Тема: строителство, строителен контрол
ИмеТема: строителство, строителен контрол
страница1/12
Дата на преобразуване29.09.2012
Размер1.16 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.kab.bg/monitoring/25_1109.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
25 ноември 2009 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИСъдържание:

В. 24 часа 2

В. 24 часа 4

В.24 часа 6

В. Труд 10

В. Труд 10

В. Труд 13

В. Труд 13

В. Труд 14

В. Труд 14

В.Труд 15

В. Монитор 19

В. Монитор 22

В. Монитор 23

В. Монитор 24

В. Телеграф 25

В. Телеграф 25

В. Телеграф 26

В. Телеграф 26

В. Телеграф 26

В. Телеграф 27

В. Стандарт 27

В. Стандарт 29

В. Стандарт 29

В. Стандарт 30

В. Стандарт 30

В. Стандарт 31

В.Стандарт 33

В. Дневник 35

В. Дневник 38

В. Дневник 38

В.Класа 40

В.Класа 41

В. Класа 41

В. Дума 42

В. Дума 44

В. Дума 44

В. Новинар 47

В. Пари 48

В. Пари 49

В. Пари 50

В. Пари 50

В. Пари 51

В. Сега 52

в. Сега 54

в. Сега 55

в. Сега 55

в. Сега 56

в. Сега 56

в. Сега 57

в. Сега 57

в. Сега 60

в. Сега 62
25.11.2009 г., с. 2-3


Купувайте жилища, за да има какво да продавате, ако се наложи да плащате за живота на близки


Пари за лечение идват 3 дни след смъртта


ВАЛЕНТИНА ЙОЧЕВА

Три дни след смъртта на Петър Георгиев Йочев от Ловеч през март родителите му получават 12 000 евро от фонда за лечение на деца в чужбина. Те стигат да се платят последните му две терапии.

Сега двамата не искат да си спомнят как са продали жилището си, за да осигурят първата сума за спасението на единствения си син. Не могат обаче да забравят как са молили фирми за помощ, колко страх и надежди са преживели.

Момчето развива рядкото заболяване саркома на Юинг, когато е на 17 години. Тежката диагноза поставят медици в Германия. Преди това - на 22 декември 2007 г., комисия от наши лекари специалисти се произнася, че ученикът от езиковата гимназия в Ловеч е болен от неврином и е наложителна незабавна операция. Спецовете твърдят, че не се налага лечение в чужбина.

"Потърсихме мнение от лекар - светило в гръдната хирургия у нас. Той неофициално призна, че такава операция не може да бъде направена у нас", разказва лелята на Пепи Валентина Йочева.

Близките на момчето научили за "Хелиос клиникум" - част от най-голямата болница в Европа "Шарите" в Берлин. Биопсията там обаче показала, че операция не може да се осъществи веднага, защото става дума за злокачествен тумор в горен десен медиастиум. "Ако бяхме приели заключението на нашите лекари, Петър щеше да свърши още тогава", казва Валентина.

Немските специалисти назначили лъчетерапия и химиотерапия. Туморът бил намален и операцията станала възможна. Пепи се чувствал добре.

Месец по-късно се появили метастази. Последвал нов курс химиотерапия, но парите били на изчерпване. 130 000 евро струвало на семейството стореното до момента.

"Брат ми разпродаде всичко - дом, обзавеждане, вещи, аз ипотекирах жилището си в София", продължава лелята. Близките на Петър се обърнали за помощ към Фонда за лечение на деца в чужбина на 4 септември 2008 г. Докато чакали отговор, бизнесменът Гриша Ганчев платил терапиите. В Ловеч съучениците на Пепи събирали левчета от благотворителен концерт, от фондация "Спаси, дари на..." организирали кампания. Така се събрали около 32 000 евро. За лечението на момчето помагат и няколко медии.

През декември от фонда се обаждат на семейството, че ще им отпуснат пари. 12-те хил. евро обаче идват на 13 март - 3 дни след смъртта на Петър. "От декември до март чакахме здравният министър да подпише разрешение за парите. А може и да го е направил по-рано, но от фонда не бързат - тях не ги гони притеснение за живота на близък човек", изживява отново кошмара Валя. В езиковата гимназия в Ловеч разказват, че Пепи бил пълен отличник. Мечтаел да стане футболен мениджър. Всяка свободна минута ритал топка, докато се появили непоносимите болките в гърба. Ходенето по мъките започнало с преглед в "Токуда", където изследване със скенер показало, че има туморно образувание.

През цялото време Петър вярвал, че ще се излекува. По мъжки приемал болките, гаденето. Родителите му още не могат да повярват, че единственото им дете вече го няма. "След смъртта на Пепи брат ми и снаха ми не живеят, те само някак съществуват", казва Валентина. След като продали жилището си, Анелия и Цанко Етеви от Ловеч ги настанили безплатно в свой апаратамент.

"Купете си жилища, за да има какво да продавате, ако се наложи да лекувате децата си", призовава лелята на Пепи. Тя съветва тези, които очакват помощ от държавата, да вярват в себе си и в добри хора - друг няма да им помогне.

РОСИЦА ХРИСТОВА


Снимка на две колони - Петър Йочев в музея на восъчните фигури в Берлин
25.11.2009 г., с. 4


И Станишев написа бюджет. Дава 1 млрд. над Дянков


Левите разкриват план за докопване до имотите на БАН


Елица Гилтяй

С алтернативен бюджет излезе БСП. В него експремиерът Сергей Станишев “осигурява” допълнителни 1,260 млрд. лв. спрямо постната пица на финансовия министър Симеон Дянков. Снощи левите трябваше да депозират предложенията си преди 2-ото четене на закона.

Като основен източник на допълнителното финансиране Станишев посочи по-реална прогноза за икономическия растеж. Тази на управляващите за срив била лъжлива с цел догодина да тръбят, че има ръст благодарение на героичните им усилия. Вместо заложения спад от 2 % реално е да се очаква нулев растеж или дори покачване с 1%, обясни соцлидерът, като се позова на експерти. Така допълнителните приходи само от ДДС и акцизи щели да са 762 млн. лв.

Разчетите на БСП са за 340 лв. праг на самоосигуряващите се вместо заложения от ГЕРБскок на 420 лева, който щял да е непоносим за тези 500 хиляди българи. Червените са твърдопротив намаляването на социалната вноска и запазването на минималната работна заплата. Искат тя да стане 280 лв., което ще вдигне и обезщетенията за безработица, и майчинските.

Още 65 млн. лв. “вадят” за пазара на труда плюс 60 млн. за хората с увреждания. За здраве пък има още 460 млн., 2/3 от тях - от “необосновано високия резерв” на касата. Така ще има още 60 млн. за онкоболните, 20 за спешната помощ и 380 за болничната.

От продажба на емисии въглероден двуокис в хазната можели да дойдат 100 млн., половината от които да отидат за екопроекти и още толкова за жп транспорта. 200 млн. лв. пък можели да се осигурят за общините, 15 - за Министерството на културата, 40 - за изпълнение на изискванията по Шенген.

БСП настоява и за 50 млн. за научни изследвания. Атаката срещу БАН цели тя да бъде поставена на колене и като няма пари за заплати и консумативи за изледвания, да се принуди да продава имоти, заяви членът на ИБ Ваня Добрева. Бившата зам.-министърка на образованието призова да се проследи “в кои групировки, икономически структури ще отидат тогава тези имоти”.

За апетити към имотите на БАН говорели и намеренията на ГЕРБ да внесе промени в закона за академията. С тях имотите й щели да станат публична държавна собственост и така по-лесно да им се посегне.


Снимка на три колони - Станишев и екипът му обвиниха ГЕРБ не само в лъжливи бюджетни прогнози, но и в манипулиране на частичните избори в Разлог и Беглеж. Червеното бюро излезе с нарочна позиция срещу политическия и икономически натиск върху граждани там. Препрочетете “Бай Ганьо прави избори”, коментира още соцлидерът.
25.11.2009 г., с. 10


Държавата опасно не плаща,разкри президентът


От кабинета мълчат за прогнозата му, че идат фалити


В момента у нас се отлагат прекалено много плащания на държавата по обществени поръчки и проекти, което е проблем не само по европейските стандарти, но ще доведе до фалити на фирми и освобождаване на много работници. Това предупреди президентът Георги Първанов в понеделник вечерта в “Шоуто на Слави”.

Държавният глава изнесе данни, че неплатените средства са 1-1,5% от брутния вътрешен продукт. “Според моите експерти става въпрос за една огромна сума, която ще се прехвърли към бюджета за догодина”, каза Първанов, като подчерта, че има в екипа си един от най-добрите експерти по бюджет в страната. Преди време в него се вля бившият зам. финансов министър Кирил Ананиев. В продължение на няколкоправителства той правеше бюджетите на държавата.

Първанов допусна, че забавянето на държавни плащания се прави, за да се отчетат по-добри резултати, но предупреди, че това е имитация и ще го усетим по джоба си.

Щом като министър е казал "постна пица", аз не мога да водя такъв експертен спор, каза президентът по повод използваното от Симеон Дянков сравнение с бюджета за следващата година. Първанов се отнасял позитивно към стремежа на правителството да се въведе по-голяма дисциплина в разходването на средствата, но имал различно разбиране за философията при планирането на бюджета за догодина.

“Представях си го като бюджет, който стимулира производството, респективно потреблението, както правят в Европа. Техният бюджет не е по-красив от нашия, но те инвестират в тези сфери. За мен е много важно да се разбере причината за това състояние, в което сме в момента. Сигурно има наследство, но големият проблем е несъбираемостта на приходите”, категоричен бе той.

По думите му събраните в момента средства от данъци и такси са 89% от приходите за същия период миналата година. Оттук идвали и допълнителни дупки, които вероятно ще бъдат прехвърлени за следващата година.

“24 часа” се обърна към финансовото министерство за коментар по изнесените от държавния глава цифри. До редакционното приключване на броя обаче оттам запазиха пълно мълчание.

Президентът разказа в шоуто, че издръжката на неговата администрация е незабележима част от пицата на Дянков.

През тази година тя е била 0,023 на сто от държавните харчове, а за 2010 г. ще е 0,019%. “Бяхме най-икономичната институция. За Народното събрание например има увеличение на бюджета от порядъка на около 6 на сто спрямо тази година. Те ще получат своите 53 милиона, а ние - 5,2 млн. лв., но аз не ревнувам, оправям се и така”, подчерта Първанов.

Той разказа за странния начин, по който е била изпразнена банковата сметка на президентството през миналата седмица и как служителите му са събирали пари помежду си, за да не бъде закрита. Според държавния глава в обясненията си по случая финансовият министър Симеон Дянков е изрекъл няколко лъжи в рамките на 3 минути: “Той твърди, че има забавяне, а аз - че парите са внесени единия ден, след което изтеглени и върнати след наша много остра реакция”. По думите му вероятността да е станала техническа грешка е колкото да удариш джакпота.

На въпрос на водещия Слави Трифонов какво би се случило, ако парламентът остане без средства, президентът се пошегува, че там имат повече джобни пари.

Първанов трябваше да отговори и защо не е бил толкова критичен към предишното правителство. “Имаше много остри моменти. Имаше 6 вета, докато на това правителство вето не е наложено на нито един закон. Спомняте си колко остро съм коментирал тези назначения по формулата 8:5:3. Имахме много тежък дебат с премиера Станишев - по-скоро задочен, защото аз говорех, а той мълчеше - по съветническия подход на управление.

Защото той се беше самозатворил с един доста отдалечен кръг от съветници, което повлия и на политиката”, разказа президентът. Освен това на всички негови критики предишният кабинет отговарял с мълчание и всеки път, когато тръгвала приказката за “Боянските ливади”, винаги се появявали анализи, че държавният глава ревнува еманципиралия се лидер на БСП, който иска да направи от БСП нова партия.

Със сегашния кабинет обаче не било така. Първанов се съгласи с констатацията на Слави, че настоящият премиер Бойко Борисов говори повече и по-разбрано, но определи неговия успех като “нещо, от което има нужда и трябва да се изживее”.

Първанов се пошегува, че като върховен главнокомандващ не може да се съгласи с твърдението, че между него и министър-председателя има война. По-скоро имали принципни различия. Например по големитеенергийни проекти АЕЦ “Белене”, “Южен поток” и “Бургас-Александруполис”, които по думите на президента били в процес на замразяване и на трупчета.

Оказа се обаче, че критиките му не са стигнали до Борисов.

Премиерът заяви, че не гледал интервюто на президента, тъй като от "забавните предавания гледал само "Господари на ефира". "Никога не се меся в работата на другите хора, всеки има право да прави каквото иска - това е демокрация", добави той.

Темата за сериозните и развлекателните медии бе поставена и в “Шоуто на Слави”. Водещият попита защо Първанов присъства в жълтата преса. В отговор държавният глава каза, че не подозира определена партия, защото във всяка една имало хора, които използват подобни похвати за очерняне на противника. Той се досещал кои са, но не искал да ги коментира. Семейството му се отнасяло с разбиране към небивалиците, които се пишат, но острието не било обърнато толкова към тях, колкото към вярващите им читатели.

“Някои политици използват трибуната на жълтите медии, за да дават интервюта”, подчерта Първанов. Той даде пример сбивш премиер, който му е опозиция, но отказа да го назове. Сигурно е Иван Костов, допълни го Трифонов, след което публиката в шоуто, преобладаваща от близки и приятели на президента, избухна в аплодисменти. Първанов пък допълни, че Костов винаги ще му бъде опозиция. Отношенията си с Ахмед Доган определи като нормални в момента, но преминали през доста перипетии.

Президентът не даде еднозначен отговор дали ще прави своя партия след края на мандата, но бе категоричен, че няма да се връща в БСП. Отрече и да стои зад създаването на ЛИДЕР заедно с Доган, както обяви Цветан Цветанов. Първанов посъветва вътрешния министър да не събира информация за президента, а за мутрите и организираната престъпност.


Първанов не взел дърва за отстрел на хищник


“Аз ловувам хищници, а за хищник не се плаща, по-скоро за отстрела му държавата дава кубик дърва”.

Така Георги Първанов коментира твърденията на бившия депутат от ДСБ и шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, че седмичният лов на президента струва 2000 лв. Държавният глава обясни, че както 120 хил. мъже и той имал това хоби, но не си бил взел полагащите му се дърва. Президентът допусна, че ако отиде на ски, мач или на театър, можело да излезе по-скъпо, тъй като била нужна по-сериозна охрана. Той отхвърли твърденията, че на всички важни събития в държавата е бил на лов, включително и при пожара във влака София-Кардам.

Президентът обясни екзотичните си посещения в Австралия и Корея с необходимост от промяна във външната политика. Кризата затвори европейските пазари и трябва да се търсят нови възможности, а това са страни в челото на класацията по икономическо развитие, допълни той.

В шоуто Първанов бе придружаван от съпругата си Зорка и синовете им Владимир и Ивайло. Те обаче не се включиха в предаването. (24часа)


Цветанов: Да е жив и здрав!


“Моята цел не е вечно да съм председател на БСП”, отговори вчера Сергей Станишев на въпрос чувства ли облекчение след думите на президента, че не планира завръщане начело на партията.

Искал обаче да води БСП, докато можел да върши работа за укрепването й в тази враждебна среда.

“Трябва още едно 20 години да съм лидер на БСП, ако Бойко Борисов още 30 години е управляващ”, пресметна накрая Станишев. Иначе настоящият премиер нямало да има за какво да говори, обясни водачът на социалистите и цитира лингвистичен анализ също от “Шоуто на Слави”, според който Борисов споменавал името на предшественика си “по-често от това на България и само малко по-малко от “аз”.

Соцлидерът за пореден път избегна конкретен отговор по темата за съветниците си, коментирана и от президента. Първанов каза на диванчето на Слави, че Станишев посрещал критиките му с мълчание. “Пълна мистификация е, че съветниците на който и да е министър-председател, особено пък в коалиционно правителство, могат да управляват държавата”, бе коментарът на Станишев пред журналисти вчера.

Участието на Първанов в шоуто не бе подминато и от ГЕРБ.

“Не очаквах, че президентът е способен да води такава кампания, каквато наблюдаваме през последните седмици", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов вчера.

“Смятам, че тези словесни престрелки не са полезни за институциите. Имаше достатъчно тълкувания в публичното пространство за хора, които са финансирали и спонсорирали както президентската кампания, така и БСП", коментира още Цветанов. Според него всички институции трябва да работят в синхрон, а не да си пречат.

“Пожелавам на президента успех в личен план и не смятам, че трябва да продължава това, което наблюдавам в рамките на няколко седмици, и то инициирано лично от президента", заключи министърът и още веднъж пожела на държавния глава “да е жив и здрав".


Снимка на четири колони – Водещият Слави Трифонов благодари на президента Георги Първанов за интервюто.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12

Свързани:

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Инспектори от държавния строителен контрол мерят стената на една от вилите в митничарското селище
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Дирекцията за национален строителен контрол е издала общо 168 влезли в сила заповеди за премахване на базови станции. Те са издадени...
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол
Банките затягат финансирането, клиентите предпочитат все повече новото строителство
Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Тема: строителство, строителен контрол iconТема: строителство, строителен контрол

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом