Програма с проявите, посветени на европейската кампания "ден без моя автомобил" 22 септември
ИмеПрограма с проявите, посветени на европейската кампания "ден без моя автомобил" 22 септември
Дата на преобразуване23.10.2012
Размер190.96 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://www2.moew.government.bg/doc/dialog/campaign/carfreedays_programme.doc


ПРОГРАМА С ПРОЯВИТЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КАМПАНИЯ “ДЕН БЕЗ МОЯ АВТОМОБИЛ” – 22 СЕПТЕМВРИ


Официална церемония и коктейл за подписването на Хартата на европейските градове от кметовете на българските градове, които ще се включат в кампанията – на 13 септември 2002 г. от 11. 00 ч. в музея “Земята и хората” в столицата и официално представяне на кампанията пред журналисти /официални покани до кметовете на градовете, потвърдили участие в инициативата, както и до Делегацията на Европейската комисия в България, посланици на ЕС, министрите-партньори, Комисията по околна среда и води към Народното събрание, неправителствени организации


Програма за 22 септември в София


 1. Спиране на движението на автомобили в района с граници: бул. “Сливница”, бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Скобелев”, ул. “Опълченска”, бул. “Сливница”, с изключение на граничните булеварди от 10.00 ч. до 17.00 ч. на 22 септември.

 1. Колоездачен пробег по маршрут: от ул. “Московска” № 33, край Паметника Левски, бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Витоша”, пл. “Света Неделя”, бул. “Дондуков”, пл. “Батенберг”, бул. “Цар Освободител” до езерото Ариана – начален час 11.00 ч.

 2. Официално откриване на Европейския ден без автомобили на сцената в Борисовата градина – 12.00 ч.

 3. Хепънинг край езерото Ариана, с участието на известни изпълнители и състави – начало 10.00 ч.

 4. Спортни състезания – с ролери, със скейтбордове, маратон, демонстрации на спортното училище ”Генерал Владимир Стойчев” по бойни изкуства и различни видове спорт, пленер, конкурс между столичните училища и награждаване на авторите на най-добрите рисунки, посветени на деня без автомобили – в Борисовата градина и парка пред Софийския университет “Св.Кл.Охридски” – начало 10.00 ч.

 5. Мониторинг на качеството на атмосферния въздух и шума в района, където ще бъде спряно движението на автомобилиРИОСВ-БЛАГОЕВГРАД

Благоевград

 • Отклоняване на движението по улица от ЦГЧ на Благоевград и организиране на конкурс за рисунка на асфалта на тема свързана с инициативата.

 • Извършване на измервания за чистотата на атмосферния въздух на участък с интензивно движение на автомобили и на велосипедна пътека “Бачиново”. Съпоставка на резултатите и подаване на информация чрез медиите.

 • Съвместно с Общински център по урбанизъм и околна среда – Благоевград ще се организира състезание на велосипедисти и ще се извърши освежаване на маркировката на велосипедна пътека “Бачиново”

 • Откриване и закриване на инициативата директно по Радио “Благоевград”

 • Представяне на идеята по медиите в региона и предоставяне на агитационни материали.

Банско

 • Информационна кампания сред жители на Общината при използване на всички възможности за широко разгласяване на инициативата “Ден без коли”.РИОСВ-БУРГАС

Бургас

 • На 20.09.02г. в местните медии ще излезе призив за участие на обществеността в провеждането на "Ден без автомобили".

 • Изнасяне на 20.09.02г. лекция в у-ще "Бр.Миладинови" относно замърсяването на атмосферния въздух и начини за подобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ).

 • На 22.09.02г. от 09.часа ще се извършват пробовземания за КАВ пред сградата на РИОСВ Бургас и демострация на автоматичните станции за имисионен контрол на въздуха.


РИОСВ-ВАРНА

Варна

 • Публикации и предавания в местната преса, радио и телевизия с цел насърчаване поведението на гражданите на града за решаване проблемите, свързани със замърсяването на въздуха и запознаване с инициативата “Европейски ден без автомобили – 22 септември 2002 г.”

 • Публикуване призив на Кмета на Община Варна и Директора на РИОСВ към населението за включване в инициативата.

 • Поставяне на плакатите, специално подготвяне за деня, в обществени сгради, учреждения, училища и здравни заведения.

 • Заснемане с видеокамера и фотоапарат на мероприятията на 22 септември от телевизионни и радиоекипи.

 • Определяне от Природен парк “Златни пясъци” три пътни алеи в парка за “зони свободни от автомобили”. На входовете им ще бъдат поставени транспоранти с надпис “Европейски ден без автомобили – 22 септември 2002 г.”

 • В Морската градина от 09.00ч. до 21.00 ч. ще бъде забранено движението и използването на техниката на предприятие “Парркстрой” и др. коли на собствениците на имоти и заведения.

 • Ще се обособи “зона свободна от автомобили” от 09.00ч. до 21.00ч. на Крайбрежната алея в отсечката от Плувния басейн.

 • Ще се стимулира ползването на велосипеди в Пририден парк “Златни пясъци”, Морската градина, в районите на училищата в кв.”Чайка” и “Аспарухово”, ще се извършва индивидуална работа с ръководствата на кметствата, училища и детските градини.

 • В определените пешеходни зони: част от бул.”Княз Борис І”, бул.”Сливница”, ул.”Преслав” ще се ограничи движението на автомобили.

 • Поставяне на мобилни станции на РИОСВ-Варна в близост до “зони свободни от автомобили”, като измерванията ще се правят преди 22.09.2002г. и на този ден.

 • Затваряне на ул.”Народни будители” в отсечката м/у ул.”Мара Тасева” и бул. “Св.Св. Кирил и Методий” за движение на лични автомобили и обществен транспорт, като на това място ще се организират велосипедни и др. спортни състезания с ученици, деца от детските градини и граждани.

 • Затваряне алеите в кв. “Чайка” за движението на автомобили около училище “Д.Полянов”. Организиране на спортни състезания.

Добрич

 • Спиране движението на МПС по ул. “ Отец Паисий” в участъка, заключен между ул.”Батак” и ул.”Генерал Скобелев”; по ул.”Сан Стефано” в участъка между ул.”Независимост” и бул.”Трети март” от 8.00ч. до 17.00ч. на 22.09.2002г.

 • Замерване на шумови нива в посочените участъци от 08.00ч. до 9.30ч.

 • Провеждане на състезания с тротинетки за ученици от 1,2, и 3 клас от 10.30ч. до 11.30ч.

 • Провеждане на състезания с ролери за ученици от 4 и 5 клас от 11.30ч. до 12.30ч.

 • Провеждане на състезания с велосипеди за ученици от 6,7 и 8 клас от 12.30ч.до 13.30ч.

 • Състезание по волейбол между училищни отбори от 15.00ч. до 17.00ч.

 • Рисунки по асфалт от 14.00ч. до 17.00ч.

 • Изготвяне и разпространение на информационни листовки, свързани с шума и замърсяването на атмосферния въздух.РИОСВ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вeлико Търново

По случай 22 септември – Ден на независимостта на България, Община Велико Търново и Информационния център на Съвета на Европа във Велико Търново са изготвили програма за отбелязване на празника. Тъй като Деня без автомобили съвпада с този ден, РИОСВ – Велико Търново ще вземе участие в следните мероприятия:

14.00 – 16.00 ч. – Весел детски панаир, ученическа борса за учебници

16.00 – 16.35 ч. – Фото-изложба “България и Съветът на Европа”. Засаждане на фиданки в “Градините на България и Европа”

21.00 ч. – Дискотека под звездите. Празнични илюминации на площада пред крепостта “Царевец”

На тези прояви РИОСВ ще информира участниците за европейската инициатива “Ден без автомобили”: ще раздаде информационни материали, ще обясни целите на кампанията и какви мерки са необходими за подобряване качеството на въздуха и намаляване на шума в населените места.

 • Предварително гражданите ще бъдат запознати с целите на инициативата чрез местните средства за масова информация и ще бъдат поканени да се включат в нея.

- На 22 септември 2002 г. ще работят стационарните пунктове за имисионен контрол на въздуха в градовете Велико Търново, Габрово, Свищов, Севлиево и Горна Оряховица. От 11.00 – до 13.00 ч. на едно от най-оживените кръстовища във Велико Търново (до общинския пазар) ще бъде направено демонстрационно замерване на нивата на шума. Данните от анализа на въздуха и шума ще бъдат предавани в РИОСВ и оповестявани чрез медиите.

Златарица


 • Организиране на излет сред природата от 10.00ч. до 16.00ч. в местност “Баждермен” под мотото “Без автомобили” с два оркестъра с надсвирване, футбол на малки вратички, демонстративна борба, надбягване с чували, дърпане на въже, организиране на две маси за “канадска борба”, хор на Пенсионера, демонстрации с велосипеди.

 • На излета ще бъдат раздавани награди за:

най-добре оборудвана каруца;


най-добре оседлан кон;

най-добре оборудван велосипед и велосипедист;

фамилия с каруца

фамилия с велосипед.

 • По местното радио ще се дава информация за излета, здравна беседа за вредата от използването на оловните бензини, техническа информация за употребата на безоловни бензини.

Лясковец

 • Определяне на “зона свободна от автомобили”: ул.”Манастирска”(от кръстовището с ул.”Васил Левски” и бул.”Христо Ботев” до кръстовището с ул.”Капитан дядо Никола”); ул. .”Капитан дядо Никола”(от кръстовището с ул.”Манастирска” до кръстовището с ул.”Ивайло”и ул.”Кирил и Методий”); ул.”Ивайло”(от кръстовището с ул.”Кирил и Методий” до кръстовището с площад “Възраждане”); целия площад “Възраждане”.

 • В зоната ще се проведе колоездачна обиколка .

 • На площад “Възраждане” провеждане на конкурс за рисунка на асфалт на тема “Моя град – без автомобил”.

 • Разпространение на диплянките сред населението, разлепване на плакатите и стикерите, популяризиране на кампанията с активна помощ с местните кабелни телевизии и общинско кабелно радио.


РИОСВ-ВРАЦА

Бяла Слатина

 • Спиране на движението на автомобили от 07.00 до 17.00 часа по слесните улици: “Димитър Благоев”, “Хан Крум”, “Климент Охридски” и “Христо Ботев”.

 • Популяризиране по местните медии и чрез специализирани плакати целите на кампанията.РИОСВ-МОНТАНА
Видин

- Излъчване на репортажи, предоставящи информация относно деня и неговите цели чрез средствата за масова информация;

 • популяризиране на пакета от информационни материали за кампанията, изготвени от МОСВ сред видинското население : поставяне на пакет от информационни материали в “Центъра за информационно обслужване на граждани” в сградата на Община Видин, предоставяне на пакет от информационни материали в училищата, предоставяне на информационни материали на участниците в турнира по стрийтбол;

 • изпращане на писма в училищата на територията на гр. Видин, призоваващи към организирането на различни прояви сред учениците;

 • провеждане на турнир по стрийтбол.

Монтана

 • монтаж на стойка за велосипеди в двора на Природо-математическата гимназия;

 • разширяване на пешеходната зона в центъра на града и оформяне на зона без автомобили от автогарата до лесопарк “Калето”;

 • изработване и разпространение сред населението (поставяне в пощенските кутии) на специални листовки с екологично съдържание;

 • почистване на петна от нефтопродукти на определени улици и др.

Белоградчик

 • Запознаване на гражданите с целите на инициативата чрез местните средства за масова информация

 • Разпространение на информационни материали.

 • Определяне на зона, свободна от автомобили и на велосипедна алея, сформиране на патрулен екип в зоните, раздаване на специфични знаци на шофьорите в градския район, състезание по майсторско колоездене в пешеходната зона, провеждане на мини-баскетбол, крос-обиколка на централната градска зона, състезание с велосипеди, рисунки върху асфалт по темата, организиране на викторина “Познаваме ли пътните знаци?”, фотографска изложба в края на деня с фотографски снимки от мероприятието, страница във вестник “Белоградчик”, посветена на деня. Гости на мероприятията в “Деня без автомобили” ще бъдат младежи и девойки, скаути от гр. Княжевац, Република Сърбия.
Лом

 • Разширяване на пешеходната зона.

 • Организиране на състезание с велосипеди, ролери и ролкови кънки;

 • организиране на ученически кросове.

Берковица


 • Разширяване на зоната без автомобили-от жп гарата до центъра на града.

 • Спиране на движението на по най-натоварените улици: ул.”Александровска”-от центъра до ул. “Чаталджа”, ул. “Гаврил Генов”-от центъра до ул. “Иван Вазов”,ул. “Николаевска”-у.от центъра до ул.”Иван Вазов”.

 • Организиране на конкурс на детски рисунки на екологична тема за вредата от автомобилите.

 • Изложба на снимков материал в читалището.

 • Публикуване на материали в местния печат с екологична тематика.

 • Шофиране с запалени фарове.

 • Почистване на маслени петна по улиците.

 • Пускане на тематични листовки в пощенските кутии на гражданите.

 • Състезания в училищата с велосипеди.

 • Излъчване на тематични материали по местното радио и телевизия.

 • Обявяване на центъра на града за зона за пешеходци.РИОСВ-ПАЗАРДЖИК


Пещера

 • Изграден е управляващ комитет, включващ Зам. кмета на общината, общински съветници и представители на КАТ, РПУ – Пещера, обществения транспорт в града, “Пътно управление” и др.

 • Определени са зоните свободни от автомобили.

 • Създадена е организация за поставянето на бариери и указателни табели, осигурени са местата за паркиране на автомобилите;

- Транзитният поток през Пещера ще бъде отклонен по околовръстно трасе;

- За провеждането на “Деня без автомобили” са уведомени двете местни кабелни телевизии, които ще отразят провежданото мероприятие.


РИОСВ-ПЛЕВЕН

Плевен


 • Създаване на зона, свободна от автомобили, като за целта ще бъде затворен за трафик на МПС на 22.09.02г. участък от ул.”Цар Борис ІІІ”- от Дом на книгата до кръстовището на ул.”Иван Вазов” и “Димитър Константинов”.

 • Медийно обръщение на Кмета на града към гражданите на града за целите на кампанията.

 • Презентация на проект на Община Плевен “Екологичната обстановка в нашия град и въздействието на транспорта върху нея” по местни медии, общинско радио, Кабелна телевизия “Евроком” и др.

 • Информационна кампания с участието на ученици от клуб “Млад еколог” при ОУ “Лазар Станев”

Левски


 • Провеждане на информационна кампания, свързана с Европейската инициатива, подготвена съвместно с местните медии.

 • Провеждане състезания с велосипеди.

 • Демонстрация, подготвена от възпитаниците на школата по “Киокощинкай-бойни изкуства”, която ще съчетава идеята за изграждане на здравословни навици и необходимостта от опазване чистотата на въздуха.

Ловеч


 • Призив чрез всички медии до гражданите на града за запазване на въздуха на града чист, за организиране на пешеходни разходки по природни забележителности и др.

 • Провеждане на масов старт по определен за целта маршрут.

 • Откриване на празника с приветствие на Кмета.

 • Провеждане на демонстрации на участниците от клуба по приложно колоездене към общински детски комплекс-Ловеч.

 • Празничен концерт на Младежки духов концерт и мажоретен състав.

 • Награждаване на победителите, участвали в масовия крос.

Никопол

 • Информиране гражданите на града по местен радио-възел за провеждане на “Ден без автомобили”.

 • Определяне на зоната свободна от автомобили, поставяне на знаци, бариери и организиране на КПП.

 • Представяне на художествена програма от ученици на СОУ”Христо Ботев”, ОДК-Никопол и ЦДГ “Щастливо детство”, включваща детски игри, рисунки по асфалта, спортни състезания.

Кнежа

 • Изнасяне на информация по местните медии за въздействието на транспорта върху околната среда и възможните екологосъобразните модели на поведение на обществото.

 • Организиране на състезание с велосипеди между ученици от 5 и 6 класове и крос за ученици от 7 и 8 класове.

 • Организиране на зона свободна от автомобили – спиране на движението на автомобили по ул.”Стефан Цанов”.


Долни Дъбник

 • Информиране населението по местни медии за инициативата “Ден без автомобили”.

 • Затваряне на движението в централна градска част по ул. “Хр. Янчев” и “Хр. Смирненски” от 07.00 ч. на 22.09.2002г. до 07.00 ч. на 23.09.2002г.

 • Откриване на “Ден без автомобили” със състезание по крос в централен градски парк – 09.00 ч.

 • Състезание с велосипеди – 10.00 ч.

 • Рисунки върху асфалт – 12.00 ч.

 • Младежка дискотека – 17.00-20.00 ч.

 • Програма- изпълнения на духов оркестър при читалище “Напредък – 1871-10.00ч.

Червен бряг

 • Информиране населението по местни медии за инициативата “Ден без автомобили”.

 • Изнасяне на информация по местните медии за въздействието на транспорта върху околната среда и възможните екологосъобразните модели на поведение на обществото.

 • Определяне на зона свободна от автомобили: ул. “Търговска”, част от ул. “Антим І”, ул. “В.Априлов”, ул.”Паисий”.

 • Състезание с велосипеди пред сградата на Общинска администрация.

Троян

 • Провеждане на информационно-разяснителна кампания за влиянието на автомобилите върху жизнената ни среда в период 16.09 – 21.09.2002г.

 • Зона свободна от автомобили- затваряне на движението в централна градска част- от център до кръстовището при “Пачов мост”.

 • Презентация на съвместен проект с фирма “Троян –транспорт” за замяна дизеловите двигатели на автобуси по градските линии с екодвигатели.


РИОСВ-ПЛОВДИВ

Пловдив

 • Провеждане на широка медийна кампания чрез средствата за масова информация за убеждаване и насърчаване на хората да участват в инициативата “В града без моя автомобил”, като на 22.09.2002г. пътуват по друг начин, а не с кола.

 • Създаване на велосипедни пътеки и провеждане на колоиздачни състезания на три обособени състезателни полигони за четири възрастови групи с награди за участници.

 • Организиране на музикална програма.

Асеновград

 • Създаване на “зони свободни от автомобили”- улиците ”Марица”, “Съединение”, “Изложение”, “3 март”.

 • В тези зони ще се организират велосипедни състезания, рисунки върху асфалт.

 • Провеждане на агитационна кампания сред ученици с раздаване на брошури, стикери, фанелки и др.

РИОСВ-СМОЛЯН

Златоград

 • Сформиране на работен екип на партньори, определяне правилата за действие и разпределение на отговорности.

 • Представяне на Програмата пред обществеността.

 • Организиране на три символични колоиздачни обиколки на града- 10.00ч.

 • Официално обръщение на Кмета на Община Златоград към жителите и музикален поздрав от деца – 12.00ч.

 • В “зоната без автомобили” провеждане на детски игри, състезания с ролери, велосипеди и др. от10.00ч. до 17.00ч.

 • Отразяване на инициативата по местната телевизия-20.20ч.

Неделино

 • Забрана от органите на КАТ за използването на превозни средства на 22 септември.

- Акция за почистване на града

- Лекция за кампанията от специалисти от РИОСВ – Смолян.

Смолян

- Призив на кмета за участие на населението в инициативата.

 • Ограничаване на движението / определяне на забранени зони съвместно с органите на КАТ / от 8 00 да 18 00 часа.

 • Инициативи съвместно с органите на общинския инспекторат по образование: масов крос с участието на ученици.

 • Разкриване на временни пунктове за изкупуване на суровини за рециклиране, временен пункт за събиране на автомобили извън употреба.

 • Информационно предаване за местното кабелно радио на тема: “Градска мобилност и околна среда” с участието на експерти от РИОСВ.

 • Интервю за местните кабелни телевизии относно замърсяването на атмосферния въздух от автомобилния транспорт. Безоловния бензин, като по-добрата алтернатива.

 • Анализ на качеството на атмосферния въздух, съгласно определени пробовземни точки преди и след ограничаване на движението.

- Измерване на шум преди и след ограничаване на движението.

 • Подготвяне на снимков и друг онагледяващ материал за осъществяването на инициативата по градове.РИОСВ-СТАРА ЗАГОРА


Стара Загора

 • Популяризиране на целите и духа на инициативата чрез актуална информация в интернет страница на РИОСВ, в седмичен бюлетин на РИОСВ и материали в местните медии в период 16-22.09.2002г.

 • Оформяне на агитационния пункт в РИОСВ с плакати, листовки и други нагледни материали.

 • Поставяне на символичен знак “Забранено за автомобили на 22.09.2002г.” на паркинга на инспекцията.

 • Дни на отворени врати на стационарната станция за имисионен контрол и лабораторията на 19, 20, и 22 септември с осигуряване на атрактивно представяне на данните за разлика в концентрациите на вредни вещества във въздуха.

 • Съвместен призив на РИОСВ, ХЕИ и Община Стара Загора към обществеността за целесъобразността от търсене на начини за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, от здравословен начин на живот с атрактивно поднесени данни за ефекта от макар и минималното въздържание от използването на двигатели с вътрешно горене и удължаване пешеходните преходи в градска среда и паркове.

Сливен

 • Шествие по главната улица на града с участието на ученици от екологичните клубове, раздаване на листовки и стикери-11.00ч.

 • Провеждане на среща-дискусия по екологичните проблеми, предизвикани от автомобилния транспорт в екологичен център “Дом на водата”- 10.00ч.

 • Предаване в двете местни телевизии, посветено на темата и излъчване на видеоклипове.

 • Прожекция на филм в “Дом на водата” за екологичните проблеми, породени от автомобили-14.00ч.

Казанлък

 • Създаване в централна градска част на зона, свободна от автомобили в деня на кампанията,

 • организиране на конкурси и други изяви в тази зона.

Тополовград

 • Провеждане на конкурс за детска рисунка върху асфалта на тема “Деца играят на улицата” в свободната от автомобили централна градска част.

Ямбол

 • Поставяне на транспаранти с мотото на деня “Европейски ден без автомобили – 22 септември”

 • Ограничаване достъпа на автомобили в пешеходните зони в Централната градска част.

 • Обявяване и популязиране на деня чрез местните медии.

 • Изготвяне на призив към жителите на града за включване в деня чрез инициативата “В града без моя автомобил”.

 • Организиране раздаването и поставянето на диплянки, проспекти, плакати и др.

 • Уведомяване на организации и учреждения за включване в Деня чрез своите мероприятия.


РИОСВ-СОФИЯ

София

 • Организиране на конкурс за детска рисунка на асфалт и блокче. Паралелно провеждане на викторина с родителите, като въпросите ще бъдат свързани с качество на атмосферния въздух, шум, автомобилен трафик, сигурност на пътя. Част от въпросите ще бъдат подготвени съвместно с КАТ

 • Конкурсите и викторината ще завършат с награждаване и концерт – вероятно с Ретро Радио.

 • Организиране на мониторинг за състоянието на качеството на атмосферния въздух. Измерванията ще се провеждат с мобилната лаборатория на РИОСВ.

Перник

 • Откриване на кампания “Ден без автомобили” – 19.09.2002г., 11.00 часа в Община - Перник.

 • Спиране движението по ул. “Св.Св. Кирил и Методий” в отсечката от ул.”Радомир” до Минната дирекция в знак на съпричастност към останалите европейски градове в борбата за опазване на околната среда – от 10.00 до 13.00часа на 22.09.2002г.

 • Велопоход от 11.00 ч. по маршрут: Община Перник, ул.”Св.Св. Кирил и Методий, кръстовище “Шахтьор”, ул.”Юрий Гагарин” до разклон до кв.”Тева”, ул.”Юрий Гагарин”, кръстовище “Шахтьор”, ул.”Св.Св. Кирил и Методий, Община Перник.

 • Провеждане на детски конкурс за рисунка на асфалт на тема “Моята Планета-моята Земя” на ул. .”Св.Св. Кирил и Методий”- 11.30 ч.

 • Тържествено закриване на велопохода и конкурса за рисунка и награждаване на участниците.

Самоков

 • Организиране на “зона свободна от автомобили” в централната част на града.

 • Провеждане на лекоатлетически кросове в зоната с деца над 7-годишна възраст.

 • Провеждане на информационна кампания сред населението на града.


РИОСВ-РУСЕ

Русе

 • Организиране на информационна кампания чрез местните средства за масово осведомяване.

 • Разпространяване на рекламните материали сред гражданите на Общината.

 • Определяне на “зони свободни от автомобили” с бензинови и дизелови двигатели.

 • Организиране на конкурс сред учениците за рисунки на тема ” Ден без автомобили”.

 • Организиране на спортни мероприятия.

Тутракан

 • Определяне на две зони в най-посещаемите части на града, свободни от автомобили.

 • Провеждане на кампания “Без коли” сред ученици, бизнесмени, фирми за транспорт и др.

 • Информационна кампания със средствата за масово осведомяване за цялото гражданство.

 • Изготвяне на транспаранти и стикери – поставяне по улиците, градския транспорт, на автомобилите с газ.

 • Организиране на спортни мероприятия по затворените улици – състязания с велосипеди, уличен футбол, кросове и др.

 • Организиране на пешеходен маршрут “Опознай културния облик и историческото минало на града”, обхващащ музеите, археологически разкопки, архитектурни паметници

 • Приемна за граждани по въпроси, свързани с оптимизиране на автомобилен поток в града.

Разград

 • Разработка на агитационни материали за популязиране на кампанията.

 • Обръщение и покана до гражданите за включване в кампанията.

 • Медийно популяризиране и отразяване на всички дейности по кампанията.

 • Среща с представители на НПО, местни медии и ръководители на граждански организации с цел провокиране интереса им за участие и подкрепа на кампанията.

 • Определяне на бул.”България” и ул.”Паркова”, като пешеходни зони за 22.09.2002г.

 • Организиране на концерт на пл.”Момина чешма”.

 • Разпространение на агитационни материали.

 • Проучване на обществено мнение чрез анкетни карти и отчитане на резултатите от проведената кампания.


РИОСВ-ХАСКОВО

Хасково

 • Затваряне на централната градска част за моторни превозни средства за 4 часа чрез отделянето с пътни бариери и обозначителни табели съвместно с КАТ-Хасково.

 • Отпечатване и разпространение на тематична брошура за целите на провежданата инициатива “Европейски ден без коли – 22 септември” сред гражданите на община Хасково.

 • Ангажиране на учащи се в кампанията чрез разясняване на модели за екологосъобразно поведение и организиране на конкурс за най-добра рисунка на асфалт под надслов “Европейски ден без коли – 22 септември”.

 • Провеждане на мониторинг на въздуха в затворената за моторни средства зона и натоварена пътна артерия, като получените резултати от сравнителния анализ ще се предоставят на медиите.

 • Измерване на шумови нива в зоната и извън нея със съдействието на ХЕИ-Хасково, като получените резултати от сравнителния анализ ще се предоставят на медиите.

 • Излъчване на клип по местните кабелни телевизии.

 • Провеждане на анкета сред населението за проучване на обществено мнение за кампанията. Същата ще бъде предоставена за излъчване по местните медии.

 • В деня на провеждане на инициативата ще се извърши анализ на влиянието на променения режим на движение върху търговската дейност и трафика на автомобили и хора в гр.Хасково.

Димитровград

 • Запознаване на обществеността чрез местните медии за влиянието на автомобилния транспорт върху качеството на въздуха и алтернативните мерки за подобряването му.

 • Създаване на “зона свободна от автомобили”- затваряне на ул. “Захари Зограф”, измерване на нивото на шума и извършване на мониторинг на въздуха.

 • Провеждане на конкурс за рисунка на асфалт на тема “В града без автомобил” в парк “Марица”, конкурс за есе “Автомобилът на бъдещото”, скейт парад.

 • Награждаване на най-добрите участници в състезанията.

Кърджали

 • Създаване на “зона свободна от автомобили” – Кино”Орфей”, бул.”България”, ул.”Г.С.Раковски”, пътя за гр.Хасково (дясно платно)-09.30ч.

 • Ученически поход и колопоход до Общинската горичка.

 • Викторина във връзка с влиянието на автомобили върху околната среда.

 • Състезания за пешеходци, дискотека на открито.

 • Измервания от РИОСВ-Хасково на качеството на атмосферния въздух.

 • Измервания на нивото на шума от ХЕИ-Кърджали.

 • Обръщение на Кмета на Общината към жителите на града.

 • Разпространение на бюлетини.


РИОСВ-ШУМЕН

Шумен

 • Разгласяване за кампанията,нейните цели и прояви чрез местните средства за масова информация.

 • Съвместно с Общинска администрация и КАТ-Шумен организиране на колоиздачна обиколка по бул. “Славянски” в централната част на града.

 • Съвместно със структурите на МОН при откриване на учебната година разгласяване сред учениците на европейската инициатива и присъединяване на България към нея, използвайки рекламните плакати и листовки за кампанията.

Търговище

 • Хепанинг “Арт-мобиле”- изработка на произведения с материали от природата, съчетани със стари авточасти, организиран в Драматичен театър.

 • Организиране на състезания по майсторско управление на велосипед и ролкови кънки.

 • Демонстрации със скейборд и ролери.

 • Рисуване върху стар автомобил.

 • Публично обсъждане на Програмата на Община Търговище – “Здраве” и представяне пред обществеността на мерките за подобряване качеството на въздуха и намаляване нивото на шума в населените места.

 • Провеждане на викторина с екологична насоченост чрез ефира на “Ново радио Търговище” и предаване на кабелна телевизия “Кейбъл- България”, програма “Ден” насочена към децата о общината.

 • Отразяване на мероприятията в регионални медии.Свързани:

Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconВъв връзка с изпратеното писмо Ви предоставяме информация за проведените мероприятия в рамките на Европейската кампания "Ден без моя автомобил" на територията
Мероприятия, посветени на "22 септември ден без автомобили" на територията на риосв-шумен бяха проведени в градовете Търговище, Шумен...
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconПрограма с водещите прояви посветени на 5 юни Световен ден на околната среда, в рамките на Зелената седмица, организирана от Европейската комисия мото "Да променим поведението си към околната среда"
Програма с водещите прояви посветени на 5 юни Световен ден на околната среда, в рамките на Зелената седмица, организирана от Европейската...
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconЕвропейска седмица на мобилността
В периода от 16 до 22 септември 2009 г ще се проведат Европейската седмица на мобилността и Европейският ден без автомобили на 22...
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconНа културните прояви, посветени на 25 септември Ден на град Добрич и 64 години
Общоградско поклонение по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември icon17 ноември международен ден без тютюнопушене 2011
Международния ден без тютюнопушене. От 1977г по инициатива на Американската общност за борба с рака (acs) ежегодно всеки трети четвъртък...
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconПрограма с прояви,посветени на 5 юни- световен ден на околната среда, в рамките на Зелената седмица, организирана от Европейската комисия Мото: "Да променим поведението си към околната среда"
Часа Представяне на дейностите и комплекса от природозащитни проекти в Центъра за размножаване и рехабилитация на редки видове в...
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconПрограм а с водещите прояви на Националната кампания по повод 5 юни Световния ден на околната среда и Зелената седмица под егидата на Европейската комисия
Търсят се живи или мъртви морета и океани” мото на Световния ден на околната среда, обявено от Програмата на ООН за околна среда
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconЕвропейска седмица на мобилността и Ден без автомобили – 22 септември
Европейската комисия за повишаване на информираността  на гражданите за използването на обществен градски транспорт, придвижване...
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconРусенски университет
Европейската нощ на учените се провежда за трети път в България. Във всички страни от ес “Нощта на учените” се състои в един и същи...
Програма с проявите, посветени на европейската кампания \"ден без моя автомобил\" 22 септември iconМеждународен ден без тютюнопушене
Риокоз-благоевград и Фондация „имеон-балкани” – София, организират нформационно-скринингова кампания за ограничаване на тютюнопушенето...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом