Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева
ИмеУспех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева
Дата на преобразуване21.10.2012
Размер40.86 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.nimero.com/dynamic/files/conference2012/Genoveva_Doklad.doc
УСПЕХ с Енвижън

Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце”

Леда Милева

Водена от тези думи и съзнавайки, че книгата развива въображението и фантазията на децата, реших в част от часовете по проект УСПЕХ да срещна учениците с приказния свят. За да направя тези часове наистина интересни и очаквани с нетърпение от децата, използвах Енвижън. В своята работа изключително много залагах на емоциите при работата със системата, за да създам интерес и да го използвам, за да обогатя знанията на учениците. Едно от основните ми предизвикателства беше да се възползвам от добрите страни на играта, за да събудя желанието им да четат и да станат добри приятели с книгите. Това всъщност беше и главната ми цел. Направих всичко възможно, за да я постигна. Мисля, че успях.

В доклада представям някои от най-интересните дейности, реализирани с Енвижън. Енвижън вече втора година е неразделна част от работата ми в часовете, но в работата по проект УСПЕХ неговата роля стана изключително важна.

Организацията на учебната дейност беше различна, отговаряща на потребностите и интересите на моите ученици. Те с удоволствие четяха предложените книги. А заедно с тях аз също преоткрих приказния свят.

Докосването до безценното приказно наследство с Енвижън беше изключително емоционално и вълнуващо. Уроците пленяваха децата, всеки път им разкриваха нови и нови светове, пренасяха ги далеч във времето. И така неусетно научиха много любопитни факти, свързани с приказките, срещнаха се с добри и лоши герои, отговаряха на занимателни въпроси, прочетоха много приказки. Техният труд достави радост не само на мен, а и на самите тях, на техните родители.

Приказките са част от културното наследство на народа, събрали са богата житейска мъдрост. Те носят не само мъдрост, но и много красота, богатство. Изпълват с гордост и любов децата, силно им въздействат.

Малките ученици обичат да четат приказки. Ето как отговориха на въпроса: Защо обичате приказките?

  • „Защото завършват с хубав край.”

  • „Защото ни учат на добро.”

  • „Защото ни отвеждат във вълшебни страни.”

  • „Защото във всяка приказка има поука.”

Трябва да отбележа, че заложих повече часове за вълшебните приказки, защото те са предпочитани от децата. Необикновената обстановка, вълшебните предмети и чудесата грабват и увличат бързо малките читатели. Открихме приказните тайните – вълшебни числа, предмети, помощници, щастлив край. Сравнихме „Пепеляшка” от Шарл Перо и Братя Грим, както и „Спящата красавица” на тези автори, „Златната птица” от Братя Грим с българската народна приказка „Златното птиче”.

Децата могат да проследят развитието на случките, но не винаги разбираха мотивите за поведението на героите. В тези случаи на помощ идваха илюстрациите. Те описваха това, което виждаха, тълкуваха с моя помощ поведението на героите, цветовете, които художникът е използвал. Четяха или разказваха момента, който е илюстриран. Следваше и работа в читателския дневник, за да споделят впечатленията си от прочетеното.

Използвах различни игрови похвати – кръстословици, игрословици, литературни загадки, словесни ребуси, за да насоча вниманието на децата към определената тема, а така също и да ги провокирам да споделят своите впечатления от прочетените приказки.

Учениците откриваха по дадени илюстрации приказките и записваха техните заглавия. Поставях определено време за мислене и този, който откриеше и запишеше всички приказки, печелеше награда – подреждаше пъзел на една от любимите приказки. Вторият разказваше откъс от предложените приказки.

Интересни бяха часовете, в които ни гостуваха приказни герои. Учениците трябваше да ги познаят по откъсите, които героите представяха. Записваха заглавията на приказките и изброяваха останалите герои в нея.

В занятията включих и логически задачи – да открият липсващи части от илюстрацията или излишен герой.

С интерес учениците се справяха с кръстословиците, играсловиците и задачите за разчитане на откъс от приказка. Следваше разказването й, четете по роли и драматизиране. Довършваха речта на героите с подходящи изрази. Развивах въображението на децата, като ги поставях в ролята на героите от приказките: „Ако си на мястото на героя, какво би направил?”

В приказките има голяма мъдрост, тя е техният смисъл. Затова в списъка с книгите, които трябваше да прочетем с децата, включих „Плодовете на мъдростта”. Приказките са написани на разбираем език и децата лесно откриват мъдрите послания на народния разказвач. С подходящи въпроси стигат до поуката, скрита в тях. С помощта на двамата братя, изпаднали в беда в гората, разбрахме народната мъдрост, че „неволята учи”. Необходим ни е труд, постоянство, упоритост, за да успеем. Не трябва винаги да чакаме помощ, а сами да се справяме с трудните ситуации. Научихме, че когато почитаме възрастните, уважаваме и себе си. Ние на свой ред ще остареем и животът ще ни се отплати по начина, по който се отнасяме към старите хора.

В приказките преоткрихме и трудолюбието – най-голямата добродетел, която прави хората щастливи и удовлетворени. Не отминахме и пороците – лъжата, кражбата, безделието, лошите думи.

Четенето на приказки достави радост и наслада на децата, обогати техните познания за взаимоотношенията между хората, за човешката нравственост. Разкри им вечните истини, които са непреходни и днес.

Прозорецът към книгите, който отворихме с децата при работата по проекта, се надявам да остане винаги отворен.

Анализирайки резултатите от работата по проекта и представянето ни пред родители и общественост, мога да кажа, че разковничето за успеха ни по проект УСПЕХ беше използването на Енвижън. Очакването да се случи нещо ново и интересно в тези часове, желанието на децата да отговорят вярно на всички въпроси и да бъдат победители в игрите – това допълнително ги мотивираше да четат предложените книги. Срещата им с този неизчерпаем извор на мъдрост с Енвижън беше изключително емоционална и вълнуваща.

Искрено препоръчвам на работещите по проект УСПЕХ да използват Енвижън. Часовете са невероятно интересни не само за децата, а и за учителя.

Геновева Йотова

ОУ „Св.св. Кирил и Методий” - Ботевград

Свързани:

Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconЛистата на брезата Леда милева

Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconНе оставяйте бебето да плаче | Мъничетата, отгледани без ласки, буксуват, като пораснат | 29. 11. 2012 01: 55 | Стандарт | стр. 22 | Румяна милева

Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconОлег Михайлович Бойцев Защити свой компьютер на 100% от вирусов и хакеров
Написание книги – нелегкий труд, успех которого невозможен без посторонней помощи
Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 15. 11. 2005
Мла­дост 1 и обществени сгради като централата на бсп на ул. "Позитано" 20 изтъкна премиерът като заслуги на архитекта. Томалевски...
Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconАсоциация " дете и пространство"
Асациация «Дете и пространство» е създадена през 2004 г като резултат от Проекта «Да растеш без родители». Със завършването на проекта...
Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева icon10 отстъпка при резервация до 15. 11. 2011!
На празничната вечеря дете от 0 до 5 – без място и меню е безплатно, дете от 6 до 12 50 намаление
Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconЗа бъдещите второкласници
Творби от:  Леда Милева,Ран Босилек,Елисавета Багряна,Елин Пелин,Веса Паспалеева,Ангел Каралийчев,Доналд Бисет
Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconСписък №31 на издния, депозирани от 11 до 17 юли 2007 г
Айзенбърг, Арлин и др. Какво да ядеш, когато чакаш дете. Ик емас, 2006. Без сведение за цена. Без сведение за цена
Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconВчера доларът поевтиня значително спрямо всички от основните валути, след като ецб остави лихвите без промяна, наблегна на необратимостта на единната валута и
Ецб остави лихвите без промяна, наблегна на необратимостта на единната валута и дефинира като успех анонсирането на програмата omt....
Успех с Енвижън „Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце Леда Милева iconПолзи и недостатъци от изслушването на детето
Това би позволило да разбере какво биха казали децата след време, в ретроспекцията на тяхното узряване, без родителско давление,...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом