Тема: строителство, строителен контрол
ИмеТема: строителство, строителен контрол
страница1/14
Дата на преобразуване29.09.2012
Размер1.48 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.kab.bg/monitoring/21.09.2011.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
21 септември 2011 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИСъдържание:

В. 24 часа 2

В. Стандарт 10

В. Дума 20

В. Дума 22

В. Атака 24

В. Атака 25

В. Атака 27

В. Класа 28

В. Класа 29

В. Класа 30

В. Класа 30

В. Класа 31

В. Класа 32

В. Класа 35

В. Класа 35

В. Класа 35

В. Дневник 36

В. Дневник 36

В. Дневник 37

В. Дневник 37

В. Дневник 38

В. Дневник 39

В. Дневник 40

В. Дневник 42

В. Новинар 43

В. Новинар 43

В. Новинар 43

В. Новинар 44

В. Новинар 44

В. Новинар 45

В. Труд 46

В. Труд 47

В. Труд 47

В. Труд 48

В. Труд 48

В. Труд 49

В. Труд 49

В. Труд 50

В.Труд 50

В. Монитор 56

В. Монитор 57

В. Монитор 57

В. Монитор 58

В. Монитор 59

В. Монитор 59

В. Монитор 59

В. Пари 60

В. Пари 61

В. Пари 61

В.Телеграф 63

В.Телеграф 66

В.Телеграф 67

В.Земя 71

В.Земя 72

В.Сега 76

В.Сега 79

В.Сега 79

21.09.2011 г., с. 4


Кадиев черпи бюджетен опит от кмета на Брюксел


Практични идеи как да се оптимизира бюджетът на София получи вчера кандидатът за кмет на столицата от БСП Георги Кадиев от кмета на Брюксел Фреди Тилеманс. Той управлява столицата на Европа вече 10 години.

Бюджетът на Брюксел е приблизително 700 млн. евро, почти колкото на София, заяви Фреди Тилеманс.

„Всички проблеми на София ги има и в Брюксел с тази разлика, че тук се решават. Съветите, които получих от г-н Тилеманс, са да инвестираме в града, но така, че от тези инвестиции да се ползват хората. Общината трябва да води дългосрочна политика - в строежа на общински жилища, на паркинги и на други общественополезни обекти", каза Георги Кадиев.

Според Тилеманс най-големият източник за финансиране при липса на средства в общината е премахването на корупцията.


Снимка на три колони- Кметът на Брюксел Фреди Тилеманс (вляво) прие Георги Кадиев
21.09.2011 г., с. 4


3 г. условно за Лечков. Той: Политическа присъда


КЕТИ КОТЕВА

3 години условно с 5 г. изпитателен срок постанови Ямболският окръжен съд на кмета на Сливен Йордан Лечков.

Той бе признат за виновен за това, че в периода август 2008 г. -февруари 2010 г. в качеството си на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения от Закона за общинската собственост и от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Той е предоставил недвижим имот, частна общинска собственост - бивш казармен район, за ползване от местни фирми, без да направи публичен търг или публично оповестен конкурс за сключване на договор за наем. По този начин е ощетен бюджетът на общината с над 904 808 лева. Фирмите, които са били настанени там, са „Хидросистем", „ЛТБългария", „Екобулагро" и „Булгейт".

След прочитане на присъдата Лечков заяви: „Ще обжалвам. Най-категорично заявявам, че не беше доказано някъде да съм издал документ, да съм издал заповед - черно на бяло, или подпис." Той определи присъдата като политическа и съжали, че Ямболският окръжен съд се е включил в неправомерните действия на група хора. Лечков бил убеден, че следващите инстанции ще го оневинят.


Снимка на две колони- Йордан Лечков е категоричен, че ще обжалва присъдата на ямболския окръжен съд.
21.09.2011 г., с. 5


Отвориха нов път за Боровец с 5 г. гаранция


ДАРИ ИЛКОВА

„Преди 2 г., когато идвах да играя футбол в Бистрица, все ме питаха кога ще оправим пътя. Чудех се как да обясня на хората, че той е на държавата, а не на общината. Идеше ми да сложа една табела долу: „Това е на Станишев." В момента, в който дойдохме на власт и го почнахме. Имаме прекрасен път - нови канавки, майтапели, маркировка, 5 г. гаранция", заяви премиерът Бойко Борисов на пускането на пътя за Бистрица.

Ремонтът на 27 км трасе до Бистрица и селата Железница и Ковачевци струва 9,7 млн. лв. Средствата са отпуснати по оперативна програма „Регионално развитие". Борисов лично провери участъка и обясни, че част от него ще се ремонтира допълнително.

„Ходих, питах и хората в Железница дали им харесва. Няма как да не им харесва, защото до вчера ходиха в калта. От околовръстния път дотук нямаше асфалт, а само ями. По-нагоре има около 0,5 км участък, който се проектира допълнително, понеже там има свлачище. Ще го направим и него", обеща премиерът.

Той подчерта, че вече всички, които пътуват от София до Боровец, ще се возят по европейски път, Борисов посочи, че сме доживели вече да се слагат ограничения на скоростта и легнали полицаи. „Ще сложим гърбици на Железница и на Бистрица. Понеже са много хубави, прави участъци, и ще карат бързо шофьорите, да не стане някоя беля", обясни Борисов.

„Вижте колко съм мил", обърна се премиерът към журналистите, след като му се наложи да повтори обясненията за новия път, тъй като по средата на церемонията спря токът. После си сложи част от прерязаната лента на ревера, за „да ги дразня, защото много ги е яд".

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че МРРБ има програма за рехабилитация на второкласни и третокласни пътища.

Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова разказа как преди седмица получила в общината домашна баница като благодарност за оправения участък. Към нея имало и писмо. Следващият голям приоритет в района била канализацията.

„А, тука има от тигрите. Как завършихте с Бобов дол?", попита Борисов играчи на местния футболен клуб, в който и той рита. Премиерът не скри усмивката си, като научи, че отборът му е победил с 3 на 0.


Снимка на три колони - Премиерът Бойко Борисов откри изцяло ремонтираният път за Боровец.


Снимка на две колони- Кметът на Тел Авив Рон Хулдай и кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова поднесоха венци на гроба на Иван Вазов.
21.09.2011 г., с. 8


Скъсяват с 47 км път до София


КАМИ АЛЕКСАНДРОВА

Първа копка на ремонта на петроханския път бе направена вчера. За 54 км са осигурени 3 млн лева. "Ре-хабилитацията на прохода стартира след 22 г. без никакви инвестиции", каза председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова. С отпуснатите пари първоначално ще се рехабилитира най-разрушената отсечка от 30 км на територията на област Монтана и няколко участъка от пътя за София през Петрохан. Целта е да се съкрати разстоянието от Северозапада до София с 47 км.

Изпълнител е консорциум " Алпине - ПИМ" и "Пътинженеринг М" Монтана.


Снимка на две колони- Още 70 милиона лева ще бъдат отпуснати за ремонти на училища и туристически атракции в областите Монтана, Враца и Видин, обеща министърът на строителството Лиляна Павлова, която направи първа копка на ремонта на петро-ханския път. снимка: камелия Александрова
21.09.2011 г., с. 8


2 млн. глътнал дренаж, село пак се наводнява


ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Икономическа полиция във Враца започна вчера проверка за изпълнен през 2008-2009 г. проект за канализация и отводнителна дренажна система в криво-долското с. Пудрия. Според многобройните сигнали на местни жители селото се наводнява при дъжд, а канализацията не функционира нормално.

Работите са извършени от "Пътинженеринг-М", която била избрана след конкурс и направила колектор и 5 км дренаж.

Според кметицата на Пудрия от БСП Росица Михайлова всичко в изпълнението е наред.

"Канализацията се запушва при всеки дъжд, водата няма къде да се оттича заради лошия дренаж", твърди обаче Борис Георгиев, който живее до зау-стването на дренажната система.

Още докато монтанската фирма изграждала съоръжението, хората от Пудрия забелязали, че в него не се полагат описаните в проекта материали, а се насипва обикновена баластра, примесена с тиня от близката река Ботуня. Тогава никой не обърнал внимание на сигналите на хората.

"В крайна сметка похарчените по проекта пари са хвърлени на вятъра", обобщава Тодор Резов, който е сред десетките жители, подписали сигнала до прокуратурата.

Вчера инж. Лариса Ангелова, на която е възложена техническата експертиза от Икономическата полиция, поиска багер, за да бъдат разкопани шахтите, и стана ясно, че в изкопите действително е насипвана речна баластра вместо предписаните по проекта инертни материали.

"Ще предам моя доклад със заключенията от експертизата на следователя от Икономическата полиция във Враца, натоварен в разследването на случая. След това ще има дума прокуратурата", заяви Ангелова.


Снимка на една колона- Багер вчера разкопа дре-жана в Пудрия. -
21.09.2011 г., с. 8


Давата си поиска змята под Русалка


ЯНА ВЕЛЧЕВА

Съдът в Добрич даде ход на делото по иск на министъра на земеделието срещу правото на собственост на "Русалка и "Паррус" върху 82570 кв. м в каварненското село Свети Никола. Това е теренът, на който е изграден курортът Русалка, собственост на бизнесмена Николай Банев. Държавата твърди, че земята е нейна собственост като част от горския фонд.

Ответниците възразяват, че правото на държавна собственост е прекратено от 1991 г., когато имотът бил предаден за стопанисване и управление на държавна фирма "ВС Русалка" след което е придобит от "ВС Русалка" ЕАД, която пък е приватизирана през 1999 г. Сега съдебно-техническа експертиза ще установява местоположението и предназначението на имотите, попадащи в терена за строителство на туристическия обект през 1967 г. Ще бъде изяснено и местоположението на резерват "Калиакра спрямо спорния имот и ще се търси отговор на въпроса дали спорните декари попадат в лесоустройствени планове от 2001 г. и 2002 г.

Експерти ще уточняват има ли съответствие между терена на Русалка и имота, за който е съставен акт за държавна собственост от 2007 г.

Втора експертиза, този път съдебно-счетоводна. ще изяснява бил ли е включен спорният имот в дълготрайните активи на държавна фирма "Калиакра - 90" през 1990-1991 г. и после - в баланса на държавна фирма "Ваканционно селище Русалка". Вчера бяха разпитани трима служители на Държавно лесничейство -Балчик, и двама свидетели на ответниците. Делото ще продължи на 8 ноември.


Снимка на две колони- НИКОЛАЙ БАНЕВ
21.09.2011 г., с. 9


Гърци ще строят част от магистрала „Струма"


"Актор" печели търга за строителството на 15-километровия участък между Сандански и Кулата, стана ясно при отварянето на офертите в пътната агенция. Тя е дала цена от 55,9 млн. лв. без ДДС. Предложения подадоха 14 фирми.
21.09.2011 г., с. 9


Още един заместник министър напуска,


Вчера премиерът Бойко Борисов подписа оставката на Георги Прегьов. Той бе заместник в министерството на регионалното развитие. Причините за оставката на Прегьов били лични.
21.09.2011 г., с. 9


Инвестицията е за €60 млн., ще има и във Варна


60 млн. евро е вложението в първия магазин ИКЕА у нас, съобщиха от "Фурлис груп". Шефът й Василис Фурлис коментира, че сумата изглежда още по-внушителна в период на криза. Според него българите ще намерят добър дизайн, високо качество и изгодна цена на едно място.

"Днес (вчера - б.а.) е велик ден за България и потребителите тук", заяви Василис Фурлис, изпълнителен председател борда на "Фурлис груп" по време на официалното откриване. Компанията държи правата на ИКЕА за региона, Фурлис поздрави гостите на 3 езика - гръцки, български и английски. Сред тях бяха вицепремиерът Симеон Дянков, посланикът на Швеция Хелена Пилсас - Алин, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, банкери и бизнесмени.

Инвестицията е огромна в кризата, отчете и Дянков. Според него и правителството е спомогнало да се осъществи. Дянков припомни, че страната ни е с най-ниската данъчна тежест в Европа. Откриването на 350-те работни места пък било много положително от социална гледна точка. Навлизането на марката у нас било добро и за мебелната промишленост. Наши производители имали шанс да излязат на нови пазари.

ИКЕА е разположена на близо 30 000 кв. м. Има 1200 паркоместа. Предлага повече от 7500 артикула и 55 готови решения за обзавеждане.

Плановете са по-късно ИКЕА да се установи и във Варна, каза посланикът на Швеция Хелена Пилсас - Алин. Тя благодари на правителството и на бизнеса у нас за съвместната работа.

До ИКЕА в София в момента се строи и един от най-големите молове. Инвеститор е "Фурлис груп" заедно с друга гръцка компания -"Данаос". Вложението е за 100 млн. лв. и на обекта работят над 1000 души.
21.09.2011 г., с. 14


НИКОЛАЙ ПЕХЛИВАНОВ, кандидат кмет на столицата от „Атака":


Мога да спестя 250 млн. на София


КАЛИНА ВЛАИКОВА

- Г-н Пехливанов, кога за последно ремонтирахте щета по колата си от пропадане в дупка?

- Аз повече съм привърженик на карането на колело. Там имам доста инциденти. 2-3 пъти съм пукал гума в движение. С колата само съм късал гуми и съм чупил амортисьори из софийските дупки.

- За развлечение ли карате колело, или за придвижване?

- Повече за развлечение, през уикендите. В София няма условия да го използвам за работа. А не би трябвало! Живял съм в Германия, там масово хората се движат с колела.

- Вземам повод от последната ви инициатива, в която обещахте цялостно преасфалтиране на София и велоалеи - универсално предизборно обещание. Защо да вярваме, че вие ще го направите?

- Не може постоянно да се наливат пари в едни и същи дупки. Затова предлагам да се направи регистър със състоянието на всички улици. Нещо като досие - кога е ремонтирана последно, за какво, от кого. И оттам да се направи план-график за предстоящото цялостно преасфалтиране.

Освен това всякакви фирми и фирмички всеки ден разкопават улиците, без да носят отговорност. Те трябва да бъдат контролирани.

Нещата се правят стихийно и на парче в момента. Затова такава ще даде цялостната картина къде кърпим дупки, къде преасфалтираме и кое чака. Така всекидневно пътната мрежа ще се поддържа, а няма да чакаме сигнали от гражданите за еди коя си дупка. Аз съм готов с такъв регистър.

- И сега се правят ремонти по график.

- Градът има нужда от всекидневна поддръжка. Трябва да се отдели финансов ресурс, който да гарантира това. А сега 85% от приходите на общината отиват за няколко големи инфраструктурни проекта. За друго пари не остават. А има. 20% от бюджета на столицата могат са се спестят - ние плащаме най-скъпия боклук, най-скъпата субсидия за градски транспорт. Около 250 млн. лева годишно могат да се спестят и пренасочат.

- Другояче звучеше отчетът на Йорданка Фандъкова - милиони кв. м асфалт, нови булеварди, 40 ремонтирани моста...

- Това само потвърждава, че се загърбват малките проблеми и се инвестира само в мащабни проекти. Всеки се възмущава от разбитата улица пред блока си и липсата на тротоари. Трябва да се гарантира минимален стандарт. Иначе какво става? Нямаш пари за бензин, а си купуваш чисто нова кола. Нямаш пари, безработен си, хладилникът ти е празен, а ти си купуваш сателитна чиния и плазма. Затова нямаме нито един решен проблем -детски градини, паркинги... Казах, че няма да бъда кмет на жълтите павета, а на кварталите. Не искам хората само да спят там, а да си ги ползват като населени места - с парк, пазар, места за паркиране, градинки.

- Разпознават ли ви вече в кварталите?

- Да. Полагам усилия посланията ми да стигнат до максимален брой хора.

- Това, че сте излъчен от „Атака", как ви се отразява на кампанията?

- Аз съм благодарен на „Атака" за номинацията. Но съм депутат от гражданската квота, специалист, сам съм си писал биографията. Не съм част от политическия пейзаж и не съм заложник на политически интереси. Това е предимство. Предложен съм от сериозна политическа сила, но съм преди всичко кандидат на гражданите. Малко ме тревожи, че в София кметският вот е повече партиен. Апелирам към хората да гласуват за личности.

- Затова ли партийната подкрепа сякаш отсъства в кампанията ви?

- Не отсъства. Но според мен не трябва и да боде очите на хората. Не искам да се крия зад партия.

- Колко съветници ще вкарате и вие ли ще водите листата за съветници?

- Да. Проучванията ни показват, че можем да удвоим резултата от 2007 г. и да вкараме шестима минимум. Но кампанията тепърва започва.

- Ще смените ли депутатското място със съветническо в СОС?

- Определено играя за кмет. Водя листата, за да е ясно каква политика предлагаме. Нека видим резултатите от изборите.

- Да не би да ви отказа „брокерската" история от последните седмици?

- Много смешно стана с тази история. Оказа се, че всички участници и наблюдатели са знаели и „брокерите", и всичко. 4 г. и Росен Плевнелиев, и Цветан Цветанов са знаели, но сега предизборно се активираха от една изтървана приказка. Премълчаването е скандално. Явно има нещо сбъркано в работата на СОС.

- Допреди 2 г. вие бяхте в същата позиция като Плевнелиев - бизнесмен. Искали ли са ви подкуп?

- Предприемачите в България са в много тежка ситуация. Беше много трудно да се пробива през държавната и общинската администрация. Знае се, че има корупция в България. Лично аз не съм участвал - нито са ми искали, нито съм предлагал подкуп. Не искам и да си представям да се окажа в такава ситуация.

А относно Плевнелиев -аз го харесвам. Колеги сме, работили сме заедно, идваме от един бранш. Според мен той се чувства доста некомфортно в тази роля. Представиха го като трета резерва кандидат за президент! Сега и този скандал...

- Добре ли го отигра?

- Не, и това показва, че не си тежи на мястото. В ролята на министър беше по-убедителен. Впрочем щеше да стои много по-добре като кандидат за кмет на София. Като цяло смятам, че за президенти трябва да играят лидерите на партиите.


Снимка на две колони- без текст  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

Свързани:

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Инспектори от държавния строителен контрол мерят стената на една от вилите в митничарското селище
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Дирекцията за национален строителен контрол е издала общо 168 влезли в сила заповеди за премахване на базови станции. Те са издадени...
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Банките затягат финансирането, клиентите предпочитат все повече новото строителство
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом