Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград
ИмеСъвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград
страница1/3
Дата на преобразуване08.05.2013
Размер293.23 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://www.aidsprogram.bg/files/Initiatives_1 December_2012.doc
  1   2   3
СЪВМЕСТНИ ПРОЯВИ НА ПРОГРАМА „ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ХИВ/СПИН”, РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ (РЗИ), ОБЩИНИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ (НПО) ВЪВ ВРЪЗКА С НАЦИОНАЛНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН - 1 ДЕКЕМВРИ 2012 г.


Благоевград


АНТИСПИН кампанията под надслов „Бъди позитивен човек, но ХИВ-отрицателен. Това е твоят избор!” започна на 23 ноември, когато във всяко училище в града по време на голямото междучасие на спортната площадка се оформи голяма червена лента. Предварително на свитък се изписа изречение за ХИВ/СПИН, което ще трябва да се продължи от учениците от следващото училище. Свитъкът и лентата ритуално ще се предават от училище на училище от АНТИСПИН посланици /ученици/. На 30 ноември свитъка с всички изказани мисли за ХИВ/СПИН ще бъдат прочетени пред обществеността и медиите от председателя на Детския парламент и тържествено връчени на председателя на Местния обществен комитет по въпросите на ХИВ и сексуално предаванието инфекции в Благоевград.


В периода 26 – 30. 11. в ЮЗУ „Н.Рилски” и Американския университет в Благоевград се раздават флаери за ХИВ/СПИН.


На 29 ноември от 11.30 – 13.30 часа в ЮЗУ ”Н.Рилски” - I корпус се предложи услугата доброволно, безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН.


В 11 часа на 30 ноември пред сградата на община Благоевград ритуално ще бъде издигната символична червена лента. Партньори на събитието са РЗИ-Благоевград и неправителствени организации: сдружение „Адаптация”, фондация „Перспективи”-гр.Сандански, Информационен център за психично здраве-клон Благоевград и сдружение „Здраве без граници”.


На 30.11.2012 г. всички желаещи да научат актуалния си ХИВ статус ще могат да го направят анонимно и безплатно:

 • в КАБКИС към РЗИ- Благоевград /партерен етаж/;

 • в централна градска част /зала 22 септемри от 11.00 часа/.Бургас


По повод Световния ден за борба срещу СПИН РЗИ- Бургас ще предостави мобилната услуга безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН:


 • От 10.30 ч. до 13.30 ч. на 30 ноември пред Бургаски свободен университет съвместно със сдружение „Доза обич”.

 • От 10.30 ч. до 13.30 ч. на 30 ноември пред „Трия Сити Център” съвместно с фондация „Областен ромски съюз”.

 • От 10.30 ч. до 13.30 ч. на 30 ноември пред Часовника на Община Бургас- съвместно с НПО „Каритас”.Дейностите и събитията, предвидени за 1 декември, се основават на партньорството между Община Бургас, РЗИ, сдружение „Равновесие“, сдружение „Доза обич“, сдружение „Областен ромски съюз“, сдружение „Каритас София-клон Бургас“, Общински младежки клуб „J.J.Cool A“, БМЧК, бургаски училища, Районен съд-Бургас и Формация f 4.


Информираността на учениците по темата ХИВ/СПИН бе повишена чрез серия от прожекции на тематичния филм „Ти гониш“ в ПГ по дървообработване (26.11.), в ПГЕЕ „Константин Фотинов” (27.11.) и в ПГ по транспорт (28.11.).


На 1 декември в 18:00 ч. от сградата на Община Бургас до сградата на Районен съд ще започне младежко огнено шествие в подкрепа на борбата срещу ХИВ/СПИН. Пред сградата на Районен съд ще бъде запалена традиционната огнена панделка от екип обучители на връстници, техни връстници и граждани.


Варна


За Световния ден за борба срещу СПИН във Варна се организира кампания с мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН по следния график:


 • 29.11.2012 г. Община Аврен, Синдел: изпълнява се от „SOS Семейства в риск” 29.11.2012 г. Община Аврен, Дъбравино; изпълнява се от сдружение „Съучастие”

 • 30.11.2012 г. от 10.00-13.00 ч. Варненски свободен университет; изпълнява се от „SOS Семейства в риск”

 • 30.11.2012 г. от 10.00-13.00 ч. Втори корпус на Икономически университет-Варна; изпълнява се от сдружение „Съучастие”.

 • 30 ноември е обявен за Ден на отворените врати от РЗИ-Варна.

 • 01.12. 2012 г. от 14.00-17.00 ч. площад „Севастопол” – гр. Варна; изпълнява се от „SOS Семейства в риск”

 • 01.12. 2012 г. от 14.00-17.00 ч. МОЛ Варна; изпълнява се от сдружение „Съучастие”.


Между 28.11-30.11. гимназиите в гр. Варна ще организират училищни АНТИСПИН кампании. На 28 ноември от 13.00 – 16.00 ч. Община Варна инициира дискусионен форум „Стратегии за преодоляване на дискриминацията и стигмата сред уязвими групи” по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” съвместно с представители на лечебни заведения, Асоциация на общопрактикуващите лекари, дирекция „Социално подпомагане”, МВР и ТЕЛК.


На 1 декември в МОЛ Варна ще се организира тематичен хепънинг.


Велико Търново


По повод на Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември в периода 12 ноември – 19 декември Регионална здравна инспекция – Велико Търново организира кампания, посветена на превенцията на ХИВ/СПИН, в партньорство с Община Велико Търново, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, Младежки дом – Велико Търново, Клуб „К7”, БМЧК, учебните заведения и средствата за масова информация.


На 30 ноември и 1 декември в центъра на град Велико Търново се очакват информационни акции. Пред „Скай център” и Централна поща ще бъде позиционирана мобилната пластика “Червена панделка”, на която всеки желаещ може да напише послание по темата ХИВ/СПИН; на преминаващите граждани ще се раздават червени лентички, презервативи и образователни материали.


В периода ноември – декември ще се проведат интерактивни обучения и видеолектории по темата ХИВ/СПИН с ученици от професионални гимназии и основни училища във Велико Търново (ПГЕ “А. Попов” – Велико Търново; ОУ “Хр. Ботев” – Велико Търново и др.).


РЗИ-Велико Търново ще предложи услугата анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в:


 • Училища на територията на областта: ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, СОУ “Емилиян Станев”, ПГСАГ “А. С. Попов” и ПМГ “Васил Друмев” – гр. Велико Търново; ПГЖПТ “Никола Вапцаров” и ПГЛПИ “Атанас Буров” – гр. Горна Оряховица; СОУ “Бачо Киро” – гр. Павликени; СОУ “Иван Момчилов” – гр. Елена;

 • Стопанска академия „Димитър Ценов” – гр. Свищов;

 • КАБКИС в РЗИ – Велико Търново – всеки ден от 9.00 до 16.00 ч., включително и на 1 декември 2012 година (събота).


За 1 декември Център Амалипе ще постави основен акцент върху филмов фестивал, посветен на темата ХИВ/СПИН. В него са включени както игрални, така и документални филми, засягащи проблема. Специално внимание заслужават няколко български заглавия. Един от филмите, които ще бъдат показани е авторска продукция на Клуб К7 – Велико Търново със заглавие „Малката кондомораздавачка” и досега не е официално представян в България. Краткият филм беше създаден в рамките на кампанията „10 дни на активизъм” и спечели награда за най-гледано видео по време на Глобалната среща на Y-PEER в Тунис през октомври.


Другият филм – дело на доброволците в Клуб К7, който ще бъде излъчен за първи път по време на филмовия фестивал, се казва „Дъгата”. Той засяга темите, свързани с толерантността към различните и ХИВ/СПИН. Във вечерта на откриването в програмата са включени живи музикални изпълнения на няколко младежи, които ще изпълняват джаз, музикални пиеси и валс на саксофон (тенор), кларинет и китара. Събитието ще се проведе от 30 ноември до 02 декември в Арт Клуб „ТАМ” на ул. „Марно поле” 2, ет 2 (над ДНА) във Велико Търново. Фестивалът ще бъде продружен от ретроспективна изложба на плакати, флайери и здравно-образователни материали по темата превенция на ХИВ/СПИН.


Традиционна част от кампанията на Център Амалипе е разпространението на презервативи, червени панделки и здравно-образователни материали на 1 декември в 12 ч. пред пощата, пред съда и пред 5-ти корпус на Великотърновски университет.


В кампанията за 1 декември ще се включат и Центровете за развитие на общността към Център Амалипе в общините Кнежа, Раднево, Долна Баня, Стражица, Лясковец, Павликени, Горна Оряховица, Нови Пазар, Етрополе, Пещера, Камено и Бяла Слатина.


Видин


По повод 1 декември 2012 г. във видинските училища ще се проведат здравни беседи по темата СПИН; ще се разпространяват презервативи.


На 29.11.2012 г. и на 01.12.2012 г. мобилен медицински кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ ще бъде разположен в крайдунавския парк на града. На медицинските специалисти ще оказват подкрепа доброволци от клуб „Феникс”.


За седма поредна година във Видин ще се играе баскетболен „Мач на звездите” между Севера и Юга с начало 17.30 ч. на 30.11.2012 г. Състезанието е запазена марка на АНТИСПИН кампанията в града. Ще се сформират два отбора от най-добрите ученици от различни училища, които ще играят помежду си в демонстративна баскетболна среща. Отборът на Севера ще включва училищата ГПЧЕ „Йордан Радичков” и СОУ „Цар Симеон Велики”, а отборът на Юга е съставен от възпитаници на ПМГ „Екзарх Антим І” и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”. Начало на инициативите ще даде духовият оркестър на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. На почивките ще се организират конкурси за най-атрактивна „забивка” в коша, най-точна стрелба от линията за „3-те” точки и първи постигнат кош от централната линия с парична награда 100 лв. За доброто настроение на публиката ще се грижат четирима водещи, които ще подгряват агитките на двата лагера, а в паузите от двубоя ще се изявява хип-хоп формация „Shadow crew”.


По време на спортно-музикалната програма АНТИСПИН дейностите ще се водят от доброволци на Младежкия съвет по наркотичните вещества, клуб „Феникс” и Младежки парламент - Видин. Те ще раздадат над 3 000 презерватива, флаери с координатите на КАБКИС - Видин, символа за съпричастност - червената панделка, информационни материали; подготвили са викторина и флашмоб.


Кампанията в спортна зала „Фестивална” ще бъде открита от кмета на Видин Герго Гергов. Проявите се подпомагат от Община Видин, Областна администрация, „Гипс-Кошава” AД, БК „Видабаскет”, Видинска света митрополия, Обществен дарителски фонд Видин, Обществен съвет по наркотичните вещества - Видин, спортни деятели и проф. Вили Лилков, който осигури екипите на баскетболистите и четири от наградите. Медиен партньор на инициативата за четвърта поредна година е БНР-Регионална радиостанция Видин, което по традиция предоставя и наградата MVP (най-полезен играч).


Враца


Във връзка с провеждането на Национална АНТИСПИН кампания – 1 декември в периода 20.11- 10.12.2012 г. РЗИ-Враца провежда серия от беседи на тема „Какво е СПИН и как да се предпазим?” сред ученици от Община Бяла Слатина. Между 16.11.- 10.12. сред ученици от горен курс от гр. Враца ще бъдат прожектирани видеопокази на късометражния филм „Ти гониш”, придружени от беседи и обучение в умения за поставяне на презерватив.


Между 30.11.- 10.12.2012 г. РЗИ-Враца и здравните медиатори към Община Козлодуй и Община Хайредин организират обучение в умения за поставяне на презерватив сред млади мъже от ромски произход от Община Козлодуй и Община Хайредин, както и беседа на тема „ХИВ/СПИН – същност, профилактика и начини за предпазване от инфекцията”.


Световният ден за борба срещу СПИН ще бъде отбелязан на 30.11. с шествие от Младежки дом до пл. „Македония”, по време на което доброволците от БМЧК Враца и ученическия съвет към Младежки дом ще раздават презервативи и здравно-образователни материали.


Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ-Враца ще предлага услугата анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН при следния план-график:


 • 30.11.2012 г. Пожарна, гр. Враца; целева група- мъже

 • 30.11.2012 г. Транспортна фирма „Спутник 96” - Враца; целева група- мъже

 • 30.11.2012 г. Транспортна фирма „Ташев” ЕООД- Враца; целева група- мъже

 • 30.11.2012 г. фирма ВиК - Враца; целева група – мъже

 • 03.12.2012 г. ПТГ „Н.Й.Вапцаров” – гр. Враца; целева група – ученици от горен курс на обучение

 • 03.12.2012 г. Медицински и Педагогически колеж – Враца; целева група – студенти.Габрово


По повод Националната АНТИСПИН кампания на 26 ноември представители на РЗИ Габрово ще проведат обучение по репродуктивно здраве с доброволци от БМЧК – Габрово. На 28 ноември РЗИ-Габрово инициира обучение сред младежи-доброволци в Актовата зала на Национална Априловска гимназия на тема: „Превенция и същност на ХИВ/СПИН”, по време на което ще бъдат раздадени презервативи и информационни материали.


В партньорство с клуб „Компас” към сдружение „Социален диалог” - Габрово ще бъдат изготвени големи червени панделки, които ще бъдат поставени на ключови места в Габрово. В центъра на града ще се проведе зимна дискотека на открито под мотото: “С кондом в комбина срещу СПИН-а”, по време на която ще се раздават информационни материали, презервативи и червени панделки.


На 30 ноември в Спортна зала „Орловец” в града ще се проведе спортен турнир, в програмата на който е включена викторина по здравни въпроси. Сред участниците са ученици, неправителствени организации, представители на общините и други местни партньори.


На 1 декември доброволците от БМЧК-Габрово ще раздават информационни материали и презервативи в два търговски центъра в града.


Добрич


За Световния ден за борба срещу СПИН РЗИ – Добрич организира регионална кампания в партньорство с общините и училищата от областта, Общински клуб К7 към сдружение „Здравна грижа за всеки”, ОМЦ „Захари Стоянов” – гр. Добрич, РЗИ - Шумен и медиите.


Медицинските специалисти от учебните заведения на гр. Добрич бяха обучени в „Превенция на ХИВ/СПИН”, като до края на месец декември ще изнасят здравни лекции и беседи в училищата по актуалната тема. Всяко училище ще отбележи 1-ви декември с разнообразни прояви: изработка на рисунки, колажи, пана, подреждане на табла с материали за СПИН, викторини и др. На учениците от горните класове на СОУ и професионалните гимназии в гр. Добрич ще бъдат предоставени презервативи.


На 30.11. от 18.00 ч. в Общински младежки център ”З. Стоянов” ще се проведе концерт по случай Световния ден за борба срещу СПИН. По време на концерта ще се предлага услугата доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН от медицински специалисти на РЗИ-Добрич.


Кърджали


По повод на Световния ден за борба срещу СПИН РЗИ – Кърджали ще проведе здравно - образователна дейност в райони с етнически уязвими групи. Между 26.11.-19.12. ще се инициира информационна кампания в общините Кърджали и Крумовград съвместно с БМЧК, клуб „Младите хора - здраве, секс, наркотици” – РЗИ, по време на която ще се раздават информационни материали и презервативи. На 30.11. и 01.12. ще се разкрие информационна шатра пред паметника на Васил Левски, на която ще се раздават здравно-образователни материали и червени хелиеви балони под формата на панделка.


През м. декември РЗИ-Кърджали и клуб „Училище за родители” планира да проведе дебат с родители на тема: „Защо да инвестираме в здравето и развитието на юношите?” През периода 26.11. - 19.12. сред учащи на възраст 15-16 години РЗИ ще проведе интерактивни обучения за полово-преносими инфекции, СПИН и репродуктивно здраве.


Кюстендил


На 30.11. на площад „Велбъжд” и в квартал „Изток” РЗИ-Кюстендил, БМЧК и екипът на Компонент 4 по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще предложат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ на желаещите граждани, придружено с предоставяне на здравно – информационни материали и викторина за повишаване на информираността на гражданите за предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.


На 30.11. ще се проведе шествие, разделено на четири лъча по главните улици на град Дупница, по време на което ще се подаряват късметчета с формата на сърце, презервативи и информационни материали за превенция на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции. Организатори и партньори на инициативата са РЗИ-Кюстендил, Център за информационна подкрепа - Община Дупница, сдружение „Ларго”, клуб „Чуй ме!” и ДДЛРГ „Олга Стоянова” - град Дупница.


На 01.12. ученици - активисти за здраве от СОУ „Христо Ботев” ще раздават здравно-образователни материали и презервативи в заведенията на град Кочериново.


  1   2   3

Свързани:

Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconСъвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с трети етап на националната антиспин кампанията ден за съпричастностсъс засегнатите от хив/спин- 20.
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации...
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconСъвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампанията за свети валентин 14 февруари 2012 г. Благоевград
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации...
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconРепублика българия министерство на здравеопазването
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации...
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconСъвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, рзи, общини и нпо във всички 28 области на страната за световния ден за борба срещу спин 1 декември 2011 г. Благоевград
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, рзи, общини и нпо във всички 28 области на страната за световния...
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconПрограма „превенция и контрол на хив/спин, ФИНАНСИРАНА ОТ ГЛОБАЛНИЯ ФОНД ЗА БОРБА СРЕЩУ спин, туберкулоза и малария програма на обучителна работна среща за ръководни представители на регионалните здравни инспекции
Програма „превенция и контрол на хив/спин”, финансирана от глобалния фонд за борба срещу спин, туберкулоза и малария
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconРепублика българия министерство на здравеопазването
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, риокоз, общини и нпо във всички 28 региона на страната
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconМинистерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на хив/спин с подкрепата на местната власт и неправителствени организации организират следните прояви по повод
Министерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на хив/спин” с подкрепата на местната власт и неправителствени...
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconОбщини по програма "превенция и контрол на хив/спин" бургас
Информация за планираните събития на 17 май 2009 Г. По повод международния ден за съпричастност със засегнатите от хив/спин
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconЗаседание, проведено на 28. 01. 2011 г. Програма „Превенция и контрол на хив/спин
Списък на утвърдените неправителствени организации за под-получатели от Националния координационен комитет за борба със спин и туберкулоза...
Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с националната антиспин кампания световен ден за борба срещу спин 1 декември 2012 г. Благоевград iconПрограма „превенция и контрол на хив/спин, ФИНАНСИРАНА ОТ ГЛОБАЛНИЯ ФОНД ЗА БОРБА СРЕЩУ спин, туберкулоза и малария
Програма „превенция и контрол на хив/спин”, финансирана от глобалния фонд за борба срещу спин, туберкулоза и малария
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом