Да опознаем Европа!
ИмеДа опознаем Европа!
страница1/6
Дата на преобразуване29.10.2012
Размер0.53 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://ec.europa.eu/publications/young/letsexplore2008/bg.doc
  1   2   3   4   5   6
Европейска комисия

Генерална дирекция „Комуникации“

Ръкописът е актуализиран през януари 2008 г.

Да опознаем Европа!


Европа — прекрасен континент със завладяваща история. Европа е дала на света много световноизвестни учени, изобретатели, художници и композитори, а също популярни изпълнители и успели спортисти.


Векове наред бич за Европа са били войните и разделенията. Но през последните близо петдесет години страните на този стар континент най-сетне започват да се обединяват в мир, приятелство и единство, за да работят за една по-добра Европа и един по-добър свят.


Тази книжка за деца (на възраст между 9 и 12 години) разказва историята просто и ясно. Пълна с интересни факти и пъстри илюстрации, тя живописно представя Европа и накратко обяснява какво представлява и как работи Европейският съюз.


Посетете нашия уебсайт: europa.eu/europago/explore


Ще намерите викторина към всяка глава. Проверете знанията си!


Още игри могат да се намерят на уебсайта Europa Go („Европа напред“) — (ec.europa.eu/europago/welcome.jsp).


Опознавайте и се забавлявайте!


Европейски съюз

Да опознаем Европа!


Здравейте! Добре дошли в Европа! Ние идваме от различни страни, говорим различни езици, но този континент е нашият общ дом.


Елате с нас и нека опознаем Европа заедно! Предстои ни изпълнено с приключения пътешествие през времето и пространството, в което ще научите безброй интересни неща.


Докато напредваме, проверявайте сами знанията си, за да видите какво сте научили. Посетете нашия уебсайт: europa.eu/europago/explore и се опитайте да отговорите на въпросите от викторината към всяка глава.


В училище търсете още знания! Помолете учителите си да ви разкажат повече за всяка една от главите в тази книга. Направете задълбочено проучване в училищната библиотека или в интернет. Можете дори да напишете ваша собствена книга за нещата, които сте открили.


Можете да се забавлявате и в интернет с игрите и другите занимания на сайта Europa Go („Европа напред“) europa.eu/europago/welcome.jsp


Готови ли сте? Тогава да започваме!


Какво ще намерите в тази книга?


Страница


Да открием континента 3


Как да се придвижваме 6


Климат и природа 8


Земеделие 11


Морето 14


Пътешествие във времето 18


40 прочути личности от А до Я 27


Езиците в Европа 30


Семейство от народи 31


Как семейството се събира заедно:

историята на Европейския съюз 32


Какво прави Европейският съюз 36


Европейският съюз и неговите съседи 39


Как се вземат решения в Европейския съюз 42


Утре… и по-нататък 44


Да открием континента


Европа е един от седемте континента в света. Останалите са Африка, Северна и Южна Америка, Антарктида, Азия, Австралия и Океания.


Европа се простира от Северния ледовит океан на север до Средиземно море на юг и от Атлантическия океан на запад до планината Урал (в Русия) на изток. На континента има много реки, езера и планини. Имената на някои от най-големите от тях ще научите от картата на стр. 4.


Най-високият връх в Европа е Елбрус в планината Кавказ, на границата между Русия и Грузия. Неговият най-висок връх е 5642 метра над морското равнище.


Най-високият връх в Западна Европа е Монблан в Алпите, на границата между Франция и Италия. Неговата височина е повече от 4800 метра над морското равнище.


В Алпите е и Женевското езеро, най-голямото сладководно езеро в Западна Европа. То се намира между Франция и Швейцария, на дълбочина достига до 310 метра и в него има близо 89 трилиона литра вода.


Най-голямото езеро в Централна Европа е езерото Балатон в Унгария. То е дълго 77 км и заема площ от около 600 км2. В Северна Европа има дори по-големи езера, например Сайма във Финландия (1147 км2) и Венерн в Швеция (над 5500 км2). Най-голямото езеро в цяла Европа е Ладожкото езеро. То се намира в северозападна Русия и е 14-то по големина в света. То заема площ от 17 700 км2.


Континентът Европа


[Map]


Наименование на английски език

Превод

ATLANTIC OCEAN

АТЛАНТИЧЕСКИ ОКЕАН

NORWEGIAN SEA

НОРВЕЖКО МОРЕ

NORTH SEA

СЕВЕРНО МОРЕ

BALTIC SEA

БАЛТИЙСКО МОРЕ

MEDITERRANEAN SEA

СРЕДИЗИМНО МОРЕ

BLACK SEA

ЧЕРНО МОРЕ

English Channel

Ламанш

Tagus

Тежу

Pyrenees

Пиринеи

Loire

Лоара

Lake Geneva

Женевско езеро

Mont Blanc 4 808 m

връх Монблан 4808 м

Alps

Алпи

Rhine

Рейн

Elbe

Елба

Lake Vänern

ез. Венерн

Lake Saimaa

ез. Сайма

Lake Onega

Онежко езеро

Lake Ladoga

Ладожко езеро

Kolen Mts

Скандинавски планини

Vistula

Висла

Danube

Дунав

Lake Balaton

ез. Балатон

Western Dvina

Зап. Двина

Dnieper

Днепър

Volga

Волга

Mount Elbrus 5 642 m

връх Елбрус 5642 м

Caucasus Mts

Кавказ

Ural Mountains

Урал


Една от най-дългите реки в Европа е Дунав. Тя води началото си от района на Шварцвалд в Германия и тече на изток през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Молдова и Украйна до Румъния, където делтата ѝ излиза на брега на Черно море. Цялата дължина на реката е близо 2850 км.


Други големи реки са Рейн (близо 1320 км), Елба (около 1170 км) и Лоара (над 1000 км). Можете ли да ги намерите на картата?


Големите реки са много подходящи за превоз на различни товари. Всевъзможни стоки се натоварват на шлепове, които ги превозват нагоре-надолу по реките от европейските морски пристанища до градовете дълбоко във вътрешността.

  1   2   3   4   5   6

Добавете документ към вашия блог или уеб сайт

Свързани:

Да опознаем Европа! iconЛексикон на Владислав Ганков Нека тук споделим някои неща за себе си, за да се опознаем по-добре!

Да опознаем Европа! iconОбиколи българия за да я обикнеш
...

Да опознаем Европа! iconТема на урока
Да се разширят знанията за Европа, да се усвоят умения за работа с карта на Европа, да се формира умение за описване на разположението...

Да опознаем Европа! iconГотови ли сте да се опознаем?
Някои от любимите ми са Кръстникът, Оригиналната трилогия Междузвездни Войни, Творчеството на Куентин Тарантино, Кристофър Нолан,...

Да опознаем Европа! iconМиграцията пътуване към мечтите или бягство от реалрността?
В европа историците определят този сложен процес като безпрецедентен – миграция от Южна Европа на север, икономическа миграция към...

Да опознаем Европа! iconКак това, което отначало ни се струва лошо, се превръща в хубаво, когато го опознаем?
Примерна програма за работата на психолога в адаптационна програма за деца и родители при тръгване на детето на детска градина

Да опознаем Европа! iconЛексикон На Филипа Ананиева
Нека се опознаем, за да бъдем истински приятели и да си помагаме в трудните моменти, да бъдем заедно, за да е по – приятен денят...

Да опознаем Европа! iconРепортерите на сватбите
Искахме да опознаем други начини на живот, други поведения, да срещнем мъже и жени, да видим хиляди усмивки. Избрахме да изследваме...

Да опознаем Европа! iconРевизия на договора за партньорство между съвета на европа и
Съвета на Европа (СоЕ). Благодарение на този договор, двете организации се съгласиха да поддържат специални отношения помежду си...

Да опознаем Европа! icon1. определяне на проблема
Европа е изправена пред редица ключови предизвикателства: нисък растеж, недостатъчни иновации и разнообразни екологични и социални...

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом