Във всеки дом?
ИмеВъв всеки дом?
Дата на преобразуване19.10.2012
Размер98.46 Kb.
ТипВопрос
източникhttp://www.dobrich.bg/_files/attch/Polezni_saveti.doc

Информационен център
по енергийна ефективност
Да пестим енергия!
НО КАК ДА ГО НАПРАВИМ
ВЪВ ВСЕКИ ДОМ?Поради непрекъснатото увеличаване на цената на енергията все по-често се лишаваме от основни жизнени потребности, за да задоволяваме енергийните си нужди. Повечето от жилищните сградите са стари, без топлоизолация, отопляват се с амортизирани и енергоемки съоръжения.

Поради непрекъснато увеличаващото се световно потребление на енергия след няколко десетки години природните ресурси ще се изчерпят. Това нарастване на потреблението от друга страна причинява огромни щети на природата и човешкото здраве вследствие на процесите на изгаряне и отделяне на разнообразни емисии на вредни газове и вещества в атмосферата.

Енергийна ефективност означава пълноценно оползотворяване на енергията в резултат на прилагането на енергоспестяващи мерки, инвестициите за които се възвръщат напълно и за кратко време.


Енергоспестяването е икономия на енергия, съпроводено с реализирането на икономически и екологични ползи.

Ако не изгаряме излишни количества нафта, въглища или дърва, ако караме по-малко автомобили и повече велосипеди, ако използваме ВЕИ, в атмосферата ще се отделят по-малко вредни газове, ще се ограничи парниковия ефект, който причинява глобалното затопляне и то ще бъде забавено. Ще се спре замърсяването и унищожаването на огромни територии от нашата планета.

Решението на част от тези проблеми може да се търси и в по-широкото използване на енергията от възобновяеми енергийни източници - слънце, вятър, вода, геотермална енергия и биомаса.

Но преди това трябва да се обърнем към онова, което ние самите можем да направим, за да намалим собствените си разходи на енергия. Да приложим мерки, които ще подобрят ефективността на използването на енергия в нашия дом, означава да подобрим енергийната ефективност.

Спестяването на енергия ще ни позволи да подобрим комфорта в нашите домове, да спестим пари, да съхраним енергийни ресурси и да опазим околната среда за нашите деца.

Трябва да променим собствената си нагласа, да свикнем с мисълта, че евтина енергия няма и че и малките промени могат да водят до голям ефект. Пътищата са много и зависят само от Вас.

Ще ви представим само някои от начините за пестене на енергия, а Вие стига да искате и да сте достатъчно изобретателни и практични, можете да измислите още, с което ще помогнете на себе си и на природата.


Съвети за отоплението


За дограмата

Подменете масово използваната слепена дървена дограма с нова, със стъклопакет с прекъснат термомост с дървена пластмасова или алуминиева рамка. Ако нямате възможност за това уплътнете фугите на прозорците и направете “прогонка” на дограмата, поставете прагове пред вратите, с което ще повишите температурата в помещенията с 1-30С и ще спестите 6-7% енергия.


За топлоизолацията

Ако живеете на последния етаж и над вас има таванско помещение, поставете топлоизолация на пода на тавана и ще предотвратите загубата на топлоенергия през таванското помещение. Ако топлите мансардно жилище, направете изолация на покрива. Ако сте на първия етаж направете изолация на пода, или на тавана в мазето. При вътрешно преустройство или ремонт, задължително поставете изолация на стените към стълбището и асансьорната шахта. Най лесно може да се изолират стените от външната страна на сградата. Поставянето на топлоизолация, като мярка за енергийна ефективност е по-скъпо, изкупува се за по-дълъг период от време, но си заслужава за сметка на комфорта в жилището и намалението на сметките за отопление.


За щорите

Поставете ролетни щори - това създава комфорт не само през лятото, а и през студените зимни дни.

За радиаторите

Премахнете радиаторните решетки - те отнемат около 30% от топлинната енергия на отоплителните тела. Избягвайте поставянето на радиатори в ниши – топлините загуби през по-тънката стена са значителни, а освен това се влошава и топлообмена. Не покривайте радиаторите с плътни завеси за прозорци - пречите на топлината да се разпространява в помещението и губите повече от 10% от енергията.

Поставете топлоотражателно фолио (екран) зад радиаторите - тази мярка не е скъпа и се икономисва около 3% топлинна енергия. Ако сте с централно отопление - поставете термостатични радиаторни вентили на радиаторите си. Това води до 10% икономия на топлинна енергия. При монтаж на термостатичен радиаторен вентил и залепване на топло отражателен екран зад радиатора ще спестите от 13%–27% топлинна енергия.

За тръбопроводите

Проверете изолацията на тръбопроводите и я ремонтирайте, ако се е повредила. Отстранете течове по отоплителната система.

За отоплителните уреди

Ако се отоплявате с електричество, използвайте акумулиращи печки, като ги включвате на нощната тарифа на електроенергията.

Използвайте отоплителни уреди, които имат програмируем контрол на изключването. Те спират уредите в зависимост от зададения им от вас режим.

Поставяйте отоплителните уреди под прозорците - от това ще спестите до 5% енергия.

За проветряването

Не оставяйте прозорците малко отворени за дълго време. По този начин стените изстиват и после е необходимо значително повече енергия, за да затоплите помеще-нията. Проветрявайте помещенията периодично, като широко отваряте прозорците за кратко време, с което се ускорява топлообмена и помещението не изстива.

Поставете автомати за затваряне на входните врати на къщата, входа.


Съвети за осветлението
и още нещо...


Винаги спирайте осветлението в помещения, които не използвате.

Поставете ключове с реле за време в коридори, балкони, килери, общи помещения и стълбища.

Вместо обикновени лампи с нажежаема жичка, използвайте енергоспестяващи компактни или компактфлуоресцентни и луми-несцентни лампи, които използват три пъти по-малко електричество от стандартните, а дават същото ниво на осветеност.

Не използвайте енерго-спестяващи лампи във влажни помещения и на места с променливо напрежение.

Луминесцентните лампи подменете веднага, след като започнат да мигат.

Използвайте локално, вместо централно осветление - над мивки, на работното място или в спалнята.

За осветителни тела с много гнезда използвайте лампи с
по-малка мощност и възможност за серийно включване.

В малки помещения - тоалетни, бани, коридори, тераси, поставяйте лампи с мощност до 40 W.

При ремонт боядисвайте стените в светли тонове което ще намали необходимата за осветление енергия.

В дворовете засаждайте дървета на повече от 5 м от прозорците на сградите, а храстите не трябва да са
по-високи от 1,5 м. Това ще даде възможност за проникване на повече слънчева енергия.

Поддържайте прозорците си винаги чисти за пряк достъп на светлина и енергия.

Специално за готварската печка


Използвайте за готвене съдове с дебели дъна, които акумулират топлина и изстиват по-бавно. След като заври ястието, намалете мощността на котлона. Изключвайте котлона 5-10 минути преди ястието да е готово. Приготвените на бавен огън ястия са по-вкусни и се пести енергия.

Предварително загрейте фурната до работната температура, а след десетина минути превключете на по-малка мощност. Изключете фурната 10 минути преди да извадите яденето от нея. Печете в закрити огнеупорни съдове.

Използвайте съдове с равно дъно, които прилепват плътно до плочата на котлона. Не използвайте съдове с размери по-големи или по-малки от размера на плочата на котлона.

При варене поставяйте капака на съда. Водата завира по-бързо.

Използвайте тенджери под налягане - ястията стават по-бързо и се икономисва до 15% от енергията.

Предварително загрейте фурната до работната температура, а след десетина минути превключете на по-малка мощност. Изключете фурната 10 минути преди да извадите яденето от нея.

Печете в закрити огнеупорни съдове.

Използвайте микровълнова печка, особено за претопляне на ястията.

Съвети за домакинските електроуреди

Ако имате възможност подменете остарелите и амортизирани уреди с нови, енергоефективни. Новите уреди ще се откупят бързо от икономисаната енергия и от разходите за ремонт на старите уреди. Освен това новите уреди притежават модерен дизайн, възможности за програмиране на работата им, разнообразие от цветове.

За електромера

Поставете задължително двойнотарифен електромер и използвайте рационално нощната енергия, тъй като цената й е значително по-ниска.

За хладилника


Когато купувате хладилник обръщайте внимание на енергийния клас. Купувайте само хладилници с енергиен клас А+ или А++, с което с може да намалите консумацията с повече от 50%.

Нивелирайте добре хладилни-ците, с което ще намалите значително разхода на енергия.

Настройвайте температурата в хладилника на 4–5оС, а за камерите за замразяване от –1 до –12оС. Така спестявате до 3% от използваната енергия.

Не поставяйте хладилника близо до радиатори, отоплителни тела или на директна слънчева светлина

Не поставяйте в хладилника топли продукти. Когато отваряте вратата на хладилника изваждайте всичко, което ви е необходимо, за да избегнете честото включване на компресора.

Извадете продуктите от хладилника и ги оставете да придобият стайна температура, след което ги използвайте за готвене, защото така се намалява необходимата електроенергия за приготвянето на храната.

За ютиите и пералните

Използвайте парни ютии за гладене. Спестява се до 10% от енергията, която е необходима за гладене с обикновена ютия.

Автоматичните перални са
по-икономични, както по отношение на необходимата вода, така и по отношение на използваната електроенергия. Зареждайте ги до максимално допустимите килограми съгласно указанията и програмата на която перете, за да бъде ефективно използването им и да пестите енергия.

За бойлерите


Изолирайте бойлерите и тръбите за топла вода с изолационен кожух и ще спестите около 5% енергия.

Поддържайте терморегулатора на бойлера изправен и настроен на температура 50-70оС.


Икономията от вода също е енергийноефективна мярка!

Поставете икономични водоразпръсквателни душови глави в баните.

Ако имате възможност монтирайте на покрива слънчев колектор и инсталация за топла вода. Така ще използвате загрята вода безплатно, почти осем месеца в годината.


Съвети за финансирането
Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) предоставя на домакинствата от цялата страна възможност да се възползват от предимствата на енергийната ефективност и да получат целеви потребителски кредити и безвъзмездна финансова помощ чрез мрежата на български търговски банки – партньори на програмата: Българска пощенска банка, Банка ДСК, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Прокредит банк, Райфайзен банк.

Безвъзмездна насърчителна помощ се предоставя в рамките на програмата, при условие, че е ползван целеви кредит от банка, която участва в тази програма. При спазване на правилата и условията на програмата, домакинствата имат право да получат помощ в размер до 20% (при индивидуално участие) или до 30% (при групово участие) от главницата на кредита за проектиране, доставка и монтаж на енергоспестяващите мерки. Сумарно безвъзмездната помощ не може да надхвърля левовата равностойност на €2000 за едно домакинство.

Кредитополучателите имат право да получат помощ в размер до 30%, когато те, като етажни собственици в многоетажна жилищна сграда, се сдружават, за да направят енергоспестяващи подобрения на цялата сграда, в която живеят. Необходимо и задължително условие е кредитът по програмата да е ползван от поне 50% от домакинствата, отпуснат на всички от една и съща финансираща банка.

Максималният размер на помощта в евро за осъществяване на енергоспестяващи мерки е следната:

  • за енергоефективна дограма – до €350;

  • за изолация на стени, покриви, подове – до €350 за всяка мярка;

  • за енергоефективни котлони на биомаса – до €600;

  • за енергоефективни газови котлони – до €600;

  • за термопомпени агрегати за отопление и климатизация – до €600.

Кредитополучателите трябва да използват одобрени съоръжения и материали, за да могат да получат безвъзмездната финансова помощ.

Кредитната линия работи от май 2005 г. Възвращаемостта на вложените средства е два до три отоплителни сезона, а намалението на сметките за енергия е от 20 до 40%.

На сайта на програмата www.reecl.org можете да намерите информация за:

  • енергоспестяващите технологии, подходящи за финансиране по Програмата REECL;

  • как се кандидатства и кой има право да участва в Програмата REECL;

  • как фирмите производи-тели и доставчици могат да включат продуктите си в списъка на одобрените съоръжения и материали;

  • как фирмите изпълнители могат да се регистрират в справочника на Програмата REECL .

Информация за осъществяване на енергоспестяващи мерки в малки и средни предприятия можете да намерите на сайта на българския Фонд за енергийна ефективност на адрес: www.bgeef.com.

Полезна информация за кредитни линии за енергийна ефективност за средни и големи потребители има и на страницата на Европейската банка за реконструкция и развитие на адрес www.ebrd.org/projects.


За повече информация по всички въпроси свързани с икономията на енергия, с осъществяването
и финансирането
на енергоспестяващи мерки можете да се обръщате към нашите специалисти от Информационния
център по енергийна ефективност
на община град Добрич,
който работи за Вас
във вторник и четвъртък
от 13 до 17 часа.

Бюрото се намира в Центъра за услуги и информация в административната сграда на общината. Информация и запитвания може да получавате и на телефон 60 12 09 или E-mail:
ее-infocenter@dobrich.bg


ЗАПОВЯДАЙТЕ ПРИ НАС,
ЗА ДА ОБСЪДИМ ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ И ДА ВИ ПОМОГНЕМ ДА НАМЕРИТЕ РЕШЕНИЕ ЗА ТЯХ!С подкрепата на:


Свързани:

Във всеки дом? iconЛетописн а книг а
Във всеки дом, където и да се намира, датата петнадесети септември поражда усещането за ново начало, за радост и удовлетворение,...
Във всеки дом? iconСтрахът отново витае във въздуха. Явява се всеки път, когато до очите или ушите ви достигне новина за отвличане на дете. Всеки родител, във всяко кътче на
Страхът отново витае във въздуха. Явява се всеки път, когато до очите или ушите ви достигне новина за отвличане на дете. Всеки родител,...
Във всеки дом? iconСъживление на хебридските острови
Святият Дух слита над градове, малки и големи, със свръхестествена сила и държи хората в ужасяващо изобличение за грях; когато всеки...
Във всеки дом? iconВ спа комплекс в каймакчалан гръцките алпи екскурзия до езеро керкини и едеса 
Цялата тази хармония, източник на безкрайно спокойствие и благодатна, зареждаща енергия се допълва в маршрута ни от неимоверната...
Във всеки дом? iconКак да открием цветовата палитра скрита в нашата фотография?
Защото цветът е този, който привлича внимание, задава настроение, предава послание. Но кой е най-подходящия цвят? Цветовете не съществуват...
Във всеки дом? iconСъживление на хебридските острови когато бог слиза от небето това е съживление
Святият Дух слита над градове, малки и големи, със свръхестествена сила и държи хората в ужасяващо изобличение за грях; когато всеки...
Във всеки дом? iconКоледно тържество
Днес в нашия дом имаме щастието, скъпи гости да бъдат зам кметът на Бл-град – г-н Асийски. Вие г-н Асийски пръв влязохте в нашия...
Във всеки дом? iconДа отворим прозореца
Но всеки от нас представлява един своеобразен дом. Нашите души се нуждаят не по-малко от приток на светлина и въздух, които са условия...
Във всеки дом? iconОпределянето на местата в ранглистата става чрез сумиране на точките, спечелени във всеки турнир. Временна ранглиста се изготвя след всеки турнир
Окончателните ранглисти и за двете възрасти ще бъдат обявени на 26. 09. 2011г и закачени на видно място в Клуба
Във всеки дом? iconДуховна Хата Йога Аз съм Сега Отвъд Самадхи
Всеки опит за външна революция води до насилие провал на духа. Истинската революция може да се случи във всеки от нас още тук и сега....
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом