Радиостанция студената война
ИмеРадиостанция студената война
Дата на преобразуване17.10.2012
Размер29.1 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://comdos.bg/media/Nashite izdania/-СТУДЕНАТА-ВОЙНА.doc
РАДИОСТАНЦИЯ СТУДЕНАТА ВОЙНА

Един поглед към международното радиоразпръскване в Студената война, по-специално Радио "Свободна Европа" и Радио "Свобода"


Международният тероризъм в българските документи на Държавна сигурност, документален том

Налице е една вълнуваща нова книга в България, публикувана съвсем наскоро от комисия с едно от най-дългите, ако не и най-дългото заглавие и съкращение на английски език, които съм виждал: Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия - КРДОПБГДСРСБНА.


Заглавието на книгата е „Международният тероризъм в досиетата на Държавна сигурност”, документален том. Книгата е третото издание от серия от документални сборници, публикувани от КРДОПБГДСРСБНА, е колекция от подбрани документи, които са "тематично центрирани около различни примери на международния тероризъм на българска земя или са свързани с България в ерата на Студената война." Книгата съдържа копия от 98 оригинални документи с английско обобщение. Предговорът и обобщението на книгата са на английски език. Книгата е разделена на "четири взаимосвързани раздели":

Първият обхваща ключови документи, насоки хвърлят светлина върху вътрешната организация на службите за сигурност - например създаването на специализирани звена през годините и преструктурирането им в съответствие с новите задачи, свързани с оценка и противодействие на международния тероризъм.

Във втората част се въвежда оперативна и аналитична информация за повече от сто международни терористични организации, получена от Българското разузнаване и контраразузнаване единици, или чрез обмен на информация с КГБ и други източноевропейски служби.

Третата част включва документи за наличието и дейността на международни терористи на българска територия, и свързаният с него за борба с тероризма отговор по време на последното десетилетие - Студената война.

Четвъртият раздел следи международното сътрудничество за борба с тероризма.


В моя блог на Последното танго в Мюнхен и Революционен поздрав: Карлос Чакала и Унгарската народна република, е погледнато на терориста, известен като Карлос Чакала. Има най-малко три документа, разположени в новата книга в България, които се занимават с Карлос Чакала - резюмета на английски:

18. Разузнаване, събрани от ВГУ-ДС по отношение на среща на представители на международни терористични организации в София, София, 4 януари 1984 година. (АКРДОПБГДСРСБНА - M, Фонд IV-K, арх.ед. 11 472, стр. 53)

Оперативните данни, получени от агент "Хасан" по отношение на тайна среща София от представители на арабски и западноевропейски терористични организации, с участието на международния терорист, известен още като Карлос (Илич Рамирес Санчес).

36. ПГУ-ДС информация, съдържаща данни за международната терористична известен още като Карлос, София, 11 септември 1985 година. (АКРДОПБГДСРСБНА - Р, Фонд Литерни дела, рег. № 16421, том 1, стр. 223-224..)

Информацията, получена от български източници на разузнавателни сведения за възгледите, дейността и контактите на известния международен терорист, известен още като Карлос (Илич Рамирес Санчес). В становището е изразено, че на Карлос трябва да се предотвратява да влиза в България.

76. Предложение от ВГУ-ДС. Катедра 11 във връзка с прекратяване на Групата по дело за оперативното разследване "Lynx", София, 30 март 1989 година. (АКРДОПБГДСРСБНА - M, Фонд IV-K, арх.ед. 11 472, стр. 291-292)

Предложението се отнася до прекратяване на оперативното разследване на лидера, и най-активните членове на терористична организация, Световната революция. Документът се отнася до биографична информация за Карлос (Илич Рамирес Санчес) и други терористи, както и отчет за своите действия на българска територия в периода 1983-1986.
Книгата е съставена от д-р Костадин Грозев, Татяна Кирякова и д-р Йордан Баев. Според д-р Йордан Баев, доцент по история и Главен експерт в изследване на сигурността във ВА „Г. С. Раковски”, книгата е:

Свързани:

Радиостанция студената война iconПроблеми на сигурността на балканите в периода на студената война
Код. Наименование на учебната дисциплина: проблеми на сигурността на балканите в периода на студената война
Радиостанция студената война iconМеждународна научна конференция
Евреите в източна европа и съветския съюз по време на втората световна война и студената война (1939-1989)“
Радиостанция студената война iconАспекти на външната политика на Германия след края на Студената война
Код. Наименование на учебната дисциплина: Аспекти на външната политика на Германия след края на Студената война
Радиостанция студената война iconИкономически аспекти на въоръжените конфликти в Персийския залив след студената война

Радиостанция студената война iconУвод 2
Нов етап в студената война (инициатива за стратегическа отбрана по времето на Р. Рейгън) 29
Радиостанция студената война iconЧл ХХХХ (1) Осъществените любителски радиовръзки посредством любителската радиостанция, работеща в стационарен режим се записват в дневник на любителската
Чл ХХХХ (1) Осъществените любителски радиовръзки посредством любителската радиостанция, работеща в стационарен режим се записват...
Радиостанция студената война iconНа полк доц д. в н. Димитър Илиев Недялков
Недялков Д., Българската авиация през студената война, Военно издателство, С., 2011 г
Радиостанция студената война iconМонография „Българската авиация през Студената война -342 стр. (№22)
Сигурност и отбрана”, професионално направление „Военно дело”, по научната специалност 05. 12. 01 „Организация и управление на Въоръжените...
Радиостанция студената война iconСтудената война продължава
Как? Ще намерим единомишленици в тези страни и в Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната...
Радиостанция студената война iconМагистърска програма "международни бизнес отношения" Курсова работа по " Теория на международните отношения" Тема: "
Тема: “Структурни трансформации в системата на международните отношения след края на Студената война”
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом