Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17




ИмеД-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17
страница1/9
Дата на преобразуване09.11.2012
Размер1.06 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.bphu.org/uploads/files/2010/BFMS_24.08.2012.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


24.08.2012


д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24.08.2012 04:06 | Труд | стр. 16; 17

С д-р ЛЮБОМИР КИРОВ председател на националното сдружение на общопрактикуващите лекари, разговаря ДИАНА ТЕНЧЕВА

Д-р Киров, с колегите си лични лекари доволни ли сте, че потребителската такса, която ще ви плащат пациентите, бе замразена с постановление на Министерския съвет от сряда на 2,90 лв., а не на 2,70 лв., както бе в първоначалния проект?

Не става дума дали сме доволни или не. В момента таксата е в размер, в какъвто щеше да бъде, ако се беше запазил досега действащият механизъм. А именно - да представлява 1% от минималната работна заплата. В този смисъл след едно неправилно решение за промяна в Закона за здравното осигуряване (таксата да се „отвърже" от минималната работна заплата) гласуваното постановление на МС е правилно. Ние няма да забогатеем с прословутите 20 стотинки, макар че това е приход за практиките ни. Нито пък пациентите, какъвто съм и аз, ще натрупат огромни разходи. Затова смятам, че въпросите, които ние сме поставили пред властта и обществото, са много по-важни от постановлението.

Какво имате предвид?

Ние питаме: защо беше направена промяната, какви са целите й, какви са очакваните резултати, какви са ползите и минусите за изпълнителите на медицинска помощ и за болните? Само че подобна обосновка и отговори министърът на здравеопазването досега не е представил. И още нещо: по какъв начин, по каква методика или критерии се определя по

принцип размерът на таксата? Защото тя може да е и много по-висока, и много по-ниска. Доскоро имахме един механизъм, който изключваше субективния фактор и бавно през годините размерът й се повишаваше. Някои казват: „Ако минималната заплата стане 1000 лв., то потребителската такса ще стигне 10 лв." Т.е. ще е голяма. Да, но при най-ниско възнаграждение) от 1000 л в. помислете си какъв ще е стандартът ни на живот?! Ще е много, много по-добър и 10-те лв. няма да са проблем за никого. От друга страна, макар да става дума за непряка връзка, знаете, че потребителската такса е една от многото, които бяха „отвързани" от минималната работна заплата. Но се преекспонира само тя! Защото някои хора от управлението се опитват да свирят по тънката чувствителна струна на народа -здравето им. И не на последно място: говори се за 20 стотинки икономия, а се забравя

как се национализираха 1,5 млрд. лв., събрани целево от здравни вноски на българите?! Но да се върнем на обвързаността. От минималната работна заплата зависят и средствата за майчинство. Т.е. в бъдеще тези пари няма да растат, което според мен не е справедливо.

Вие като съсловна организация ще реагирате ли по някакъв начин? Ще излезете ли с предложения за по-добри решения на проблемите, които посочихте?

Преди да ви отговоря, ще посоча и че ние, личните лекари, бяхме тези, които предложиха да се издават тримесечните рецепти. Т.е. не пациентът да идва всеки месец при нас, а веднъж на всеки три. И тук ви питам: ние от това печелим или губим? По-скоро губим, защото така ще получим потребителската такса само веднъж, а не три пъти! А сега в Наредба №4 дори искаме този срок да се увеличи на 100 дни, за да е още по-лесно за определени пациенти. И на въпроса ви -да, бих предложил на хората, от които зависи, да преразгледат решението си за „отвързването" на плащания от минималната работна заплата. Може би за част от тях наистина има основание, но за друга - както с потребителската такса и майчинството, не е редно. Нещата би трябвало да се преосмислят и да се намери по-добър изход. - Кажете среднодневно по колко си докарва семейният лекар от потребителската такса? Та да стане ясно за какво е „битката".

Как да ви отговоря, като колегата може да има по 5 или 10 пациенти дневно, но някои от тях, а понякога и всичките, да са освободени от плащането на 2,90 лв. Знаете, че такса не се иска от децата, студентите, от инвалиди, от много пациенти с хронични заболявания и др. Т.е. над половината и повече от пациентите, които минават през джипи практиката, не плащат 2,90 лв..

Ако пациентът ви даде 3 лв., ще му връщате ли 10 стотинки?

Недостойно е да дам коментар на този въпрос.

Но той вълнува доста българи, които разполагат примерно с 200 или 300 лв. на месец.

Аз лично никога не си чакам петте или десетте стотинки, когато пазарувам.

Има ли болни, които не си плащат потребителската такса и бързо се измъкват от кабинетите ви?

Да, има и такива. Но какво да правим? Няма да се бием. Така или иначе общопрактикуващите лекари и до момента изпълняваме социална функция. Много пъти сме казвали и пак ще го повторя - тук не става дума за сръдня или някакви претенции. Нямаме нищо против да има освободени от потребителската такса. Но те поставят в неравноправно отношение останалите, които вадят от джоба си за нея. Според нас всеки трябва да я плаща, а ако социалното министерство или други власти са решили, че ще има облагодетелствани, тогава тези институции да покриват разходите им.

Най-вероятно от социалното министерство ще си обърнат главата на другата страна и ще се направят, че не са ви чули, ако отправите към тях подобно предложение.

Така е, но те трябва да си вършат работата. Не може ние да се натоварваме до безкрай със социални задължения. Това е все едно двама души да отидат в магазина, единият да си плати, другият

не, и загубата да остане за сметка на продавача?! Забележете обаче - докато обществото се занимава с 20-те стотинки, в същото време се увеличават цените на тока, на горивата.. . И никой не реагира по тези въпроси! Мълчи се. Пак казвам - проблемът с потребителската такса се преекспонира.

Ще търсите ли среща със здравната министърка по проблема?

Да не забравяме, че точно тя е вносителка на предложението таксата да се замрази. Затова тя да отговори на въпросите ни какво наложи промяната. Да, идеята на Десислава Атанасова (б. р. -таксата да се фиксира на 2,70лв.) не бе приета от правителството и ние не може да кажем, че не сме доволни. Напротив, удовлетворени сме. Министерският съвет се съобрази с нашето предложение, което показва, че организацията ни, формирана макар и на тясно професионален принцип, е дала разумна идея. Както всъщност винаги сме правили. Оттук нататък обаче е необходимо да има диалог между сдружението и съответните институции. Не ние само да си говорим, а никой да не ни чува. Нека слушат това, което казваме, защото през годините сме доказали, че от нас не излизат неоснователни решения. Напротив - всичко, което предлагаме, носи къде повече, къде по-малко, но положителен ефект за всички участници в здравната система.

В момента се крои бюджетът на държавата. В това число на здравната каса и на министерството. Вие какви предложения за по-добро лечение на българите имате?

Както казах, ние сме готови да окажем логистична подкрепа - да даваме съвети, да направим разчети. Вече няколко години предлагаме промени в механизмите на плащане на личните лекари, които ще гарантират по-добра и качествена медицинска услуга. Към момента нямаме представа какви са намеренията на управляващите за бюджет 2013, защото никой от тях не ги е обявил. Не знаем какви средства предвиждат и за първичната медицинска помощ (б. р. -доболничната). Никой не казва дали тя най-накрая ще стане приоритет или не. Знаете ли, че във всички държави от ЕС, които гледат сериозно на системата на здравеопазването, бюджетът за извънболничната медицинска помощ е между 12 и 15% от общите разходи. У нас този процент е 6... Това е макрорамката. И докато тя е такава, няма смисъл да говорим за детайли. Ще използвам примера на финансовия министър - всяка година ни подмятат една и съща малка пица. Ние, освен да се чудим дали да я режем на кръгчета или на триъгълничета, друго не можем да направим. Предложили сме на преговарящите за Националния рамков договор за догодина по-ефективни механизми за изразходването на тези недостатъчни средства. Тук топката вече е в Българския лекарски съюз. На тях също можем да окажем само логистична подкрепа. А който има желание, ще ни чуе и

може да направи нещо добро за хората.

Съобщихте в началото на месеца, че даже и всички осигурени над 18 г. да искат да отидат на профилактичен преглед, то здравната каса има пари само за 40% от тях. Ще се промени ли картината догодина?

Не. Но нека признаем, че даже и да се намерят средствата, пак всички няма да минат на профилактика. И така е не само в България. Проблемът е, че има недостиг на парите за изследвания като мамографиите, простатно-специфичния антиген (познатият PSA) и кръвните изследвания.

Да не забравяме, че конкретно първите две се покриват от касата, но само веднъж на две години!

Искам да припомня, че идеята за въвеждането на тези две изследвания не е идея на бившата директорка на касата д-р Нели Нешева , както съобщиха от подопечната й тогава институция, а на сдружението на общопрактикуващите лекари. Не че държим толкова на бащинството, а на коректността. Предложението ни обаче бе тези наблюдения да се правят всяка година, както е съобразно медицинските консенсуси. Освен това, ако мъжът е с наследствена обремененост, искахме изследването да започва след 40-годишна възраст, а не както е сега -след 50 г. Но уви, не ни послушаха.

Кой от недъзите на системата ви изправя често на нож с пациентите?

Напрежение създават недомислените решения на властта и опитите да се използват отношенията ни с пациентите с цел политически дивиденти. Т.е. отговорът е - политиците!

Х Роден на 28 април 1965 г.

Национален консултант по обща медицина.

Доктор по медицина, преподавател във факултета по медицина в Софийския университет „Св. Кл. Охридски".

Работи в групова практика в гр. Пещера.

Председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и вицепрезидент на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа.


Семейни лекари фалират заради неосигурените | 24.08.2012 04:06 | Труд | стр. 7

Диана ТЕНЧЕВА

Джипита фалират вече и в големите градове заради растящия брой неосигурени пациенти.

Лични лекари, които са имали по 1000-1200 пациенти, остават с 600, заради увеличаващия се брой хора, на чието име не се внасят вноски за здраве . „феноменът се задълбочава и не се наблюдава само в отдалечени населени места, а дори в области като Монтана и Пловдив", съобщи вчера пред „Труд" д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Специалистът обясни, че практика с под 1000 обслужвани пациенти е нерентабилна и семейните доктори нямат друг избор, освен да затворят кабинета.

„Това е нов и сериозен проблем. Както има скрита безработица, тук се сблъскваме със скрити нерентабилни практики, за които никой не говори и никой не иска нищо да направи", заяви д-р Киров.

Закъсалите негови колеги пишели писма на сдружението, за да го информират за тежката ситуация. Според НСОПЛБ изходът е един - най-накрая да се реши проблемът с неосигурените, защото не е възможно 2 млн. българи да са социално слаби и затова да не плащат здравните вноски. Според фамилните доктори трябва да се посочи кои наистина са бедни, та работещите да осигуряват и тях. „Всички останали обаче задължително да се издължават", настояват джипитата. Те предлагат в разрешаването на проблема да се включат и общините, колкото закъсали да са и те. Само че на практика положението става още по-тежко.

За да разчитат на по-големи приходи, общините обявяват, че отдават помещения в бившите поликлиники за 1000-1200 лв. месечен наем. „За съжаление ние не продаваме луксозни стоки, че да имаме средства да покриваме подобни разходи", коментираха от НСОПЛБ. А в повечето случаи предоставяните кабинети били и под всякакви критика по отношение на материалната база.


Спартан" на BBC аварира над София | 24.08.2012 04:06 | Труд | стр. 5

Самолет С-27 „Спартан" на българските BBC аварира в сряда вечерта и се приземи на летище Враждебна с един двигател, съобщиха от военното ведомство. Произведената в Италия машина е извършвала тренировъчен полет. Все още не са ясни причините за отказа на турбовитловия двигател.

Армията ни има три транспортни самолета от този модел. Два летят, но третият е приземен трайно, тъй като през 2008 г. се поврежда два пъти.

В края на 2011 г. Министерството на отбраната подписа договор с фирмата „Дления аеронавтика" за поддръжка на машините. За първите пет години ще платим 50 млн. лв.

МВР болница и транспортната болница няма да се слеят с Военномедицинска академия, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Преди време премиерът Бойко Борисов поиска ведомствените болници да минат под шапката на ВМА. Ангелов добави, че военното ведомство ще предаде сградата на военното НДК за нуждите на Софийския районен съд до месец.

Текст под снимка: Награди от министъра на отбраната Аню Ангелов получиха вчера военните медици, участвали в учение на Военномедицинския отряд за бързо реагиране при природни бедствия в Кърджали и Смолян.


Вродени аномалии на клепачите се коригират с операция | 24.08.2012 04:05 | 24 Часа | стр. 22

Инфекциите на окото бързо може да стигнат до мозъка

Авангардната естетична и реконструктивна хирургия, особено на зоните около окото, започва своя възход в Европа преди около15 г. Д-р Мария Михайлова има късмета да следи развитието на този нов клон на медицината във Франция още през средата на 90-те, тъй като по това време е там на специализация. През 2001 г. на конгрес в България тя представя научен обзор за популяризиране на окулопластиката като нов клон на очната и пластичната хирургия. Оттогава досега всяка година др Михайлова прави курс на обучение и се радва, че вече и други лекари са натрупали базисни познания и умения в тази област.

Окулопластиката се занимва с хирургичното лечение на защитните и поддържащи структури на окото: орбита, клепачи, слъзни пътища, когато са засегнати от различни заболявания, тумори, травми, вродени дефекти и други.

"Като се каже пластична хирургия, хората най-често смятат, че става дума за разкрасяване - казва д-р Михайлова. - А всъщност възстановителната, реконструктивна функция на хирургията е изключително важна. Целта е да се възстанови структурата на даден орган, а при възможност и неговата функция, което е най-добрият вариант."

Така например при липсата на клепач първото, което трябва да се направи, е да бъде възстановена неговата цялост, за да защитава окото. Но ако не се движи, това е само половината от работата. Най-добре е, ако може да се възстанови напълно или поне частично и неговата функция. Така че битката, която водят лекари като д-р Михайлова, е, да възстановят и структурата, и функцията на увредените органи, а не само да се борят за естетическо разкрасяване.

Постиженията на клепачната хирургия много помагат и на възрастни, и на деца. Има вродени положения на клепачите, които пречат на функцията на окото. Например ако клепачът е обърнат навътре с миглите, те бодат, пречат на зрението и създават дискомфорт. Ако клепачът е обърнат навън, окото не се затваря добре и сълзи постоянно. Един паднал клепач закрива окото и тогава човек не вижда добре. Най-различни травми може да станат причина клепача въобще да го няма или да е напълно неподвижен, например при парализи на лицевия нерв. "При наличие на напреднал тумор на клепача често се стига до неговото отстраняване или загуба на функциите му - казва д-р Михайлова. - Особено често това се среща при мъже, тъй като имам чувството, че те повече се страхуват и избягват да ходят на лекар . Наскоро оперирах мой колега с малък тумор в гънката на клепача, добре че жена му го беше видяла навреме. По принцип жените по-навреме си обръщат внимание."

Различните хирургични техники са безценни за деца с вродени аномалии, например при липса на част от клепача - т. нар. цепки. Такива "цепки" може да има не само на устните и венеца, те могат да стигнат и до окото, подчертава специалистът. Още в зародиша лицето се изгражда като лява и дясна страна, чийто структури се събират и спояват в центъра. При нормално събиране няма дефекти. Но ако това не се случи, се получават разминавания на различни нива, а при по-големите се стига до аномалии - получават се процепи на челюстта (т. нар. заешка, вълча уста), стига се и до липса на клепач (колобома).

"Именно този начин на изграждане на лицето води и до нормалната лицевата асиметрия -подчертава д-р Михайлова. Преди години имаше една много популярна статия, в която бяха разрязали на две части снимки на известни хора в САЩ, например на президента Никсън и други. При съединяване на лява с лява, или дясна с дясна част, се получаваха други хора, различ-. ни от" оригинала". Тази статия е много показателна за нашата работа. Ние правим много снимки на хората, преди да пристъпим към някаква пластична операция, защото пациентите понякога забравят как са изглеждали. Затова снимките са задължително доказателство за нашата намеса. А и за пациентите е интересно да правят сравнение."

При заболявания като глаукоми, тумори или при различни травми често се налага отстраняване на окото. Напредъкът на медицината вече позволява орбитата на липсващото око да се възстанови в обем. Това засега не се прави в България. А и този вид операция е много рядка и не е толкова благодарна, тъй като при нея не се възстановява зрителната функция. Но въпреки това тези хирургични интервенции помагат на хората да се почувстват равностойни и по-лесно да преживеят психичната травма от загубата на зрителния орган. Според психолози понякога хората до края на живота си не могат да превъзмогнат една подобна загуба.

"В началото на моята практика, когато се е налагало отстраняване на окото, никой не се грижеше за психическото състояние на пациентите - казва д-р Михайлова. - Просто им се казваше да си търсят протезист. Никой не се интересуваше как те ще живеят по-нататък, как ще се социализират, как ще преодолеят шока. Докато сега може да се възстанови орбитата с вътрешна протеза, върху която се поставя тънка люспа, изрисувана точно като другото око. Дори понякога не може да се разбере, че няма орган, тъй като се запазва една сравнително добра подвижност."

Все още у нас не се правят операции и на слъзните пътища с поставяне на тръбички. Когато те са запушени, очите гноят често. Но може да се поставят силиконови тръбички, с които този проблем се оправя, при това се понасят много добре и от организма. Окото е близо до мозъка и много лесно инфекциите проникват в мозъка и трябва бързо да се реагира при такива ситуации.

При децата поставянето на тръбичките е лесно, защото структурите на окото са още меки и може да се мине и без разрез, за разлика от възрастните. При бебетата е добре да се направи сондиране до 6-месечна възраст, а при неуспех специална детска тръбичка ще възстанови нормалния път на сълзите към нослето. Манипулацията трае около 10 минути, но е необходима обща упойка. Д-р Михайлова съветва родителите да оставят децата да плачат, тъй като плачът е полезен. Тогава се раздуват и белите дробове, а и мембранката между окото и носа се пропуква, при което се отпушва пътят на сълзата. "Хубаво е децата да се оставят да плачат... терапевтично - сега добре нахранени и с памперсите те могат с дни да не плачат - подчертава д-р Михайлова. Нормално мембраната между окото и носа се пропуква при първото изплакавне на детето в родилния дом, но ако е по-плътна, това не става. И тогава се налага сондиране или поставянето на тръбички."

Нормалният път на сълзата е към носа и гърлото. Тя е най-добрият „чистач" на окото, никакви антибиотици не могат да я заместят. Когато слъзните канали са запушени, тя излиза навън, през окото и тече по бузата, но не само при плач, а постоянно. И този застой предизвиква гнойни инфекции в очите.

Д-р Михайлова е категорична, че отговорността на хирурга пред всеки пациент е огромна, а когато става дума за децата и думата отговорност бледнее. Според нея всяка хирургична интервенция трябва да е добре премислена и навременна, защото хирургът оперира, а пациентът после, образно казано, отглежда "операцията" си. И затова трябва да има добра симбиоза между пациент и лекар .

"Най-важното е между пациент и лекар да има доверие. Един болен човек е толкова напрегнат, че ако ние се отнасяме с него технично - ще бъде жалко за нас самите като лекари."

Преди много години д-р Михайлова оперира мъж на 27 г. с вътреочен тумор. Той и досега е жив и здрав, все така хубав и всяка година й се обажда. Това й дава сили да продължи да работи и да помага на своите пациенти.

Здравната система! във франция проста и работеща

"Здравната система на франция се смята за най-добрата и в Европа, и в света - категорична е д-р Михайлова. - Пациентът върви с парите си - отива при лекаря, при който иска, плаща за лечението, но винаги след това разходите му се възстановяват до 70%. Има и допълнителни здравни фондове, които са достъпни и в зависимост от пакета, човек може да бъде реимбурсиран дори повече, отколкото е платил за лечението си. Това са ясни правила, които спокойно могат да бъдат въведени и у нас, не е нужно да се търсят кой знае какви примери. Мисля, че това е лесно за организиране и ще бъде удобно за всички."

Д-р Мария Михайлова е специалист по пластична и естетична хирургия на лицето и структурите около окото (окулопластика - от „окулус" - око). Специализирала е в Париж и в САЩ в областта на възстановителна и реконструктивна хирургия на лице и окулопластика (клепачи, орбита, слъзни пътища). Била е асистент на д-р Дарина Кръстинова - водещ френски пластичен хирург в световен мащаб. Била е асистент в най-голямата очна болница в Европа - Кензвен, работи в болница Отель Дьо, болницата фош, както и в елитни парижки клиники. Гост-оператор е в голяма клиника в Москва. От 5 г. има частна практика в Парижкия район - град Мезон Ляфит, като периодично оперира и в България.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9

Свързани:

Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ-к Труд, 24. 08. 2012 г. Няма да забогатеем с 20 стотинки
Д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Снимка иван донов
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ. "Дневен труд" Борисов да си каже за Трайков | 21. 03. 2012 03: 07 | Труд | стр. 16; 17
Няма да подкрепим рокадите в правителството. А и сме притеснени “тежката артилерия на герб” да не се окаже черешово топче, което...
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ развитие
Д-р Любомир Киров, Председател на нсоплб, в предаването „Най-добрите лекари на България”, Дарик Радио, 25. 01. 2012 г
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ. "Дневен труд" Май няма да пушим на стадиона | 17. 05. 2012 04: 25 | Труд | стр. 6
Забраната за пушене на стадион по време на мач или концерт може и да бъде приета от герб, макар че здравната комисия я отхвърли....
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconТема: здравеопазване
Това съобщи д-р Любомир Киров, шеф на сдружението на джипитата. След 10-ина дни пред кабинетите можело да се появят табели, че няма...
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ. "Дневен труд" Милион от болница за „сини" и армейци | 29. 02. 2012 03: 04 | Труд | стр. 36
Турска здравна групировка ще спести общо над 1 милион лева на „Левски" и цска. „Сините" обявиха вчера спонсорския договор с веригата...
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconЗмия изтече от чешма в къща | 06. 06. 2012 03: 32 | Труд | стр. 9
Хакери блокираха достъпа до сайта на здравното министерство | 06. 06. 2012 03: 40 | Класа | стр. 3
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ. "Дневен труд" Бойко Борисов помага и срещу целулит | 17. 09. 2011 02: 19 | Труд | стр. 17
Любомир Спасов по никакъв начин не е и мекнало, че има и по-специален контингент. Напротив, според документа стратегическа цел на...
Д-р. Любомир Киров: Няма да забогатеем с 20 стотинки | 24. 08. 2012 04: 06 | Труд | стр. 16; 17 iconВ. "Дневен труд" Ало, новините, що няма ток? | 24. 02. 2012 02: 35 | Труд | стр. 24
Това успяват да направят и централните новини на Би Ти Ви, Нова и бнт. Как се правят емисиите на големите телевизии? Дали „редът"...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом