Митове и истина
ИмеМитове и истина
страница1/4
Дата на преобразуване21.05.2013
Размер463.73 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.coralclub.vselena.com/Pau d'Arco.doc
  1   2   3   4
ПАУ Д’АРКО

МИТОВЕ И ИСТИНА

Олга Бутакова


Искам да изкажа особена признателност на Николай Константинович Хлебников за многото часове, понякога през нощта, които той е прекарал в превеждане на информативни източници. И за неговата активна подкрепа в използването на препарати от натуралната медицина.


Всичко започна през май 1989 година.

Живееше млад, красив и пълен с надежди за бъдещето човек. И той много се радваше за това, че всичко е пред него.

И ето изведнъж, в един майски ден, му поставили диагноза – рак (Лимфогрануломатоза IIа КС). Лекарите назначиха лечение и започнаха месеци в борба, които се точеха като години, годони на борба за живот! В съзнанието ми не се побираше това, че всички надежди и живота могат да бъдат прекъснати така, просто, в самото начало. Човекът не можеше да си представи, че слънцето ще изгрява, земята ще я има, вятъра, морето, звездите – всичко ще съществува, а него няма да го има!

Възлите бяха увеличени над ключицата, гръдната кухина(кош), в подмишничните области, и опорака(на тънко и дебело черво). Започна лъчетерапия.През първите петнадесет дена на линейния ускорител беше получена доза в 40Гц. И ето след пет дена са изгорели хранопровода, бронхите, слюнните жлези. Трудно е да дишаш, да говориш и даже да пиеш вода, а най-главното – постоянното гадене, от което е невъзможно да се избавиш. След десет дена започна да пада косата, и разкошната къдрава буйна коса бързо напусна главата. Състоянието бързо и стремително се влошаваше - изгорели са черния дроб, далака, следлъчева пневмония (изгаряне на белите дробове), следлъчев перикард (изгаряне на сърцето), изгаряне на червата и репродуктивните органи… Поради това, че е била добавена облъчваща доза до 90Гц в общото количество. Искам да отбележа, че леталната доза 100Гц, която предизвиква смърт след няколко часа или дни, защото е увредена централната нервна система.

Доза от 10-50Гц – смърт след 1-2 седмици (вътрешни кръвоизливи). Доза 3-5Гц – 50% от облъчените умират в продължение на 1-2 месеца (увреждания на костния мозък).

Вероятна оценка на 1Гц (стохастические ефекти):

-смъртност от левкоза – 2 души от 1000 облъчени;

-рак на щитовидната жлеза – 10 души от 1000;

-рак на млечната жлеза – 10 души от 1000 и т.н.

Лекарите добавиха химиотерапия (винкристин, винбластин). Анализа на кръвта повече напомняше на вода, отколкото на нещо, което дава живот на организма.

И човека бе “прекършен”. Той престана да става, да усеща света, да се радва на слънцето…, всичко. В стаята където лежеше почти постоянно горяха бактерицидни лампи и освен лекари там никого не пускаха, и от мисълта за безизходица и самота, буквално “изтръгнаха от ръцете му надеждата”, беше ужасно.

Когато започна кръвоизлив, отсрещната стена се покри с алени струи кръв, бликащи от гърлото.

Усмихвайки се на себе си, той си помисли:”Като в Петродворец.Самсон, разкъсващ лъвската паст”, съзнанието се замъгли и започна да напуска, вече неспособното да се бори тяло.

Лекарите, някак спрели кръвта, побързаха да го изпишат в къщи. “В къщи!”, - звучеше в главата на човека,-“по-бързо в къщи!” Предавайки го в ръцете на майка му, лекарите, с наведен поглед, казаха:”Дръжте се. Не повече от три седмици.”

В къщи, където така искаше да бъде човекът, поставиха леглото му, за да може да вижда кой влиза. Сили да се повдигне, както и преди нямаше, но надеждата се върна, макар и никой да не можаше да му помогне в неговата беда. Идваха приятели, идваха роднини, и той знаеше, че това са прощални посещения.

Вярата и надеждата живееше само в него и в неговата възрастна майка – инвалид, която нямаше нищо по-скъпо от него. Страха да надживее собственото си дете й даваше сили да се бори заедно с него. След няколко дни, той видя роднините си от Прибалтика, които дойдоха в траурни дрехи и с венци – те идваха да го погребват.

Но буквално един час преди това, от аерогарата му донесоха неголеми шишета с капсулирана билка, която му изпращаха приятели от САЩ, доколкото презокеански полет човека не би преживял. Шишетата не бяха големи, но човекът още не знаеше каква сила се крие зад простото наименование Пау Д’Арко(кора от мравчено дърво).

Виждайки, че роднините са в някакво объркване,”Ама че работа! Рано пристигат”, и, мобилизирайки цялата си воля, започна да пие изпратените му заветни билкови капсулки. Пиеше ги в такива количества, както му подсказваше неговото изгорено ,но туптящо сърце. И започна да чака. Първа крачка, първа разходка на улицата, “Сам! Със собствените си крака! Боже, колко е хубаво!”, първата крачка по стълбата – и ето “височината е покорена”.

Когато свършиха поставените от лекарите срокове, човекът отиде в болницата за контролен преглед. И каква беше изненадата на лекарите, когато го видяха, та нали той бе четиредесет и първия. Четиредесет от своите приятели той изпрати за времето на престоя си в болницата, в дългия и никога несвършващ път. Той всичките ги помнеше по име и лице. Най–старият от тях беше на тридесет и три години, едва усетил “Христовата възраст”, а най–младия – бе на шестнадесет години.

Той през цялото време делеше с тях своите надежди и стремеж към живота. Той, един по един ги водеше по дългия коридор на болницата с желязната трополяща количка. Той се спускаше на долу с тях по криволичещите лабиринти за поредната доза облъчване. Той, докато самият имаше сили, ги водеше в близкото кино на вечерни прожекции. Той, преди да се “прекърши”, като че ли с предчувствие, устрои такава забава – събирайки всички в една стая!

“Син, син скреж

Нападал по жиците,

В тъмо - синьото небе

Синята звезда…”

Свиреше китара и всички пееха. Това бе последната нощ, когато те бяха всички заедно.

Та нали с тях през двата месеца идваха да се разделят мъже и жени. Техните майки викаха в коридора:”Господи, вземи мен, вместо детето!”, когато лекарите в стаята се опитваха в последния миг да им “върнат” живота…

Спомените за тези хора живеят в него. Те оставили него вместо себе си.

Човекът преживя и се върна там, където беше, за да предотврати, за да предпази, да не дава възможност да се развива раковата катастрофа…

Преди дванадесет години този човек бях Аз!


Pau D’Arco Пау Д’Арко

Семейство: Bignoniaceae (Бигнониацеа)

Клас: Tabebuia (Табебуйа)

Видове: Heptaphylla (хептафила);

Impetiginosa (импетигиноза);

Avellanedae (авеланеда)


Използвани наименования:

Пау Д’Арко Pau D’Arco

Ипе Роксо Ipe Roxo

Лапахо Lapacho

Тихуари Tahuari

Тахибо Taheebo

Табебуйа ипе Tabebuia ipe

Тиджи Taji


Използвана част: кора

Описание

Ползване


Действие:

Аналгетично

Антибактериално

Антимикотично (противогъбично)

Антимикробно

Антиоксидантно

Противопаразитно

Противовъзпалително

Антимутагенно

Антиревматично

Антиканцерогенно (противораково)

Антивирусно

Имуномодулиращо

Имуностимулиращо

Слабително

Цитотоксично

Антилевкимично


Фитохимия:

Алуминий

Антрахинони

Аскорбинова киселина (витамин Ц)

Бета-каротин

Бета-ситостерол

Калций

Въглероди

Хром

Кризофанова киселина

Кобалт

Дехидро-алфа-лапахон

Дехидрозолапахон

Дехидротектол

Мазнини

Целулоза

Желязо

Лапахол

Магний

Манган

Нафтахинони

Ниасин

Фосфор

Калий

Белтъци

Рибофлавин (витамин Б2)

Селен

Кремний

Натриев бикарбонат

Тиамин (витамин Б1)

Цинк


Обичайна доза:

От половин до една чашка от настойката 1-3 пъти на ден.

Или по 2 капсули 3 пъти на ден.


Етноботаника: използване по света

Бразилия – противогъбично, антимутагенно, при изгаряния, рак, кандидоза, екзема, болест на Ходжкин, левкемия, ревматизъм, стоматит, сифилис, язва, рани.

Южна Америка – алергии, противогъбично, противовъзпалително, антибактериално, при артрит, рак, кандидоза, запек, диабет, дизентерия, треска, гастрит, стомашно-чревни разтройства, инфекции, очистително, при простатит, сифилис, язва.

САЩ – алергии, обезболяване, противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично, противомикробно, антимутагенно, антиоксидантно, антипаразитно, артритно, при изгаряния, рак, нарушена циркулация, простуда, диабет, дизентерия, треска, грип, стомашно-чревни разтройства, болест на Ходжкин, инфекции, очистително, левкемия, заболявания на черния дроб, Вълчанка, остеомиелит, болест на Паркинсон, простатит, псориазис, заболявания на дихателните пътища, кожни язви, сифилис, язви.


По цялата земя съществуват растения, които при разумно използване имат удивителната способност да лекуват или предотвратяват рак, инфекции, простуди, с една дума, заболяванията на човечеството. Те растат, цъфтят и конценрират различни лечебни вещества в своите тъканите. А задачата на животните и хората е да намерят техните лечебни възможности и да ги използват съгласно устройството и принципите на природата. Това търсене не започва и не завършва в изследователските лаборатории. То започва с опита на обикновените хора, които живеят близо до земята и природата, на които, всичко което им е нужно е желанието да съхранят здравето си, да предотвратят болестите и ако е необходимо да ги лекуват. И търсенето завършва тогава, когато останалата част от света приеме събрания опит и знания и ги включи в собствената система за опазване на здравето.

Необходомостта от научни изследвания е резултат от натрупването на интересни и понякога много полезни данни, в най-добрия случай – това открива нови възможности за ефективно използване на мъдростта на древните народи.

Науката и традициите не бива да се противопоставят. Това се получава, когато се задават неправилни въпроси, получават се неправилни отговори, не се изследва необходимия материал, в изследванията не са привлечени необходимите хора, а тези, които са препълнени със собствената си значимост и не искат да приемат желанието на хората да узнаят за откритите лечебни дарове, които ни дава природата.

Пау Д’Арко се намира на половината път от широкомащабното използване. Сведенията, показващи ефективността на това растение са съсредоточени в накои области на земята, други области продължават да игнорират основните източници на информация.

Ние искаме да вярваме, че Пау Д’Арко, с течение на времето, ще излезе под слънчевата светлина и ще заеме своето пълноправно място, като едно от великите лечебни растения на земята.

Доктор Моури от Мауненвесткия институт по растителна медицина в Солт Лейк Сити, щат Юта, е направил анализ на стотици научни изследвания, касаещи Пау Д’Арко. Още повече материали са били обработени при изучаването на практическото използване на това растение в целия свят и за удивителните му свойства.

Един от последните, велики, но всъщност неусвоени източници на натурални ресурси на земята се явява Южна Америка.

Фитотерапията, която се прилага на този континент в основата си не е известна на останалата част от света; недостъпността на великите гори заедно с отсъствието на интерес за изучаване, съхраняват тайните на този регион, обвит в сумрак. В сравнение с Африка, която се явява континент в светлина.

Опитите за увеличаване ползването на южноамериканските билкови средства са много сложни.

Само с огромен труд може удачно да се идентифицират, добиват и експортират растителни материали. Голямо количество растения, който влизат от южните съседи на САЩ не са правилно разпознати или са неправилно събрани, или въобще има износители, които имат смътна представа какво трябва да се търси.

Всички тези сложности не бяха спестени относно всичко, което е свързано с продажбата на Пау Д’Арко.

Пау Д’Арко (Tabebuia avellandedae и Tabebuia impetignosa) произхождат от влажните гори и планини на Парагвай, Аржентина и Бразилия. Ние знаем за това растение от около 100 години, но независимо от това, опитите за износ на лекарствено активното Пау Д’Арко бяха по-често неудачни. Въпреки трудностите, интереса към това растение оставаше прекомерно висок, поради великите способности на това растение за лечение на рак, кандидози и други инфекции, дегенеративни заболявания, такива като артрит и множество, множество други болести.

Всеки, който се е сблъсквал с неуспех при лечение с жен-шен или златен корен може да срещне неуспех и с Пау Д’Арко. Това е свързано с това, че в действителност възможността да се сдобиеш с жен-шен и златен корен (с добро качество) е много по-голяма от това да се сдобиеш с добро качество Пау Д’Арко.

Болшинството от комерсиално предлаганото Пау Д’Арко е много далеч от лечебните възможности. Това произтича от отсъствие на необходимия контрол за всеки стадий от производството. Хората, които събират, незнаейки коя точно част на растението съдържа активния материал, събират всички части от растението.

Целителите, незаейки за традиционно прилаганите лечебни методики, правят неефективни назначения.

Собствениците на кораби не обръщат внимание на увреждащите фактори при транспортиране.

Производителите нямат представа какво трябва да съдържа истинското Пау Д’Арко (нямат никакво желание да отидат в Южна Америка и да погледнат), не могат да обеспечат правилен контрол на качеството или да създадат практика за стандартизация на активните компоненти.

Вие трябва да бъдете много внимателни при избора на Пау Д’Арко и да купувате само, ако сте сигурни в производителя. С една дума, по-добро Пау Д’Арко може да се намери при производител, който се е специализирал за това растение.

Преди да преминем към непосредствено разглеждане на всички митове и истини за Пау Д’Арко, ето няколко причини поради които ви е необходим неговия прием:

1.Болести, свързани с имунен дефицит;

2.Неблагоприятна околна среда;

3.Напрегнат ритъм на живот;

4.Прекомерна употреба на алкохол, горещо кафе, чай;

5.Травми и операции;

6.Вегетарианска храна;

В действителност причините за приемане на Пау Д’Арко са много и по-нататък ние ще се опитаме по-обемно да ви разкажем за това растение.

Билковата терапия съчетава използването предимно на растения за цялостно лечение на човека. Взима се предвид медицинската история на пациента и психологически фактори, условията на обкръжаващата среда за откриване на дълбоките причини за проява на симптомите. Билките, използвани за лечение на определени състояния, имат за цел не да премахнат симптомите, а да помогнат да се възстанови нормалната работа на органа, за да може той сам да се бори с болестта.

Три главни направления за изпозването на билки:

I.Пречистване и детоксикация. Сигурно извеждане на отровни вещества от организма.

II.Насочване към здравето и неговото поддържане. Противодействие на физическите прояви на болестите, стимулиране на собствените защитни способности на организма.

III.Укрепване на здравето. Укрепване на здравето посредством повишаване тонуса на органите, осигуряване на храна в кръвта и за тъканите.


Запознаване с вида

Семейство: Bignoniaceae (Бигнониацеа)

Ипе Роксо (Пурпурно Ипе)

Лапахо (Tabebuia avellanedae)

Пау Д’Арко, Ипе Роксо, Тахибо, широко известното дърво в Централна и Южна Америка, едно и също дърво има различни имена, в зависимост от страната и региона, където той расте.

В Бразилия семейство Ипе съществува в различни цветови видове и принадлежи към групата дървета, наричани Пероба или Ипе Пероба.

Видовете със слабо оцветена дървесна част, са наричани Пероба, в други райони видове с кафяв или кафяво-зелен цвят се наричат Ипе Табако (наречени така заради тютюневия цвят на дървесината), всъщност една и съща група дървета”Пероба”, която се отличава само по цвета на дървесината. И двете разновидности на дърветата имат жълти цветове, култивират се и могат да се използват за декоративни нужди.

Пау Д’Арко и неговите роднини са най-често срещаните ландшафтни дървета на южноамериканските градове, заради тяхната красота. То също е популярно в промишлеността, защото неговата висококачествена дървесина се явява една от най-плътните и твърди в тропическите гори. Пау Д’Арко широко се използва от строителство на къщи до направата на лодки и селскостопански изделия.

Също така, вида дърво, наречено Ипе Роксо поради тъмно-червеното, пурпурно оцветяване на дървесината, наричано още Пау Д’Арко(което означава дърво за изготвяне на копия и стрели), е широко разпространено и използвано като декоративно дърво.

Пау Д’Арко достига височина 30 метра, а ствола може да достигне от 1,5 до 2 метра в диаметър.

Всичките разновидности са особенно устойчиви на разрушение, повреда от термити и насекоми, често ги сравняват по здравина с Европейския дъб, само че те го надминават със силата си десетки пъти.

Известни са повече от 100 вида дървета Пау Д’Арко, но само няколко от тях притежават висококачествен материал, и тези, които го събират трябва да бъдат добре квалифицирани, за да установят разликата.

Лечебната част на дървото се явява кората, а именно нейния вътрешен слой, който се нарича флоам. Цялостното използване на кората, съдържащо и мъртво дърво, значително понижава активността на материала.

На някои места се пише за различие между Пау Д’Арко Колорадо (червено Пау Д’Арко) и Пау Д’Арко Морадо (пурпурно Пау Д’Арко), което расте в по-студени климатични области, такива като високопланинските части на Андите и Парагвай. Прецизното изследване на преимуществата на лечебните способности на тези две разновидности Пау Д’Арко, определя пурпурното като малко по-добро.

Повечето химически анализи на Пау Д’Арко са правени с дървесината, а не на флоама(вътрешния слой на кората), който притежава лечебните свойства. Абсолютно неразбираемо е защо така е станало. Едно от обясненията може да бъде това, че дървесината съдържа достатъчно количество от двете най-важни съставки лапахол и табебуин, което е удовлетворило провежданите изследвания.

Възможно е в момента когато терапевтичната активност на тези съставки бъде щателно изучена, изследователите да обърнат внимание на флоама. Независимо от това, може смело да се каже, че живата кора съдържа същите съставки както и дървесината, плюс още някои, което я прави по-силна и обяснява защо вътрешния слой на кората е много популярен като народно лекарствено средство. Всъщност този, който е изучавал световната литература за приложение на лекарствените растения, знае че именно живата част на кората от растението се използва за лекарство, но не и дървесината.

Причината е ясна: хранителните вещества и представителите на химическите вещества се използват за поддържане живота на дървото и се съдържат в камбиалния слой и във флоама на живата кора. Жизнените процеси на дървото протичат в тесния коридор между външната кора и вътрешната сърцевина. Махнете кората на дървото и вие ще намерите влажни, много тънки слоеве от тъканта. Това се нарича камбиален слой. Неговата задача се явява създаването на нови тъкани на дървото, такива като флоам.

Най-новите и млади клетки на флоама се намират на външната част на камбиума. Доколкото се образуват нови клетки във флоама, по-старите се разрушават и се пресоват в кората. Най-младите и нови клетки от вътрешната част на камбиума се наричат ксилем. По-старите клетки на ксилема се разрушават и се пресоват в сърцевината на дървото.

Активно живеещите тъкани на дървото са представени от тънки слоеве свеж ксилем и фоам по всички страни на камбиума.

Външната част от кората и сърцевината се явяват, всъщност неактивни материали и служат само за да придадат на дървото здравина.

Смесването без никаква сортировка на по-старите и по-малко активни слоеве на кората и дървото с млади и живи тъкани от дървото, води до значително понижаване съдържанието на активните частици и лечебния ефект. Но за голямо съжаление това е обичайната практика на производителите.

Лапахолът е само една от многобройните съставки на растението, известни като нафтахинони(Н-фактори), които се срещат в Пау Д’Арко.

Антрахинони, или А-фактори, са друг важен отдел съставки.

Н-факторите не се срещат често, с изключение на тонизиращите билки. В едни и същи части на растението се срещат като Н-, и като А-фактори.

Възможно е синергично действие между Н- и А-факторите, което да обяснява тези изключителни свойства на Пау Д’Арко. Като правило, лапахола не се култивира, вътрешния слой на кората се събира от диворастящите дървета през цялата година.

  1   2   3   4

Свързани:

Митове и истина icon12 мита в българската история Божидар Димитров Предговор
България и средновековните българи има много митове в това е убеден почти всеки съвременен бълга­рин. Има, вярно е, но утешението...
Митове и истина iconПонятия «Бог» и«Абсолютная Истина» неравнозначны. Целью «Шримад-Бхагаватам» является Абсолютная Истина. Понятие «Бог» относится к повелителю, тогда как понятие
Господь наделил властью. Существует много вибхутимат-саттв повелителей, или богов, обладающих какими-то особыми силами, но Абсолютная...
Митове и истина iconЗа някои митове в историографията на средните векове 1
Естествено, акцентът е преди всичко върху митове, породили се през последните два века, като отправната гледна точка за този избор...
Митове и истина iconИисус му отговори: „Истина, истина ти казвам: ако не се роди някой отново, не може да види Божието царство (Йоан 3: 3)
Иисус му отговори: „Истина, истина ти казвам: ако не се роди някой отново, не може да види Божието царство” (Йоан 3: 3)
Митове и истина iconДоклад от Николай Иванов Иванов на тема "Вярване и истина в прагматическите концепции на Ч. Пърс и У. Джеймс"
Както обаче ще видим по-нататък, и двамата философи не забравят нито за момент, че съществуват и реалност, и истина, така че подобни...
Митове и истина iconI. Пътя към никея христология на Отците
Всяко твърдение, което може да се приви за вярата не е допълнителна истина, а отвинаги е включено и се съдържа в единствената основана...
Митове и истина iconС п. Започва изучаването на всяка обществена наукац Развитието на цялата философия е тълкуване на П. Той е бил ученик на Сократ. Трактата за "Справедливостта"
П. прави между битие и истина е прекрасното, но това което е по истина прекрасно, т е неговата същност. П. търси прекасното, като...
Митове и истина iconУчителязасвоятамиси я
Бог е Любов, Мъдрост, Истина. Христос е проява на Бога – Син божи. Христос е Божествената Любов, Божествената Мъдрост, Божествената...
Митове и истина iconКонкурсът се провежда в две категории
София се смее: словесно-художествен фолююр: митове и легенди, приказки и анекдоти, хумор и сатира
Митове и истина iconИзпитни програми за определяне на годишна оценка на ученици от самостоятелна форма на обучение
Митове и легенди за Сътворението – старогръцки, библейски, скандинавски, български и арменски
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом