В. "Дневен труд" Бандит без маска ограби „Токуда" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10
ИмеВ. "Дневен труд" Бандит без маска ограби „Токуда" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10
страница1/4
Дата на преобразуване07.11.2012
Размер480.34 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_25_01_2012.doc
  1   2   3   4

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


25.01.2011 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


Бандит без маска ограби „Токуда" | 25.01.2012 02:12 | Труд | стр. 10

Пострада служителка на болницата, задигнати са няколко хиляди лева

Апаш ограби част от дневния оборот на столичната частна болница „Токуда" малко преди 20 ч в понеделник. Първоначално се появи информацията, че са откраднати 30 000 лв. „Сумата е значително по-малко", заявиха от болницата пред „Труд" вчера, докато финансистите й се занимаваха с точните изчисления.

Екшънът се разиграл на регистратурата на здравното заведение . Тя се намира непосредствено до централния вход. За секунди неизвестен и немаскиран мъж ударил с гумена палка едно от момичетата, които работят на гишетата първо по главата и после през ръцете, разказаха от „Токуда". 30-годишната жена паднала и затова не успяла да натисне паник бутона. Нападателят грабнал наличната сума и избягал. Разговор или отправени заплахи не е имало, апашът просто взел парите. Пострадалата е с травма на главата, но по-сериозна е фрактурата на ръката й. „Служителката ни е в шок", добавиха от „Токуда".

Заграбеният оборот е от извършени грижи в медицинския център на болницата, който се намира на първия етаж. За щастие получените от пациентите пари се събират няколко пъти на ден. Затова не е открадната сериозна сума.

Камерите на болницата са заснели случилото се и кадрите били предадени на разследващите. „Надяваме се те да са от полза за полицията и дано се открие кой е извършителят", коментираха още от болницата. Управата й е решила да засили охраната, за да продължи да обслужва дошлите за помощ пациенти.


Грипна епидемия и п Пазарджик | 25.01.2012 02:12 | Труд | стр. 8

Пазарджик е вторият град у нас, в който бе обявена грипна епидемия. Това стана вчера, а ден по-рано мярката първи въведе Самоков, съобщи пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Той прогнозира до края на седмицата епидемия да пламне в цялата Пазарджишка област, а и в Старозагорско. Средната заболеваемост за страната е 130 души на 10 000, а в Пазарджик - 314 болни на 10 000. Засега там не се предвижда затварянето на училища и детски градини,добави д-р Кунчев. Според местните здравни власти най-засегната в града е

групата между 15 и 29 г. В Старозагорско повалените на легло са 238 на 10 000. Към момента 6%, или всеки 16-и болен от грип , развиват усложнение като отит, пневмония и енцефалит.

В градовете с грипна епидемия при нужда децата ще излизат във ваканция, заяви просветният министър Сергей Игнатов. Пропуснатият материал щял да се наваксва с ударни темпове след това.

В момента не се налагало учениците да носят маски в час.


Министър разочарован от депутати | 25.01.2012 02:12 | Труд | стр. 8

Горчиво разочарован съм от опозицията и от здравната комисия. Това заяви вчера пред БНТ здравният министър д-р Стефан Константинов по повод неподкрепените промени в Закона за лечебните заведения, които преди месец гласува правителството.

„Опозицията цяла година коментира състоянието на общинските болници и огромните проблеми на малките населени места, лишени от здравна помощ. Но бламира закона, решаващ точно тези случаи", отсече министърът. Той добави, че е абсолютно безумно да се твърди, че чрез здравната карта ГЕРБ иска да закрива болници. „Напротив целта ни е, където има недостиг на болнична помощ , да поощряваме частните инвестиции, а и общините", заяви Константинов.

„Сега парите се пренасочват там, където има най-много болници, а хората от периферията остават без грижи", завърши министърът.


Даваме 2 млрд. лв. под масата за здраве | 25.01.2012 02:12 | Труд | стр. 8

Над 2 млрд. лв. годишно са нерегламентираните плащания в здравеопазването, които пациентите дават от джоба си. Това заяви вчера проф. Йордан Христосков, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, на кръгла маса. Според него здравните услуги, които касата финансира,трябва да се свият в рамката на сегашната задължителна здравна вноска. Така ще се отвори пространство за допълнителното здравно осигуряване и ще се спрат нерегламентираните плащания.

Христосков предложи за неосигурените, които не работят, и за маргиналните групи, да се създаде система за здравна защита. Тя може да се организира и на микрониво - примерно от общините. „Ако продължим да не правим нищо, а здравните фондове набират скорост, един по един те ще минат към застраховането. Дали ще се случи това, или ще се осигури развитие на сектора, зависи от властта", каза д-р Мими Виткова, шеф на асоциацията на лицензираните фондове.


Мерят радона в 302 градини и училища | 25.01.2012 02:12 | Труд | стр. 8

Експерти на Националния център за радиобиология и радиационна защита ще влязат в 302 детски градини и училища в София, за да измерят нивото на естествения газ радон. Това предвижда годишният план на институцията, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ ).

Както стана ясно, концентрацията на радона в детски градини и училища в столичния кв. “Кремиковци” е завишена. “Отпуснатите финансови средства за целта са ограничени и бяха достатъчни за проучванията само в един район”, обясниха от центъра.

По-високата концентрация на радон в 8-те детски градини и училища в “Кремиковци” от 15-те проверени може да се намали или само с монтирането на вентилатори, или с ремонт на подовете им. Нормите в някои от сградите са превишени от 1,5 до 2,5 пъти. В момента се извършва петмесечно контролно отчитане. То ще приключи на 5 март. Тогава поставените уреди ще бъдат свалени, а резултатите - анализирани. След това, ако има завишени норми в сградите, ще бъдат издадени нови предписания.

“Ако са нужни само вентилатори, средствата ще са минимални. Но ако трябва и ремонт, ще са необходими поне по 50 000 лв. на сграда”, изчисли кметът на района Иво Панев. Парите ще трябва да бъдат отпуснати от Столичната община. Повечето от детските заведения вече били ремонтирани в предишни години, без да се знае за опасните нива на газа

Преди около 3 г. измерване отново показало по-високи норми на радон. Те били 6-7 пъти над допустимите в едно от ОДЗ в Горни Богров. След основен ремонт на сградата концентрацията била намалена и вече е 3-4 пъти под нормата. Тогава проектът за мерките е струвал на общината 5500 лв. По подовете били направени дренажи за отвеждане на въздуха, а във въздуховодите били монтирани вентилатори, което излязло около 6000-7000 лв. без настилките.

Засега няма отлив на деца от заведенията в района, в които е измерена по-висока концентрация на опасния елемент, обясни Панев. От дълги години той е жител на “Кремиковци”, но не е чувал да са се повишили случаите на заболели от рак , а някои от ОДЗ персоналът работи от 30-40 г. Причината за повишената концентрация на радиоактивния елемент той си обяснява с близките уранови мини в Сеславци. През годините със земни маси от мината са били покривани пътища и терени. Разпространението на радон обаче е силно специфично. На една и съща улица в една сграда уредите показват наднормени нива на радон, а в съседна - нормални.

От регионалната екоинспекция заявиха, че при тях сигнали за заразяване с радон не е постъпил и не са правили никакви проверки. На въпрос ще има ли наказани за по-високите нива радон в “Кремиковци”, от центъра по радиобиология отговориха: “Радонът присъства в природата независимо от човешката дейност. Поради което не може да има виновен и наказани. А само да се препоръчат мерки за снижаване на концентрацията му.”

Борба за по-ниски нива се води от 30 години

Радонът е фактор на жизнената среда и е естествен източник на йонизиращи лъчения. В световен мащаб технологии за снижаване на нивата му в сградите се прилагат от края на 80-те години на миналия век. Основната опасност от радона е повишаване на риска от рак на белия дроб. Именно газът е втората след пушенето причина за възникването на този вид карцином. Тъй като децата и подрастващите прекарват по-голямата част от времето си на закрито, вниманието на здравните власти за наличие на радона е насочено именно към тази възрастова група.


в. "24 ЧАСА"


Смолян и Хасково водят по рак на белия дроб сред мъжете | 25.01.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 18

Най-често жени се разболяват в Кюстендил и Видин

По данни на Международната агенция за проучване на рака в света са диагностицирани около 12,7 милиона нови случая със злокачествени тумори. Около 13% от тях са били на белия дроб. Най-висока е заболяемостта при мъжете от Северна Америка, Европа и Източна Азия и при жените от Северна Америка, Северна Европа, Австралия и Китай. У нас болните са 52,3 на 100 000 при мъжете и 8,6 на 100 000 при жените, което според експертите е под средното за Европа.

Ракът на белия дроб е най-честият злокачествен тумор при мъжете -18% от всички злокачествени тумори при тях. При жените е на осмо място по честота (4% от всички фатални тумори). Карциномите на белия дроб не са равномерно разпространени на територията на страната.

За периода 2000-2008 г. областите с относително постоянно висока заболяемост при мъжете са Смолян и Хасково, при жените - Кюстендил и Видин. Разликата в най-засегнатите и най-слабо "потърпевшите" области е около 2 пъти при мъжете и около 4 пъти при жените. Това съобщи д-р Надя Димитрова, ръководител на Българския национален раков регистър.

Специална статистика за рака на белия дроб, предизвикан от радон, няма. Случаите се отразяват като обща бройка. Не може да се каже и на какво се дължат разликите по области в разпространението на тежката болест , защото не са правени изследвания. Но онколозите допускат, че честотата се обуславя от различно застъпените рискови фактори:

. Тютюнопушене - при около 80% от пациентите с рак на белия дроб.

. Фактори от околната среда - радон и азбест (особено при пушачите), метали (хром, кадмий, арсен), някои органични химикали, радиация, замърсяване на въздуха.

. Генетична предразположеност - особено при пациентите, разболели се на по-млада възраст.

Проучване на средата е правено в гр. Раковски по повод повишената заболяемост от рак на белия дроб. През периода декември 1997 г. - февруари 1998 г. са измервани концентрациите на радон в 54 жилища, а през периода юни 1998 -1999 г. 270 теста в 197 жилища. Установена е 5 пъти по-висока концентрация на радон в Раковски в сравнение с контролния район - 40 случайно подбрани жилища в София, обясни д-р Димитрова.

Преживяемостта на пациентите с рак на белия дроб в България е сравнително ниска. Само около 7 на сто печелят повече от 5 години живот, докато средната 5-годишна преживяемост за Европа е около 12 на сто.

Причината според лекарите у нас е, че през последните години профилактични прегледи практически няма.

Броят на новите случаи през 2009 г. е 3930 - с 1,7 пъти повече, отколкото са били през 1970 г.

Прогнозите за 2012 г. са за към 4000 нови случая, обясни д-р Димитрова. Увеличението през последните години е в почти всички възрастови групи при мъжете, като все по-често се разболяват младите. При жените също има "подмладяване" на заболяването.

От рак на белия дроб през 2009 г., са починали 2697 мъже и 586 жени. При силния пол това е най-честата причина за смърт от злокачествено заболяване , при жените - трета по честота.


Не всяка кашлица на пушача е тютюнджийска | 25.01.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 18

Ракът на белия дроб е заболяване , което у нас се открива във все по-късен стадий, и това е решаващо за възможностите за лечение , казва д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Света София". Мнението й се споделя от пулмолози от цялата страна.

При масовите флуорографски изследвания в миналото много карциноми са хващани в ранни стадии, сега се откриват предимно във фазата, в която болестта е обхванала почти целия орган. Медицинските изследвания говорят, че комбинацията цигари плюс въздействие на радон е сред най-опасните.

В най-голям риск за рак са пушачите, но те не забелязват ранните признаци на тежко заболяване и си мислят, че се задъхват и кашлят от цигарите, обясняват си го с "обикновена тютюнджийска кашлица". При кампания за безплатни профилактични прегледи от 800 консултирани българи 66 имали този симптом, на който не обръщали внимание. Обаче точно сред тях с допълнителни изследвания открихме 13 души с белодробен рак , 6-има с туберкулоза и 78 с хронична обструктивна белодробна болест и други тежки диагнози, обясни д-р Ангелова. Тя напомни, че не само активните пушачи, а и хората край тях са изложени на риск за белодробен рак .


Всички училища, градини, дискотеки и гаражи в мазета да се проверят за радон | 25.01.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 18

- Д-р Джендов, откога е интересът ви към радона като фактор за рак на белия дроб?

Преди близо 25 г. чух за първи път за зависимостта между радиоктивния газ и белодробния карцином, той дори се свързваше с някои определени райони в страната. За първи път обърнах внимание и на чужди публикации, защото в гръдната хирургия пристига "резултатът" на неглижирането на този проблем. По оценка на Научния комитет по действие на атомната радиация към ООН въздействието на радона и продуктите на радиоактивния му разпад обуславя от 50 до 75 процента от годишната индивидуална доза, която населението получава от естествени източници. Счита се, че около 20 на сто от случаите на рак на белите дробове се предизвикват именно от радона.

Защо?

В закрити помещения - особено в подземни, приземни и ниски етажи, ако няма адекватна вентилация, радонът се натрупва и така попада в дихателната система. По принцип, както и при другите видове облъчване, рискът е по-висок при деца. Степента зависи от времето и интензивността на въздействието. Специфичното е, че за разлика от други източници на радиоактивно замърсяване радонът е "непреодолим" фактор както земетресенията, свлачищата и т.н. Тъй като нито можем да преместим градовете, нито да променим въздуха, водата и почвата около нас, може единствено да оптимизираме изискванията за строителните стандарти. Преди всичко за вентилацията на помещенията - особено когато става дума за рискови групи като деца в училища и градини, за хора, работещи под земята - в гаражи, дискотеки, индустриални и сервизни халета.

Лекарите предупреждават ли достатъчно ясно за тези опасности?

Дълги години правих опити да събудя интерес у различни институции по този въпрос, специално за Бургас, но видях, че все едно говоря на китайски. Но радоновият проблем не е проблем на медицината, а на екологията. Лекарите се занимават с "последствията". От всички, пред които съм поставял този въпрос, съм срещнал разбиране само от лекари.

Сега става ясно, че започва проучване за концентрациите на радон в сгради в страната. Загадка за мен е защо Варна и Пловдив са сред избраните градове, а не например Бургас, Благоевград, Раковски. Струва ми се, че вече има всички предпоставки за създаване на национална програма за превенция.

Какво според вас трябва да се направи?

Аз съм убеден, че съществува "радонова" карта на страната, но тези данни трябва да станат публични. Трябва и да се създадат адекватни строителни нормативи за сгради и обезателно да се следи изпълнен ли е антирадоновият алгоритъм. Задължително е незабавно да се започне масово измерване в детски градини и училища...

... това засега се прави пилотно и точно заради показания над препоръчителните в някои сгради вестникът ни трети ден търси различни гледни точки по важната тема. Кои други сгради трябва спешно да се проверят?

Дискотеки, подземни гаражи.

Освен това здравното министерство трябва да изработи анкетни карти, специално за регистрация на белодробния карцином. В тях да се описват работната среда, местоживеенето в момента и миналото. И да не се забравя при отразяването на статистическите данни за рака, че геоложката карта не следва картата на административно делене на страната! •

За местата с висок естествен радиационен фон пък трябва да се изработят специално силно занижени норми за радиоактивност на детски храни.

Как коментирате теориите на радиобилози, че естественият фон е в много широки граници и няма нищо страшно дори човек да живее в район с по-високи стойности?

Убеден съм, че всяка доза над допустимата е непосредствено вредна. Дори експонирането в гранични дози радиация води след себе си непредвидими последствия късни, трудно прогнозируеми. Това, че скорпионите понасят 400 пъти по-висока радиация от хората, не бива да ни въодушевява. Поне засега. (24 часа)

  1   2   3   4

Свързани:

В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconГрабеж на поща в Бургас | 20. 07. 2012 02: 11 | Труд | стр. 13
Нагъл бандит нахлу в поща в Бургас и я ограби, докато спецслужбите ни, фБР, цру и Мосад бяха блокирали града заради самоубийствения...
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18
Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18
Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Село с водопровод за милион лева е без вода | 13. 07. 2012 03: 18 | Труд | стр. 26
Село с водопровод за милион лева е без вода | 13. 07. 2012 03: 18 | Труд | стр. 26
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27
Ако бъде одобрен, до края на т г могат да се обявят и процедурите за избор на строител, който трябва да приключи работите до 1 г....
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Лошото правосъдие излиза скъпо | 09. 01. 2012 03: 18 | Труд | стр. 21
Гражданите печелят все повече дела срещу държавата заради безобразията на магистратите. Сметката е за данъкоплатците
В. \"Дневен труд\" Бандит без маска ограби „Токуда\" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10 iconВ. "Дневен труд" Държавата твърдо за цигарената забрана | 20. 04. 2012 04: 34 | Труд | стр. 6; 7
Закона за здравето." Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема „Забраната за тютюнопушене колко...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом