Витамини и хранителни добавки при учениците
ИмеВитамини и хранителни добавки при учениците
Дата на преобразуване07.11.2012
Размер43.2 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.rzi-ruse.com/files/others/2008-07-16-16-35-28-doc.doc
ВИТАМИНИ И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ПРИ УЧЕНИЦИТЕ


Все по-често и все повече родители, а и отговорни институции, си задават въпроса „Не се ли отнасяме твърде безотговорно към учениците - бъдещето на нацията?”!

Имаме ли обективна преценка по колко свободни часа на ден имат съвременните ученици? Могат ли да се хранят редовно? Здравословна ли е храната им, за да могат да въстановят сили си? Отговорът на всички тези въпроси е отрицателен.

С претоварен учебен график /дори и при учениците от началните класове, които не би трябвало да пишат домашни в къщи!/, изморени и изгладнели, учениците носят товара на тежките чанти. Масовото закриване на столово хранене (по финансови съображения) лишава голяма част от децата от пълноценен обяд във времето, когато те трябва да израстнат, съзреят, за да се изградят като здрави, хармонично развити хора!

Децата нямат вина за социалните проблеми на прехода и не следва да заплащат със здравето и развитието си!

Вместо да консумират при основното хранене за деня, обяда, природно балансирани продукти - топла храна при адекватно меню, учениците подтискат физиологичното си чувство за глад с предлаганите в бюфетите на училищата газирани напитки, вафли, кифли, понички, банички, хамбургери и пр. С течение на времето този режим на хранене довежда много от децата до различни хиповитаминози и други състояния, с точно дифинирана симптоматика, които ако се разпознаят от родителите и се консултират навреме със специалист, биха могли да бъдат отстранени своевременно.


Родители, прочетете внимателно предложената Ви информация

и може би ще разпознаете проблемите на Вашето дете!

При недостиг на аскорбинова киселина /Вит. С/ у децата се наблюдава намалена работоспособност, умора, сънливост, кръвотечение от венците, намалено количество на Вит. С в урината! Необходимият дневен прием е от 70 до 120 мл., а източници са консумираните сурови плодове и зеленчуци /шипки, боровинки, касис, цитрусови плодове, чушки, домати, зеле, салати и др./.

Недостигът на тиамин /Вит. В 1/ води до лесна раздразнителност, недостатъчна концентрация, бърза уморяемост, съчетана с мускулна слабост, понижен апетит и запек. Дневната потребност при децата варира от 5 до 25 мл., а източници са бирената мая, пълнозърнените храни, черен дроб, сърца, бъбреци, а също и триците, като хранителна добавка /средство и против запек/.

Недостатъчният внос на рибофлавин /Вит. В 2/ довежда до намалено цвето и светлоусещане, зачервен език /т.нар.”фуксинов език”/, сълзотечение, рагади по слизестите обвивки, мускулна слабост и др. Дневно при децата са необходими от 1.5 до 2 мл. Ефективни източници са бирената мая и зеленчуците /морковите, зелето, спанака и др./.

Неблагоприятни за детето могат да бъдат последиците от хроничния недостиг на пиридоксин /Вит. В 6/ - дерматит, повръщане, съчетано с нарушен апетит, косопад, повишена раздразнителност и възбудимост, достигаща до епилептиформени припадъци! Дневната необходимост е от 2 до 6 мл., а източниците са обвивката на зърнените храни, бирената мая, черния дроб, бъбреците и др.

При недостиг на фолиева киселина /Вит. В 9/, обикновено наблюдаван в тропическите страни, но също и в умерения климат, при децата се наблюдават чести фарингити, лерингити, афтозен стоматит, ахилия, позиви за повръщане, анемия и др.

Необходимият дневен внос на този витамин е от 2 до 5 мл. , източници са бобовите храни, зелето, спанака, всички зелени листени растения, птичето месо и черния дроб.

Особено тежки са последиците от недостига на цианкобаламин /Вит. В 12/, които включват цялата симптоматика на т.нар. пернициозна анемия на Адисон-Бирмер. Дневната необходимост от витамина е едва няколко микрограма! Източници всички меса, черния дроб, бъбреците и др.

Биотиновата авитаминоза /Вит. Н/ се проявява с мускулни болки, нервни разстройства, дерматит, намаляване на хемоглобина в кръвта, увеличен холестерол. Дневната необходимост е от 0.1 до 0.15 мл. Богати на витамина храни са бирената мая, мозък, яйчен жълтък, бъбреци и мляко.

Няма витамин, при липсата на който /авитаминоза/ или при недостатъчния му внос /хиповитаминоза/, на първо място от неадекватен хранителен режим, да не провокира здравно неблагополучие, с повече или по-малко тежки здравословни проблеми. Ако Вашето дете се оплаква от слабост, лесна уморяемост, придружени със слюнкотечение, болезнен, увеличен и яркочервен език, трябва да допуснете, че се касае за недостиг на Вит. РР /никотинова киселина/. Дневната нужда от варира от 15 до 25 мл. Богати на Вит. РР са бирената мая, черния дроб, бъбреците и обвивката на зърнените храни, в т.ч. триците като хранителна добавка. Няма витамин от групата на ”В-витамините”, който да не се съдържа в бирената мая!

Друг важен за децата витамин е калциферола /Вит. D/, липсата на който води до нарушаване на костообразуването /отлагането на калций и фосфор в хрущялната тъкан/, нарушение на резорбцията на калций в червата, съчетано с намаление на количеството му в кръвта, размекване и изкривяване на костите. Ефективни вносители на Вит. D са рибеното масло, рибния хайвер, яйчния жълтък, кравето масло и др.

Изключително значим като един от ”факторите на растежа” при децата е аксерофтола, наричан още ретинол или Вит. А. Недостатъчният му внос се изразява в т.нар. кокоша слепота /хемералопия/, сухота на кожата и видимите лигавици, запушване на слъзните протоци, фоликулоза /ороговяване на епитела, около луковицата на космите/, при по-тежки случаи на авитаминоза, се достига до гнойно възпаление и размекване на роговицата на очите, съчетано със смущения в цялостния растеж на детския организъм! Дневната потребност е 1.5 мл., но тя не трябва да се надхвърля съществено, поради възможни прояви на интоксикация. Ретинолът се съдържа най-вече в черния дроб на морските риби /рибеното масло/, яйчния жълтък, кравето масло и лятното мляко на животните. По отношение цялостния прием на Вит. А, в съображение трябва да се вземе и приемания чрез храната алфа-, бета- и гама-каротин, наричан още провитамин А, съдържащ се в оранжево и червено обагрените плодове и зеленчуци - кайсии, тикви, моркови, домати и др.

При проучванията на организираното хранене, в различните детски колективи, е установено, че вносът на Вит. А обикновено е до около 50 % от нормативните изисквания! Особено критични са месеците февруари, март, април и първата половина на май.

Във всяка аптека може да намерите рибено масло, бирена мая, трици като хранителна добавка, комбинирани мултивитамини.

РОДИТЕЛИ ВЗЕМЕТЕ ПРЕДВИД ВСИЧКО ТОВА!


СТАРАЙТЕ СЕ ДА ОСИГУРЯВАТЕ НА ДЕЦАТА СИ ЗДРАВОСЛОВНА И БОГАТА НА ВИТАМИНИ ХРАНА ЕЖЕДНЕВНО!


Изготвил:

Д-р П. Еков

Главен експерт в Дирекция “ООЗ” РИОКОЗ-Русе

Свързани:

Витамини и хранителни добавки при учениците iconИмат ли място хранителните добавки в клиничната практика?
Хранителните добавки са продукти, които съдържат концентрирани хранителни вещества – витамини, минерали, аминокиселини, полиненаситени...
Витамини и хранителни добавки при учениците iconСтановище на efsa за хранителни добавки и хиперактивност при децата
Научно проучване на Европейската агенция по безопаснот на храните (efsa) установи, че има малко доказателства свързващи използването...
Витамини и хранителни добавки при учениците iconФитнес залите са пълни и все повече хора започват да
Телната добавка е да осигури на организма такива хранителни елементи (витамини, минерали, мастни киселини или аминокиселини), които...
Витамини и хранителни добавки при учениците iconРН на вашия организъм, превеждайки го от киселинно състояние в алкално. Даже, ако вие употребявате витамини, минерали или други хранителни добавки, трябва да ви е съвършено ясно, че всички тези питателни елементи не могат да бъдат усвоени в необходимата степен от организма, ако рН
Даже, ако вие употребявате витамини, минерали или други хранителни добавки, трябва да ви е съвършено ясно, че всички тези питателни...
Витамини и хранителни добавки при учениците iconЗакон за изменение на Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина
Като хранителни добавки са регистрирани и голяма част от витамините. Съгласно приетите промени в Закона за храните от 1 август 2005...
Витамини и хранителни добавки при учениците iconФакти европейска агенция за безопастност и здраве при работа
Храна (кашкавал, кисело мляко, салам) или производство на хранителни добавки, пекарни
Витамини и хранителни добавки при учениците iconНационален регистър храни от неживотински произход
Обекти за търговия на едро с храни от неживотински произход, добавки в храните и хранителни добавки”
Витамини и хранителни добавки при учениците iconЗдравословното хранене означава да се доставят на организма необходимите количества хранителни вещества в това число витамини, минерали и фибри растителни
Здравословното хранене означава да се доставят на организма необходимите количества хранителни вещества в това число витамини, минерали...
Витамини и хранителни добавки при учениците iconНа българския фокален център на еобх
Прз, нововъзникващи рискове, химически замърсители, остатъци от прз, генетично модифицирани растения, храни, диетични храни, алергени,...
Витамини и хранителни добавки при учениците iconЗимен Медицински Университет за общопрактикуващи лекари
...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом