Да изчистим българия за един ден
ИмеДа изчистим българия за един ден
Дата на преобразуване16.10.2012
Размер85.18 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www3.moew.government.bg/files/file/Press/Kampanii/da_izchistim_Bulgaria_za_1_den/RIOSV_Da

ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН12 май 2012 г.


МОСВ

На 12 май в рамките на кампанията на BTV “Да изчистим България за един ден” екипът на Министерство на околната среда и водите почисти Борисовата градина, западно от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. МОСВ се включи с доброволния труд на около 400 души от централната администрация, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/. Ръкавици и чували за участниците бяха осигурени със средства от ПУДООС. Предприятието разполага със собствен транспорт с които бе извозен отпадъка.

РИОСВ – София

Служители на РИОСВ – София и Областна администрация на Софийска област чистиха в района на ГКПП – Калотина. В почистването взеха участие Областният управител Красимир Живков и народни представители на Софийска област. Обектът на почистването е избран, освен поради силното и периодично замърсяване на района, дължащо се на големия пътникопоток и натовареността на границата между България и Сърбия, както и с разбирането, че това е „лицето на България” – мястото, от което влизащите в страната придобиват първите впечатления за нея.

По време на кампанията в РИОСВ – София бе открит „Зелен телефон”, на който гражданите получаваха компетентен отговор за управлението на отпадъците на всички въпроси, свързани с вида на отпадъка и местата, на които може да бъде предоставен за разделно събиране и оползотворяване.


Област Враца

В кампанията на територията на областта са взели участие: Община Враца - 7000 души, 45 фирми и ведомства; Община Бяла Слатина - 1090 души и 35 фирми и ведомства; Община Козлодуй - 3000 души и 20 фирми; Община Мездра - 1820 души ;Община Оряхово - 990 души и 24 фирми; Община Криводол - 930 души и 19 фирми; Община Мизия - 2000 души и 7 фирми; Община Роман - 385 души и 14 фирми; Община Борован -310 души и 5 фирми; Община Хайредин - 465 души и 8 фирми. В инициативата са участвали и представители на 121 училища и детски градини и 27 НПО. Събраните отпадъци са извозени на РДНО “Враца-Мездра” и РДНО “Оряхово –Мизия”.

РИОСВ – Монтана

Всички служители на РИОСВ – Монтана, съвместно с експертите от регионална лаборатория - Монтана и 50 доброволци почистиха района около сградата на инспекцията в централната градска част на града. Събрани са 30 чувала с битови отпадъци. След приключване на почистването в района на ул.”22 септември” и ул.”Юлиус Ирасек” в Монтана всички служители се включиха и в почистването на замърсените райони по местоживеене .


РИОСВ – ХАСКОВО

Около 9000 души от Хасковска област и 17 000 души от Кърджалийска област се включиха в инициативата на BTV „Да изчистим България за един ден“. Служители от държавни институции, фирми и организации, неформални групи и клубовете по екология от много училища, както и граждани по квартали участваха организирано в кампанията. По данни на областните администрации, общини и регионални депа към 16.05.2012 г. приблизителното количеството събрани отпадъци са съответно за област Хасково 233,25 тона, а за област Кърджали- около 220 т. Служителите от РИОСВ- Хасково се включиха в почистването на парк „Кенана”. Двама експерти по управление на отпадъците участваха, като членове в областните щабове на кампанията, на разположение на гражданите бе и Зеленият телефон.


В община Димитровград над 900 доброволци взеха участие в почистването на залесителен парк „Емилиян Станев” в кв. Простор и парк Марица, а в населените места от община Димитровград се почистени нерегламентираните сметища. В община Харманли 680 души се включиха в почистването на маркираните 4 зони. Почистени са местностите "Изворът на  белоногата", екопътеката към "Тодорова чешма", маркираните паркове и междублокови пространства.

Около 630 доброволци излязоха да чистят в Свиленград в 18 маркирани зони. Почистен е и пътят за Капитан Андреево, разклонът за Гърция, в областта до ромския квартал и екопътеката до с. Мезек. Над 120 души в община Любимец почистиха входни и изходни точки и площи около училищата.


Община Пловдив

На 9 май, експерти от Басейнова дирекция Пловдив и Регионалните лаборатории към ИАОС в Пазарджик и София, съвместно с ученици от Челопеч и Чавдар, членове на Младежкия воден парламент почистиха участъци на реките Воздол и Койодере.На 11 май ученици от СОУ „Александър Иванов-Чапай», град Белово, почистиха участък от река Яденица.

На 12 май ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан”- Стара Загора почистиха участък от река Бедечка при Стара Загора. Учениците от ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери”и СОУ „Патриарх Евтимий” в Пловдив почистиха участък от река Марица, а младите еколози от ОУ „Елин Пелин”,Пловдив почистиха екопътека „Сосковчето” край Смолян.

Инициативата за почистването на крайречни участъци в рамките на кампанията „Да изчистим България за един ден” започна в края на миналия месец. Тогава, над 100 ученици от СОУ „Бойчо Нешев”, Панагюрище почистиха крайречен участък на река Луда Яна в района на Панагюрище. Събрани бяха 50 чувала с твърди отпадъци, след което ученици и експерти изследваха водата по три показателя. От началото на инициативата на БД-Пловдив и Младежкия воден парламент са се включили над 120 ученици.
Почистване на река Марица с ученици от Професионална гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик, 3 май 2012 г.


РИОСВ - Велико Търново

Експертите от РИОСВи Регионална лаборатория – Велико Търново събраха около 300 кг. отпадъци от района около инспекцията. В инициативата взеха участие 40 служители и техни деца, които почистиха подхода към спирка „Качица” и към сградата на БКС, близкия паркинг и бензоностанция. Събраните отпадъци , предимно найлонови торбички и чували, хартия, пластмасови бутилки, тонери от компютри, дрехи и автомобилни гуми бяха извозени с организирания от Община Велико Търново транспорт.

В деня на почистването на „зеления телефон“ на инспекцията имаше дежурен експерт, от който гражданите получаваха компетентни отговори на всички въпроси, свързани с вида на отпадъка и местата, на които може да бъде предоставен за разделно събиране и оползотворяване.

РИОСВ – Плевен

Експертите на РИОСВ и Регионална лаборатория – Плевен почистиха района около телевизионната кула в ж.к. „Дружба”, защитена територия “Коридорите” в с. Биволаре и района около Регионална лаборатория – Плевен в ж. к. Сторгозия. В деня на почистването бе открит „Зелен телефон”, на който гражданите получаваха отговори на всички въпроси, свързани с вида на отпадъка и местата, на които може да бъде предоставен за разделно събиране и оползотворяване.

Дирекция “Национален парк Пирин”

Служителите на парка почистиха подходите към защитената територия, кътовете за отдих и туристическите пътеки в ниската част на планината в партньорство с туристически дружества, училища и неправителствени организации от прилежащите на парка общини, както и доброволци от Благоевград.

Варна

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна се включиха в кампанията „Да изчистим България за един ден“, на която Министерството на околната среда и водите е официален партньор, като почистиха няколко района в Природен парк „Златни пясъци“. 17 деца на служители от екоинспекцията участваха с ентусиазъм в инициативата r събираха отпадъци около района на „Горски кът“, Аладжа манастир и

управлението на парка. Идеята заедно да почистим природата мотивира хиляди жители на Варненска и Добричка област да излязат в паркове и градини, в защитени местности, по плажовете и дори в морето и да съберат отпадъците, генерирани от човешката немарливост. Осъзнаването на престъпната небрежност към благословената земя, на която сме се родили, носи надеждата, че в бъдеще по-малко ще чистим и повече ще пазим, каквато е и идеята на международната инициатива.РИОСВ – Шумен

Акцията по почистването започна в 9:30ч на 12 май 2012г. на огромна площ, замърсена с отпадъци в Природен парк "Шуменска плато" около Ловна хижа "Диана". За замърсеното место за почистване са уведомени координаторите от община Шумен. Събраните са 340кг смесени битови отпадъци и 60 чувала пластмасови. Твърдите отпадъци бяха своевременно приети в най-близкото регионално депо, а пластмасовите ще бъдат извозени до сепариращи инсталации. Общо са извозени около 5700 кг твърди отпадъци до регионално депо.


РИОСВ-Пловдив

Защитена местност „Клувията – Дива вода” в общ. Асеновград и парк Лаута в Пловдив са местата, на които чистиха експертите и служителите от РИОСВ-Пловдив. В защитената местност работиха 11 души от инспекцията заедно с доброволци от сдружение „Зелени Балкани” и студенти-еколози от ПУ „Паисий Хилендарски”, като събраните и извозени отпадъци от зоната са над половин тон. Останалите доброволци от РИОСВ-Пловдив се включиха в почистването на парк Лаута.

РИОСВ – БЛАГОЕВГРАД

Общо 30 служители на РИОСВ- Благоевград и Регионална лаборатория към дирекция Аналитична дейност в ИАОС, чистиха терена срещу ЗМК и терена между сградата на енергоснабдяване и бившето военно поделение в Благоевград. В инициативата, която стартира на 12 май точно в 9 часа се включиха още десетки ученици, младежи и граждани. Сред тях бяха деца от четвърти и шести клас на VIII СОУ „Арсени Костенцев“ и ХI ОУ „Христо Ботев“ – гр. Благоевград, младежи от бейзболен клуб „Бизоните“ – Благоевград, представители на компанията ING и военнослужещи. При акцията бяха почистени над 60 декара площи, а събраните отпадъци - около 2 тона.


РИОСВ – БУРГАС

Сто и тридесет чувала събраха служителите на РИОСВ-Бургас в почистването на 12 май. Със съвместните усилия на колегите от Регионална лаборатория на ИАОС бяха почистени замърсени със строителни и битови отпадъци терени в района на поддържан резерват "Атанасовско езеро" и защитена местност "Бургаски солници". В рамките на кампанията „Да изчистим България за един ден“ от петнайсетте общини в териториалния обхват на РИОСВ-Бургас са депонирани 1405,19 тона отпадъци. 1145,39 тона от това количество е постъпило в депата за неопасни отпадъци, а 260 тона строителни отпадъци от община Бургас са депонирани на определения за това терен.
Дирекция „Национален парк Рила”

Почистени са районите над курортно селище Паничище (разклона за местността Зелени преслап до входа на резерват Скакавица), от ТК Мальовица (около входната по посока хижа Мальовица), над КК Боровец (по река Марица и по пътя за хижа Мусала), над Вили Костенец, м. Белмекен, над ТК Трещеник (местността Нехтеница), над КК Семково (в района на хижа Семково), над с. Добърско, над летовище Бодрост (по посока м. Карталска поляна), а също и над Рилски манастир (от м. Кирилова поляна до м. Яфора) в подстъпите на резерват Риломанастирска гора. В инициативата участваха 30 служители на парка и 21 доброволци. Събрани са 57 чувала, извозени извън територията на парка до най-близкото сметище.

РИОСВ – Перник
На 12 май Община Перник, както и всички други общини на територията на РИОСВ – Перник, се включиха в националната кампания „Да изчистим България за един ден“. Всички места, които бяха отбелязани като замърсени са почистени. В град Перник най – голямата акция за почистване бе при спирка „Метал“ и около бившата хокейна площадка в кв. „Изток“. Над 5000 перничани са се включили в почистването на града, а в Радомир доброволците бяха 2000 души. Количеството на депонираните отпадъци по области съответно е 2 329,7 т. за област Перник и 477.4 т. за област Кюстендил, а общо депонираните отпадъци са 2 807,1 т. Експертите от РИОСВ почистиха около Поддържан резерват „Острица“ и хижа „Славей“.
Н


РИОСВ-РУСЕ

На 12 май екипите на РИОСВ-Русе и Регионална Лаборатория – Русе (РЛ-Русе) почистиха отпадъците около блок „Балатон” и прилежащите му терени, с което се включиха активно в кампанията „Да почистим България за един ден”. Общо 40 чувала се напълниха с разнообразни „находки” – отпадъци от опаковки, дрехи, части от автомобили, натрошени стъкла и др. По време на акцията бе установено нерегламентирано сметище за строителни отпадъци, за което общината ще бъде уведомена .


Свързани:

Да изчистим българия за един ден iconПрограма за предвидените мероприятия в деня на акцията „Да изчистим България за един ден - 20 април 2013 година в община Лесичово
Списък на маркираните за почистване замърсени зони на територията на община Лесичово, във връзка с кампанията „Да изчистим България...
Да изчистим българия за един ден iconСписък на дейностите, с които община летница ще се включи в кампанията „да изчистим българия за един ден
Публикуване на информация за инициативата „Да изчистим България” на интернет страницата на Община Летница
Да изчистим българия за един ден iconУважаеми жители на община хайредин бъдете съпричастни!
Да бъдем част от националната кампания на btv- „ да изчистим българия за един ден
Да изчистим българия за един ден iconМинистерство на земеделието и храните югозападно държавно предприятие 2700
Участие на дгс/длс към юздп в инициативата на бтв „Да изчистим България за един ден”
Да изчистим българия за един ден iconМинистерство на земеделието и храните югозападно държавно предприятие 2700
Участие на дгс/длс към юздп в инициативата на бтв „Да изчистим България за един ден”
Да изчистим българия за един ден iconМинистерство на земеделието и храните югозападно държавно предприятие 2700
Участие на тп „дгс/длс” към юздп гр. Благоевград в инициативата на бтв „Да изчистим България за един ден”
Да изчистим българия за един ден iconИнформация за училищата, които ще участват в Националната кампания на бтв "Да изчистим България за един ден"
Първо соу “Св. Седмочисленици” – Учениците от і-во соу ще почистват целия район в територията на училищната сграда
Да изчистим българия за един ден iconОбщина Враца ще се включи в
Община Враца ще се включи в мащабната и социално значима кампания на btv да изчистим България за един ден”
Да изчистим българия за един ден iconДа изчистим област видин
Тя е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът "чистене на една държава...
Да изчистим българия за един ден iconТпд „орлови скали -активен участник в инициативата на btv
Тпд „орлови скали”-активен участник в инициативата на btv. „Да изчистим българия за един ден” на 12. 05. 2012 год
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом