Тема: строителство, строителен контрол
ИмеТема: строителство, строителен контрол
страница1/18
Дата на преобразуване30.10.2012
Размер1.69 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://kab.bg/monitoring/30_03_09.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18
30 март 2009 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИСъдържание:


В.Дума 2

В. Телеграф 5

В.Пари 11

В.Земя 15

В. 24 часа 17

В.24 часа 22

В. Сега 28

В. Дневник 35

В. Дневник 39

В. Дневник 39

В. Класа 42

В. Класа 46

В. Класа 48

В. Класа 50

В. Монитор 51

В. Монитор 53

В. Монитор 57

В. Монитор 58

В. Монитор 58

В. Труд 59

В. Труд 60

В. Труд 60

В. Труд 60

В. Труд 61

В. Труд 61

В. Труд 61

В. Труд 62

В. Труд 62

В. Труд 73

В. Стандарт 73

В. Стандарт 73

В. Стандарт 74

В. Стандарт 75

В. Стандарт 75

В. Стандарт 75

В. Стандарт 75

В. Стандарт 76

В. Новинар 87

В. Новинар 88

В. Новинар 88
30.03.2009 г., с. 2


Младежи сами започнаха да запушват уличните дупки


От сайта www.dupka.net готвят журналистическа обиколка по най-известните кратери на София


Александър Симов


Една от няколкото дупки със стърчаща арматура на надлеза на бул."Витоша" над бул. "България", точно до НДК, бе запушена вчера от столичани. Акцията бе организирана от сайта www.dupka.net и Дискусионния клуб за социална местна политика. Запушването на дупката бе организирано, защото с размера си тя представлява опасност за всички шофьори, обясниха организаторите. Дупка.нет е първият интерактивен сайт, картографиращ дупките по улиците на София, обясни председателят на Младежка интернет медия, която разработва самия сайт, Цветан Фиков. Към действията по запушването на дупката бе проявен засилен интерес и от страна на органите на реда, но и недоразумението бързо бе поправено.

Няколко години след като кметът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща да се справи с дупките в София и показно запълни една от тях в нощта на изборите, дупките на това място, а и в целия град, многократно са се увеличили, коментира за ДУМА председателят на Клуба за социална местна политика Николай Белалов. Изявата е свързана с предстоящия празник на кмета на Столична община - 1 април, Ден на лъжата, добави той. Според него, ако за всяка лъжа, изречена в последните години, носът на кмета е растял със сантиметър, той вероятно вече нямало да може да се движи между сградите в столицата и дори в Банкя. На въпроса за очакваните резултати от идеята Белалов заяви, че не очаква Бойко Борисов да се стресне. Пак ще каже, че за тези дупки отговаря Станишев, Пол Расмусен, НАТО, папата и във всички случаи ще намери някой друг виновен, пошегува се той.

Ние не изземаме ролята на общината, просто й показваме къде не си върши работата тя, коментира за ДУМА и Цветан Фиков. Защото, ако тя си вършеше работата, ние нямаше да има какво да запълваме. Но щом сме принудени от нея да се справяме сами, просто ще оцеляваме въпреки нея, допълни той. От сайта www.dupka.net се канят да организират и журналистическа обиколка по всички най-известни дупки на София. Те предвиждат да поканят на събитието и кмета Бойко Борисов, за да може да се запознае на място с проблемите.


Снимка на три колони – Запушването на дупката на надлеза до НДК стана атракция и за минувачи, и за полиция
30.03.2009 г., с. 4


Събарят вилата на благоевградски бизнесмен


Строителни инспектори предприемат действия по събаряне на масивна вила, собственост на благоевградския бизнесмен Бойко Георгиев, намираща се в местността "Септемврийче". ВАС е потвърдил с окончателно решение заповедта на Регионалната дирекция "Строителен контрол" в Благоевград за премахване на двуетажната сфада на Георгиев, изградена незаконно преди повече от три години. Бизнесменът Бойко Георгиев, известен като Боби Газара, води безрезултатно съдебни дела за запазване на луксозната си вила от септември 2007 година, когато директорът на РДНСК - Благоевград издал заповедта за събаряне.
30.03.2009 г., с. 6


Рибари молят президента за помощ


Искат незабавна отмяна на скандална сделка за замяна на 94 декара на Черноморието


Петър Маринов


Над 200 рибари от северното Черноморие се събраха преди ден в местността "Траката" край резиденция "Евксиноград", където петдесетината членове на варненската рибарска кооперация "Траката" продължават протеста си по повод скандалната придобивка на бившия заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов - Явор Илиев Хайтов и съпругата му Валентина. Става въпрос за 94 декара земя по 28 лева за кв. м., в които влиза и рибарското селище "Траката", срещу замяна с гори около Тетевен, Троян и Трявна.

"Искаме незабавна отмяна на скандалната заменка! Не искаме да се превърне в бетонна крепост съхраненото от рибарите повече от 100 години зелено богатство!" - тези лозунги издигнаха протестиращите рибари, а председателят на кооперация "Траката" Иван Копчев заяви, че пак ще бъдат сезирани всички институции за скандалната замяна, станала на 29 януари 2009 г. - два дни преди да влезе в сила обявения от Народното събрание мораториум на подобни заменки.

Рибарите са решени да се борят с всички средства за статута на своето селище с 54- лодкостоянки, дори ако се наложи да преминат към гражданско неподчинение и затваряне с лодките им на пристанище Варна. В отворено писмо, изпратено до президента Георги Първанов, рибарите настояват "да се направи всичко възможно за блокиране и анулиране на тази и други подобни сделки". Присъстващият на митинга председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов каза, че ще направи всичко възможно, цялата гориста местност край "Евксиноград" - предмет на замяната с гори, да бъде включена като зелена зона в предстоящият за утвърждаване Общ устройствен план на Варна, за да бъдат преглътнати всякакви амбиции и желания на бъдещи купувачи за този незастроен терен.

Стана известно, че екипи на ДАНС и прокуратурата са извършили проверка в Областната администрация във Варна. Били са иззети документи от отделите "Държавна собственост" и "Деловодство". Документине били свързани със заменките на земи и имали отношение към проверката на СГП в Министерството на земеделието и Агенцията по горите.
30.03.2009 г., с. 6


Може да искаме заем от Русия за „Белене"


България иска да получи заем от 3,8 млрд. евро за АЕЦ "Белене", съобщи изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева, цитирана от econ.bg. Тази възможност е обсъдила преди седмица с руската страна делегацията начело с министъра на икономиката и енергетиката ПЕТЪР Димитров в Москва. Конкретните параметри на кредита не са коментирани, обясни тя. До търсенето на руско финансиране, се стигна след започване на финансовата криза, когато се разбрало, че "БНП Париба", която е банката, организираща финансирането на проекта, няма да може да осигури сумата.

Единият от вариантите е да бъде финансиран "Атомстройекспорт", който е изпълнител на строителството на новата централа. Другата възможност е да се повтори финансирането за модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", което беше отпуснато от "Росексимбанк". В момента НЕК използва собствени средства и част от 300 млн. лв., отпуснати от бюджета на Български енергиен холдинг (БЕХ), за увеличаване на капитала на електрическата компания. Според източници на Дневник.bg електрическата компания обсъжда и възможността за търсене на финансиране от ЕС.

Тошева заяви още, че анексът към договора за строителство с "Атомстройекспорт" все още не е подписан. Той трябва да / определи обема на работа, която руската компания трябва да изпълни през тази година. НЕК бърза да подпише анекса, защото офертата на френската компания"Арева" е валидна до 31 март, след което тя може да поиска увеличение на цената на доставеното оборудване, както това вече направи "Атомстройекспорт".
30.03.2009 г., с. 7


Гагаузов увери, че ще успеем да усвоим европарите


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов каза преди ден пред Дарик, че България ще може да усвои парите, предвидени от ЕС до 2012 година. Той даде за пример оперативната програма "Регионално развитие", която е на обща стойност около 1 472 000 000 лева, като заяви, че има вече подписани 143 договора на стойност около 460 млн. лева.

Министърът посочи, че 30 млн. лева ще бъдат отпуснати за строителството на магистрала "Тракия" и те ще се използват, за да се подготви работата по изграждането на отсечката от 105 км до Карнобат. 700 млн. лева ще са парите, които ще бъдат насочени към ВиК-сектора в страната, заяви още министър Гагаузов. Основната промяна е, че се предава собствеността на общините и така тя става публична, което е и изискване на ЕС. Министърът заяви, че промените във водния сектор няма да окажат влияние на цената на водата.
30.03.2009 г., с. 7


Засилва се интересът към купуване на имоти


Посреднически агенции за недвижими имоти в Плевен отчитат през март оживление на пазара в града, предаде БТА. Намаляването на купувачите бе характерно за края на 2008 г. и началото на 2009 г., заявиха брокерите. Тенденцията през март е интересът към имотите в Плевен да се увеличава, уточниха те. Според специалистите това се дължи на нормализирането на цените, разграничението на имотите според тяхното качеството, голямото разнообразие на предлагането.

Ако през миналата година агенциите са посочвали на един купувач да избира между четири-пет предложения, сега желаещите да закупят жилище или търговска площ могат да видят повече и различни по вид обекти. Възстановени са и възможностите за кредитиране от банките, макар и да не се осигурява изцяло цената на имота, добавиха посредниците.

Хора и фирми със свободни капитали се възползват от възможността да инвестират парите си в имоти, допълниха брокерите. Те наблюдават известен спад при цените на стари жилища. Новото строителство предлага жилища с много по-качествени материали, затова и себестойността им е по-висока, коментираха от фирмите за недвижимости.
30.03.2009 г., с. 7


РЕКОНСТРУИРАТ ВОДОПРОВОД В ДРАГАЛЕВЦИ

Дружеството "Софийска вода" започна нов инвестиционен проект в кв. "Драгалевци" на столицата, съобщиха от компанията. Реконструират се 1600 метра водопровод по улиците "Лешникова гора", "Мащерка" и "323". Изграждането на новите водопроводи ще подобри чувствително водоснабдяването на кв. "Драгалевци" и във вилната зона "Киноцентър", се посочва в съобщението. Инвестицията в проекта е 655 000 лева. Реконструкция на водопровод се извършва и в центъра на София по улиците "Сан Стефано", "Васил Априлов", "Проф. Асен Златаров", "Велико Търново" и "Марин Дринов". Ремонтът обхваща 1820 метра, като инвестицията е за 450 000 лева. След завършването на проекта 2500 клиенти ще получат по-качествена услуга, добавят от фирмата. В инвестиционната програма на дружеството за 2009 г. са предвидени проекти на обща стойност 52 милиона лева.
29.03.2009 г., с. 1


КАТО АНГЕЛ БОНЧЕВ


ОТВЛЯКОХА ВНОСИТЕЛЯ НА BOSCH


КирилКиров


МАРКО РУМЕНОВ

Собственикът на една от най-големите фирми за продажба на строителна техника у нас - Кирил Киров, бе отвлечен по подобие на похищението срещу бизнесмена Ангел Бончев.

Киров е в неизвестност от петък вечерта.
29.03.2009 г., с. 2


НОТАРИАЛНИТЕ СДЕЛКИ В ОБЩ РЕГИСТЪР


Всички сделки, изповядани при нотариус, ще влязат в общ електронен регистър, обяви вчера председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. Информационната система ще обединява всички нотариуси.

Така от камарата и правосъдното министерство се надяват, че ще се затегне контролът на сделките и ще се предотвратят имотните измами. Нотариусите ще трябва да въвеждат в общия регистър всички данни, като ще започнат от 1 март тази година. Очаква се всички данни да бъдат вкарани до шест-седем месеца, каза още Танев.

Първоначално в системата ще влязат извлечения от пълномощните

за разпореждане с имоти, оттеглянията на пълномощни, завещанията и отказите от наследство. По-късно ще бъдат въведени и данни за пълномощни за банкови сметки, моторни превозни средства, договори за автомобили и актове за недвижими имоти.

Достъп до информацията ще имат нотариусите, камарата, МВР, КАТ, Агенцията по вписванията и ГРАО. Граждани също ще могат да проверяват сделки, но срещу такса от един лев. За държавните служители справките ще са безплатни.
29.03.2009 г., с. 3


30-метров комин- взривен вчера в Лом


30-метров комин беше взривен вчера в Лом, за да се разчисти терен за изграждане на логистичен център за търговия и превози в крайдунавския град, съобщиха от местната община. Коминът се намираше в района на ликвидирания захарен завод. Предвижда се на мястото да бъде изградена пречиствателна станция, цех за производство на слънчеви инсталации и общежитие за работници. Върху терена са останали части от производствени сгради и още два комина с височина съответно 80 и 120 метра, които обаче няма да бъдат взривявани.
29.03.2009 г., с. 4


Рибари на бунт срещу


Над 200 рибари протестираха вчера срещу продажбата на имот с площ от 20 дка в района на резиденция „Евксиноград" край Варна, където е разположено рибарското селище.

Според тях сделката с имота, който е закупен от бившия зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов Явор Хайтов, може да бъде оборена в съда.

В документите, обосноваващи продажбата, е посочено, че в района има единствено саморасли дръвчета, докато в продължениe на години ние сме облагородявали райо-

на и сме засадили над 200 дървета, някои от които принадлежат към редки растителни видове, обясниха рибарите.

Според тях протестните действия са минали добре и те са обнадеждени от подкрепата на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов и изчакват развоя на събитията и реакцията на държавните институции  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Свързани:

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Инспектори от държавния строителен контрол мерят стената на една от вилите в митничарското селище
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Дирекцията за национален строителен контрол е издала общо 168 влезли в сила заповеди за премахване на базови станции. Те са издадени...
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Банките затягат финансирането, клиентите предпочитат все повече новото строителство
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом