Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание
ИмеИзказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание
Дата на преобразуване20.10.2012
Размер48.05 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.sds.bg/assets/2012/04/MDimitrov_izkazvane_obrushenie-prezident_NS_050412.doc
Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание


Уважаема госпожо председател,

Уважаеми господин президент,

Дами и господа!


Господин президент, политическите консултации, които организирахте, Вашето явяване в Народното събрание и фактът, че сте тук, за да чуете и обратна връзка, е добър старт на Вашето президентство. Надявам се този партньорски тон и диалогът, който търсите с всички политически партии, да продължи оттук нататък. Това е ролята на един български президент. Оставихте много добро впечатление със своето изказване тази сутрин.

Искам да засегна темите, които не намериха достатъчно място, или ги нямаше във Вашето изказване, но които смятам, че са важни и по които трябва да работим заедно оттук нататък, надявам се.

Първо, в лицето на Синята коалиция имате партньор за всяка една добра теза и за всяка добра идея. Ще бъде винаги така, докато Вашият подход е същият – подход на диалог, подход на протегната ръка.

Една от темите, които отсъстваше, е: кой всъщност е истинският двигател на реформите в България? Знаете ли, много добри идеи има за последните три години, но няма двигател на реформите. Едно от нещата, които не бяха осъзнати в Четиридесет и първото Народно събрание, е, че без консенсус по ключови тежки реформи те просто не се случват. Това е една от причините ключовите реформи в България за последните три години да ги няма и да не се видят, защото по тях няма сериозен парламентарен консенсус.

Ще продължа с темите, по които има място за още дебат – трябва някак си да присъстват и във Вашата програма. Приемете го като препоръка, господин президент, от името на Синята коалиция.

Борбата в защитата на конкуренцията и поставянето на монополите на тяхното място в България – това отсъстваше от Вашата реч, а за нас е много ключов въпрос. Защото, докато монополистите, картелите не виждат, че има държава срещу себе си, не виждат, че има истински работещи държавни органи – няма да има истинска защита на конкуренцията в България. А последствията от това са много тежки – високи цени на редица монополни услуги, непосилни заплащания от българските граждани.

Последиците са, че инвеститорите, които ние всички искаме, защото те са горивото за растежа (без инвестиции не може да има растеж, и това Вие отлично знаете като човек, който е работил в своя жизнен път в тази област), като видят монополи, като видят картели, като видят как става бизнесът в България – идват, оглеждат се наляво и надясно, вземат си шапката и си заминават. Никога повече не идват и най-важното – разказват на останалите си приятели, други инвеститори: „Никога не отивайте там. Там няма истински пазар, няма истински бизнес, няма защита на конкуренцията. Държавата не защитава по много въпроси конкуренцията в България.”

Вие като президент нямате преки правомощия в тази област, но като човек, който ще търси консенсус, който ще поставя тежки въпроси, можете да имате важна роля в тази област. Убеден съм, че писмата, които получавате и ще получавате от българските граждани, са такива. Ние получаваме десетки, стотици писма: защо са толкова високи сметките, защо са такива цените на горивата, защо са такива цените на лекарствата? Без защита на конкуренцията, без санкции, без държава, която да знае кога да вземе мерки, кога да въведе сериозни санкции, този проблем няма да бъде решен. Аз се надявам този проблем и този въпрос да попадне във Вашата програма и по-важното във Вашата ежедневна работа.

Искам да засегна още една подобна тема, господин Плевнелиев. Това е темата за човешките права и полицейщината. Аз не Ви карам и няма нужда да влизате по този повод в конфронтация с когото и да било, но не може като президент да оставяте без внимание и без оценка случаите на полицейско насилие, които зачестиха в България и които са много лоша атестация и лош пример. Вашата роля виждам в търсенето на решение, в търсенето на защита на гражданите, в това да има мярка. Полицейското насилие трябва да бъде спряно. Усилията на полицията не трябва да бъдат насочени в масово подслушване, а трябва да бъдат насочени срещу организираната престъпност. Тук ние от Синята коалиция виждаме сериозната роля на българския президент – да търси решение как правата на гражданите да бъдат защитени и да търси решение заедно с българския парламент за законови промени, които да гарантират тези права и свободи.

Още една тема – темата Белене, за която Ви поздравявам за отношението, което взехте. Няма да скрия, че следя Ваши изказвания отдавна и чаках да чуя тази окончателна оценка за проекта „Белене”. Вие досега обещавахте честно и прозрачно решаване, най-накрая казахте, че този проект не е изгоден, каквато е самата истина и което се знае от всеки честен човек в България.

Искам да Ви призова, господин президент, за следното нещо. Стенограмите на бившия президент Първанов по създаването на Големия шлем трябва да станат публични. Няма причини да бъдат крити от българските граждани. Ако в този акт виждате някаква политика на приемственост да не се публикуват тези стенограми, веднага искам да Ви кажа, че в едно свое участие бившият президент Първанов заяви следното нещо: „Ако иска моя наследник да разкрие тези стенограми, аз нямам нищо против”. Това е самото мнение на бившия президент Първанов. Говорейки за „Белене” прозрачността още отсъства. Истината около създаването на Големия шлем още не е показана на българските граждани, те не знаят много факти и обстоятелства. Аз се съмнявам, че в тези стенограми има чак толкова много допълнителни факти, но въпреки това, те ще бъдат ценни като дати, като събития, като присъствие на различни хора, да оценим кой и защо е създал Големия шлем и защо при положение, че допълнителен блок на АЕЦ „Козлодуй” от самото начало е струвал 2-3 пъти по-евтино някой е тръгнал да прави нова атомна централа. От тези стенограми ще получим допълнителна информация защо интересът на България е предаден и защо нещо, което очевидно е по-изгодно, е пренебрегнато и тук вече може да има само политически мотиви. Какви са тези политически мотиви това да се случи?!

Призовавам Ви, господин президент, Вие говорите винаги за прозрачност, за което ние от Синята коалиция смятаме, че сте абсолютно прав, но този жест на прозрачност може да бъде направен от Вас. Знаете, че стенограмите на парламента се публикуват, стенограмите на правителствените заседания се публикуват, защо и тези на Президентството, включително на Вашия предшественик, да не бъдат публични?

Последната тема, която искам да засегна и за която и Вие говорихте, са междусистемните газови връзки, за да може България да търси диверсификация и алтернативи. Тези междусистемни връзки са саботирани, уважаеми колеги, уважаеми господин президент, от различни фактори. Има нужда от сериозен консенсус в българския парламент и пълната подкрепа на българския президент – господин Плевнелиев, за да могат тези връзки да бъдат реализирани. Тук трябва да имаме общи действия и се надявам във Вашата работа, дори съм убеден в това, Вие можете да бъде важен участник по изграждането на тези междусистемни връзки. Докато ги нямаме ние ще бъдем в тотална зависимост.

Аз се убедих в своята работа – вече толкова години, включително в областта на енергетиката, че има фактори и сили, които искат да бъдем зависими и да нямаме никакви алтернативи. Това трябва да бъде сериозен консенсус, дори да си поставим срок, при следващото Ваше явяване по тази тема – надявам се в началото на следващата година, вече да имаме на етап изграждане поне междусистемна връзка с една от съседните страни – поне една да имаме.

Накрая искам отново да подчертая, че ние от Синята коалиция ценим Вашата готовност за диалог, Вашата готовност за търсене на приоритети, така че нашата врата винаги ще бъде отворена. Благодаря за Вашето внимание.


Свързани:

Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconДо президента на Република България, Председателя на Народното събрание на Република България, Председателя на Комисията по бюджет и финанси на XLI народно
Коалиция за България – г-н С. Станишев, Председателя на парламентарната група на Движение за права и свободи – г-н Ахмед Доган, Председателя...
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconДо Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев До Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов До Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Данговска
Обръщаме се към Вас от името на всички представители на българското население, живеещо на територията на Република Молдова
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconЗаконопроекти и инициативи на сдс и ск
Народното събрание реши да се възложи на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката...
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconПринципно несъгласие с най-спорната поправка в Закона, т нар поправка „Витоша ски
Народното събрание публично обсъждане на зид на Закона за горите, приет от Народното събрание на 13 юни 2012 и върнат за ново обсъждане...
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconОбщинска избирателна комисия- свиленград решение
Относно: регистрация на местна коалиция „Синята коалиция” ”(сдс, обеденени земеделци, бсдп, вмро-ние ) за участие в изборите за общински...
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconПредседателите на пг на бсп, ндсв, дпс, сдс, дсб, атака
Обръщаме се към вас във връзка с новия проектозакон за културното наследство, внесен и гласуван на първо четене в пленарна зала на...
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconНа република българия
Конституцията на Република България клетва и е встъпил в изпълнение на правомощията си на народен представител от 40-то онс и е член...
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconТема: здравеопазване
Социалистите щели да предложат алтернативен бюджет. Дпс пак поиска разпускане на парламента и предсрочен вот. Мартин Димитров от...
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconБорисов, Костов и Доган решават кой да оглави сдс сините кандидатлидери атакуват поста със сериозно чуждо лоби зад гърба си
Цялото дясно пространство в момента во­ди битка за нов лидер на сдс, сподели пред „168 часа шеф от синята партия
Изказване на съпредседателя на пг на Синята коалиция и лидер на сдс мартин Димитров в отговор на обръщението на президента на Република България Росен Плевнелиев към Народното събрание iconНа република българия
Росен Асенов Плевнелиев и Маргарита Стефанова Попова за президент и вицепрезидент на Република България, проведен на 23 и 30 октомври...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом