Дипломна работа тема: "Франчайзингът по примера на McDonald`s"
ИмеДипломна работа тема: "Франчайзингът по примера на McDonald`s"
Дата на преобразуване21.10.2012
Размер78.16 Kb.
ТипДиплом
източникhttp://www.raboti.com/info/info-1859.doc


ДИПЛОМНА РАБОТА

ТЕМА: “Франчайзингът по примера на McDonald`s”


СЪДЪРЖАНИЕ

Увод 2

Глава II. КОРПОРАЦИЯТА McDonald’s В САЩ 3

1. Франчайзингът в САЩ. Водещи фирми – франшизьори 3

2. Основаване и развитие 5

2.1. Идеята 6

2.2. Началото 7

2.3. Начало на финансова политика, маркетингова стратегия и стандарти 9

УводЗа сравнително краткото си съществуване, франчайзингът, придоби изключителна популярност в света, като инструмент за генериране на големи печалби за сравнително кратък период. Целта на тази разработка е да се опита да изясни защо това е така, като използва за пример една от най-успешните франчайзингови системи в света - корпорацията Макдоналдс. Спрях се на този пример, защото именно чрез франчайзинга един-единствен човек на име Рей Крок успява да превърне Макдоналдс от количка за сандвичи в мултинационална компания с милиарди долари оборот.

(част от ІІ глава)

Глава II. КОРПОРАЦИЯТА McDonald’s В САЩ

1. Франчайзингът в САЩ. Водещи фирми – франшизьориАмериканският пазар в момента е белязан от наличието на над 540 000 стопански дейности, даващи възможност за франшизиране на обекти. Те реализират продажби от над 758 млрд. долара, което представлява 1/3 от търговията на дребно, осъществявана в страната. Повече от седем милиона американци печелят парите си чрез предимствата на франчайзинга. Тези цифри нарастват все повече и повече, тъй като на всеки 17 минути в света се отваря нов франшизиран обект.

Предизвикателството да притежаваш франшизно предприятие привлича американците от всички сфери на стопанския живот, още повече, че същността на американската мечта e да развиваш свой собствен бизнес. Тя предоставя възможност за финансова обезпеченост, а за най-успелите - натрупване на богатство. И не по-малко важно - осигурява независимост - свободата да управляваш сам живота си.

Интересен е фактът, че в буквален превод думата “франчайзинг” означава да бъдеш свободен. В този смисъл франчайзингът дава на хората правото на избор да притежават, управляват и насочват своя собствен бизнес. По време на рецесия да ръководиш независим бизнес е особено привлекателно, защото това те освобождава от напрежението да работиш в нестабилна икономическа обстановка. За мениджърите от средните и висши ешалони, които са неспособни да си намерят работа толкова добра, колкото тази, която са загубили, да бъдат франшизати е привлекателна алтернатива, а за някои е и единствена.

Разбира се, един предприемач не може да получи никакви гаранции. Ползите от това да развиваш независим бизнес вървят ръка за ръка с рисковете от фалит. В това отношение да бъдеш франшизат е най-безопасната инвестиция. Според статистиката на Търговския департамент на САЩ, от 1971 г. насам ежегодно фалират или прекратяват дейността си по-малко от 5% от франшизните предприятия. За сравнение, според докладите на Американския съюз на малките и средни предприятия 65% от тях фалират до пет години от основаването си. Имайки пред вид тези данни не е чудно, че франчайзингът се превърна във феномен на деветдесетте години.

С разпадането на СССР и падането на комунизма в Източна Европа милиони хора изявяват желание да участват в нещо, което беше запазена марка само за гражданите на страни, развиващи пазарна икономика. Ето защо не бива да изглежда странно, ако франчайзингът стане основно перо в експорта на САЩ в оставащите години от 20 век.

Освен в Източна Европа франчайзингът предлага отлични възможности на малцинствата в САЩ. Много младежи използват франчайзинга като начало на тяхната реализация. Повечето от водещите фирми - франшизьори са структурирани по начин, който позволява издигането на тези млади хора, а често и финансирането им при създаване на техни собствени франшизни предприятия.

Десетте най-успешни франшизьори в света в момента са:

H & R Block, Inc. е най-голямата счетоводно-финансова компания в света. Тя притежава 4837 франшизати и 3994 офиса по целия свят;

Century 21 Real Estate Corporation е най-голямата франчайзингова система за недвижими имоти в света, с повече от 7000 франшизьори и годишен размер на продажбите 68 млрд $.

Dunkin` Donuts е най- голямата верига от закусвални, притежаваща повече от 3000 франшизирани ресторанта по света.

The Duskin Company, Ltd. е японски конгломерат от различни американски франшизати, който притежава изключителните териториални права над Тихоокеанския регион, Филипините, Тайланд и Индонезия.

Holiday Inn, Inc. е първата хотелиерска верига, работеща на франчайзинг от 1952 г. и в момента притежава 190 хотела по целия свят.

Midas Muffler е компания за ремонт на автомобили, притежаваща 1675 франшизирани предприятия и 118 работилници в САЩ. Броят на магазините й по света възлиза на 2410.

Mc Donald`s е наистина феномен в бързото хранене и синоним на франчайзинг. Основателят й Рей Крок започва от една единствена количка за хамбургери, за да я превърне в компания с милиарди долари оборот годишно. Иновациите на компанията са се превърнали в основни правила за развитието на франчайзинга и по този начин Mc Donald`s оказва огромно влияние върху американската култура. Откакто корпорацията започва да работи с франчайз в средата на петдестте години, тя достига огромни размери и в момента притежава повече от 13 000 ресторанта във всичките 50 щата и в 65 страни по света. Приблизително 80% от подразделенията й са франшизирани.

Pizza Hut е основана през 1958г. Има 8000 ресторанта в САЩ и над 1500 в 64 страни по света .

Service Master е компания за настаняване и търговско обслужване с над 5500 подразделения по света. Изискваната такса за придобиване на франчайзинг на Service Master e eдна от най-ниските в бранша, което дава възможност и на хора с по-скромни възможности.

7-Eleven (The Southland Corporation) е най-голямата верига от универсални магазини в САЩ с приблизително 3000 подразделения в Щатите и в Канада, 3100 франшизирани магазина в Щатите и над 7350 магазина, притежаващи лиценз за определена територия в Щатите, Япония и 17 други страни. Компанията работи с франчайзинг от 1964г.

2. Основаване и развитиеКорпорацията McDonald`s със своите над 13 000 ресторанта в около 65 страни е водещата верига от ресторанти и най-голямата франчайзингова организация в света. Тя обслужва 96% от американските потребители всяка година и 7% от американското население дневно, което я прави най-популярната верига за бързо хранене в САЩ. McDonald`s привлича повече клиенти от основните си конкуренти (Burger King, Wendy`s и Hardee`s) взети заедно. McDonald`s постига успех надминаващ очакванията на всички и достига ниво на продажби от 20 млрд. $ в световен мащаб с помощта на един основен метод, който включва обикновено меню, бързо приготвяне на храната и ефективна система на доставки, както и високо ниво на съгласуваност в работата на ресторантите в целия свят.

2.1. Идеята


McDonald`s е идея на един единствен предприемач Рей Крок, който успява да оцени потенциала на такъв вид ресторанти и с помощта на франчайзинга превръща количка за хамбургери в компания с милиарди долари оборот - тази, която в най-широка степен повлия върху културата на целия свят и установи стандартите за успеха на верига за бързо хранене.

Рей Крок е роден през 1902 г. в Чикаго, Илинойс. Той започва кариерата си още като младеж, отваряйки сергия за продажба на лимонада пред блока си, после работи в плод-зеленчук и аптека, като дори успява да отвори малък музикален магазин. Интересен е фактът, че като тийнейджър, преди още Mc Donald`s да е дори мечта, Крок казва на своите приятели: “Работата е месото в хамбургера на живота”. От осемнадесетгодишен в продължение на седемнадесет години Крок продава хартиени чаши за компанията Lily Tulip. През 1939 г. му се отдава да започне самостоятелен бизнес като продавач на млечни шейкове. Купува правата върху едно новопоявило се изобретение за правене на млечни шейкове, наречено Multimixer. Един ден през 1953 г. получава съобщение от Уилиам Дженисън, търговски представител по Западното крайбрежие, което променя живота му, както и този на милиони други хора. В него се казвало, че ресторант, наречен McDonald`s и намиращ се в Сан Бернардино, Калифорния е закупил 8 мултимиксера. Това изглеждало доста странно, тъй като, обикновено, ресторанти от този тип купували една или максимум две такива машини. Според изчисленията на Дженисън, McDonald`s продавал невероятното количество от 20 000 млечни шейка месечно. Заинтригуван Крок решава да посети този ресторант и това поставя началото на развитието на McDonald`s като водеща верига ресторанти за бързо хранене в света.

2.2. Началото


Всичко започва през 1937 г., когато двама братя, Дик и Мак Макдоналд откриват малък Drive-in в покрайнините на Лос Анжелис. До 1940г. бизнесът им достига такива размери, че те били принудени да закупят ресторант от 330 кв. м. в Сан Бернардино. Той не разполагал със седящи места, но двадестте автомобилни места позволявали предлагането на меню от 25 различни продукта на 125 коли едновременно. До 1948г. годишните приходи достигнали 200 хил. $, което надхвърляло и най-смелите очаквания. В същата година братята Макдоналд правят и някои основни промени. За да повишат ефективността, те заменят местата за паркиране с гишета за самообслужване. Също така намаляват и предлаганите в менюто продукти. По този начин се повишила бързината на обслужването и станало възможно намаляването на цените - цената на най-популярния продукт, хамбургера, паднала от 30 на 15 цента.

По този начин до средата на петдесетте години обемът на продажбите достигнал 350 хил.$ и братята продали 14 лиценза, първият от които на Нийл Фокс във Финикс, Аризона. Ресторантът на Фокс бил два пъти по-голям от този в Сан Бернардино.

Заинтригуван, през 1954 г. Крок лети за Лос Анджелис, за да разбере защо ресторантът продава толкова много млечни шейкове. На пръв поглед той не бил особено впечатлен. В последствие установил, че тази ефективност е постигната благодарение на добрата организация на системата. Ресторантът бил изключително чист и клиентите се обслужвали бързо. Менюто било ограничено, с ниски цени, като се предлагали само хамбургери, чийзбургери, три вида сода, пържени картофи и млечни шейкове.

Предчувствайки големия успех, Крок успял да убеди братята Макдоналд да му предоставят изключителните права да изгражда ресторанти от този тип из САЩ. Постигнали споразумение, че сградите ще се проектират така, че да имитират прототипа в Аризона.

На 52 годишна възраст, когато много хора, свързани с бизнеса започват да мислят за пенсиониране, Рей Крок започва нова кариера. Той съзадал национална верига за бързо хранене, която щяла да се разпростре между нациите със стотици франшизати, които да гарантират високо качество, бързо обслужване и чистота. За да постигне това той започнал да продава франчайзинг, като винаги спазвал правила на строга дисциплина. По това време другите ресторанти - франшизьори, като Dairy Queen, вече продавали територии и преследвали бързи печалби, а в определени територии те достигали шестцифрени числа.

На 15 април 1955 г. Крок отворил първият си ресторант McDonald’s в Дис Плейнс, Илинойс в партньорство със строителя Арт Джакобс. Той бил проектиран, за да служи като модел за франшизиран обект. Следващата стъпка била да се намерят кандидати, които да бъдат добри франшизати. Трябвало да се намерят предприемачи - хора, които искат да влязат сами в бизнеса и които да работят усилено, за да постигнат успех. Рей Крок отворил офис в Чикаго, който останал главна квартира на компанията до 1971 г, по което време прехвърлил представителните си офиси в Оук Брук.

Един от най-ранните лицензенти бил Санди Агейт, издател от Чикаго, който купил своя McDonald’s на 24.05.1956 г. Икономисвайки заедно с жена си първоначалната такса от 950 $, той отворил ресторант в Уокиган, Илинойс. Още от първия ден се образували дълги опашки от хора, чакащи да бъдат обслужени. Популярността на ресторанта нарастнала неимоверно и въпреки липсата на реклама брутният приход достигнал 250 000 $ с 50 000 $ чиста печалба за първата година.

2.3. Начало на финансова политика, маркетингова стратегия и стандарти


През 1956 г. Крок наел Хари Сонборн, изпълнител директор на Таstee Freeze, за да му помогне в управлението на разрастващото се предприятие. Сонборн предвидил възможността да се реализират допълнителни приходи чрез взимане на недвижима собственост на дългосрочен лизинг. Това би позволило строителството на ресторанти, които от своя страна да се дават на изплащане на лицензенти. За наемане на собствеността лицензентите трябвало да платят разумно фиксиран наем или малък процент от продажбите, които от своя страна били големи..........


Свързани:

Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconДипломна работа на тема управленски аспекти на корпоративните сливания и поглъщания на примера на сливането между hewlett-packard и compaq
Управленски аспекти на корпоративните сливания и поглъщания на примера на сливането между hewlett-packard и compaq
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconРазпределение на дипломантите (бакалаври) : Защита на дипломна работа 28. 06. 2011 година от 08. 00 часа
Инвестиции в търговско-развлекателни комплекси от тип мол по примера на мол варна тауърс
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconДипломна работа превод: Стефан Станчев
Как да превърнем разглеждането на актуален проблем в научно издържана дипломна работа
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconДипломна работа тема : Миграционните процеси в община Благоевград
Избрания за разработка проблем в дипломната работа, безспорно е актуален, значим и полезен
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconДипломна работа тема: Фондови борси
Заключение
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconДипломна работа на тема: Въвеждането на кредитната система в България – между идеята и практиката
Промените във во в България. Стил на образователна работа в су “Св. Климент Охридски” преди влизането на кс / 13
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconДипломна работа на тема Равнище и структура на безработицата в България
Увод
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconНа вниманието на всички студенти
Съгласно решение No: 11/12. 06. 2009 г на Акадмичния съвет на Русенския университет «Ангел Кънчев» към процедурите по дипломиране...
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconКатедра Публична администрация Изисквания при разработването на дипломна работа Насоки при избор на тема
Дипломантът избира конкретен изследователски проблем, който да бъде разработен в дипломната работа
Дипломна работа тема: \"Франчайзингът по примера на McDonald`s\" iconДипломна работа Тема: "Електронната търговия – маркетингов, продажбен и комуникационен феномен"

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом