Тема: здравеопазване
ИмеТема: здравеопазване
страница1/3
Дата на преобразуване10.11.2012
Размер304.25 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.phabg.org/news_press/press1004_289.doc
  1   2   3
10 април 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

И вторият ешелон в здравното министерство с оставки

България покрива едва около 36 % от лекарствата на хората, а ЕС процентът е 85


Диана Тенчева

Втори тур от оставки заваля в здравното министерство - този път на втория ешелон. Заместник-министърът д-р Валерий Митрев, съветникът по лекарствената политика доц. Асен Дудов и началничката на дирекция "Лекарствена политика" д-р Валентина Платиканова са подали молби за напускане.

Преди дни след скандал от ведомството се оттегли министър д-р Божидар Нанев.

Информацията за оставките на замовете бе потвърдена вчера от пресцентъра на ведомството. Все още не е ясно дали останалите две заместник-министърки - д-р Тодорка Костадинова и проф. Мила Власковска, ще се разделят с постовете си.

Овакантяването на шефските кресла стана ясно в деня, в който премиерът Бойко Борисов представи бъдещата здравна министърка проф. Анна-Мария Борисова. Тогава бе обявено и името на първата й нова заместничка Десислава Димитрова (съветничка на вицепремиера Симеон Дянков). За нов заместник-министър вчера се спрягаше името на видна експертка, която сега работи в компания за изследване на фармацевтичния пазар.

Също вчера стана ясно, че делът на държавно финансирания пазар на лекарствата за м. г. у нас е бил 36,6% при средно за Европа 85% (толкова покриват от стойността на медикаментите обществените фондове). А прогнозата за т. г. е държавата да плаща 35%. Това съобщи вчера Кунчо Трифонов, генерален мениджър на IMS за България на семинар в Правец. И даде пример. За 2009 и 2010 г. здравната каса плаща по 330 млн. лв. за медикаменти. Пациентите за м. г. са броили от джоба си 1,090 млрд. лв., за тази се очаква сумата да е 1,170 млрд. лева.

На семинара в Правец бившият директор на Агенцията по лекарствата Борислав Борисов и настоящ консултант по лекарствената политика разказа колко много са напреднали иновациите.

Например, днес вече с една молекула се лекуват две-три локализации на рака. Също една такава молекула се "справя" още с нехочкинов лимфом, определена хронична левкемия и ревматоиден артрит.

Над 1000 селища нямат лекар


Над 1000 населени места в България са без елементарно медицинско обслужване поради лош здравен мениджмънт, съобщи Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери.

Според него не можело да има селища без качествени здравни грижи. И реформата в системата трябвало да започне именно от малките населени места и малките филиали на спешните центрове. В момента в България броят на фелдшерите е над 4000 души. Проблемът е, че през 1999 г. са завършили последните кадри и оттогава няма обучение по специалността. “В цял свят професията е позната като лекарски асистент, който работи под наблюдението на докторите”, коментира Александров. Другите държави приемали тези медицински кадри като стратегическа професия.

В момента у нас фелдшерите съществували само като наименование на професията, приписват им се отговорности, но никой не ги защитава. Точно затова те ще протестират поетапно и символично от понеделник, но няма да спират работата си и всеки, който се нуждае от медицинско обслужване, ще го получи.

Фелдшерите са готови да предприемат и ефективни стачни действия. Те обаче щели да направят реверанс към новата министърка Анна-Мария Борисова, като изчакат да заеме поста и да се запознае с проблемите им.

Ако обаче не получат подкрепа от нея, щяло да има бунтове.

Диляна МИЛЧЕВА

Здравната реформа зависи от волята на премиера


Ако направим бърз преглед на правителствата, които са ни управлявали през последните 20 години, се забелязва една любопитна тенденция. Нито един министър на здравеопазването досега не е успял да изкара пълен четиригодишен мандат. Има три правителства (на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев), които могат да се похвалят с това постижение, но и в тях здравните министри са били сменяни на втората или на третата година.

Скорошната оставка на Божидар Нанев потвърждава тази статистика.

Всичко това задава определена логика на поведение. Мисля си, че тези смени на министри в различни кабинети, с различни конфигурации на политическите сили са се случвали, защото:

Първо, ресорът “здравеопазване” е много тежък.

Второ, е нереформиран.

И който тръгне да прави реформите, се превръща в обект на жестока критика. А и не всеки може да издържа на темпото. Част от министрите са имали желание да направят нещо за системата, участвали са активно. Други са били по-пасивни, вървели са след събитията.

Личното ми впечатление от тези години е, че хората, които заставаха начело на Министерство на здравеопазването и не проявяваха решимост в провеждането на реформите, бързо ставаха жертви на собственото си бездействие. Донякъде такъв е случаят и с Божидар Нанев. При него реформата тръгна и после запъна. Аз съм привърженик на принципа на Плутон: “Не е важно да стигнеш бързо, важното е да не спираш”. А Нанев спря в един момент. И сгреши.

При правенето на реформата в сфера като здравеопазването трябва да има силна политическа воля и целеустременост. Липсват ли тези две условия, ефектът не е добър. Но волята и целеустремеността са състредоточени не толкова в министъра, колкото в министър-председателя. Независимо за кое правителство говорим. Неслучайно във Франция с реформата се занимава президентът Никола Саркози, в САЩ - президентът Барак Обама. Тези хора поемат целия риск, цялата енергия, която трябва да се създаде около здравната реформа, поемат и диалога с обществото.

Да напомня, че когато през 90-те години почнахме да говорим за реформа на здравната система в България разбирахме - смяна на финансирането, което от остатъчно-бюджетен принцип минава на фондов принцип. Т.е. създават се каси - дали една, дали две, дали пет, това е въпрос на развитие на системата. Но тези пари са специално за здравеопазване, не бива да бъдат пипани за нищо друго.

Това е т. нар. солидарен модел. Не е идеален, но в света няма идеални здравни системи. Винаги се търси съвместяване на обществени с частни средства, т. е. ако има обществени фондове, трябва да има и частни, за да се разпредели тежестта. Защото тя в крайна сметка основно пада върху потребителя, гражданина. И той не бива заради здравето си непрекъснато да бъде изнудван или лъган.

Затова настоявам министър-председателят сега да излезе и да формулира ясна политическа цел в здравеопазването. През 1997 г. имахме такава цел. Казахме: сменяме финансирането и правим фонд. Следваше структурната реформа: подобряване на доболничната помощ, после на болничната. За съжаление не стигна времето за болничната помощ. Системата остана отворена и недовършена. Като всяко недовършено нещо днес тя не е привлекателна за хората.

При правителствата след 2001 г. вината (моралната, не става дума за материалната) беше, че спряха реформата. Тя вървеше по инерция в първите години от управлението на Сакскобургготски, а след това спря. Почнаха да се занимават с парчета от нея - парите в касата или извън нея, тук търгове, там... Без ясна визия за промяната. При това управляващите непрекъснато наливаха пари в системата - увеличавайки вноската, давайки пари от бюджета за онези, които се осигуряват от държавата и т.н. Средствата за здравеопазването са нараснали от 1,140 млрд. лв. през 2001 г. на 2,7 млрд. през 2010 г. - увеличението е два пъти и половина, но ефектът го няма, тъй като структурата издиша, тя не дава качествен продукт. Затова е толкова важна структурната реформа. Министър Дянков е прав - в нереформирани системи не бива да се наливат пари. То е безсмислено, както сочат и цифрите. Парите са изхарчени, а никой не е доволен.

От Анна-Мария Борисова, която ще наследи Божидар Нанев, очаквам да каже правителството ще продължи ли фондовото финансиране или не. Каква е ситуацията в момента? Имаме фасада, която се нарича НЗОК, т.е. имаме фонд, но вътре зад фасадата се ползват инструментите на бюджетното финансиране. Това разклаща и без това нестабилната система и я убива бавно.

Според мен министърът на здравеопазването е само оръжие в ръцете на премиера (независимо кой е), който носи цялата отговорност. Отново ще повторя, че за да се случат реформите, най-важни са политическата воля (засега тя е налице) и политическата целеустременост - да кажеш недвусмислено какво искаш да постигнеш. Другото е хаос, в който всеки един - дали министърът ще е Стоян или Иван няма значение - взема една тухла и почва да работи върху нея и къде точно я слага никой не знае. Политическата целеустременост се получава само когато има добре работещ парламент, само когато законите се коват в него на базата на широк обществен и политически консенсус.

Затова и спорът дали министърът на здравеопазването трябва да е лекар или мениджър ми се струва незначителен. Видяхме, че имаше и мениджър във втората половина от управлението на НДСВ (Славчо Богоев - б. р.), но това нямаше особено значение. Друго е същественото - министърът трябва да е изявена политически фигура. Независимите експерти си имат своето значение другаде.

Д-р Борисова може да се развие политически. Да й дадем шанс. Важното е да подходим добронамерено, водени от желанието управляващите да успеят, защото ако те не успеят, нещата ще станат още по-лоши. Кой има сметка от това? Затова нека първо да видим действията на новия министър, заявката за нейните цели.

Д-р Димитър ИГНАТОВ

Бойко Борисов: Беше фантастична вечеря!

Обама си водил записки по думите на премиера


Президентът Обама е изключително сърдечен, точен, обаятелен и организиран човек. Страхотен е! Разбирам защо са си го избрали американците.” Това каза за “Труд” българският министър-председател Бойко Борисов минути след края на официалната вечеря, която US държавният грава даде на лидерите на 11 страни от Централна и Източна Европа в Прага.

“Той създава непринудена обстановка около себе си, но в същото време стриктно слуша и си записва всичко, което събеседникът му говори. Беше подготвен за проблемите на всяка страна, с чийто представител се ръкува”, подчерта Борисов. Той не скри възторга си от маниера на Обама да скъсява дистанцията. “Взаимно се харесахме”, с усмивка допълни Борисов.

Българският министър- председател се оказал в някаква степен “привилегирован” в сравнение с останалите европейски лидери. Той имал възможност на три пъти да разговаря с Обама за по десетина минути: първи влязъл при него, последен си тръгнал, а по време на вечерята седял отляво на американския президент.

За срещата всяка европейска страна е трябвало да се подготви предварително по пакет от конкретни въпроси, посочени от организаторите. “На мен ми се паднаха едни от най-трудните: противоракетната отбрана (ПРО), отношението към Ирак, Иран и Афганистан”, каза Борисов. И той също се бил подготвил задълбочено по тях. В самолета усилено бил и брифиран от външния министър Николай Младенов и Елена Поптодорова, които бяха в официалната делегация. На вечерята били дискутирани още въпроси за бъдещето на Македония в НАТО, както и отношенията на САЩ с т. нар. Нова Европа. Целта била Обама да чуе мненията и съветите на държавните мъже, защото “те най-добре познават региона”. Освен това след успешното прокарване на здравната реформа в САЩ US държавният глава вече искал да активира трансатлантическото сътрудничество, желано от европейските държавници.

Когато Борисов развивал тезите си пред Обама, президентът си записвал. Премиерът ни подчертал, че ПРО е елемент на НАТО и че чрез тази система, ако се внедри, ще се пази цяла Европа. Борисов уточни пред “Труд”, че преговори за приемане на елементи на ПРО не са правени и че когато въпросът бъде поставен на дневен ред, думата ще има българският парламент. По отношение на Иран Борисов защитил тезата за “втвърдяване на санкциите срещу Техеран, който има и произвежда обогатен уран и чиято крайна цел е производството на ядрено оръжие”. Според Борисов “ракетите на Иран могат да достигат България, затова трябва да се мисли за бъдещето и сигурността на страната ни”.

По отношение на Афганистан Борисов изразил тревогата, че “след като СССР загуби войната там и вече години наред гинат войници на НАТО, резултат не се вижда”. “Какво правим, докога ще воюваме?”, казал той

Трябва да почне изграждане на инфраструктура, на болници и училища, създаване на полиция и армия, за което в Афганистан трябва да се изпратят освен войници, и специалисти, които да обучават и да творят, било консенсусното мнение на европейците на вечерята. Борисов подчертал, че “ако НАТО загуби, талибаните ще се върнат, ще плъзнат из съседните държави и ще стигнат до южния му фланг (т.е. до нас) и това ще е най-тежката загуба на Алианса в историята му”.

В края на вечерята Барак Обама направил обобщение на разговора и три пъти цитирал мнението на премиера Борисов. Той не пропуснал да му благодари за приемането на затворник от Гуантанамо. Говорейки за духа на срещата, Борисов подчерта, че не е имало тема, по която поканените на срещата да не са постигнали консенсус.

“Беше фантастична вечеря! Имаше сериозна дискусия и дух на обща загриженост за проблемите на света”, обобщи Борисов.

Той останал приятно изненадан, когато в края на вечерта сътрудничка на Обама му поискала личния телефон и му предоставила директна връзка с обитателя на Белия дом. “Сега, когато искам, мога да му звънна, както и той - така диалогът ни ще бъде непрекъснат и ще могат да се решават проблемите в крачка”, каза Борисов.

Пред Обама той представи лично новия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, която бе и преводач между двамата. Премиерът подписал назначението й във вторник, а с Обама се разбрал тя да получи бързо агреман, за да замине веднага. “Мисля, че ще е страхотен посланик”, бе предварителната оценка на US президента за нашия бъдещ първи дипломат във Вашингтон.

Част от екипа на Нанев също напусна здравното министерство


Янина Здравкова

Трима души от екипа на подалия оставка здравен министър Божидар Нанев също напускат МЗ, съобщиха оттам. Това са зам.-министърът Валерий Митрев, доц. Асен Дудов - съветник на министъра по лекарствената политика, и Валентина Платиканова, шеф на дирекция "Лекарствена политика".

Митрев е и член на надзорния съвет на здравната каса. Той беше и сред хората, които разработиха концепцията за преструктуриране на системата, благодарение на която по-малко болници сключиха договори с НЗОК и бе наложено изискването лечебниците да осъществяват 24-часов прием и да имат поне по 2-ма лекари от специалност. Дудов и Платиканова пък бяха поканени в МЗ от Нанев.

За поста на Нанев е номинирана проф. Анна-Мария Борисова, специалист по ендокринология. Тя е известна с тясното си сътрудничество с някои фармацевтични компании и с лобирането държавата да отделя повече внимание на остеопорозата, включително и на лекарствата и изследванията за болестта.

Съпругът на Борисова - доц. Стефан Кривошиев, е свързан с "Химимпорт груп", сочи проверка в ДАКСИ. Той е шеф на клиниката по диализа в ИСУЛ. Същевременно е и управител на частната "Диализа София 1" с предмет на дейност лечение и наблюдение на болни с хронична бъбречна недостатъчност. 20% от дружеството са собственост на "Вита Консултинг", която е собственост на бившия депутат от НДСВ и бивш директор на ИСУЛ Пламен Кенаров. Останалите 80 на сто от фирмата са на "Диализа България", половината от която е собственост на "Химимпорт груп".
  1   2   3

Свързани:

Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Десислава Атанасова е сигурно десетият здравен министър, който обещава ей сега, до месеци, да внедри електронното здравеопазване
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене измененията и допълненията в Закона за лечебните заведения с 12 гласа...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Управляващите обещаха да не пипат парите за здравеопазване в бюджета за догодина. При това условие пък медиците склониха да не излизат...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване не приеха вчера предложението на д-р Ваньо Шарков от “Синята коалиция” ддс...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
...
Тема: здравеопазване icon4 януари 2013 г. Тема: здравеопазване
Десислава Атанасова е сигурно десетият здравен министър, който обещава ей сега, до месеци, да внедри електронното здравеопазване...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Организациите поискаха увеличаване на средствата за здравеопазване минимум до 5% от бвп за 2013 година. Управляващото мнозинство...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Изискването за уважение към времето на болния българин ще залегне в подготвяния нов Закон за правата и задълженията на пациента....
Тема: здравеопазване icon16 март 2012 г. Тема: здравеопазване
Плевен 54-и събор на блс. Как да поевтинеят скъпите лекарства? Как да се увеличат средствата за здравеопазване? Защо лекари продължават...
Тема: здравеопазване icon19 март 2012 г. Тема: здравеопазване
Зам шефката на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, която бе на форума, увери, че ще има добър диалог...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом