Програма на бки братислава
ИмеПрограма на бки братислава
Дата на преобразуване29.09.2012
Размер49.11 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://mc.government.bg/files/1122_Programa_sept_BG.doc
ПРОГРАМА НА БКИ БРАТИСЛАВА

Септември 2011 г.


3.9.2011, 17.00 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7

Откриване на изложбата „Ясен Гюзелевилюстрации””Пинокио” на Ясен Гюзелев

На 3.9.2011 год. в Българския културен институт в Братислава ще се открие изложба от илюстрация, графика и живопис на Ясен Гюзелев. Според специалистите това ще е една от поредните силни експозиции за сезона.

Жителите и гостите на Братислава, в т.ч. членове на международното жури на „БИБ 2011”, както и илюстратори от цял свят, участващи в биеналето, ще имат възможност да видят станалите известни илюстрации на Ясен Гюзелев от „Алиса в страната на чудесата" и „Алиса в огледалния свят" от Луис Карол, от „Пинокио" на Карло Колоди, "Дама пика” от А.С.Пушкин, „Дон Кихот" на Сервантес, „Оливер Туист" на Чарлз Дикенс, рисунки към приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин, илюстрации към митологичните истории за Артур и Екскалибур или Орфей и Евридика, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланжело, карти Таро.

Син на големия оперен бас Никола Гюзелев, в наши дни Ясен Гюзелев е един от най-добрите илюстратори на детски книги в света. През 2010 год. бе награден от министър Вежди Рашидов по случай 24 май.

Илюстраторът работи с издателства от цял свят. Сред тях са „J.F.Schreiber", "Esslingen"; "Grimm Press", "Taipej"; "Aufbau-Verlag", Berlin; "Simply read books", Vancouver; "Walker books", London.

Изложбата, която е съпътстваща Международното бинале на илюстрацията„БИБ 2011”, ще продължи до 2.10.2011 г.


7.9.2011, 17.30-19.00 ч., Кафе-сладкарница „Студио”, ул. „Лауринска” 13, Братислава

Кафене на езиците. Редовна среща на желаещите да разговарят на чужд език с представители на чуждестранните културни институти в Братислава.

Организатори: Културните и езиковите чуждестранни институти на европейските страни в Братислава, членуващи в Европейския съюз (EUNIC).

20.9.2011, 17.00 ч., БКИ, „Йесенскехо” 7, Братислава

Прожекция на игралния филм „Пазачът на мъртвите”, 2006, 105 мин.

Сценарий и режисура: Илиан Симеонов

Оператор: Димитър Гочев

Участват: Владко Георгиев, Самуел Финци, Ицхак Финци, Диана Добрева, Николай Урумов, Валентин Танев, Пламен Сираков и др.

Музика: Теодоси СпасовСюжет: На гробището в голям български град живее и работи 13-годишен сирак – Малкия. За него това е целият свят. Израснал сред мъртвите, той по свой начин разбира живота. На него разчитат и приятелите му – нещастният Старец, бивш политически затворник, който иска вече да умре и гримьорът на покойниците в гробището – пропаднал художник, мечтаещ да нарисува своя шедьовър. Малкия простодушно и всеотдайно решава да им помогне...

  • Награда за режисура, Награда за женска роля на Диана Добрева, Награда на Кодак за операторско майсторство, Варна, 2006;

  • Награда за мъжка роля на Владимир Георгиев; Награда за музика на Теодоси Спасов, 2007


26.9.2011, 9.00 – 13.00 ч., пл. „Хвиездослав”, Братислава

Езиците откриват нови хоризонти” - Европейски ден на езиците - съвместна изява на културните институти - членове на EUNIC съвместно с община Братислава-Стария град и Представителството на Европейската комисия в Словакия.

Програма:

8.45 – Откриване и поздравление от кмета на община Братислава-Стария град и

президента на EUNIC;

9.00 – Културна програма;

9.00 – Прожекция на филми от страните, участващи в събитието;

12.00 – Награждаване на най-добре представилите се в литературния конкурс за кратки

разказчета.

Съпътстваща изложба на най-добрите „Мини разказчета” в Българския културен институт, ул. „Йесенскехо” 7, Френския институт, ул. „Седларска” 7 и в Полския институт, пл. „СНП” 27.


26.9-9.10.2011, Снина, Източна Словакия

Участие на български художници в ХVІІІ Международен симпозиум в гр. Снина.


28.9.2011, 18.00 ч., пл. „Хвиездослав”, Братислава

Концерт на Lilly of the West и приятели от Словакия - Eдинствената кънтри/аийриш формация в България, със специалното участието на Михал Барок (Словакия) – мандолина.

Съорганизатор – община Братислава-Старият град.

Изпълнители:

Лили Друмева – вокал, китара, цигулка

Ясен Василев – вокал, китара

Mихаил Шишков – добро китара, банджо, хармоника

Свобода Боздуганова – контрабас


Лили Друмева (бендлидер и вокал) сформира групата през 1996 г. След появяването на дебютния албум “Lilly of the West” следват участия на престижни фестивали в Чехия, Швейцария, Германия, Италия, Литва, Естония, Полша, Холандия и Великобритания. 1998 г. групата печели I-во място на Европейския кънтри фестивал “EWOB” в Холандия. През същата година Lilly of the West се представя и в САЩ, на международните награди за кънтри музика в Луивил, Кентъки.

1999 г. групата издава втория си албум “Sail on the wild, wild wind”, продуциран от холандската компания “Strictly Country Records”. Третият албум “Dear&Kind” излиза през януари 2000 г. и включва елементи от българския фолклор.

2001 г. Лили Друмева се премества да живее в Лондон, където работи като журналист в българската секция на ББC. Записва заедно с английски музиканти, турнета в Англия, Шотландия и Норвегия. 2003 г. Лили се завръща в България, където понастоящем работи в БНР – “Радио София” и ББТ “Балкан Българска Телвеизия” като автор и водещ на собствено кънтри предаване.

2004 г. “Lilly of the West” участва на престижни кънтри фестивали в Холандия, Австрия и Германия. Изнася концерти на празниците на изкуствата “Аполония”.

2005 г. Лили Друмева прави едномесечно турне в САЩ, подкрепена от топ амрикански блуграс музиканти. Тя е избрана също така като член на борда на Европейската Блуграс Асоцияция.

2007 г. излиза нов албум “Time after time” с ирландски стандарти, кавъри от 60г и авторска музика. Гост-музикант е мандолинистът Джеси Брок (САЩ), който през 2009 г. бе избран за „най-добър мандолинист на годината”. Албумът се продава успешно в интернет на cdbaby.com

2008 г. Лили Друмева прави турне в Чехия, работи с известни чешки музиканти (Любош Малина – банджо, Любош Новотни – добро-китара); участва в международната среща на блуграса в Нешвил (IBMA), където представлява Източна Европа. Изнася концерти в три щата: Тенеси, Висконсин и Илиноис.

2009 г. Лили Друмева участва на престижни фестивали в Холандия, Унгария, Швейцария и Франция. Работи с чешки музиканти от групата “Монограм”, изнася концерт в Прага. Започват записите за нов албум в София и Прага. Групата изнася концерт в I-во студио на БНР, който се записва за златния фонд.

2010 г. Лили Друмева издава нов албум „ Lovin’you”, с участието на “Lilly of the West”, България и “Monogram” и Чехия. Репертоарът включва блуграс, кънтри, суинг, джаз стандарти и две български народни песни. Групата участва във фестивала „Камерна музика”, организиран от Община София. Изнася концерт заедно с известни ирландски музиканти от групата „Алтан”.

2011 г. Лили Друмева и групата изнасят концерт в зала 6 на НДК, заедно с американската формация Ebony Hillbillies. Започват записи за нов албум с ретро музика от 30те-40те години. Участия на Кънтри Уест Фест Банкя, Джаз Фест Банско, Борисова градина, Южен парк, Заимов парк и др. Турнета в Чехия, Германия и Франция, голям концерт в София Лайв Клуб по случей 15-ия юбилей на групата, с участието на Роси Кирилова, Васко Кръпката, Коцето Калки и др. Серия концерти заедно с френския мандолинист Дориян Рико.

Lilly of the West е добре известна формация в столичните клубове. Групата е популярна и сред чуждестранната общност в България – концерти за посолствата на Англия, Ирландия, САЩ, Австрия, Българо-Ирландска асоциация, Българо-Еврейска общност, Парламентарната група на БСП, Американски Университет с Колеж, International Women’s Club, Heineken Beer, M-Tel и др.

www.lillydrumeva.net

арламентарна група на БСП, Американски Университет и Колеж, International

Свързани:

Програма на бки братислава iconПрограма бки братислава
...
Програма на бки братислава iconПрограма – октомври 2009 г. 10. 2009, 17. 30 ч., Бки, „Йесенскехо 7, Братислава
Кафе „Студио” в центъра на Братислава се превръща в т н. „кафене на езиците”. Ако искате да упражните своя български или друг език,...
Програма на бки братислава iconПрограма на бки
С мекия си климат, извивките на реката между хълмовете, благородната атмосфера на ларгото и старата си част, този български град...
Програма на бки братислава iconПрограма на бки, братислава
Едно представление без захар, на места доста горчиво – моноспектакъл на пловдивския Драматичен театър, чиято премиера бе на 22. 02....
Програма на бки братислава iconПрограма на бки, братислава
Кафене на езиците – провежда се всяка първа сряда на месеца в Културен център „Дунай”
Програма на бки братислава iconПрограма на бки
...
Програма на бки братислава iconПрограма на бки, братислава
Изложба „Рисуването – нашата любов“ на наивистите Росен Рашев-Рошпака (България) и Анна Янковска (Словакия)
Програма на бки братислава iconПрограма на бки братислава
В програмата: Цезар Франк, Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Морис Равел, Панчо Владигеров
Програма на бки братислава iconПрограма Януари 2009 г. До 09. 01. 2009 г., Бки, „Йесенскехо 7, Братислава
Продължава изложбата „Селектирана природа” Катя Дамянова – Терзиева и Антон Терзиев
Програма на бки братислава iconПрограма на българския културен институт в братислава
Кафе-сладкарница „Студио”, ул. „Лауринска” 13, Братислава Кафене на езиците Редовна среща на желаещите да разговарят на чужд език...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом