От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка
ИмеОт заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка
страница1/14
Дата на преобразуване29.09.2012
Размер1.94 Mb.
ТипЗаседание
източникhttp://www.vlastta.com/admin/pics/protokol.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

О Б Щ И Н С К И    С Ъ В Е Т - В А Р Н А
П Р О Т О К О Л    № 11

от заседание проведено на 09, 11.12.2008 г.


по точка първа от дневния ред

ОТНОСНО: Питания и отговори на питания.

Данчо СИМЕОНОВ

Уважаеми дами и господа, аз не виждам кмета на Варна, а въпроса ми е към него.

От 20.03.2007 г. в община Варна има искане от граждани, които са го подкрепи с подписите си за обезопасяване на ул.Мечтание. Това е една пешеходна пътека, която е между бл.114 и бл.115, къдемо майките с количките преминават и отиват на една площадка за игра на децата. Наоколо има две детски градини, едно училище и гражданите са поискали да бъде обезопасена тази пътека с едни такива възвишения, които им казваме спящи полицаи. От тогава те чакат някакъв отговор – да, не – поне да бяха казали не. Искам да попитам кога тези граждани ще получат отговор и кога хората там ще могат да се движат нормално като колите се движат с прекалено висока скорост при ограничените 40 км/h. Това ми е първия въпрос.

Вторият въпрос е свързан с ул.Цар Асен. На № 9 вече почти година се извършва ремонт. Една къща я реиновират. Тротоарът, по който би трябвало да се минава, е запушен с едно строително скеле и практически хората не могат да минават оттам, нито децата могат да минават, нито възрастните, нито майките с количките. Докога община Варна ще дава разрешения да се строи, да се ремонтира  без да контролира как става това и докога става. Мога да дам и други примери, просто това е най-близкото. През почивката или след края на сесията може да минете на Цар Асен № 9, през една пресечка е.

Това са ми въпросите към кмета, мога и още да задам, но няма да задам.

Стелиян СЕВАСТИЯНОВ

Добър ден на всички присъстващи. Уважаеми г-н Йорданов, въпроса ми е към вас, е по-скоро молба във връзка с една жалба. Живущите в жилищен блок на бул.Христо Ботев № 118, секции 3, 5, 7, 9 и 11, като останалите живущи също на мнението на жалбоподателите, но просто не са успели да събират подписи от тях, т.е жалбата е придружена и с подписка от 108 души граждани на гр.Варна. Жалбата е относно спиране на строителство на търговски обекти и подземни гаражи пред блока, който обитават жалбоподателите и благоустрояването на прилежащия терен...Истината е, че те са имали среща при главния архитект, имат отговор, че това не е така, но между тях също има специалисти, които смятат, че въпроса не им е така легално разяснен. Моята молба е единствена г-н кмете. По тяхно желание те искат среща на определени техни представители във вашия прием, за да ви представят тяхните си аргументи и ако вие в момента дадете утвърдителен отговор аз и жалбоподателите ще бъдем доволни. Жалбата мога да я предоставя в момента на председателя на ОбС заедно с подписката. Тя е жалба в текстови вид заедно с подписите.

д-р Ивайло МИТКОВСКИ

Уважаеми г-н кмете, колеги, вече втора сесия се занимаваме с опити да запълним бюджетната дупка, която зее в бюджета на Варна и някакви мерки за облекчаване на тежкото финансово състояние, в което е общината. Тя предприе редица мерки за ограничаване на различни финансирания, включително дори и затваряне на част от новооткрития басейн Приморски. Та малко странно ми звучи точно в тоя момент разширяването и разрастването на общинската администрация. Въпросът ми е защо точно в този момент и какво наложи назначаването на още един заместник кмет и съответна администрация към него. Нямам нищо против генерала, и колко ще струва това на бюджета на община Варна. Благодаря.

Цвета ГЕОРГИЕВА

В светлината на едно от питанията, които постъпиха малко по-рано имам следния въпрос. Защо вече четири месеца е затворен входа на ул. „Никулицел”, където е строежа на бившето предприятие “Електрон”. Знаем, че не само улицата е затворена и входа към нея от тази страна, а и входа на паркинга на съседния блок. Жителите на този микрорайон са подали отдавна още през август до кмета на район Приморски г-н Градинаров, но до този момент улицата не е освободена от строителите. Нещо повече, входа към паркинга отзад е блокиран от монтирани платна, които са неотваряеми, докато платната, които са към „Генерал Колев” и към от другата страна към „Никулицел” могат да бъдат отваряни. Само, че те се отварят само за строителните машини. Няма какво да коментирам в какво огромно неудобство се вкарва един голям микрорайон там от живущи, защото те трябва да обикалят от много далече, за да си влязат в личните места. Това е първия ми въпрос. Т.е. въпроса е какво може да се направи за да бъде накарана строителната фирма да открие проходите за да могат хората да си слизат откъм ул. „Никулицел” и откъм паркинга оттам.

Следващият ми въпрос касае една тема, която непрекъснато излиза в пространството на града ни. Това е отвореният вход към тенис-кортовете в Морската градина. Ние знаем, че преди това бариерата, която е сложена в момента отстрани нагоре по алеята към Пантеона беше сложена на входа на самата алея към тенис-кортовете и това в някаква степен оправдаваше наличието на патрулка и на охранител, който да проверява правото на определени превозни срества със специално предназначение да влизат там и да извършват дейността си. Особено сега е необходимо там тази бариера да се сложи на това место да се премести, където беше реално след като общината направи този прекрасен паркинг и няма начин някой да ме убеди, че спортистите които отиват да играяг спорт не могат да минат двеста метра пеша с чанта в ръка. Няма да можем да накараме хората съзнателно и самостоятелно да  си паркират колите на паркинга, те винаги ще се възползват от възможността, която спокойно сме им предоставили да влизат в Морската градина с превозните си средства. Благодаря ви.

Евгения АЛЕКСАНДРОВА

Уважаеми г-н Йорданов, от името на цялата ни група направихме писмено допитване да вас и до г-н Ррумен Серафимов. Надявахме се днес да получим някакъв отговор независимо дали ще бъде съвсем точен и прецизен или общо взето в някаква степен на информация на: Колко ще струва целия новогодишно-коледен празник в гр.Варна? Както бих разширила въпроса: Каква сума изразходва община Варна именно по това време за коледни картички изобщо за всички тия рекламни материали, които са около този празник? Имаме достатъчно добра информация, че редица градове не само в България, но и по целия свят, включително мога да ви кажа за Монако, общо взето управляващите са счели, че във времето на криза да не правим както са казали, “пир по време на чума”. Нали така беше ако се не лъжа? Така, че бих се радвала ако човек иска да бъде един добър и честен, и справедлив кмет да направи един малко по-популиски ход, а именно да спре някои излишни разходи. Вярвам, че варненци могат да го разберат това.

Вторият ми въпрос, който предполагам, че ще бъда посъветвана от моите колеги по какъв начин да бъде административно придвижван. Имаме информация, че в момента много от плащанията на община Варна са спрени. Т.е. можем ли да направим една специална сесия  финансова с пълна информация от вас като кмет за финансовото състояние в момента в края на годината. Предполагам, че това може да стане януари. И дали наистина са спрени голяма част от тези плащания изобщо дефицита в бюджета. И понеже знаем, че има такъв дефицит и той е една обективна реалност кой ще понесе една отговорност примерно за повишените данъци и за данъците, които ще продължат да се повишават на практика. И накрая много бих се радвала призовавам вашето толерантно мъжко кавалерско чувство към всички нас, ако някога решите поне в този мандат да ни дадете пълната разбивка на щата на община Варна и на всички нейни предприятия.

Веселин МАРЕШКИ

Ще си позволя да продължа само от това не е мойто питане, само да кажа мнението ми по предното изказване. Ние изцяло подкрепяме колежката Жени Александрова в частта евентуално ако се намалят така наречените от нея “пиршества”. Но само в един единствен случай ако освободените от тези намаления средства бъдат насочени към най-тежко нуждаещите  социални домове, детски градини, площадки ако щете, но в никакъв случай да не се влеят в общия бюджет, където да изтекат без никакъв резултат. Само в такъв случай ние бихме подкрепили едно такова предложение. Питането ми към г-н кмета е следното. Може и да не съм съвсем точен, но беглия ми поглед показва, че според мене ние сме единствената група в Общкинския съвет, която не ползва общинско или държавно помещение за свой офис. Ние не проявяваме ревност, напротив излезли сме както е нормално на свободен наем, но се стига до там, че всъщност само да добавя, че като погледнете паркинга може би някой да не се обиди, но може би сме единствената група, която няма от тези пропуски, които са се раздавали доколкото разбирам миналата година. На някои коли на ОбС виждам такива пропуски. Явно че има договорка с полицията тези пропуски да важат и през 2008 г., която вече изтече, защото такова беше изказването на полицаите “г-н кмета ги раздава пропуските, разберете се с него”. Защо го задавам този въпрос? Защото не само сме излезли на свободен наем и сме дискриминирани във възможността си да работим като общински съветници, и не само че всички знаете, че работим на практика безплатно и вършим тази наша дейност, на всичкото отгоре и в изпълнение на служебните си ангажименти биваме глобявани от органите на МВР и то с такова много странно твърдение, че ако имаме пропуск няма да бъдем глобявани. Т.е не това че сме общински съветници е важното, а дали имаме хартийката. Молбата ми е само ако може да се преразгледа по някакъв начин от администрацията този въпрос защото ние нямаме възможност да се срещаме с нашите избиратели и да провеждаме политиката на нашата партия. Благодаря.

Борислав ГУЦАНОВ

Само за пропуските да дам един отговор, аз го говорих няколко пъти, но явно не е стигнало до всички колеги. Няма никакви пропуски, нито за миналата, нито за тази година. Аз съм подписал писмо до комисар Димитров с молба да бъдат иззети всички пропуски ако има такива, които не са официални и включително ако те могат да разберат кой ги е издал тези пропуски би било перфектния вариант. Но няма никакви пропуски издавани от страна на ОбС. Доколкото съм информиран няма издани пропуски и от страна на администрацията. Затова ви казах, че има подписано писмо от мене до полицията още преди месец и половина-два месеца с молба да бъдат иззети всички такива пропуски и че те са фалшиви, нелегитимни или както искате така го разбирайте.

Кирил ЙОРДАНОВ - кмет на община Варна

Уважаеми г-н председател на Общинския съвет, уважаеми общински съветници, дами и господа,

Строителството, това бяха въпросите, два съм си записал. Във връзка с въпроса на г-н Севастиянов имах възможност на него лично да кажа, че жалбата на живущите вече я разпределих да се подготви главния архитект Иван Трендафилов, но отговора да бъде даден лично на излъчени от тях представители. Доколкото разбрах има и компетентни в тази област сред подписалите жалбата. Нека в тяхно присъствие в такъв случай професионално колегиално Иван Трендафилов да отговори на тяхните питания. Това е, което мога да кажа по този въпрос.

Улица „Никулицел”, така ли беше тази улица? Г-н Градинаров, вие сте изпратили жалба до него, в момента на вашето питане започна да излага съображения защо това е така. Според него висок кран според технологичните изисквания за безопасност, наличието на този висок кран е наложило затварянето на улицата. Всеки случай, случаят ще бъде проверен. За да  се отговори компетентно, отговорно, публично. Всички тези случаи, които вие изброихте и много други ми дадоха основание да преразгледам състава, съществуването, работата на Експертния съвет, което не е самоцелна дейност, но то бе съпроводено с отнемане на правомощията на районните архитекти, които издават строителни разрешения. Вчера на поредно съвещание при мен, готвейки се за сесия, със сигурност не тази, но следващата да се види кои правомощия ще останат при районните архитекти. Виждам, че констатирам, няма да повторя в коя страна погледнах, за да направя тази констатация има с голям интерес вторачени погледи точно в този момент, когато говоря на тази тема. Обяснимо е. Но миналата година районните архитекти са дали 400 строителни разрешения. Нали си давате сметка, че 400 строителни разрешения не могат да бъдат контролирани с очаквания от вас ефект и качество, включително транспортната схема. Нали си спомняте случая с г-жа Урукова. С „Картофената къща” като най-пресен случай. Не могат да останат в този обем тези правомощия в районните архитекти. Ще се преосмисли, ще се централизира тази дейност, ще се носи еднолично, персонално, ще се носи истински тази дейност като отговорност и да може да се наблюдава по-прицизно. Мисля, че няма никакво съмнение и предприетите от мен действия трябва да са едно уверение за вас на конкретните въпроси, които зададохте, че се мисли сериозно в тази посока в тези целени ефекти. При всички положения. Тук може би този въпрос ще има отношение и към темата, която тепърва ще ни занивама. Това са икономиите, това са съкращенията при всички положения и това положение не е оправдано в районните адмимистрации да останат в същия брой служители, които обслужват тази дейност. Ето ви производен, но първостепенен ефект по отношение на икономическото състояние, в което постепенно се оказваме въвлечени и ние. Няма спор, кризата е обща, тя не може  да не ни засегне. Радвам се, че не чух отношение световната креза да е предизвикана с наши действия. Всички си даваме сметка, че тя е за всички, засяга всички. И другото е по-вярно, че малко са средствата с които ние разполагаме и можем да влияем на нейния ход. И това също е безпорно. Ще се предприемат тепърва действия. Предстои утре среща с деловия сектор на града ни в присъствието на синдикатите за да видим каква е картината към момента в нашия град. Каква е прогнозата? Тя не може да бъде дългосрочна, но прогнозата за първите шест месеца на следващата година. Та да видим в каква степен можем да бъдем съпричастни, нещо повече активни. Ще видим, това ще покажат анализите в създалата се ситуация. Не може в една такава ситуация да не се допусне човек да не се подаде на изкушението да бъде и популист, а и във вашето изказване си пролича. Но хайде да видим в крайна сметка кое е сериозния разход, лишавайки се от него в каква степен допринасяме за едно по-добро състояние икономическо на града. Ако приемем, че изпратя 500 картички по 30 лв. и спестя неизпращайки ги 150 лв. ще се чувствате ли по-добре. Едва ли. Нали? Това е горе долу цифрата. Поискахте да  знаете колко ще струват новогодишните тържества. Те във всички положения са в много по-малка степен, те са ограничени в сравнение с предходната година. Имахме възможност с районните кметове да говоря на тази тема. И за осветление ще бъдат по-малки, и за концертни изяви ще бъдат по-малки, намалени са. Осветлението е в много по-малък обем сравнено с миналата година и това е нормално. Но никога няма да се съглася, че можем да лишим варненци от тези елементи на тържеството, което иде. Вие го наричате, как го нарекохте “чума и пир”. Ваше право. Със сигурност хората ще иска да имат празнична обстановка и ще я имат, както казах в ограничени параметри по отношение на осветлението и другите концертни изяви със сигурност. Със сигурност ще бъде намалено. Вашият въпрос е разбрах при г-н Серафимов ще ви се отговори по памет стига да не ви подведа ще ви отговорим писмено. 64 хиляди лева трябва да са всички концертни язяви, които ще съпътстват празника с илюминации и т.н.

Плащанията. След вашето решение днес те  ще бъдат възстановени. Плащанията чакат вашето решение. Тук ясен ли съм или повече да кажа на тая тема. Няма спрени плащания поради липса на средства. Изчакваме решението на ОбС, за да се възстановят плащанията. С яснота по отношение на позициите, в които те ще  бъдат осъществени. Това е причината. Неслучайно всички анализи до тук, проверки направени, говорят за точно, ясно, честно и законосъобразно разходване на парите на община Варна. Това е традиционна вече станала бих казал констатация на компетентните органи, които проверяват как разходваме общинските средства. Не могат да не се кажат няколко думи за безпорните като философия, като дух, като резултати съкращения в харчовете на града. За първите вече ви казах. Мисля, че преди месец още беше казах, че се отказваме от бъдещото изпълнение на договори за озеленяване и палмите. Мисля, че прозвуча до вас и трябва да ви е ясно. Отказът да се закупят нови автомобили, новия начин на ползването на автомобилите от директорите в община Варна целящо намаление на разходите, намалението на щата във функции коино вече са изгубили смисъла си – кадастър и районните служби към архитектите към районните кметства. Всичко това ще бъдат мерки, които  ние ще вземем и ще доведат до големи ефекти, не картичките. Тоз, който спестява от картички, гледайте го къде другаде харчи същевременно милиони, не десетки лева. Няма да се лишим и от традиционните три срещи с представители на варненската общественост, една от които мина и тя беше със студентите в навечерието на тяхния празник. Тези, които присъстваха видяха, че масите бяха празни, но залата беше пълна. И това трябва да бъде ясно, когато се артикулира в публичното пространство с цел да се постигне яснота недай боже манипулации и заблуда. Всъщност по този начин се работи години наред. Мисля, че имах ясен повод, даден ми от медиите, да анализирам представителните разходи, които имам лично за себе си гласувани от вас за да стане ясно, че нито командировъчните са ми увлечение нито вечерите и обядите всъщност. Бройката на обядите и вечерите, на които съм присъствал лично и съм дал средства е по нула в двете направления. Нула обяди и нула вечери, това също да бъде ясно.

Какви въпроси до тук, за заместник кмета, пропуски и мисля, че по този начин ще обхвана вашите въпроси днес. Ами няма пропуски. От години не се издават пропуски. Кмета ги раздавал. Няма пропуски. Вие си правете изводи какво раздавам. Има заповед към паяка, когато се натъкне на автомобил с такъв пропуск, незнайно как попаднал при него, автомобила задължително да бъде вдиган, а собственика на автомобила задължен да изчегърти поставения от него стикер. Няма такова нещо. Да се разберем, пропуски няма. След  като се натъкнахме на случаи, по случая ще се сетите от кои среди, на издадени пропуски на бордови автомобили и ще разберете защо са паднали пропуските. Не е необходимо такова нещо.

Бройката на земестник кметовете. Четири години в първия мандат работих с един заместник кмет. Вторият мандат с двама заместник кмета. Третият мандат с последното назначение станаха седем и мисля, че  функционално всякакви подмятания от залата могат да хвърлят в потрес потенциално чуващите или присъстващите. За сведение в София са седем, в Силистра шест, в Пловдив шест. Мисля, че съпоставяйки с тези градове и ние сме в някакво съизмеримо съотношение. Може би трябва да разширя отговора си на базата на това, което прозвуча в общественото пространство. Защо точно генерал Петров въпреки, че вие казахте че не сте против генерал Петров. Това ме радва. Така е и моята оценка. За да се пра на него като персона той да заеме този пост няма никакъв спор в основата са неговите резултати по времето от работата, когато беше директор. Нищо друго не може да бъде освен професионалната оценка, която години наред, който се съмнява може да направи справка, доведе до сериозно снижаване на престъпната дейност в нашия град. Всеобщо е мнението, че е изявен професионалист в зенита на своите професионални, физически и човешки качества. Няма никакво друго съображение при назначаването и аз мисля, че и тук той няма да закъснее с  резултатите от своята работа да докаже изводите, които са актуални и важими и до този момент.  За него като човек, професионалист няма да закъснее и тук да докаже тези свои възможности. Разбира се ще трябва да търсим оптимизиране на щат и структура, тя не може да бъде тайна. Г-жа Александрова с много уговорки за честно, джентълменско и такова поведение няма да ги коментирам. Покрай тези много приказки трябваше така все пак да се прояви проницателност относно същината на въпроса, но бяха две нещата – какъв е щата, не е тайна. Винаги може да направим една сесия та да се питаме и да си отговаряме за икономическото състояние. Решението за сесия е ваше.  Със сигурност знаете, че нямам правомощия по смисъла на закона да предизвидам такава сесия, ако и да имам голямо желание не само за този въпрос, а и за много други. Не успя на призива честни, джентълменски и т.н. да чуе отговора. На призива казвам правомощията са ваши да си свикате сесия уважаеми общински съветници, уважаема г-жо Александрова, свикайте я с удоволствие бих присъствал. За щата нямате никакъв проблем да го разберете в крайна сметка. Той задължително е минал през тази зала и е бил утвърден. Възможно е да сте допуснали пропуск да следите тази дейност. Не се сещам да е останало от въпросите, които бяха зададени. Ако възникне необходимост разбира се и да не съм в залата мисля, че пратиката ви е убедила докато си върша другата работа слушам и гледам телевизор, и съм в състояние за времето, необходимо от моя кабинет до микрофона докато  се даде думата на микрофон да подготвя отговора. Така, че с тази нагласа, защото на няколко пъти сменяхте датата на сесията уважаеми общински съветници, не е пренебрежение трети, десети, девети, но в града има и други неща, в които съм лично ангажиран и трябва да взема отношение. Успешна сесия.

по точка
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

Свързани:

От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconОт заседание проведено на от заседание, проведено на 23, 29. 10. 2008 г по точка
Относно: Разглеждане на предложения за решения от пк „Финанси и бюджет”  относно
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconТочка първа
От решенията на общинския съвет – севлиево, взети в редовно заседание, проведено на 28 май 2008 година /протокол №9
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconТочка първа
От решенията на общинския съвет – севлиево, взети в редовно заседание, проведено на 24 юни 2008 година /протокол №10
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconТочка първа
От решенията на общинския съвет – севлиево, взети в редовно заседание, проведено на 26 март 2008 година /протокол №7
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconТочка първа
От решенията на общинския съвет – севлиево, взети в редовно заседание, проведено на 23 април 2008 година /протокол №8
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconТочка първа
От решенията на общинския съвет – севлиево, взети в редовно заседание, проведено на 17 септември 2008 година /протокол №13
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconТочка първа
От решенията на общинския съвет – севлиево, взети в редовно заседание, проведено на 07 октомври 2008 година /протокол №14
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconТочка втора
От решенията на общинския съвет – севлиево, взети в редовно заседание, проведено на 17 септември 2008 година /протокол №13
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconОт заседание проведено на 19. 03. 2008 г по точка
Уважаеми г-н председател, уважаеми общински съветници, уважаеми кметове, дами и господа
От заседание проведено на 09, 11. 12. 2008 г по точка iconПресцентър на кнсб съобщение до медиите
Уважаеми колеги, по искане на кнсб, кт „Подкрепа” и криб днес (30. 09. 2008 г.) беше проведено спешно заседание на нстс с една единствена...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом