Програма на българския културен институт
ИмеПрограма на българския културен институт
Дата на преобразуване29.09.2012
Размер133.12 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://mc.government.bg/files/1257_Programa BKI Haus Wittgenstein - bulg. 03.2012.doc
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

“ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯ

МЕСЕЦ МАРТ 2012 ГОДИНА01.03.2012 г. (четвъртък)

19.00 часа


Откриване на изложбата „АБСТРАКЦИИ” на българския художник Васил Тенев.

Изложбата се посвещава на 3-март – Национален празник на Република България.


Продължителност на изложбата 02.03. – 26.03.2012 г.


Васил Тенев е роден на 5.05.1962 в град Мадан, България . През 1981 г. завършва художествената гимназия в Пловдив, а през 1996 г. НХА в София, специалност „Графичен дизайн” при проф. Димитър Серезлиев.

За творчеството на Тенев говори изкуствоведът Петер Кривда, от чието изкуство е бил впечатлен още преди две години.

„... На изложба от абстрактни творби човек трябва да се върне още веднъж. Сам. Да се потопи в цветните композиции, структури, форми, думи и изречения на художника. Както преди две години, когато видях за първи път картините на Васил Тенев в братиславската галерия „Михалски двор”, така и сега, за всяка творба ми беше необходимо доста време преди да се отделя от нея. Не исках да прекъсвам диалога между мен и вътрешния свят на абстрактния изказ. Продължавах и отново се връщах, за да си обясня някои моменти - знаците, петната, чертите, групирането на цветове, форми... Реалното фигуративно изкуство ограничава. Не дава всички възможности на изказа. Но Васил Тенев е прескочил тази ограда и явно е почувствал невероятното усещане да можеш да си поемеш спокойно въздух. Сякаш блестящ джазмен е ограничен от нотите и изведнъж му се представя възможност да импровизира. Тогава той навлиза в сфери, в които няма хора, нито предмети, няма и земя. Има само идея, с която се люби и не може да я напусне...”


Място - галерия – партер на БКИ “Дом Витгенщайн”.


03.03.2012 г. (събота)

19.00 часа


Тържествен концерт по повод Националния празник на Република България – 3-ти март. В концерта ще вземат участие смесен хор „КАНТИЛЕНА” – гр. Велико Търново, Ива Йонова-сопран, Христофор Йонов – тенор и Мартин Иванов – пиано.


Хор „КАНТИЛЕНА” е основан през 1987 година, първоначално като женски хор, а от 2008 г., се трансформира в смесен хор.Участниците са млади хора с различни професии, обединени от любовта към музиката и хоровото изкуство. Репертоарът на хора включва композиции от различни стилове и епохи – от Ренесанса до наши дни.

Хорът е изнесъл множество концерти в страната и чужбина. Гостувал е Италия, Франция, Финландия, Германия, Гърция и др.

Носител е на отличия и първи награди от международните хорови конкурс в Арецо – Италия, Дебрецен – Унгария, Анкара – Турция, конкурса на радио Къолн „Нека пеят народите” и др. Хорът е реализирал десетки студийни записи в Българското национално ради.

Диригент Анета Павлова е завършила Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в гр.София в класа по хорово дирижиране на професор Васил Арнаудов. Носител е на орден „Кирил и Методий” и наградата на „Велико Търново – 2008г”.


Ива Йонова е родена във Велико Търново.

Средното си образование завършва с пълно отличие в музикалното училище „Веселин Стоянов”-гр.Русе, в класа по оперно пеене на Катрин Емилова и Георги Делиганев.

От 1991 до 1996 година учи оперно пеене и музикална педагогика в ДМА”Панчо Владигеров”-гр.София. Дипломира се с пълно отличие . Следват специализациите в Университета за музикално и театрално изкуство гр.Виена (Австрия) и гр.Нюрнберг (Германия).

Ива Йонова участва в редица международни майсторски класове при известни оперни певци и педагози като проф.Маргарита Лилова, проф.Едит Вийнс, проф.Силвия Гещи, проф.Клаудия Едер, проф.Зигфрид Йерусалем и Томас Хемпсън. От 2008-а година е приета с конкурс сред повече от 500 кандидати в Международното Студио за Белканто във Виньола, където и до днес работи със световноизвестната оперна звезда Мирела Френи.

Ива Йонова гастролира в : Италия, Германия, Австрия, Белгия,Франция, Люксембург, Финландия, Швеция, Швейцария, Словения, Сърбия, Македония, Япония, Канада,Унгария, Испания, Португалия.

Певицата записва за баварското радио песни от Шуберт и Брамс.

Особена чест за нея е получаването на наградата за „Най-добър млад артист на годината-2006” през юбилейната 175-та година от създаването на Щатсопера Майнинген.

През 2009 е удостоена със званието „Почетен член на Щатсопера Майнинген”.

Същата година записва компакт диск с оркестъра на Българското радио под диригентството на покойния Методи Матакиев

Май 2010 е поканена лично от известния оперен певец Зигфрид Йерусалем за ролята на Електра от „Идоменео” на Моцарт в Германия и за Лиза в „Страната на усмивките”на Лехар. Последното и участие в ролята на Розалинда я представя на европейско турне заедно със солисти от Виенската Щатсопера и Народна опера. Предстои и дебют в ролята на Виолета Валери на сцената на Варненска опера както и следващи покани с ролята на графиня Адела в поставената за първи път в България опера от Росини - „Граф Ори“.


Христофор Йонов е роден във Велико Търново.

През 1999 година се дипломира в класа на Валери Попова като бакалавър по класическо пеене в Национална музикална академия "Панчо Владигеров",гр. София. Между 2001 и 2005 година специализира в оперното студио на Виенската консерватория,като през 2004 г. се дипломира в класа по Класическа оперета и през 2005 г. специалност Опера с пълно отличие. През 2009 защитава магистратура по класическо пеене в Национална музикална академия "Панчо Владигеров", гр.София. Специализира пеене при световноизвестните певци Зигфрид ЙерусалемМаргарита ЛиловаКалуди КалудовКлаудия ЕдерРежин КреспенСилвия ГестиФранциско АрайзаРаул Гименес и Едита Груберова, както интерпретация с Фабио Луизи и актьорско майсторство с Ото Шенк.

През 2001 г. е финалист на международния конкурс „Енрико Карузо“ в Милано и получава специалната награда на конкурса „Ерика Кьот“ в Нойщат-Германия. През 2002 г. получава първа награда на международния конкурс-майсторски клас „Хилда де Гроте“ в Гент,Белгия.

Още като студент през 1999 г. Христофор Йонов е назначен като щатен солист в Русенска опера и веднага дебютира в ролята на Марио Каварадоси от „Тоска“.През 2000 г. е международният му дебют с ораторията посветена на Милениума „Ad missam in agris“ от Август Ипавец. Теноровата партия е изключително сложна и теситурно висока, написана специално за солиста на Виенска Щатсопера Янец Лотрич с който Христофор Йонов се дублира. Произведението се изпълнява в Италия,Германия,Словения и Виена. Следват ангажименти като щатен солист в Бургаска опера и Държавна опера Хилдесхайм,Нюрнберг,Принцрегентен театър- Мюнхен, Карлови вари и Усти над лабем-Чехия,многократни гастроли в Гент,Антверпен и МехеленБелгия,Япония и Китай. През 2004 г. е избран от над 250 кандидата и дебютира на престижния международен фестивал Клангбоген във Виена с операта на Джон Каскен „Богохулникът“по новелата на Толстой „Отец Сергей“.Тази година фестивалът е посветен на съвременната музика и в другата продукция -"Гойя"на Меноти участва Пласидо Доминго.


Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.


Съорганизатори:

  • Посолството на Република България в Република Австрия;

  • Община – град Велико Търново.05.03.2012 г. (понеделник)

19.00 часа


Откриване на съвместна изложба живопис на младите български художнички Зорница Гюрова и Доротея Петрова.

Продължителност на изложбата – 06.03.2012 – 22.03.2012 г.


Място – галерия „Приземен етаж” на БКИ “Дом Витгенщайн”.


08.03.2012 г. (четвъртък)

19.00 часа


Камерен концерт- рецитал на пианиста Мартин Иванов.

В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Бах, Лист, Скрябин и Шопен.


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.


11.03.2012 г. (неделя)

19.00 часа


Камерен бароков концерт TRACTATUS LOGICO PHILO-MUSICUS“.

С участието на проф. Йозеф Щолц (чембало), д-р Волфганг Оберкоглер (цигулка) и проф. Гюнтер Томасбергер (виолончело). Актьорът Хелмут Вайзингер ще чете текстове от Лудвиг Витгенщайн.

Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.


Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор – камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.


13.03.2012 г. (вторник)

14.03.2012 г. (сряда)

15.03.2012 г. (четвъртък)

19.30 часа


Представления на театралния спектакъл „ВИТГЕНЩАЙН” – монодрама от Вилхелм Пелерт. В ролята на Лудвиг Витгенщайн актьорът Райнхард Хаузер.


Спектакълът разказва живота на австрийския учен и философ Лудвиг Витгенщайн. „Витгенщайн” е едно преобразуване на вътрешните противоречия на този необикновен човек и изключителен мислител в една много силна драматургия.


Райнхард Хаузер е роден 1950 година във Виена. Още 10 годишен има участия в представления на Виенската Щатсопера и Филмово студио „Розенхюгел”. Получава своето актьорско образование във Виена. Бил е актьор и режисьор в Аахен, Бремен,Хамбург, Грац, а също така и във Виенските театри – Шаушпилхаус, Йозефщадтеатър, Фолкстеатър и Бургтеатър. Има много роли в телевизията и киното.От 2001 година до 2005 година е бил директор и художествен ръководител на театъра в гр. Санкт Пьолтен, Долна Австрия. От 2005 година е на свободна практика.


Вилхелм Пелерт е роден 1950 година във Виена. Има докторска дисертация на тема „Новият театър в Скала”. Писател и режисьор. Става известен с преработката на народната приказка „Исус от Отакринг”, която прави заедно с Хелмут Корхер. Пиесата има премиера през 1974 година във Фолкстеатър, а през 1975 е екранизирана с участието на Рудолф Прак. Последните му сценични творби са 2005 г. – „Хеди Кислер-Ламар”, 2006 г. – „Зинделар” и 2010 г. – „Оскар Вернер”. Освен пиеси той пише и романи, киносценарий и детски книги.


Място - зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”


18.03.2012 г. (неделя)

15.00 ч.


Трето представяне от поредицата „Да дадем думата на звука”. Разговор с актьора и режисьора Михаел Хелтау (Бургтеатър) и журналистката Михаела Шльогел. Темата на разговора е „Дълбините трябва да се скрият. Къде? На повърхността!”.


Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор – „Schweitzer Musik Managеment“ - Виена.


20.03.2012 г. (вторник)

19.00 ч.


Представяне на поредицата „Неизвестно за известните български родове” на журналистката Мариана Първанова.


Като че ли вече трайно се установи мнението, че българинът малко се интересува от миналото си, не чете книги и въобще не го занимават въпросите на изкуството и културата, защото е потънал в ежедневните си грижи и проблеми. Но както всяко крайно твърдение, то страда от едностранчивост и не е вярно. Има много хора, за които битът не е достатъчна форма на съществувание. На тях им необходимо още нещо, което да осмисли живота им, да провокира ума и емоциите им, да развива любопитството, а от там и потребността да разширяват хоризонта си като излязат извън орбитата на личния си периметър. Израз на това е нарасналият интерес към миналото на прочутите български семейства. За това говори дори само и фактът, че когато през 2005 г. и 2006 г. излязоха двата тома на „Неизвестно за известни български родове”, те бързо се разпродадоха и се наложи издателството „Изток-Запад” да пусне няколко допечатки на тиражите.

Общо в трите тома е събрана историята на 121 фамилии – в първия са 56, във втория - 40, а в най-новия – 25. В първата част влизат такива знакови фамилии, като тези на Тодор Бурмов, Рачо Петров, Богдан Филов, Атанас и Иван Буров, Иван Вазов, Йордан Йовков, Петко Р.Славейков, Каравеловия род. Във втората част е включена арменската фамилия Томасян, на Шервашидзе, Симеон Радев, Гео Милев, Ран Босилек, Николай Лилиев, Бенчо Обрешков, Захари Зограф и др.

В Част 3 влизат някои знакови семейства от Габрово, Пловдив и Варна, които навремето силно са повлияли върху развитието на тези градове. Може да се каже, че благодарение на тях Габрово си спечелва името на „Българския Манчестер”, Пловдив – на втория по значимост град в страната, а Варна – на морска столица на България.

И трите тома са богато илюстровани, като голяма от снимките се публикуват за пръв път.


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор – културно-просветно дружество „Кирил и Методи” - Виена


22.03.2012 г. (четвъртък)

19.00 ч.


Театър „Искри и сезони” ще представи шантавата комедия “Безпаметна любов” от Валентин Красногоров. Постановка – Димитър Стоянов. Сценография – Невена Кавалджиева. С участието на актьорите – Искра Радева, Станка Калчева, Пламен Сираков, Антон Радичев и Стефан Стефанов.


На руския театрален небосклон изгря звездата на талантливия драматург Валентин Красногоров. Неговите комедии се играят навсякъде по света и имат небивал успех. "Безпаметна любов" се появява за пръв път в България, реализирана от трупата на театър "Искри и сезони". Става дума за една щура комедия, изградена от поредица недоразумения, обясними за останалите герои и необясними за главния герой. Тази много забавна на пръв поглед комедия на места изобилства от сатирични, гротескни и абсурдни сцени, които артистите изпълняват с неподправена искреност. "На всички ни трябват пари" - възкликва един от героите. "И след като ги нямаме, вместо сивото ежедневие на този гаден живот не е ли по-добре да рискуваме, да поставим всичко, което имаме на рулетка и да играем 'ва банк'." Героите преследват тази цел настървено. Идеята "трябва да спечеля" ги подлудява. А нима същото не става с всички нас? 


Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.


26.03.2012 г. (понеделник)


Откриване на съвместна изложба VER SACRUM (Свещена пролет)“ с творби на художниците Стефка Николова (иконопис) и Марио Николов (живопис). Изложбата е посветена на предстоящите Великденски празници.


Пролетта - символ на раждането на новия живот, метафора на пробуждането на Духа, олицетворение на Възкресението… Ver Sacrum... Преди 115 г., във Виена, Херман Бар „обявява” създаването на Сецесиона, а изразител на новата „естетическа основа” става списанието Ver Sacrum, в което сътрудничат художници като Густав Климт (Gustav Klimt), Йозеф Хофман (Josef Hoffmann), Коло Мозер (Kolo Moser)... През 2012 г. светът на изобразителното изкуство чества 150-годишнината от рождението на Климт, човекът, чиято „гениална” целувка промени света...

С изложбата си Ver Sacrum („Свещена пролет”) художниците Стефка Николова (Stefanie) и Марио Николов споделят индиректно с ценителите на Изящното възхищението си от гордата и възвишена Belle Époque и изразяват възторга си от творческата свобода на онези артисти, които оставиха на света безценно съкровище, каквото е тяхното уникално изкуство...

Експозицията, която художниците ще представят в Дом „Витгенщайн” от 26 март 2012 г., продължава диалога между двамата, започнат през 2008 г. с изложба във Варна, който беше последван от три вълнуващи „разговора” между традицията на православната икона и безграничните интерпретации в модерната живопис, които те „проведоха” заедно с виенската публика през следващите години... През 2010 г. авторите се представиха в Българския културен институт в австрийската столица с изложбата „Когато те докосне Светлина! (Vom Licht berührt)...

Във Ver Sacrum неконвенционалната беседа между сакралното и трансцеденталното, между мистичното и разбираемото продължава, но към нея се прибавят нови измерения, пространства и... нови творби. В своите произведения Стефка Николова интерпретира посланията на някои от най-известните православни образци, като запазва оригиналната иконографска техника, но сега те са в значително по-големи формати...

Абстрактни, геометрични, с наситени цветове, новите картини на Марио Николов отвеждат зрителя в сякаш познати „територии”, но освен символите (някои от тях вдъхновени и от сецесиона), акцент са и думите. Думите като знак, думите като метафизика, думите като общуване... Защото в „Началото бе Словото...”


Стефка Николова е родена през 1963 г. във Враца, а Марио Николов през 1964 г. в София. И двамата са завършили единственото на Балканския полуостров училище по художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанска област. От 1992 г. авторите са ангажирани професионално в сферата на графичния дизайн, а от няколко години работят задълбочено в областта на иконописта и живописта.


Продължителност на изложбата – 27.03.2012 – 27.04.2012 г.


Място – галерия „Приземен етаж” на БКИ “Дом Витгенщайн”.


28.03.2012 г. (сряда)

19.00 ч.


Представяне на книгата на арх. проф. Андраш Палфи „Концепция и дизайн”. И еднодневна изложба на макетите, които са разгледани в книгата.


Книгата „Концепция и дизайн” е издадена от издателство „Ниги ферлаг” и обхваща 440 страници. В нея са изложени и анализирани темите по които се е преподавало в Института по архитектура и дизайн в Техническия университет – Виена от 2004 до 2010 година. Един от основните модели разгледани в книгата е архитектурния дизайн на Дом Витгенщайн”.


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.

Свързани:

Програма на българския културен институт iconСпасителни Великденски празници, вяра и много поводи за радост Ви желае българският културен институт програма на Българския културен институт за м април 2011
В програмата на кръжока: разучаване на експресивни родопски песни и шопско многогласово пеене. Не се изисква владеене на български...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Вечер посветена на българския хумор с богата програма и весела томбола. Основен организатор – културно-просветно дружество „Кирил...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Откриване на изложбата „Трагикомикса „Вечната муха”. В изложбата ще бъде показан общия проект на българския художник Никола Тороманов...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
До 11. 11. 2011 г продължава изложбата „in memoriam живопис и графика на българския художник Марко Хаджиколев (1924-2010)“
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт в братислава
Кафене на езиците – провежда се всяка първа сряда на месеца в Културен център „Дунай”, ул. „Недбалова” 3, Братислава
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Представяне на усилвател изобретен от българския инженер Георги Иринков. Основни организатори на събитието са фирмите „S. T. Innovators“...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт "дом витгенщайн" виена, австрия
Ще се представят 18 страни в 9 известни исторически Виенски кафенета. Известният австрийският актьор и режисьор Щефан Флеминг ще...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Продължава Великденска изложба на православни икони. Копията на иконите са направени от художника Красимир Костадинов
Програма на българския културен институт iconУнгарски културен институт към институт балаши (будапеща) месечна програма февруари 2013
До 15 февруари в Унгарския културен институт продължава фотоизложбата на студенти-фотографи от mome masters от Университета по изкуства...
Програма на българския културен институт iconПрограма на българския културен институт
Продължава общата изложба масло, графика и керамика на диана стоилова, искрен илиев и стоимен стоилов
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом