В. "Дневен труд" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4
ИмеВ. "Дневен труд" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4
Дата на преобразуване04.06.2013
Размер136.81 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_08_04_2012.doc

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


08.04.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


В Плевен не им пука от проверки | 08.04.2012 03:13 | Труд | стр. 4

„Има едно-две деца, които са на 16 години и тежат под 16 килограма, но това е резултат от заболяванията им." Така коментира пред „Труд" вчера бившата директорка на дома за медико-социални грижи в Плевен д-р Иржина Костова. Тя работила там от 20 години, но бе отстранена от поста й преди 4 месеца от предишния здравен министър д-р Стефан Константинов заради нередности в профилактичните прегледи на децата.

В петък в дома отиде на извънредна проверка новата здравна министърка Десислава Атанасова . След което коментира видяното така: „Нечовешко е!" Няма от какво да се притесняваме от одита на здравното министерство, каза д-р Костова. Според нея, ако в дома не са се грижили за децата през тези години, то „как си представяте, че те ще оживеят до 16-годишна възраст?!" Тя напомни, че човек умира, ако не яде две седмици или не пие вода 48 часа. Според резултатите от проверката, които министърката Десислава Атанасова цитира, децата се хранели максимум по 5 минути с биберон, в който се смесвали първо, второ и трето ядене. Тя обяви, че ще чака окончателните резултати от одита, за да предприеме необходимите мерки и наказания. След посещението си в дома Атанасова обясни, че не се полагат достатъчно грижи и за здравите деца, които на три години не можели да говорят и едва ходели. В пералното отделение пък имало напишкани чаршафи и миришело на урина. Друга докторка в дома - Десислава Коцева, обясни, че лично тя нямала от какво да се притеснява в одитния доклад. Но категорично отказа да коментира как са били хранени децата и защо е имало такива с тегло под нормата.


600 лекари „бягат" на година | 08.04.2012 03:13 | Труд | стр. 5

По 600 лекари всяка година напускат страната и заминават да работят в чужбина, сочат в последните статистически данни. Тенденцията се задълбочава, коментират експерти

„Решението на проблема е докторантите медици да се обвържат чрез договорите за специализация, които се сключват между тях, университета и лечебното заведение", каза вчера здравната министърка Десислава Атанасова . Такива договори можели да подписват и специализантите. Атанасова обаче не конкретизира идеята си.


Клиничните пътеки остават | 08.04.2012 03:13 | Труд | стр. 5

Диагностично свързаните групи няма да сменят клиничните пътеки до края на мандата на правителството, заяви във Варна здравната министърка Десислава Атанасова .

Според нея са изпуснати трите години, през които лечебните заведения са могли да се подготвят за новата система. Намеренията на предшественика й д-р Стефан Константинов бяха системата да заработи през настоящата година. „Клиничните пътеки са достатъчно компрометирани като метод на финансиране", мотивира се Атанасова. Тя обяви, че заплатите в Спешната помощ ще бъдат увеличени от юни с 10-20%.


Дипломи с визи за лекарите | 08.04.2012 03:13 | Труд | стр. 1

Докторите масово напускат България. По 600 души всяка година, отчита статистиката. Това обаче си го знаем. Няма хляб и в идеята на здравната министърка Десислава Атанасова да задържа младите медици чрез договори с болниците. Няма как да стане - най-малкото заради евродирективата за свободно движение на хора и капитали.

Вярно е, че държавата субсидира 7-годишното обучение на лекарите. Но е вярно също и че после ги праща из мизерни болници . Затова вместо договори на младите доктори по-добре с дипломата да им дават и визи. Няма нищо страшно - ето, дори строгите Щати облекчават режима за българи. Въпросът е само държавата да направи така, че с визите си медиците да ходят зад граница на екскурзии. А не да търсят работа.


в. "24 ЧАСА"


Студентите медици подписват договор с болниците | 08.04.2012 03:13 | 24 Часа | стр. 2

Спешните лекари вече ще избират и друга специалност

Обмисляме студентите по медицина да подписват договори със здравните заведения, с които те да се ангажират да започват работа там ведната след дипломирането си. Това обяви вчера новият здравен министър Десислава Атанасова при посещение във Варна. По думите й ц елта е младите лекари да не напускат страната. Процедурата ще е аналогична, както при договорите с докторанти и специализанти, обясни тя.

Наредба 34 за специализантите по медицина вече е готова и очаквам, че това също ще помогне на младите лекари, каза Атанасова.

Тя предвижда спешните медици да могат да избират и друга специалност освен спешна медицина.

Наредбата ще позволи на младите лекари да продължават обучението си на местата, където работят, което ще ги улесни.

Държавната поръчка за специализанти остава, но ще се търси допълнително финансиране от общини или фондове.

Атанасова похвали двата мениджърски екипа на болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" във Варна за това, че нямат просрочени задължения.

"Те са успели в условия на такава тежка криза да вложат средства, да подобрят медицинските услуги и условията на труд на лекарите", отбеляза тя.

Министърът откри първо лаборатория по молекулярна медицина в университетска болница "Св. Анна". В нея работи нов апарат, който позволява по-голяма бързина и точност в анализа на туморните маркери. Атанасова разгледа и високотехнологичната неврохирургия и клиниката по ортопедия, създадени със собствени средства на болницата. Посети също новата клиника по вътрешни болести в МБАЛ " Св. Анна", в която са вложени 120 хил. лв. собствени средства и пари от немски и израелски дарители.

Болницата работи по 20 клинични пътеки и има 30 легла, готова е и за системата на диагностично свързаните групи, защото разполага с нефролози, гастроентеролог и пулмолози.


Клинични пътеки ще има до края на мандата | 08.04.2012 03:13 | 24 Часа | стр. 2

Диагностично свързаните групи няма да сменят клиничните пътеки до края на мандата на правителството, заяви още във Варна здравният министър Десислава Атанасова . Според нея последните три години са били изпуснати и лечебните заведения не са могли да се подготвят за новата система. Намеренията на предшественика й д-р Стефан Константинов бяха системата да заработи тази година.

"Клиничните пътеки са достатъчно компрометирани като метод на финансиране. Смяната им с диагностично свързаните групи обаче изисква софтуерна подготовка и обучение на екипите. Държави със сериозно икономическо развитие са ги въвеждали от 5 до 10 години. Надявам се, че през следващия мандат на ГЕРБ това ще бъде реализирано", каза Атанасова.

"Спешна помощ" няма да премине към областните болници , каквато идея се обсъждаше при предишния здравен министър. Според Атанасова подобен вариант би увеличил разходите на здравните заведения. По думите й здравно неосигурените българи са 1,2 милиона. Една част от тях живеят в чужбина, други са социално слаби, а трети имат финансови възможности, но заради недоверие в системата предпочитат да плащат, когато ползват дадена здравна услуга.


в. "СТАНДАРТ"


едно към едно | 08.04.2012 03:13 | Стандарт | стр. 10

Апелирам към медиите да не търсят сензация на всяка цена и да не пишат за медицински неблагополучия, преди да се изяснят причините за случая. И водещите хирургически топболници от веригата "Мейо" в САЩ признават, че при 4% от пациентите се получават усложнения в хода на лечението. Когато бях на специализация в Лондон преди 10 г., вестник "Сън" писа за един нещастен случай. Ставаше дума за пациент, на когото, вместо да извадят болния бъбрек, хирурзите извадили здравия. Специализиращ лекар обърнал внимание на оператора и екипът веднага поставил отново извадения бъбрек, но пациентът починал.

За лекарската професия

Нашата професия не е за всеки. Тя изисква освен висок професионализъм и голяма отдаденост, търпение, воля да се устоява на неблагоприятни стечения на обстоятелствата, висок морал и човешко отношение към пациентите и към колегите. Това е моето верую, което 33 години изповядвам. Мога да кажа, че съм постигнал мечтите си. Но голямата ми мечта е да видя българската медицина и в частност българската урология на още по-високо ниво. Искам да предам опита си на младите. В момента в нашата клиника има 10 специализанти и докторанти. Много качествени момчета, изключително трудолюбиви, интелигентни и с желание да усвоят професията.

За болниците

У нас болниците са два пъти повече, отколкото е необходимо. В едно от английските графства, където живеят 750 000 души, има 5 обществени болници . У нас на същото население се падат 35 болници . Малките нерентабилни болници трябва да се закрият, а на тяхно място да се направят спешни центрове с по няколко легла, които да поемат тежките случаи. Спестените пари може да се използват за транспортни средства - линейки, хеликоптери - за да бъдат откарвани пациентите бързо до водещата районна или окръжна болница. Именно в тези болници трябва да се налеят пари за дооборудване с модерна апаратура и да се мотивират лекарите да работят. Сега много доктори от държавните болници чакат с нетърпение да мине работното им време, за да отидат в частната болница. За уголемяване на пикочния мехур с детуболизация в Англия се плаща между 12 000 и 15 000 паунда. У нас до м.г. здравната каса плащаше около 1500 лв., а от началото на т.г. - 2500 лв. Мизерното заплащане убива самочувствието на нашите лекари, които по нищо не отстъпват на колегите си от другите страни в ЕС.

За донорството

Трябва да се обичаме помежду си като хора, да си помагаме. Ако има повече дарители на кръв, няма да има грозни търгашески сцени пред Националния център по кръводаряване. В Турция, макар да са мюсюлманска държава, смятат за герои семействата, които дават съгласието си да дарят органите на починал близък. Българската православна църква трябва да има по-активно отношение към донорството. Свещениците биха могли да обясняват, че Бог ще опрости греховете на донора, ако има такива, защото да спасиш човешки живот, е висша форма на хуманизъм.


Връзват младите медици с договори | 08.04.2012 03:13 | Стандарт | стр. 4

Студенти и докторанти по медицина да бъдат обвързани с договори с лечебни заведения, обмисля здравното министерство. В контракта трябва да има посочен срок, в който младите медици трябва да работят в България, съобщи вчера във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова . Близо 600 лекари са напуснали страната през 2011 г., а за първите три месеца на тази година лекарският съюз е издал 139 сертификата за работа в чужбина. Изпуснати са 3 години за въвеждане на диагностично свързаните групи след компрометирането на клиничните пътеки, но реформата в здравеопазването ще продължи, заяви още министър Атанасова. Между 10 и 20% ще бъдат повишени заплатите на работещите в "Спешна помощ" от средата на годината. Все още не е уточнено откъде ще се вземат парите за това, но най-вероятно е да се заделят от средствата за капиталови разходи или от други резерви. Атанасова коментира още, че е водила разговори с МВР за работата на тел. 112 и за възможността повикванията за "Спешна помощ" да бъдат пренасочвани веднага към тел. 150, което ще прецизира работата на медиците.

Здравният министър коментира още, че отново ще използва законодателната инициатива, за да повдигне въпроса за защита на служителите от "Бърза помощ" по време на изпълнение на тяхната дейност. Министър Атанасова обеща да настоява за инкриминиране на посегателствата над тях чрез законови промени. Премиерът Бойко Борисов приветства вчера медицинската общност в страната по повод Световния ден на здравето. Той отбеляза необходимостта от реформи в системата, които да гарантират качествено лечение на пациентите, адекватно заплащане и добра материална база за работещите в здравеопазването.

Добромир Радушев


в. "МОНИТОР"


Затвор, ако посегнеш на лекар | 08.04.2012 03:13 | Монитор | стр. 4

Да инициира законови промени за инкриминирането на посегателствата над лекари от Спешна помощ, обеща вчера във Варна здравният министър Десислава Атанасова , която изброи мерките си за реформиране на звеното. Ако бъде прекроен Наказателният кодекс, налетелите да бият в изблик на гняв медици ще се озовават в затвора. Заради зачестилите посегателства още в предишното НС безрезултатно беше предложено законът да пази служителите в бели престилки наравно с полицаите.

Атанасова за пореден път подчерта, че смяната на клиничните пътеки с диагностично свързаните групи няма да може да се осъществи до края на мандата. Според нея времето от началото му досега, през което лечебните заведения са могли да се подготвят за новата система, е проспано. Министърът увери, че сегашният метод на финансиране е компрометиран. Смяната обаче изисквала софтуерна подготовка и обучение на екипите, които отнемали на развити държави от 5 до 10 г. Атанасова и изрази надежда, че „през следващия мандат на ГЕРБ това ще бъде реализирано”. Тя посети болниците „Света Марина” и „Света Анна” и похвали ръководствата им, че нямат просрочени задължения. По случай Световния ден на здравето министърът пожела на медиците да обичат професията си и да останат да работят в България.

Премиерът Бойко Борисов също приветства медицинската общност. „Поднасям признателността си към работещите в системата на здравеопазването за техния всеотдаен труд и им пожелавам много професионални успехи, здраве и късмет”, отбеляза в обръщението си Борисов, който подчертава необходимостта от реформи в системата, които да гарантират качествено лечение на пациентите, адекватно заплащане и добра материална база за работещите в системата. „Здравето е инвестиция в бъдещето на цялото ни общество”, допълва премиерът.


в. "ТЕЛЕГРАФ"


Вероника проходи с | 08.04.2012 03:12 | Телеграф | стр. 6; 7

Мария МИЛКОВА, Цветомира ГЕОРГИЕВА

килограма и 850 грама. Толкова тежи 9-годишната Вероника на 14 ноември 2011 г. Тогава е последният й ден в „Дом майка и дете" в Плевен, който ужаси здравната министър ка и Агенцията за закрила на детето. Не може да се изправя и само лежи. Днес, 5 месеца по-късно, в САЩ, Пенсилвания, тя вече е 12 килограма и има шанс за живот.

Това ясно може да се види на две снимки. Първата е правена в дома за медикосоциални грижи миналата година, а втората е в дома на новото си американско

семейство.

„Мисля, че снимките говорят достатъчно и думите са излишни. Разликата е фрапираща и ясно показва какво означава едно дете да бъде гледано в институция", заяви за „Телеграф" Антоанета Владимирова, шефка на срондация „Мечти", която се занимава с осиновявания в чужбина. Тя лично е помагала на семейство Джо и Сузана Мюсер да осинови българското сираче, страдащо и Синдром на Даун.

Шансът

Шансът за нов живот на Вероника идва миналия ноември. След 4-месечна процедура по осиновяване Сузана пристига в Плевен, за да я отведе. Американката е в шок от вида на детето на живо и от гледката на останалите деца, делящи едно отделение с бъдещата й дъщеря - на шестия етаж в дома в Плевен, където се намират сирачетата е с най-тежки заболявания. Вероника веднага е отведена в частната болница „Токуда", за да бъде стабилизирана за 2-3 дни. Веднага щом състоянието й позволява, излитат за САЩ. Линейка я взима от летището и детето е настанено в детска клиника във Филаделфия.

Следват пълни изследвания, при които е установено, че детето е със силна анемия, поради недохранване, както и напреднала остеопороза, стари счупвания на кости, зараснали на криво и пълна липса на витамин Д. Всичко това заедно със тежко умствено и физическо изоставяне.

„Тогава тя не можеше дори да се храни. Затова първата седмица американските лекари само я захранвали", разказва Антоанета Владимирова, която още следи развитието на детето. След захранването започва интензивна рехабилитация - с нея започват да работят физиотерапевти, логопеди и други специалисти.

Само 4 месеца Вероника вече е друга.

„За да си представите разликата ще ви кажа, че в България тя не можеше да седи изправена. Не говореше, само плачеше и то по-скоро само стенеше. Сега можете да видите на снимките, че седи. Много скоро ще ходи с проходилка. Все още е със сонда, за захранване, но вече се храни с нормална храна, а съвсем скоро е казала и първата си дума „мамо". Всичко това само за 4 месеца", разказва още Владимирова. Сега детето живее в Пенсилвания. Осиновителите й имат още 10 деца, като последното е със синдром на Даун. Именно това ги подтикнало да осиновят такова дете. Майката е домакиня и изцяло се е отдала на грижа на децата си.

Лечение

След постъпването на Вероника в „Токуда" от болницата толкова се шокират, че решават да посетят дома в Плевен. Специалистите избират други 8 деца, за да постъпят в болницата.

„Разбрахме, че децата там имат нужда от внимаБебета и малки деца са държани с дни гладни, лежат в урина, без да им се сменя памперсът 24 часа, вследствие на което повечето от тях са тежкоболни. Само за година и половина са починали 18 деца, сочи доклад на Агенцията за закрила на детето.Това пък провокира проверка на здравната министърка Десислава Атанасова . Вчера тя коментира, че си е тръгнала разплакана от там.В момента в дома живеят 154 деца между 0 и 7 години. След проверката си Атанасова констатира, че явно персоналът е знаел за визитата й, тъй като децата са били пременени, чаршафите сменени, а играчките нови. Миризмата на урина обаче правела голямо впечатление. „Докато вървях из стаите и гледах децата, аз плаках. После побеснях и много се ядосах на това, че вършат нерегламентирани неща", каза здравният министър. Тя намекна, че вероятно са извършвани сериозни финансови злоупотреби в дома, тъй като липсвала каквато и да било отчетност.

Наш репортер единствен в дома

Излъскани коридори, чисти чаршафи и завивки, облечени дечица със сухи памперси, а всяка дежурна сестра храни по едно дете, говори си с него и го гушка. Това видя екип на „Телеграф", който успя да влезе в дома в Плевен. Това се случва само ден след посещението на здравната министърка Десислава Атанасова . С какво ги хранят, как живеят и как ги лекуват - четете в утрешния брой.

ние и решихме да отидем на място да ги прегледаме. Съгласувахме идеята си с Агенцията за закрила на детето и отидохме,,, каза за Телеграф доц. Маруся Лилова, началник на педиатрията в болница „Токуда,,. Тогава няколко деца са били взети за лечение в „Токуда,,. На въпрос било ли е установено, че децата са били недохранени доц. Лилова заяви, че не желае да коментира.

Останалите

Общо 154 деца се отглеждат в дома в Плевен. 98 от тях са с тежки увреждания, като по-голямата част от тях не мърдат от леглата си. Засега само 6 от тях ще имат шанса на Вероника. В момента тече процедура по осиновяването им в края на май те също заминават за САЩ.

„Само чужденци осиновяват такива деца, особено американци. Европейците също все още държат на здраво дете. Отвъд Океана обаче имат невероятни възможности - медицината е на светлинни години и не, защото имат по-добри лекари, а защото имат финансовата възможност. Едно такова дете има нужда от много терапия - масажи, логопед, физиотерапевт. Там ги получават само със здравната си осигуровка. Наистина за здраве се плаща много, но това им покрива много неща", казва още Антоанета.


По-високи заплати в Спешна помощ | 08.04.2012 03:12 | Телеграф | стр. 6

Между 10 и 20 на сто ще бъдат повишени заплатите на медиците от Спешна помощ.

Това обяви на среща с представители на лекари от сектора министърът на здравеопазването Десислава Атанасова . Повишението може да стане факт от 1 юни или през второто полугодие. Необходимите пари ще бъдат осигурени от средствата за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването или от други резерви. Атанасова зарадва медиците, като обясни, че ще повдигне въпроса посегателствата над лекари от Спешна помощ да бъдат инкриминирани чрез законови промени. Министър Атанасова съобщи, че е водила разговори с представители на МВР за работата на тел. 112 и за възможността повикванията за Спешна помощ да бъдат пренасочвани веднага към тел. 150, което ще съкрати времето за реакция на медиците.§

Свързани:

В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Онкоболни чакат с месеци за лъчетерапия | 02. 07. 2012 03: 08 | Труд | стр. 29
Плевен има нужда от линеен ускорител за лъчетерапия, единодушни са медици и пациенти
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Лошото правосъдие излиза скъпо | 09. 01. 2012 03: 18 | Труд | стр. 21
Гражданите печелят все повече дела срещу държавата заради безобразията на магистратите. Сметката е за данъкоплатците
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Държавата твърдо за цигарената забрана | 20. 04. 2012 04: 34 | Труд | стр. 6; 7
Закона за здравето." Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема „Забраната за тютюнопушене колко...
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21
Пикантната храна и системната злоупотреба с алкохол, например с червено вино, могат да ви докарат хемороиди. Това заяви пред „Труд"...
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Синът на здравната министърка в „Пирогов" | 08. 05. 2012 03: 32 | Труд | стр. 7
Владислав, синът на здравната министърка Десислава Атанасова, бе приет по спешност в нощта срещу понеделник в „Пирогов", съобщиха...
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Здравната министърка плаши неосигурените | 25. 03. 2012 01: 59 | Труд | стр. 3
Българите, които не си внасят здравните осигуровки, да бъдат лишени от някои административни услуги, като например това да не им...
В. \"Дневен труд\" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4 iconВ. "Дневен труд" Източване отвътре | 07. 04. 2012 03: 23 | Труд | стр. 17
Здравеопазване, нзок, рфк, бфмС (Български фармацевтичен съюз), Мирослав Ненчев, Фармация, Лекарства, Аптеки, Дистрибутор, Производител,...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом