Ензимният фактор
ИмеЕнзимният фактор
страница1/14
Дата на преобразуване05.11.2012
Размер2.02 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://stefanvladimirov.com/wp-content/uploads/2010/11/enz_faktor3.docx
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
Д-р Хироми Шиния


ЕНЗИМНИЯТ

ФАКТОР


ДИЕТАТА НА БЪДЕЩЕТО, която предпазва от сърдечносъдови болести, лекува рак и стопира диабета тип 2


СЪДЪРЖАНИЕ

ОТ ИЗДАТЕЛЯ

3


ПРЕДГОВОР

4

ВСТЪПЛЕНИЕ

Ензимният фактор - ключът

към формулата на живота ………………...............8

ГЛАВА I

Ензимите и вашето здраве —

заблуди и жизненоважни истини ………..................13


ГЛАВА II

Диета на ензимния фактор ……............….....47


ГЛАВА III

Навици на богатите и здравите …….............….....73


ГЛАВА IV

Обърнете внимание на вашия „Сценарий на живота”…….……. 98


ПОСЛЕСЛОВ

Ензимният фактор: от ентропия към синтропия ………..........115


ПРИЛОЖЕНИЯ

Седемте ключа на д-р Шиния за добро здраве............................... 118

Препоръчителни диети за здравословно хранене ………..........122

Лечебни храни ………................. 132


От издателя


За гастроентеролозите и хирурзите по света името на д-р Хироми Шиния нe се нуждае от представяне. Като пионер на колоноскопската хирургия (д-р Шиния разработва техниката, кръстена на негово име, и помага при проектирането на използваните инструменти) той е добил световна известност като един от водещите медици на нашето време.

Повече от четири десетилетия д-р Шиния непрекъснато практикува медицина, лекува президенти, министър-председатели, кинозвезди, музиканти и много, много други по-малко известни пациенти. На практика е изследвал стомашно-чревния тракт на повече от 300 000 души. Понастоящем е клиничен професор по хирургия в медицинския колеж „Алберт Айнщайн” в Ню Йорк и ръководи отделението по ендоскопска хирургия в медицинския център „Бет Израел”.

Като се опира на богатия си опит от работата със стотици хиляди пациенти, някои от които той следи през целия им живот, д-р Шиния разработва и изпробва в клинични условия подход към здравето, основаващ се на произвеждан в човешкото тяло ензим, който той нарича „чудодеен ензим”. Според него този ензим е ключът към дълъг и здравословен живот.

Той се заема с написването на настоящата книга, за да обясни действието на този ензим и защо е толкова важен за човешкото здраве. Д-р Шиния разглежда настоящата си публикация като кулминация в досегашната си работа и споделя откритията си с милиони хора, които не е в състояние да лекува лично. В книгата си д-р Шиния описва точно определен начин на живот, който може да осигури по-добро здраве, и обяснява защо предлаганата от него методика е толкова ефикасна.

Роден в Япония, всяка година д-р Шиния практикува шест месеца в Токио, като по този начин в своя труд за човешкотоз драве съчетава съвременните научни становища както на източната, така и на западната медицина. Първоначално д-р Шиния написва книгата на японски и след като японската версия се превръща в сензация (само за два месеца са продадени два милиона екземпляра), издателство „Каунсил оук” има честта да представи книгата на английски език. Заедно с д-р Хироми Шиния се надяваме тази книга да ви насочи към щастлив и здравословен начин на живот.


Предговор


Израснах в Япония в следвоенните години, когато американските технологии и обичаи бяха променили родната ми страна. Исках да уча медицина в Америка и след като получих медицинска степен в Япония, през 1963 година, заедно с младата си съпруга, се преместих в Съединените щати. Там започнах като стажант по хирургия в Медицинския център „Бет Израел” в Ню Йорк.

Тъй като пристигах от чужда страна, разбрах, че ще трябва да работя упорито, за да бъда уважаван хирург в САЩ. Като подрастващ бях изучавал бойни изкуства и благодарение на този опит умеех да си служа еднакво добре с двете си ръце. Тази сръчност ми позволи да работя хирургия с необикновена ефективност.

По време на стажа ми в Медицинския център асистирах на д-р Леон Гинзбърг, един от откривателите (заедно с д-р Бърил Бърнард Крон и Гордън Опенхаймър) на болестта на Крон. Един ден главният и старшият асистент, които обикновено работеха заедно с д-р Гинзбърг, нямаха възможност да влязат в операционната зала, така че старшата сестра на д-р Гинзбърг, която ме беше виждала как работя, ме препоръча на водещия хирург. Тъй като съм еднакво сръчен и с двете си ръце, свърших много бързо. Отначало д-р Гинзбърг не можеше да повярва, че всичко е направено точно за толкова кратко време и беше много обезпокоен, но като видя, че пациентът се възстановява добре - без допълнително кървене и отоци, съпровождащи обикновено по-продължителната хирургична намеса, той остана наистина впечатлен. Така започнах редовно да работя с него.

Нито жена ми, нито малкото ни дете се чувстваха добре в Съединените щати. През повечето време съпругата ми боледуваше и не можеше да кърми бебето, затова давахме на дъщеричката ни краве мляко, специално преработено за кърмачета. Трябваше да работя по цял ден в болницата, а после да помагам на жена си, която отново беше забременяла. Сменях пелените и давах на бебето бутилката с мляко, но дъщеря ни плачеше много и по-късно разви алергични обриви по цялото тяло. Имаше сърбежи и се чувстваше зле.

Раждането на сина ни беше радостно събитие, но не след дълго той получи кървене от дебелото черво. По това време бях получил първия си примитивен колоноскоп и имах възможност да изследвам с него сина си и така открих, че страдаше от възпаление на дебелото черво или от улцеративен (язвен) колит.

Чувствах се съкрушен. Бях лекар, но не бях в състояние да помогна на младата си съпруга и да облекча страданията на двете си деца. Нищо от това, което бях учил в медицинския институт, не можеше да ми помогне да установя каква точно е причината на техните страдания. Консултирах се и с други лекари най-добрите, който познавах, но никой не можа да ми помогне. Да си сръчен хирург или да даваш лекарства за симптомите на заболяването не беше достатъчно. Исках да зная какво точно причинява болестта.

В Япония никога не бях виждал такъв вид атрофичен дерматит, от какъвто страдаше дъщеря ми, така че започнах да изучавам какво бе способствало за развитието на заболяването й в САЩ.

В Япония не се предлагаха много преработени млечни храни и предположих, че това може да е свързано с кравето мляко в изкуствената бебешка кърма. И така, отстраних млякото и тя бързо започна да се поправя. Тогава разбрах, че тя е алергична към кравето мляко. Не можеше да го смила и непреработените частици, макар и съвсем малки, можеха да преминават от червата в кръвта й и да бъдат атакувани от имунната й система като чужди нашественици. Същото се оказа вярно и за сина ми. Когато спряхме да му даваме мляко, колитът премина.

Накрая и болестта на жена ми бе диагностицирана като лупус*. Червените й кръвни телца бяха силно намалели и тя бе бледа и анемична. Постоянно влизаше в болницата, изписваха я и отново я приемаха; непрекъснато се борехме за живота й. Почина, преди да науча достатъчно за болестта й, за да мога да й помогна.

И до днес не съм в състояние да твърдя, че ми е напълно известно какво бе предизвикало нейния лупус, но знам, че генетично е имала свръхреактивна имунна система. В Япония бе учила в девически манастир, действащ по западен образец, където ги бяха хранили с много мляко. Несъмнено тя е развила алергия към млякото, както по-късно и двете ни деца. Поради консумацията отново и отново на храна, предизвикваща алергични реакции, нейната имунна система сигурно се е изтощила, оставяйки я без защита пред опасната автоимунна болест като лупуса.

В резултат на горчивия житейски опит разбрах колко жизненоважна за нашето здраве е диетата. Това беше преди около петдесетина години и оттогава съм изследвал стомасите и дебелото черво на повече от 300 000 пациенти и съм се запознавал с хранителния им режим.

Прекарах живота си, опитвайки се да разбера какво представлява човешкото тяло, как действа по време на здраве и болест. Започнах да се съсредоточавам върху болестното състояние - какво го предизвиква и как може то да бъде лекувано - но, като започнах по-ясно да разбирам как човешкото тяло работи като единна система, промених и начина, по който лекувах конкретните заболявания. Осъзнах, че ние, медицинските професионалисти, и нашите пациенти трябва да отделяме повече време за разбиране същността на здравето, отколкото за борба с болестта.


* Лупус – кожна туберколоза(лат.)-бел. на прев.

Ние се раждаме с исконното право на здраве и е съвсем в реда на нещата да бъдем здрави. След като осъзнах какво означава всъщност здравето, добих възможността да работя истински с човешкото тяло, да му помагам да се избави от болестите. Тялото има самоизцелителна сила. В качеството ми на лекар аз просто създавам условията за това изцеление.

В опитите ми да разбера що е заболяване, моите изследвания постепенно ме доведоха до това, което смятам за ключ към здравето. Този ключ е нашият собствен чудодеен ензим.

Човешкото тяло произвежда повече от 5000 ензима, които предизвикват, може би, 25 000 различни биохимични реакции. Може да се каже, че всяко действие в тялото ни се контролира от ензими, но все още знаем твърде малко за тях. Смятам, че ние създаваме тези различни ензими на основата на определен ензимен първоизточник, който повече или по-малко е оформен в тялото ни. Ако изтощим, ако изразходваме този първоизточник на ензими, те ще бъдат недостатъчно, за да възстановяват клетките ни, и така след време ще се развият ракови или други дегенеративни болести.

Така нареченият „ензимен фактор” е нещо грижливо скривано - като в здрава черупка - от външния, повърхностен поглед.

При лечение на пациенти, страдащи от рак на дебелото черво, първо премахвам туморното образувание, а после ги поставям на много строга диета с високоензимна, нетоксична храна и вода, така че да се осигури по-голям първоизточник на ензими, необходими за възстановяването на клетките в тялото. Не вярвам в използването на силни лекарства, които поразяват имунната система, тъй като виждам, че ракът на дебелото черво не е изолирано явление. Ракът на дебелото черво за мен е показателен, че производството на ензими в тялото е нарушено и поради това клетките не могат да се възстановяват.

Когато стигнах до извода, че сме родени с ограничен ресурс от този първоизточен ензим и не трябва да го разхищаваме с некачествена храна, токсини, лошо отделяне и стрес, осъзнах, че има нещо, заради което си струва да нарека този основен ензим „чудодеен ензим”.

Бил съм свидетел на различни случаи на внезапни и спонтанни оздравявания и ремисии от всякакви болести. След като анализирах задълбочено тези оздравявания, започнах да разбирам как се случват такива чудеса.

Открихме ДНК, но всъщност не знаем много за нея. Съществува още много скрит потенциал в нашата ДНК, който не сме проучили достатъчно. Изследванията ми сочат, че изблик на положителна емоционална енергия, предизвикан от любов, смях и радост, може да стимулира нашата ДНК да произведе водопад от първоизточния ензим - този чудодеен ензим, действащ като биокатализатор за възстановяване на клетките ни. При това радостта и любовта могат да събудят вътрешни сили, далеч надхвърлящи границите на съвременното ни човешко разбиране.

В тази книга ще ви разкажа какво да правите всеки ден, какво да ядете и какви хранителни добавки и ензими да взимате, за да поддържате вашите чудодейни ензими и здравето си. Най-същественото обаче, което мога да ви кажа, е, че за да живеете дълъг и щастлив живот, е необходимо да вършите онова, което ви прави щастливи (дори когато това означава да не следвате останалите ми препоръки).

Свирете на музикални инструменти. Любете се. Доставяйте си наслаждения. Радвайте сe на простите удоволствия. Живейте живот, изпълнен със страст. Помнете, че щастливият и смислен живот е естественият път към човешкото здраве. Радостният ентусиазъм, а не стриктното спазване на някакъв диетичен режим, е ключът, който може да накара ензимния фактор да работи за вас.

Д-р ХИРОМИ ШИНИЯ

Юни 2007 г.


Встъпление


Ензимният фактор - ключът към формулата на живота


Вашето тяло има вълшебната способност да се лекува само. В действителност тялото е единствената целителна система, която може да ви върне към пълноценен живот, след като сте нападнати от някаква болест. Медицината може да поддържа тялото ви чрез интензивна терапия, в някои случаи дори се стига и до хирургична намеса, но единствено вашето собствено тяло има способността да се самолекува.

Отново и отново осъзнавах тази истина в своята дългогодишна лекарска практика. Преди около 35 години бях първият човек в света, който успешно отстрани чревен полип с колоноскоп, без да прави разрез в коремната стена. Навремето това беше много важно събитие, защото успях да отстраня болестното образувание, без да срязвам корема, като по този начин избегнах неприятните странични ефекти от отворената хирургия. Тъй като по онова време бях единственият лекар с подобни умения, интересът на пациентите към мен внезапно нарасна. Тогава само в Съединените щати над 10 милиона души се нуждаеха от изследване на колона и при много от тях трябваше да се отстраняват образувалите се полипи. Отвсякъде започнаха да прииждат пациенти за тази по-слабоинвазивна процедура. Заради това, макар и едва навършил тридесетте, бях назначен за главен лекар на отделението по ендоскопска хирургия в Медицинския център „Бет Израел” в Ню Йорк. В онези дни сутрин работех в болницата, а през следобедните часове - в частната си клиника, като преглеждах пациенти от сутрин до късно вечер. В течение на тези десетки години клинична практика, като преглеждах буквално стотици хиляди пациенти в качеството си на гастроинтестинален ендоскопист, научих, че когато стомашно-чревната система на един човек е чиста, тялото му по-лесно се справя с болести от всякакъв вид. От друга страна, когато нечия стомашно-чревна система не е чиста, този човек е предразположен към някакъв вид заболяване.

Да го кажем по друг начин: човек с добри стомашно-чревни характеристики е психически и физически здрав, докато човек с лоши такива обикновено е обременен с душевни или телесни проблеми.

Обратно, здравите хора имат добри стомашно-чревни характеристики, докато при страдащите от някаква болест тези характеристики са лоши. Очевидно поддържането на стомаха и червата в добро състояние е пряко свързано с поддържането на общото здраве на всеки от нас.

Какво по-точно би трябвало да прави (или да не прави) човек, за да поддържа добри стомашни и чревни характеристики? За да науча отговора на този въпрос, години наред карах пациентите си да попълват анкети и да описват историята на техния хранителен режим и други аспекти от начина на живота им. Благодарение на резултатите от тези анкети разкрих пряката връзка между здравето и определени начини на хранене и живот.

Искам да представя в тази книга моята теория за това, как да живеем дълъг и здравословен живот, теория, изградена въз основа на данните, които съм събирал през десетилетията медицинска практика. Те сочат, че цялото тяло и неговите безброй функции биха могли да бъдат разбрани правилно с помощта на един единствен ключ.

КЛЮЧЪТ КЪМ ДЪЛГИЯ И ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВЕДЕН ДО ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ДУМА: ЕНЗИМИ


Думата „ензим” е родов термин за протеинов катализатор, който се произвежда в клетките на живите същества. Където има живот, независимо дали при растенията или животните, винаги съществуват и ензими. Те участват във всички действия, необходими за поддържането на живота - синтез и разпад, пренасяне, отделяне, пречистване от токсини и доставка на енергия. Без ензимите живите същества не биха могли да поддържат живота си.

В клетките на тялото се произвеждат повече от 5000 различни вида от тези жизненоважни ензими; ние ги произвеждаме също така, като използваме ензимите от храната, която поглъщаме всекидневно. Причината, поради която съществуват толкова много видове ензими, е свързана с това, че всеки от тях има специална характеристика и уникална функция, Така например ензимът амилаза, който се намира в слюнката и действа в процеса на храносмилане, реагира само на въглехидрати. Мазнините и белтъчините се преработват от други специализирани ензими.

Въпреки вярването, че много видове ензими са създадени в отговор на нуждите на тялото ни, все още не е ясно как те възникват в клетките. Имам теория, която би могла да хвърли светлина върху този процес. Вярвам, че съществува пьрвоизточен ензим - неспециализиран ензимен прототип. Докато този първоизточен ензим не се превърне в специфичен - в отговор на конкретна необходимост - той има потенциала да се превърне във всякакъв вид ензим.

Теорията, която разработвах и допълвах през годините на практиката ми като клиницист и в резултат на хилядите проведени от мен наблюдения, се заключава в следното: здравето зависи от това, как вие поддържате - по-скоро как изразходвате първоизточните ензими във вашето тяло. Използвам термина „първоизточни ензими” за тези своеобразни катализатори, защото според мен това са особени, неспециализирани ензими, способни да дадат живот на над петте хиляди специализирани ензими, участващи в различните функции на човешкото тяло. Наричам ги също „чудодейни ензими”, защото играят ключова роля в способността на човешкото тяло да се самоизцелява.

Аз пръв развих идеята за съществуването на първоизточните ензими, защото открих, че когато определена област от тялото е в нужда и поради това консумира по-голямо количество от някой специфичен вид ензим, необходимите на други части от тялото ензими намаляват. Така например, ако човек е погълнал много алкохол, необходимо е по-голямо от обичайното количество от определен ензим, за да се разгради алкохола в черния дроб, като по този начин възниква недостиг от ензими, необходими за храносмилането и усвояването на храната в стомаха и червата.

Изглежда, не съществуват определени количества от всеки от познатите няколко хиляди ензима; по-скоро първоизточните ензими се преобразуват в определен вид, когато се появи съответната нужда и се изразходват на мястото, където са необходими.

Понастоящем ензимите привличат вниманието на световната научна и медицинска общественост и се смятат за ключов елемент, контролиращ здравето ни. Въпреки че изследванията напредват все повече и повече, все още не знаем много неща за тях, за природата и начина им на действие.

Д-р Едуард Хауъл, пионер в изследванията на ензимите, предлага една наистина интересна теория. Той твърди, че броят на ензимите, които едно живо същество може да произведе през живота си, е предварително определен. Д-р Хауъл нарича този фиксиран брой телесни ензими „ензимен потенциал”. И когато този потенциал се изчерпи, животът на тялото стига до своя край.

Теорията на изтъкнатия изследовател е близка до моята теория за първоизточните ензими и в зависимост от това, в коя насока ще продължат изследванията, предвиждам, че съществуването им ще бъде доказано. Въпреки че изследването на ензимите все още е в начален стадий и съществуването на първоизточните ензими засега е само на теория, все пак има многобройни клинични доказателства, че може да подобрим изключително много нашите стомашно-чревни характеристики - и по този начин й общото ни здраве - като следваме диета, която доставя допълнително количество ензими, и водим начин на живот, при който не изчерпваме количеството първоизточни ензими.

Здравословният начин на живот, който обсъждам в тази книга, почива на напътствията, които съм давал на моите пациенти в продължение на години. Свидетел съм на много излекувани хора в резултат на прилагането на въпросните практики, които смятам да ви предложа. Бъдете готови обаче да се изненадате, ако откриете, че много от съветите на пръв поглед се противопоставят на утвърдени мъдри наставления за здравето и хранителния режим. Уверявам ви, че всичко представено в тази книга е многократно проверено. Едва след като съм проверил безопасността на този начин на живот, си позволявам да съветвам моите пациенти да го следват - и при това със забележителни резултати.

Самият аз следвам този здравословен начин на живот през всичките години на лекарската си практика и досега нито веднъж не съм се разболявал. Първият и последен път, когато съм получавал лекарска помощ, беше на 19-годишна възраст, когато бях хванал грип. Сега, вече прехвърлил седемдесетте години, все още работя в медицински институти както в САЩ, така и в Япония. Макар че медицината е извънредно предизвикателна и трудна професия, както физически, така и умствено, успях да поддържам здравето си, практикувайки всекидневно добрия и здравословен начин на живот, който съм описал в тази книга.

След като от собствен опит се уверявах в положителните резултати от този начин на живот, аз го препоръчвах и на моите пациенти. Резултатите за пациентите от препоръчаната методика далеч надхвърляха дори и собствените ми очаквания. Например, докато обучавах пациентите как да разбират и следват този начин на живот, наблюдавах как честотата на раковите заболявания при тях спадна до нула.

Въпреки че съвременната медицина често се практикува така, като че ли тялото е някаква машина, сглобена от независими части, човешкият организъм всъщност е единно цяло, в което всичко е взаимосвързано. Например ефектът от неизлекуван кариес само на един-единствен зъб се отразява на цялото ни тяло -недостатъчно сдъвканата храна натежава на стомаха и червата, предизвиква лошо храносмилане и блокира усвояването на жизненоважни хранителни съставки: това в крайна сметка намира отражение в безброй проблеми из цялото тяло. Един малък на пръв поглед проблем може да изглежда незначителен, но често пъти именно тези малки проблеми постепенно водят до сериозни заболявания.

Здравето ни зависи от редица действия, свързани с всекидневния ни живот - хранене, пиене, упражнения, почивка, сън и придържане към трезво мислене. Ако в някои от тези зони възникне проблем, той засяга цялото тяло. Предвид сложните взаимовръзки в човешкото тяло смятам, че първоизточните ензими отговарят за поддържането на телесната хомеостаза - необходимото биологично равновесие за здравословен живот.

За нещастие съвременното общество е залято от фактори, които изчерпват нашите ценни първоизточни ензими. Алкохолът, цигарите, наркотиците, хранителните добавки, селскостопанските химикали, замърсяването на околната среда, електромагнитните вълни и емоционалният стрес са някои от факторите, изтощаващи тези ензими. За да поддържате добро здраве в съвременното общество, е изключително важно да разбирате механизмите на собственото си тяло и да имате воля да се грижите последователно за собственото си здраве.

За щастие това не е толкова трудно. След като вече сте разбрали кое изтощава първоизточните ензими и как те биха могли да бъдат заместени, ви е необходимо съвсем малко, но всекидневно усилие, за да бъдете в състояние да изживеете останалата част от живота си, без да се разболявате.

Старата поговорка очевидно се нуждае от осъвременяване. Вместо: „Яж, пий и се весели, защото утре ще умреш”, ви предлагам да ядете и пиете умерено и да живеете весело и днес, и утре. Бих искал да ви покажа как става това.


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

Свързани:

Ензимният фактор iconЕнзимният фактор
Диетата на бъдещето, която предпазва от сърдечносъдови болести, лекува рак и стопира диабета тип 2
Ензимният фактор iconТест на въпрос №1 „Туризмът в България фактор за развитие на хотелиерството Въпрос №1
Въпрос №2: Кой е основният фактор за намаляващия брой нощувки за чужденци в България през 1996 година?
Ензимният фактор iconИнформация за дейността на риосв – Монтана за периода 13. 03. 2006г. 17. 03. 2006г
Извършени са комплексни проверки по компонент “въздух”, фактор “отпадъци”, фактор ”опасни химични вещества” и по приложение на Наредбата...
Ензимният фактор icon10 Софтуерно Надеждностно Инженерство(сни) (Software Reliability Engineering (sre))
Проблемите, съобщени от потребителите се понижили с фактор 10, тестовият интервал на системата се понижил с фактор 2 и общото време...
Ензимният фактор iconЧовешкият фактор и управленският процес 
Макар и да не  подценяваме използването на съвременни технически средства, то човешкият  фактор е водещ и определящ в управленския...
Ензимният фактор icon1. Дефиниране на маркетинговия подход, фактор за устойчиво развитие на отделната бизнес-единица
Внедряване на маркетинговия подход на управление като фактор за устойчиво развитие и конкурентоспособност на българските индустриални...
Ензимният фактор iconИновациите, ключов фактор за устойчиво развитие и конкурентноспособност на икономиките в криза доц д-р инж. Кирил Радев
Иновациите, ключов фактор за устойчиво развитие и конкурентноспособност на икономиките в криза
Ензимният фактор iconРъстов фактор, стимулатор на зрението

Ензимният фактор iconВ списания с isi импакт-фактор

Ензимният фактор iconПавликенският пазар важен фактор за развитието на селището през първата половина на ХХ век нели цонева
Павликенският пазар важен фактор за развитието на селището през първата половина на ХХ век
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом