Тема: здравеопазване
ИмеТема: здравеопазване
страница1/6
Дата на преобразуване23.10.2012
Размер0.51 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.phabg.org/news_press/press1612_726.doc
  1   2   3   4   5   6
16 декември 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Велико Търново


Диспансерът по туберкулозни болести фалира заради дългове от над 1 млн. лв. в него работеше и специализирана Трудовоекспертна лекарска комисия (ТЕЛК), която обслужва Плевен, Русе, Габрово, Ловеч и Велико Търново. Дейността на тази експертна комисия е блокирана, защото всички лекари в нея са напуснали.

Да на реформите, но не и на подхода

С бившия финансов министър Милен ВЕЛЧЕВ разговаря Емилия Караабова:


- Г-н Велчев, остро критикувахте правителството на ГЕРБ, че не прави реформи. Сега обаче то изглежда доста решително да ги прокара. Ще ви се изтръгне ли поне едно “браво”?

- ГЕРБ заслужава предпазливо “браво”, защото, да, намеренията и първите стъпки са направени, но за пълната реализация на тези реформи е необходима още решимост. Също така се надявам, че няма да се ограничат само с реформите, които са започнали сега, защото има нужда и от много други. Като например реформата в здравеопазването, където на практика нищо не е започнало.

- Но пък прокара пенсионната реформа и по-късното пенсиониране...

-Да, но макар че целите и посоката да са правилни, подходът е грешен.

- Защо?

- Правителството сбърка в начина, по който тръгна да налага тези реформи. Освен това не може да си правим илюзията, че ще ни се размине с една година увеличение на пенсионната възраст на няколко стъпки. Прекалено много се антагонизира общественото мнение на широки слоеве. Нямаше нужда от това, можеше да бъде обяснено, преди да се тръгне към промените. Поне в мен остана впечатлението, че се прави зад гърба на синдикатите и обществото, че ги неглижират и това доведе до излишно нагнетяване на напрежение.

Моят опит като финансов министър показа, че трябва да си достатъчно откровен и честен с тях от самото начало на своите действия. А сега виждаме противопоставяне, което се дължи на липсата на координация с тях. Същото се случи и със зърнопроизводителите, чиито протести в никакъв случай не подкрепям. Но не мога да отрека, че им бяха дадени обещания, които само два месеца по-късно се нарушават.

- Симеон Дянков им се извини...

- И това как им помогна? Пак казвам, на мен ми се струва, че резултатите, които се опитва да постигне правителството, могат да се реализират и с по-малко социално напрежение. И най-важното е да се опитва да гради доверие въпреки различните гледни точки.

- Доверие? И то при положение, че вицепремиерът Дянков се появи по телевизията и заяви, че ще изкара мандата, след което ще си тръгне от България?

- Всеки има право сам да решава къде да прекара живота си. И ценя искреността. Но наистина отговорите на подобни въпроси могат да помогнат или да попречат при реализацията на непопулярни реформи. Факт е, че обикновените хора по-лесно ще приемат тези мерки, ако знаят, че политикът, който ги прокарва, има намерение да сподели съдбата им в България години напред.

- В крайна сметка хората май все повече се демотивират да се осигуряват и се ориентират към лични спестявания с аргумента “я доживея, я не до пенсия”.

- Естествено, че в такива условия хората стават по-спестовни. И потребяват по-малко, което може да доведе до задълбочаване на икономическата стагнация. Но ние и без това сме свидетели през последните три години на по-високо желание да се спестява в отговор на непредсказуемото бъдеще. И не мисля, че една година повече до пенсия ще промени кой знае колко драстично това поведение.

- Президентът Георги Първанов наложи вето върху увеличаването на пенсионната възраст, как ще го коментирате?

- Никой не може да отрече правото му да изразява вижданията си по социалната политика и ветото е такъв инструмент. Но както и преди малко казах, може да се спори с начина на реализация на политиката на правителството, но с посоката и целите аз не бих спорил. Ако бях на мястото на президента, не бих се възползвал от правото си на вето. Още повече, че аз винаги съм защитавал друг тип политика. Но действията на президента Първанов не са изненада, тъй като са в синхрон с цялостното му разбиране за социална политика.

- Чувствате ли вина затова, че пенсиите няма да се вдигат? Премиерът Бойко Борисов обяви, че те са във фризера, защото трябва да плаща “облигациите на Милен Велчев”.

- Определено не. Първо, от формална гледна точка погасяването на дълга не влиза в сметките на ежегодния бюджет. Така че няма как това да повлияе върху баланса на приходите и разходите на държавата. На второ място - тези облигации, които ще бъдат платени в началото на 2013 г., се емитираха не за да бъдат изядени и изпити парите, а за да бъдат оттеглени от обращение много по-голямо количество стари облигации, причинени от задлъжнялостта през 80-те години, по време на управлението на Тодор Живков.

На мен не ми е минавало през ума да се оправдавам, че емитирам новите облигации, за да платя “облигациите на Стоян Александров”. Нито пък той се е оправдавал през 1994 г. с дълга, наследен от предишния финансов министър Иван Костов. Неизбежно за изплащането на “облигациите на Милен Велчев” ще трябва да се емитират “облигации на Симеон Дянков”. Така че, който се изкушава да отправя такива безпринципни критики към предшествениците си, трябва да е готов да носи в бъдеще подобни критики от своите приемници.

- Като стана дума за премиера и за вас, си спомням, че именно Борисов бе този, който ви “осветли” като консултант по сделката с “Булгартабак”. А вие мълчите и преди продажбата, и след това. Защо?

- Просто следвам един общоприет принцип в бизнеса - да не коментирам сделки, по които имам намерение да участвам или участвам като консултант. Единственото, което мога да потвърдя, е, че руската Внешторгбанк, която инвестира в “Булгартабак”, беше към онзи момент наш клиент и ние я консултирахме в този процес.

- Защо й е на тази банка да купува производствени активи, ако не да препродаде предприятието?

- Никой не крие, че подобни финансови инвеститори купуват даден актив с цел да повишат неговата стойност и да го продадат с печалба. Не познавам финансов инвеститор, който да няма намерение един ден да продаде своите инвестиции.

-И? Подготвя ли се вече продажбата на “Булгартабак”?

- Не, в момента не се търси купувач на “Булгартабак”, защото преди да бъде препродаден, трябва да бъде преструктуриран, да се предприемат други действия, които ще повишат актива.

- Имат ли нещо общо със сделката шефът на Корпоративна банка Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски?

- По принцип консултантите и банкерите никога не коментират подобни въпроси. Няма да го наруша. И не визирам конкретните лица, за които споменахте, същият отговор ще получите, независимо за кой банкер или инвеститор ме питате.

- БТК отново се продава, консултант ли сте и по тая сделка?

- Отдавна, поне от година, доколкото знам, кредиторите на БТК търсят купувач за компанията. В момента ние не работим по тази сделка.

- Заради кризата с еврото дайте съвет в какво да спестяваме?

- Отговорът на този въпрос много зависи от личните обстоятелства, доколко човек е близко до пенсия и какви са доходите и досегашните му спестявания. Затова ще се въздържа да крада хляба на финансовите консултанти. По принцип само ще кажа, че спестяванията трябва да са диверсифицирани, т.е. в различни класове активи. Като акции, банкови депозити и недвижима собственост, може би злато трябва да присъства в един по-голям по размер портфейл. В моя специално то не присъства. Що се отнася до валутата на спестяване, това много зависи от намеренията на човека - в коя държава смята да прекара остатъка от живота си. И е редно да спестява преимуществено във валутата на тази държава.

- Тоест ако ще оставаме в България, в левове?

- Аз твърдо вярвам в стабилността на лева, поне спрямо еврото. Така че когато дилемата е между еврото и лева, залагам на лева.

- Оптимист или песимист сте за създаването на този нов фискален съюз със строги бюджетни правила?

- Въвеждането на строги правила е добра първа стъпка, която не е достатъчна, за да се излезе от кризата. Надявам да бъде последвана от по-радикални стъпки, които да внушат увереност на инвеститорите и да спрат тяхното оттегляне от Еврозоната.

- България е отличник по бюджетна дисциплина и въпреки това преките инвестиции ги няма.

- Причините могат да се търсят и извън България, но и в България. Нашата икономическа обвързаност с еврозоната е много по-голяма, отколкото на Китай или Турция. Това мотивира въздържанието на инвеститорите. Но и недостатъчната предсказуемост на държавната политика има вина. Пресни са впечатленията на инвеститорите от акциите срещу ЕРП-тата или от дългите колебания какво да се прави с ДДС.


Милен Велчев е роден на 24 март 1966 г. в София.

От 1995 до 2001 г. работи в Мерил Линч (Лондон) и се издига до вицепрезидент.

Финансов министър (2001-2005) в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Депутат от НДСВ в 40-ото Народно събрание.

Фалирала болница оставя 2600 души без пенсии

Белодробната клиника в Търново дължала 700 бона на медици


ИВАН ПЪРВАНОВ

Фалиралата преди дни белодробна лечебница във Велико Търново може да остави 2600 болни без пенсии. Причината е, че в здравното заведение досега се намираше и специализираният ТЕЛК, обслужващ пет области – Търново, Габрово, Плевен, Ловеч и Русе. След фалита на болницата обаче, членовете на ТЕЛК-а масово са напуснали и сега няма кой да разгледа и да се произнесе по преписките на чакащите за инвалидни пенсии хора. Само от Великотърновска област броят на забавените засега преписки вече е над 400.

Според лекарите единственото спасение за болните било да си вземат неплатени отпуски и да чакат Министерството на здравеопазването да намери нови членове на комисията на мястото на напусналите доктори. От ведомството вече били изпратили писмо до РЗОК във Велико Търново да търсят нови специалисти, но кога ще стане това, все още не е ясно. Особено сериозен бил ПРОБЛЕМЪТ С ОНКОБОЛНИТЕ тъй като ако починат преди да е сформиран новия ТЕЛК и не могат да бъдат пенсионирани, децата им няма да могат да получат наследническа пенсия.

Фалитът на белодробната болница във Велико Търново стана факт след като стана ясно, че здравното заведение няма пари да покрие натрупаните над 1 млн. лв. дългове и да изплати заплатите на персонала. Управителят д-р Иванчо Драганчев поиска от общинските съветници да му разрешат болницата да тегли банков кредит, като използва сградите си като ипотечен залог. Искането обаче беше отхвърлено от общинарите. В сряда д-р Драганчев бе освободен от поста му и на негово място бе избрана д-р Маргарита Тасева. След като специално назначена от общината комисия извърши анализ на дейността на болницата пък лъснаха НЯКОИ СЕНЗАЦИОННИ ФАКТИ

Така например стана ясно, че болницата е отдавала под наем години наред свои помещения в центъра на София за жълти стотинки и дори не е опитала да актуализира наема.

Вчера стана ясно също така, че 60 души от персонала на фалиралата болница вече са завели съдебни искове за неполучените си заплати. От началото на годината лекарите и сестрите не са получавали редовни заплати, а само по 500 лв. и 300 лв. аванс. Само към персонала дълговете на здравното заведение е за над 700 хил. лв. Някои от сестрите признаха, че имат да вземат по 4 хил. лв. и се заканиха, ако се наложи, да организират протести и гражданско неподчинение пред сградата на общината в центъра на старата столица.

10% от здравно неосигурените предпочитат да плащат кеш


Пирогов” губи половин милион годишно от гратисчии

Държавата покрила лечението на 1200 социално слаби българи


Болниците губят хиляди левове всяка година заради гратисчиите, които не си плащат осигуровките, но разчитат на лечение. Темата беше повдигната на заседанието на кабинета миналата седмица, а премиерът Бойко Борисов заръча да се пристъпи към бързи действия за решаване на проблема. Проверка на „Монитор” установи, че само „Пирогов” губи 0,5 млн. лв. годишно от здравно неосигурени пациенти.

Такъв е и случаят на Емил Манолов. Той е на 40 години и от 3 години не е плащал здравните си вноски, понеже няма работа. Въпреки това е опериран два пъти. Екип на „Монитор” го завари в спешния хирургичен кабинет на „Пирогов” със скъсан минискус. Прегледът му отне около 40 минути, докато отвън в очакване на лекарска помощ стояха над 10 души, чинно платили своя данък здраве. Сега на Емил му предстои трета операция, за която или трябва да плати сам, което за него е непосилно, или болницата да регистрира поредната си загуба.

„Това не е изолиран случай. За съжаление ние имаме този проблем от години, тъй като всичките ни пациенти са спешни и не можем да им откажем лечение”, обясни проф. Димитър Раденовски, директор на най-големия спешен център у нас. През управляваната от него болница

за първото 6-месечие на 2011 г. са преминали 331 неосигурени лица

като лечебното заведение е изразходвало над 220 000 лв. за възстановяване на тяхното здраве.

От Александровска болница пък съобщиха, че през първото 6-месечие са лекували 64 пациенти без здравни вноски. Загубите за лечебното заведение възлизали на 14 535 лв. Тези пари то може да си възстанови по два начина. От една страна за здравно неосигурените лица заплащали от Столичната община, а от друга – чрез фонда в социалното министерство.

Лекарите разказват, че има и друга категория длъжници. Те били хора с добри доходи, но не вярвали в системата и предпочитали да си плащат кеш за прегледите и операциите. „Баровците” били около 10% от пациентите на големите университетски болници в столицата.

За първите 9 месеца на годината Агенцията за социално осигуряване е платила за лечението на близо 1200 човека, като до момента са похарчени 820 239 лв. Бюджетът на социалните служби обаче предвижда за целта 2,5 млн. лв., които според директорите на лечебни заведения няма да бъдат изразходвани. През 2010 г. държавата е покрила разходите за лечението на едва 866 неосигурени пациенти.

От отпуснатите 2,5 млн. лв. в бюджета са върнати близо 2 млн. лв.

Здравният министър д-р Стефан Константинов от своя страна лансира идеята имуществото на длъжниците да бъде изземано от НАП. По думите му 3-4% от преминалите във Видин пациенти например са здравно неосигурени. Обобщените за страната данни сочат, че гратисчиите в болниците са към 1-2%.

Междувременно от НАП съобщиха, че са преизпълнили с около 2 млн. лв. планираните приходи от здравноосигурителни вноски за тази година. „Мисля, че около 1,9 млн. българи са здравно неосигурени към момента”, отчете вчера шефът на приходната агенция Красимир Стефанов. Според него проблемите в здравеопазването не се дължат на събираемостта на „данък здраве”, а разпродаването на имотите на длъжниците не е добра идея

„Около 22% от пациентите в листите на личните лекари от девет области в страната са неосигурени”, заяви д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според него всеки четвърти българин не внася за здраве, а е обслужван от системата. .


50% от родилките без вноски

Над 50% от родилките през миналата година са били без здравноосигурителни права, показват отчетите на Агенцията за социално подпомагане. От общо над 75 000 майки като неосигурени за еднократна помощ от държавата са се разписали 42 050. За първите 6 месеца на тази година жените, останали извън осигурителните социални мрежи, са вече близо 30 000. Това означава, че до края на годината вероятно ще имаме поредния рекорд на родилки без здравни права. За разлика от броя на неосигурените, където няма яснота, при родилките статистиката изглежда желязна, защото е свързана с изплащане на пари от социалното министерство.

УЧЕНИ ОТ БАН С НОВО ИЗОБРЕТЕНИЕ

  1   2   3   4   5   6

Свързани:

Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Десислава Атанасова е сигурно десетият здравен министър, който обещава ей сега, до месеци, да внедри електронното здравеопазване
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене измененията и допълненията в Закона за лечебните заведения с 12 гласа...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Управляващите обещаха да не пипат парите за здравеопазване в бюджета за догодина. При това условие пък медиците склониха да не излизат...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване не приеха вчера предложението на д-р Ваньо Шарков от “Синята коалиция” ддс...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
...
Тема: здравеопазване icon4 януари 2013 г. Тема: здравеопазване
Десислава Атанасова е сигурно десетият здравен министър, който обещава ей сега, до месеци, да внедри електронното здравеопазване...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Организациите поискаха увеличаване на средствата за здравеопазване минимум до 5% от бвп за 2013 година. Управляващото мнозинство...
Тема: здравеопазване iconТема: здравеопазване
Изискването за уважение към времето на болния българин ще залегне в подготвяния нов Закон за правата и задълженията на пациента....
Тема: здравеопазване icon16 март 2012 г. Тема: здравеопазване
Плевен 54-и събор на блс. Как да поевтинеят скъпите лекарства? Как да се увеличат средствата за здравеопазване? Защо лекари продължават...
Тема: здравеопазване icon19 март 2012 г. Тема: здравеопазване
Зам шефката на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, която бе на форума, увери, че ще има добър диалог...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом