго взаимно регулиран пазар в ЕС. Не върви при лекарствата да се сравняваме с всяка част от света. Във всяка страна условията са различни. Като част от ЕС ние следваме правила, които са валидни за всички други членки.

Турция например е пазар от 75 млн. души. Там са наложили административно много строги ограничения на производители и вносители - ниски фиксирани цени, но за сметка на това се гарантират количества. Освен това държавата плаща над 90% от лекарствата. Наистина цената там като цяло е по-ниска, но и условията са съвсем различни.

Българският пазар е много малък, сравнен с турския. Много производители и у нас биха могли да намалят малко цените, ако имат гарантирани обеми за продукцията си. Без такъв гарантиран обем за нашия пазар те рискуват да подготвят големи партиди с отделни опаковки, листовки, които след това се изхвърлят, ако се сменят правилата и държавата откаже да купи тези лекарства.

В развитите страни никой не се бърка да определя цените на лекарствата без рецепта. При тях има десетки възможности за избор за едно и също заболяване или симптоми. Това е свободен, силно конкурентен пазар.

За другите генерични лекарства - с рецепта, също има голям избор на продукти от различни фирми. Всеки, който е недоволен от фирма А, може да си купи от фирма В. Това е същата молекула, но произведена от друг. Почти всяко генерично лекарство, произведено у нас, има поне 3-5 или дори по 20 аналога. За тях също се прилага системата на рефериране - сравняване на цените, с най-ниските в тези на 8 други държави в ЕС. Сравняват се не търговски марки, а молекули.

Лекарствата с рецепта също се подлагат на референтната система със сравняване. Ние наистина имаме едни от най-евтините лекарства в Европа. На отделни места могат да се намерят единични изключения, но те са временни и защото още не е задействана системата за намаляване на цената.

Прехвърлянето на търговете за някои лекарства от министерството към болниците бе критикувано, че води до по-високи разходи. Доклад на МЗ обаче сочи, че всъщност са спестени средства. Вероятно е заради по-прецизните поръчки, които болниците правят. Тези търгове са за скъпи онкологични медикаменти, които са изцяло платени от касата, т.е. те не струват нищо на пациента. Това са лекарства, които имат много строго контролирани цени. Не мисля, че уволненият зам.-министър Гергана Павлова е могла да влияе за нечия полза при децентрализирането на търговете. Ако се е получила някаква разлика в цените, тя може да е някаква отстъпка - с 5-10% по-различна от тази, постигната преди на търг в МЗ . Но това са отделни случаи.

Голямата манипулация е, че се дават изолирани примери за различия в цените с други страни, от които се вадят генерални заключения

Инициативи за намаляване на цените на лекарствата могат да дойдат и от самите търговци. Някои от големите международни компании, които произвеждат скъпи оригинални продукти, заявяват, че са готови да дадат отстъпки. Те обаче не искат намаленията да се отразят на регистрираните им у нас цени, за да не повлияе това на бизнеса в други, далеч по-големи пазари.

* Авторът е генерален мениджър на консултантската фирма „ Топ мениджмънт адвайзерс"


Брюксел: Медикаменти да се регистрират за 30 вместо за 180 дни | 02.03.2012 03:35 | 24 Часа | стр. 19

Страните в ЕС да съкратят сроковете и процедурите за регистрация на лекарствата, препоръчва в писмо Еврокомисията. Аргументът е, че този вид продукти трябва да стигат по-бързо до пазара и пациентите.

Препоръката е в бъдеще решения да се вземат в рамките на 120 дни за иновативни лекарства, а за генеричните - в рамките на 30 дни вместо за 180 дни, каквато е практиката в момента. Комисията предлага и строги мерки за съдебен контрол, в случай че решенията не се вземат в определените срокове. Те често не се спазвали в държавите членки.

Новата директива цели да опрости процедурите. Тя отменя и заменя старата от 1989 г.. която не отразявала нарасналата сложност на процедурите за ценообразуване и възстановяване на разходите. „Нашето предложение ще доведе до значителни икономии в общественото здравеопазване , например като се позволи по-бързо пускане на пазара на генеричните продукти", коментира зам.-председателят на ЕК г-н Антонио Таяни. (24 часа)


Спират присаждания в Правителствена | 02.03.2012 03:35 | 24 Часа | стр. 7

Присажданията на сърца, бъбреци и черен дроб в Правителствена болница са спрени временно след приключилата проверка на агенцията по трансплантации. Това става ясно от писмо на директора на агенцията д-р Силви Кирилов до здравния министър д-р Стефан Константинов .

Проверката открила редица нарушения и несъответствия. Тя стартира след сигнали от родители, чиито деца бяха починали или се нуждаеха от ретрансплантация в чужбина след присаждане в болница „Лозенец".

Тя не отговаря на изискваните по стандарт минимален брой бъбречни операции. Лечебното заведение трябва да попълни специалистите си по инвазивна кардиология, за да отговори на изискванията за трансплантация на органи, тъкани и клетки. (24 часа)


в. "СТАНДАРТ"


Вили Бонуса | 02.03.2012 03:30 | Стандарт | стр. 33

Бившата шефка на Агенцията по вписванията не страда от скромност

Премии, скандали и писма от Брюксел свалиха Николова от поста й

Думата "бонус" със сигурност е била любима за бившата шефка на Агенцията по вписвания Виолета Николова допреди няколко месеца. От известно време обаче тя вероятно се е превърнала в кошмар за нея. Защото точно тази дума й изяде главата и насочи към нея цялата негативна енергия на хората у нас. Със сигурност Николова не може да се оплаче от популярност. Довчера почти неизвестната в публичното пространство юристка стана една от най-коментираните персони. Точно заради нескромните бонуси, които сама си даде - 73 000 лева за година, и може би най-вече заради декларираното публично самочувствие, че ги е получила заради работата, която е свършила. Николова работи в Агенцията по вписванията от година и 3 месеца, а една трета от сумата й е разписана от бившия правосъден министър Маргарита Попова. На отписаната вече Виолета очевидно не й липсва самочувствие, за да защити правото си да получи тези пари с думите, че е оставила една добре работеща администрация. Друг е въпросът, че инспекторатът на правосъдното министерство бе на друго мнение. Със сигурност и бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова е изненадана от постъпките на бившата си подчинена и вероятно съжалява, че й се е доверила. Тя би трябвало да я познава добре, тъй като близо 4 години Виолета Николова е работила в администрацията на главния прокурор, докато Маргарита Попова е била говорител на Върховна касационна прокуратура и началник на отдел. Затова и преди две години Попова я предложи за поста изпълнителен директор на Агенцията по вписвания с думите: "Ползва се с уважението на колегите си, има визия за развитие на агенцията. Умее да поставя цели и да ги постига." На 1 октомври 2010 г. младата юристка встъпи в длъжност. Още при назначаването на новата директорка в Агенцията по вписванията се чуха коментари, че водещ мотив при избора й не е бил толкова авторитетът сред колегите, колкото доверието на тогавашния министър на правосъдието. За по-малко от месец обаче се оказа, че Попова не е познавала дотам добре подчинената си. Още в началото на кариерата си в агенцията Николова показа характер и си спечели неприязънта на подчинените. Името на Николова бе набъркано в скандал, след като стана ясно, че служители на агенцията са били принуждавани да работят в извънработно време, за нанасяне на промени в управлението на известна петролна фирма. Според публикации в медиите Виолета Николова обосновала устната си заповед с указания от министъра на правосъдието и от "още по-високо място".

служители по вписванията пък се обърнаха с писмо дори до премиера Бойко Борисов за оказван натиск върху длъжностни лица за извършване на вписване по партидата на дружеството. Тогава тя се разграничи като ръководител на Агенцията по вписванията от изнесената в медиите информация за упражняване на натиск. Николова бе недолюбвана от служители от централното управление на агенцията, които се подписаха под още едно писмо, но този път до самата нея и до Попова, в което настояваха да бъдат запознати с оценките си за септември 2010 г., както и с мотивите за определянето им. Те твърдяха ,че тогава натоварването им е било увеличено, но допълнителните им възнаграждения значително намалели. Новата директорка пък ревизирала, както си иска, оценките им, и то за период, в който все още не е ръководила агенцията. Говори се, че когато напуснала, доста служители почерпили от радост. Безспорно е едно - 37-годишната Николова има юридическа подготовка. Тя е завършила специалностите право и международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. Има 10-годишен юридически стаж. От 2001 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия. Работи като юрисконсулт в Министерството на здравеопазването до 2004 г. До 2009 г. работи в администрацията на главния прокурор. Била е в дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека" в Министерството на правосъдието.

Нейни колеги споделят, че тя не обичала да споделя за личния си живот. Приятелите й в агенцията се брояли на пръсти и напуснали от солидарност с нея.

Екип на "Стандарт"


Договорите ни с болници са за 40 млн. | 02.03.2012 03:30 | Стандарт | стр. 13

изпълнителен директор на "Софарма Трейдинг" АД

Бихме искали да обърнем внимание, че публикуваната във Вашия вестник статия "Търгове на парче надуват хапчета", съдържа неточности и изопачени факти.

Цитираме: "...Новата система на доставки вдига печалбата на "Софарма Трейдинг" с 60%. Дистрибуторът взема конкурси с разсрочено плащане, което отменя с анекси"

Както неведнъж сме отбелязвали, "Софарма Трейдинг" АД е изключително прозрачна публична компания. Финансовите резултати на дружеството ни се публикуват ежемесечно и са достояние на широката публика. За 2011 г. общите приходи от продажби на "Софарма Трейдинг" АД са близо 447,3 млн. лв. От тях едва 40 млн. лв. са реализирани от сключени договори с болници. Печалбата на дружеството е 6,6 млн. лв., което спрямо 2010 г., когато печалбата ни е била 6,3 млн. лв., представлява увеличение с 4,7%. Тези и други обективни данни за бизнеса на "Софарма Трейдинг" АД може да намерите на нашата интернет страница - www.sopharmatrading.bg, в секцията връзки с инвеститори, достъпът до която е напълно свободен.

Най-отговорно заявяваме, че "Софарма Трейдинг" АД няма подписани анекси за скъсяване на срокове за отложено плащане по договори, сключени след процедура по Закона за обществени поръчки. Самият закон не разрешава анексиране на договорите - в чл. 43, ал. 1 се казва: "Страните по договора за обществени поръчки не могат да го изменят."

В интерес на фактите Ви уведомяваме, че спечелените тръжни процедури по доставката на лекарства в болниците се отразява в регистъра на Агенцията за обществените поръчки. Обективна информация за спечелените от "Софарма Трейдинг" АД търгове за доставка на лекарства бихте могли да получите от тази независима институция.

Цитираме: "Тогава удря часът на "Софарма Трейдинг". Дъщерното дружество на родния фармацевтичен мастодонт "Софарма" за броени месеци става монополист в доставката на лекарствата за болниците..."

В заключение искаме да подчертаем, че прозрачността е изконен принцип на работа в "Софарма Трейдинг" АД от самото й създаване. Готови сме да предоставим всякаква обективна информация, за да помогнем истината да стигне до хората.

Категорично и изцяло подкрепяме действията на правителството да инициира проверки за начина на ценообразуване на лекарствените продукти . Смятаме, че това е в интерес на цялото общество. Ние се ангажираме с пълно съдействие за предоставяне на информация, ако такава бъде поискана от нас.

Дълбоко вярваме, че изложените аргументи увеличават обективността в създалата се ситуация и ни доближават до истината.

Гордеем се, че сме една от бързоразвиващите се български компании. Успяваме в силно конкурентна среда. Работим при пълно спазване законите на страната, при безкомпромисна прозрачност. Усилията ни винаги са били насочени към това секторът, в който оперираме, също да постигне по-голяма прозрачност и да работи пълноценно в интерес на пациентите. Нашето най-голямо богатство е доброто име на компанията. Наше право и задължение е да го опазим неопетнено.

  1   2   3   4   5   6

Свързани:

В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Източване отвътре | 07. 04. 2012 03: 23 | Труд | стр. 17
Здравеопазване, нзок, рфк, бфмС (Български фармацевтичен съюз), Мирослав Ненчев, Фармация, Лекарства, Аптеки, Дистрибутор, Производител,...
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" За цените на лекарствата | 28. 02. 2012 02: 32 | Труд | стр. 20; 21
Здравното министерство покани вчера на среща българските и чужди производители на лекарства. На нея се очаква те да сключат споразумение,с...
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Парадокс лекарства по-скъпи заради намалените надценки | 19. 07. 2012 03: 56 | Труд | стр. 9
Парадокс лекарства по-скъпи заради намалените надценки | 19. 07. 2012 03: 56 | Труд | стр. 9
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Публичен отчет за медикаментите | 03. 03. 2012 04: 01 | Труд | стр. 7
Да се въведе практиката на сайта си здравната каса периодично да публикува отчет за изразходваните пари за лекарства по брой опаковки...
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Искам да лекувам, кметството не ми дава | 02. 09. 2011 02: 27 | Труд | стр. 16
Здравеопазване, нзок, рфк, бфмС (Български фармацевтичен съюз), Мирослав Ненчев, Фармация, Лекарства, Аптеки, Дистрибутор, Производител,...
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Лошото правосъдие излиза скъпо | 09. 01. 2012 03: 18 | Труд | стр. 21
Гражданите печелят все повече дела срещу държавата заради безобразията на магистратите. Сметката е за данъкоплатците
В. \"Дневен труд\" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8 iconВ. "Дневен труд" Държавата твърдо за цигарената забрана | 20. 04. 2012 04: 34 | Труд | стр. 6; 7
Закона за здравето." Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема „Забраната за тютюнопушене колко...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом