Проф. Никола Владов пред „Знаме": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 |
ИмеПроф. Никола Владов пред „Знаме": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 |
страница1/13
Дата на преобразуване02.05.2013
Размер1.39 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.bphu.eu/uploads/files/2012/BFMS_01.02.2013.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


01.02.2013


Проф. Никола Владов пред „Знаме": В Пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме" професорът си спомни именно за тези години: | 01.02.2013 03:14 | Знаме | стр. 1; 5 |

- Проф. Владов, как попаднахте в нашия край?

Дойдох 8 сравнително късен стадий на професионалното си развитието - вече бях минал през „Пирогов", Тунис и Франция. След като се върнах от Северна Африка през 1998-а, не успях да намеря работа в София, която да ме удовлетворява. Затова избрах Панагюрище. Явих се и спечелих конкурс за началник на хирургично-

то отделение. Останах две години - до 2000-а.

След смъртта на доцент Димитър Виделов, оглавих Първа хирургия на тогавашната Областната болница в Пазарджик, на която той бе завеждащ. Практикувах там близо 3 години - до 2003-а, когато започнах работа във Военномедицинската академия в София. На следващата година станах доцент и началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА. Защитих дисертация, още докато работех в Пазарджик.

Остави ли у Вас следа времето, прекарано в пазарджишката и 8 панагюрската болница?

Разбира се. Пазя много хубави спомени и от двете места. Въведохме лапароскопската хирургия, т. нар. безкръвни операции. Беше една много сериозна школа за мен, макар вече да бях минал през „Пирогов" и Тунис. В Пазарджик работех много, оперирах много. Пато-логията беше сериозна, имаше много тежко болни, ставаха много катастрофи. Всичко това ми помогна да се изградя като специалист с всички отговорности, които един началник носи. Да натрупам опит в организирането на работата в една доста голяма клиника. Хирургиите 8 Пазарджик бяха с по 30 легла, ако не се лъжа. Няма да е* преувеличено, ако кажа, че в Пазарджик започнах да се утвърждавам на национално ниво, че навлязох смело в голямата хирургия.

Доста бяхме вдигнали нивото на пазарджишката хирургия по онова време. Напуснах преди десет години, но оставих колеги с много добри качества. Мисля, че успяват да го поддържат.

С кои местни лекари сте работил?

В Пазарджик съм работил с д-р Васко Вълчев, с д-р Копев, с д-р Петко Митев. И тримата са големи професионалисти, богатство за Пазарджик и трябва да се ценят. Работил съм и с д-р Шулев,

д-р Панчев, д-р Светльо Петров, д-р Раленекова -все способни и много подготвени колеги. Д-р Димитров бе при мен млад лекар в Панагюрище. И той е много добър специалист. Както и д-р Краси Марков, с който също съм работил в историческия град. С много от тях продължавам да поддържам връзка. Обикновено се чуваме по телефона. Не ми остава време да идвам до Пазарджик. Работата ми е много обсебваща.

А има ли пациенти от нашата област, които още да си спомняте?

Спомням си много случаи. Например от една голяма катастрофа през лятото на 2001-а. Трима-четирима младежи се бяха ударили в оградата на едно училище в Пазарджик. Докараха ги в болницата в много тежко състояние. Наложи се да ги оперирам в 3 операционни едновременно - влизах ту в едната, ту в другата, ту в третата. Беше доста драматично. За радост, всички оживяха и се оправиха. Спомням си също така един пациент, прострелян в шията точно преди Коледа. Куршумът бе минал през трахеята. Трябваше да го оперираме, за да спасим живота му. И в този случай развръзката бе щастлива.

А трансплантация на жител на Пазарджишка област дали сте извършвал?

Не, но сме имали донор преди няколко години.

Няма как да не Ви попитам и за трансплантациите. Има ли надежда за хората, които чакат органи?

Липсата на донори не е проблем само 8 нашата страна, а 6 целия свят. Всички държави се борят да увеличават броя на дарителите на органи. Същото прави и България. Като национален консултант се опитвам да облекча тази процедура. Стремежът ни е колкото е възможно повече пациенти да бъдат трансплантирани. Предстоят промени в Изпълнителната агенция по трансплантациите. Надявам се това да подобри ситуацията и да има повече донори. Много по-лесно е да се обслужва един трансплантиран пациент, отколкото един пациент на хемодиализа. Включително от финансова гледна точка. По всякакъв начин трябва да подпомагаме пациентите, които се нуждаят от нов орган, било то черен дроб, бъбрек или сърце.

Вие лично разговарял ли сте с близки на донори?

Правилата и законът за трансплантациите не позволяват лекарите, които ги извършват, да имат контакт с близките на донорите. Бих им казал обаче, че диагнозата „Мозъчна смърт" се поставя по абсолютно обективни критерии. Не би трябвало да изпитват съмнения във верността й. Нека по-скоро да помислят върху това, че с един такъв хуманен акт, какъвто е донорството, се спасяват три-четири човешки живота. Решението е тежко, но моят призив е да се

взема в полза на дарителството.

Като национален консултант по трансплантология какво бихте казали на хората, които събират пари за присаждане на орган в западна държава?

Навсякъде на първо място са нуждите на гражданите на конкретната страна и едва след това на чужденците. Ето защо се борим да решаваме проблемите на такива пациенти тук, в България. За целта обаче трябва да има повече донори.

Как Ви накара да се почувствате голямото признание, което получихте миналата седмица?

Горд и удовлетворен, разбира се. Признанието не е само за мен. То е и за медицината във Военномедицинската академия, а и въобще в България, фактът, че чужденците са оценили това, което правим, е много показателен.

Със сигурност това признание е окуражило Ваши колеги, които също искат да се развиват и да стигнат далеч в професията. Какво трябва да знаят те?

Че преди да започне да получава от професията, човек най-напред трябва да даде от себе си. Че, за да имат успехи, трябва да са търпеливи и всеотдайни. Признанието в медицината идва на един по-късен етап. Преди това трябва доста да се потрудиш. Трябва да се докажеш.

Качествена ли е медицината в България и добри ли са българските лекари?

Не навсякъде медицината е качествена. Има обаче много талантливи и кадърни лекари, които са се утвърдили с познанията и възможностите си.

Лесно ли е да си лекар у нас?

Не е лесно, но е предизвикателство.

А Вие как решихте да станете лекар ?

Всъщност исках да ставам кинооператор, но тогава се намеси баща ми, също хирург. Разбира се, не съжалявам за избора.

А Вие намесихте ли се, когато Вашите деца бяха изправени пред подобен избор?

Дъщеря ми е студентка по „Медицина", четвърти курс, без да я съветвам, както мен ме съветваха, когато бях.на нейните години. Освен това, като я гледам, е доста мотивирана.

Как минава един Ваш ден?

В 7.15 часа сутринта съм 8 болницата. Оперирам до 15 часа, а след това преглеждам болни. Оставам докъм 18-19 часа, докато има пациенти. Обикновено работният ми ден е по 12 часа.

А как си почивате?

Зимата карам ски, лятото - на морето. Играя също така тенис. В общи линии това са развлеченията ми. Рядко намирам време за друго.

х Д-р Прокопи Копев: Благодарение на проф. Владов в медицината се направиха много неща

При нужда продължаваме да се консултираме с него

Още от самото начало правеше Впечатление на млад, амбициозен и надарен човек, който има бъдете. Животът го потвърди. С неговото идване за пръв път тогава се закупи лапароскопската техника в Пазарджик и започнаха лапароскопските операции. Започнахме да правим и панкреатични резекции. каквито дотогава при нас нямаше.

Радвам се от сърце за признанието, което получи. Винаги е бил човек с перспективи. Имаше си подготовката и хоризонтите пред него се отвориха. Благодарение на проф. Владов в медицината се направиха много неща. Изпитваме и ние удовлетворение - -че е бил тук, че ни е показвал, че не ни забравя. Продължаваме да поддържаме контакти. Все още при нужда се обръщаме към него - за консултации и помощ.

'Панкреатична резекция - отстраняване на част от стомаха и част от задстомашната жлеза, заедно с дванайстопръстника, заради злокачествено заболяване на панкреаса

х Д-р Димитър Димитров: Започнахме да правим папаросшски операции най-напред в Панагюрище

Работих с проф. Владов в панагюрската болница. Бях там, когато той дойде. Адаптира се много бързо към обстановката. През двете години, през които остана в Панагюрище, патологията беше доста сериозна. Амбиция и способностите му тласнаха отделението напред от самото начало. Току-що бе закупена апаратура за лапароскопски операции от „Асарел-Медет". Започнахме да отстраняваме жлъчен мехур по този метод. Никъде другаде в Пазарджишка област не се работеше по него. При нас идваха пациенти от областния град. Както и пациенти на д-р Владов от София.

За една година извършихме над 100 лапароскопски операции. Натрупахме материал, с който се явихме на Втория конгрес по миниинвазивна хирургия на Боровец. Позовавайки се на опита си, изнесохме доклад за това, че острият поли-цистит не е противопоказание при такъв тип операция. По онова време се считаше за категорично противопоказание. Смятам, че самият факт, че всичко това се случваше в една болница в неголям град, е доста показателен. Спомням си и как вкара в операционната един пациент с кръвотечение - направо от линейката на Бърза помощ, без предварителни изследвания, с които щеше да се загуби ценно време. Дотогава такова нещо не беше правено.

х Д-р Васил Вълчев: Проф. Владов постигна върха в коремната хирургия

Познавах д-р Владов (тогава не беше професор), преди да дойде в Пазарджик. Знаех за неговите качества и възможности. Затова с д-р Митев направихме така, че той да оглави първа хирургия, след ранната смърт на дои, Виделов. Пазарджишката хирургия винаги е била на едно изключително ниво благодарение на нашите учители д-р Рачев и доц. Виделов. Идването на д-р Владов бе поредният добър шанс за нея. Благодарение на него, тя премина на друго ниво. Той допринесе в нашия град да се развие най-съвременната хирургия -тази, която се зараждаше по онова време.

Говоря за лапароскопската хирургия. От 2000-а година я работехме много. Докато в Пловдив това се случи след 5-6 години. Д-р Владов въведе в Пазарджик най-висшите операции в коремната хирургия. Те вече са рутинни в неговата клиника, но тогава се правеха само от професор Гайдарски в софийските болници .

Проф. Владов има над 30 чернодробни трансплантации с много добри резултати. Той е може би единственият професор в България, който направи такава школа. Успя да съгради огромен отбор от специалисти -микробиолози, гастроентеролози, хематолози и други, което не е лесно. Вече има няколко ученици, които работят като него. Това, на което проф. Владов ги научи, е върхът в коремната хирургия.

Проф. Владов е прекрасен професионалист и човек.

х Както „Знаме писа, проф. д-р Никола Владов - национален консултант по трансплантология и началник на Клиниката по чернодробно -панкреатична и трансплантационна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА), наскоро стана член на френската академия по хирургия. На официална церемония 8 Медицинския факултет 6 Париж той получи медал за приноса си към световната медицина. Професионалният му път минава и през Пазарджишка област.


34 АКТА ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ | | 01.02.2013 03:14 | Нова Добруджанска трибуна | стр. 2 |

1 836 проверки за спазване на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места са извършили инспекторите от дирекция „Здравен контрол" към Регионалната здравна инспекция от 1 юни, когато влезе в сила промяната в Закона за здравето, до момента. Това съобщи за НДТ директорът на дирекцията др Юлия Чалъкова. Тя посочи, че акцентът е върху заведенията, обхванати са 396 такива, като някои са проверявани многократно. Издадени са 84 предписания.

Това са по-скоро препоръки - за поставяне на табели, сигнални надписи, че пушенето е забранено, издаване на вътрешна заповед с отговорно лице, което да отговаря в заведението да не се пуши и други, обясни д-р Чалъкова. Инспекторите от дирекция „Здравен контрол" са съставили общо 34 акта - 24 на физически лица и 10 -на юридически. Въз основа на актовете вече са издадени 10 наказателни постановления за 3 000 лева. При физическите лица санкциите са от 300 до 500 лева, а при юридическите достигат до 10 000 лева. Има случаи на повторно съставяне на актове, както при физически, така и при юридически лица, каза директорът на дирекция „Здравен контрол".

Получаваме много сигнали за неспазване на забраната за тютюнопушене, има заведения, за които постоянно ни се обаждат, посочи д-р Чалъкова. До момента в дирекцията са постъпили 104 жалби и сигнала, малко над половината са основателни, допълни тя. НДТ


С 8% вдигат таксите в Софийския | | 01.02.2013 03:13 | Струма | стр. 9 |

С около 8% вдигаме таксите, колкото е вдигането на минималната работна заплата, съобщи пред БНР ректорьт на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Най-ниската става 360 лв., 1000 лв. ще плащат за специалностите "Медицина" и "Фармация".

Той припомни, че таксите в най-старото висше учебно заведение у нас не са променяни от три години. Нека бъдем реалисти, в масовите специалности увеличението е с 10 лева на семестър, посочи ректорът. Той съобщи, че Софийският университет ще има една нова специалност, която ще подготвя специалисти по Източна и Югоизточна Азия. Има доста голямо любопитство към специалности от рода на Японистика, Кореистика - специалности, които излизат извън обичайния модел, каза още проф. Илчев.

По повод заканите за протести от страна на студенти заради вдигането на семестриалните такси, ректорьт на университета каза: Нека има протести, но по същия начин студентите трябваше да протестират, когато правителството ни съкрати наполовина капиталовите средства, които ни помагаха да ремонтираме аудиториите. Тогава студентите не протестираха, защото тези средства бяха добавени към студентските стипендии.

За номинацията на акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието проф. Илчев каза, че е останал изненадан. Ректорът на СУ отбеляза, че акад. Воденичаров стана председател на БАН съвсем наскоро, а според неговия личен опит „първата година едва стига да се оправиш що-годе в разнопосочните проблеми на отделните институти, които в БАН са повече от 40".

Очевидно е, че истински реформи не могат да се правят през последните няколко месеца преди края на мандата на правителството. Но все пак, надявам се, че акад. Воденичаров ще продължи усилията за утвърждаване на ОП „Наука и образование", ще направи нещо, за да промени поне отчасти ужасяващия закон за академическия растеж._


Назначиха д-р Мариана Симеонова за директор на Агенцията по трансплантации | Досегашният директор доц. д-р Силби Кирилов е уволнен поради малкото направени трансплантации през 2012 г., заяви Десислава Атанасова | 01.02.2013 03:13 | Вяра | стр. 17 |

Досегашният директор доц. д-р Силви Кирилов е уволнен поради малкото надравени трансплантации през 201 jr., заяви Десислава Атанасова . Това станалос решение на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова , съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов.

Новият директор на агенцията е д-р Мариана Симеонова, досега реаниматор във ВМ А. Десислава Атанасова заяви, че е недоволна от работата на Изпълнителната агенция ik> трансплантации. тъй като за 2012 г. има осъществени само 4 трансплантации.

Доц. д-р Силви Кирилов бе назначен за директор на ИАТ през юни 2011 г. на мястото на уволнената д-р Теодора Джалева от тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов . Д-р Джалева бе намесена в редица скандали през последните месеци ог управлението си. Тя бе обвинена от пациентски организации, че неправомерно е искала председателят на ааяшацията Иван Димитров да бъде уволнен от фирмата, в която работи.

От тази година Министерството на здравеопазването ще плаща повече за извършването на трансш1антации, като целта е да се увеличи броят на тези операции у нас, съобщиха преди дни от здравното министерство. Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб - с 25 хил.лв., а с 20 хил.лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце. С по 5 хил. се увеличават средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво, значително е увеличението и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки. Запазва се размерът на средствата за откриване на донор.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

Свързани:

Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconПомогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 |
Ивайло. Тази седмица 6 редакцията на „Знаме" се обади председателката на общинския клуб „Диабет " Стефка Чушкова. Молбата й бе от...
Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconТрансплантираха стволови клетки на Филип | | 15. 02. 2013 06: 40 | Знаме | стр. 11 |

Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconИзбираме лекар и екип ако не сме доволни от назначените ни | | 15. 05. 2013 01: 45 | Знаме | стр. 2 |

Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconСлънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна
Рещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“ (Бродих, бродих), написана от сърбина...
Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | icon1. Един от първите подвизи за гордост, че сме българи е фактът, че никоя страна в света не може да се похвали с пленено българско бойно знаме. В нито един
Един от първите подвизи за гордост, че сме българи е фактът, че никоя страна в света не може да се похвали с пленено българско бойно...
Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconКалендар за месец март 2009 година
Издигане на националното знаме на пл. “20 април” и поднасяне цветя на паметника на Г. Бенковски
Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconДо общински съвет – враца докладназаписк а
Относно: Финансово подпомагане на възстановяване на първото знаме на туристите от Врачанската мъжка гимназия
Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconСтановище От Проф. Никола Николов Владов д м. н. Относно
Относно: Конкурс за заемане академичната длъжност „доцент” по научна специалност онкология с шифър 03. 01. 46 обявен в дв от 01....
Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | icon19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48
България ще подкрепи Стилиян Петров със символично събиране на националния стадион „Васил Левски". Всички желаещи са поканени на...
Проф. Никола Владов пред „Знаме\": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме\" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 | iconНационалност и знаме на кораба
Технически университет- варна, 9000 Варна, България, ул. “Студентска” фмне, No 1, m veli4
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом