Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 |
ИмеПомогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 |
страница1/16
Дата на преобразуване02.05.2013
Размер1.85 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.org/uploads/files/2012/BFMS_19.04.2013_2.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


19.04.2013


Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19.04.2013 02:47 | Знаме | стр. 2 |

ИВАЙЛО.Тази седмица 6 редакцията на „Знаме" се обади председателката на общинския клуб „Диабет " Стефка Чушкова. Молбата й бе от страниците на вестника да се отправи зов за помощ на едно от най-изстрадалите семейства, членуващи в сдружението. Ето какво разказа за тежката им съдба г-жа Чушкова:

Семейството е от Ивайло. Георги и Стоянка Генови. Тя е на 68 еодини, а той - на 74 зодини. Дъщеря им Костадинка е 45-зодишна. Получила е инсулт още при самото си раждане, което било изключително тежко. От тогава до ден днешен е прикована към легло. Не ходи, не говори, не може да се храни и обслужва сама Лекарите били наясно каква ще е участта на детето. Родителите били уведомени. Запознали зи и с Възможността да го оставят за отглеждане в дом. Те обаче категорично отказали. Взели си я вкъщи, кръстили я на майката на бай Георги - Костадинка, и вече 45 години

двамата се грижат всеотдайно за нея. Дълго Време се молели и вярвали, че ще се оправи. Още когато се родила, баща й заровил под дърво бутилка с ракия,за да почерпи, когато дъщеря му проговори ДВамата със съпругата му зодини наред чакали да чуят: „Мамо" и „Тате". Въпреки медицинските прогнози, се надявали на чудо. Чудо обаче не се случило и надеждата им постепенно умряла. С годините животът им ставал все по-труден. Всичко поскъпва, пенсиите им са малки, парите не стигат. Живеят 8 недоимък. Принудени са да перат използвани памперси, защото нямас какво да купуват нови, за да изхвърлят всеки път старите. Жената обикаля по шивачки да моли за непотребни парцалчета, които да ползват, Включително за почистване на болната.

Освен това, родителите остаряват. Костадинка има инвалиден стол, но

вече трудно я вдигат и местят, макар да не е едра. И двамата са болни и немощни. Освен от диабет , бай Гошо страда и от болестта на Паркинсон. Съпругата му пък, наред със захарната болест, има и сърдечно заболяване. Не могат да я Водят на лекар , трябва да го викат вкъщи. Хранят я В леглото. С възрастта се яВяват и други проблеми. Костите на момичето се топят заради липсата на някакво 6ещестВо. Така ми обясниха родителите.

Бай Гошо ходил при социалните. Искал да стане асистент на Костадинка. Не можело, понеже е пенсионер. Молил за помощ и кмета на общината Тодор Попов. Той

му обещал съдействие при първа възможност. Всички се трогвали от тъжната му история, но още чака обещаната подкрепа. Аз поех ангажимент да се обадя В Червения кръст. Ние в нашия клуб също събираме дарения. Сложили сме дори кутия, но хората нямат пари. Най-едрата банкнота В кутията до момента е от 5 лева. В събота жени от Ивайло, които членуват в нашето сдружение, ще отидат да им помогнат с почистването преди Великден. Разбрали сме се и в двора до посбършат това онова, ако има нужда. Бай Георги и съпругата му са'работливи, но имат толкова много грижи, че не знам колко време им остава за дворна работа. А и повече ръце пипат по-бързо. Вижте, тези хора са наистина отчаяни и на ръба на силите си Вярвам, че ще се намерят добри люде, които да им подадат ръка. Те не молят за огромни суми, Имат нужда злабно от памперси и мокри кърпички, защото парцалите, които ползбат, предизвикват възпаления, обри6и и разраняване. Нека, който има възможност, да се обади на бай Гошо. Телефонът е 48-63-87. Може да ги потърсите и в дома им 8 Ивайло - който и да питате къде е къщата на Георги и Стоянка Генови с болното момиче, ще ви каже. Живеят на първа улица, номер 30. Не е задължително да дарявате пари, може и директно памперси и мокри кърпички. А ако Ви е по-удобно в Пазарджик, моите телефони са 0885552250 и 034/98-77-72. Ще осъществя връзката. -'Разказвам тяхната история, защото те се притесняват. Сърцето ме боли, не мога да се усмихна, повтаря бай Георги. Плаче и говори,а сълзите капят върху треперещите му ръце Той целият трепери от Паркинсона. И със съпругата му се чухме по телефона тези дни. Имам толкова голяма нужда някой да ми вдъхне кураж, каза ми пък тя.

Сълзи напираха и В очите на г-жа Чушкова по време на разговора ни.

От мъка сядат на стола на дбора и пеят -казва 6 заключение тя. - И двамата пеят много хубаво. Съседи са ги слушали как плачат и пеят на двора. Бай Гошо е пял и на нашите тържества, всички му се възхищават. Та такъв е животът на тези хора и на 45-годишната им дъщеря. Целият им живот, не стаВа дума за година или за две. Затова нека се опитаме да направим нещо за тях и за Костадинка! .


Огромна експлозия взе жертви и изравни със земята сгради в Тексас | | 19.04.2013 02:46 | Вяра | стр. 19 |

Около 70 души са загинали при експлозия в завод за торове в град Уест, щата Тексас, съобщава "Риа Новости", като се позовава на информация на местната телевизия KWTX. До момента тази информация не е потвърдена официално.

До вчера бе потвърдено от полицията смъртта на между 5 и 15 души. От противопожарната служба обаче се опасяват, че броят на загиналите ше достигне 60-70 души. Около 200 души са ранени, от които 40 тежко. Все още има и затрупани хора под срутилите се при експлозията сгради. 160 пострадали са приети в болници . Двама ранени са откарани в болница в Дал ас - единият от тях с хеликоптер, а другият - с линейка.

Взривът в завода за изкуствени торове е станал завчера около 19,50 местно време. След взрива в сградата е избухнал пожар, който по предварителни данни е тръгнал от цистерна за амоняк. Първоначалната експлозия е последвана от два по-малки взрива.

До момента полицията не знае каква е причината за експлозията, не се изключва и криминален акт. Според някои информации взривът се е чул на около 70 км отдалеченост и е усетен в три близки града. Земетресение с магнитуд от 2,1 е регистрирано след първоначалната експлозия.

[ожарът в завода вече е овладян. Няма проблеми и с качеството на въздуха, съобщиха от полицията. По-рано имаше опасения, че при горенето на завода се образува дим, който може да е токсичен. Местните власти наредиха евакуация на жителите на градчето, живеещи в радиус от километър и половина около завода, заради опасност от нови взривове и задушаване. Изпратени са училищни автооуси, които да помогнат на местните хора да се евакуират. До момента е евакуиран половината град, но евакуацията продължава.

Спасителите минават от врата на врата по домовете, засегнати от големия взрив.

Град Уест е с население от около 2700 души и се намира на 32 километра на север от Уако. Камарата на търговците в града го определя като "Чешкия център в Централен Тексас", съобщава Си Ен Ен.

Чешки имигранти са се заселили там през 1880 г. и общността все още поддържа тесни връзки с централните си европейски корени. В града все още има "Малка чешка пекарна" и "Чешки хан".

Десетки пожарни коли и линейки, както и шест хеликоптера са мобилизирани. Съобщава се за няколко сгради в околните жилищни райони, които са обхванати от пожар.

Кметът на града Томи Мъска определи взрива с думите: "Беше, сякаш е избухнала атомна бомба". По думите му 6 или 7 пожарникари са били в сградата по време на втория взрив, опитвайки се да потушат пожара в завода. На пресконференция, три часа след експлозията, кметът посочи, че още не знае колко души са ранени или убити. "Има много хора, които са пострадали", съобщи той и предупреди: "Има много хора, които няма да бъдат тук утре".

По думите му между 60 и 80 сгради са изравнени със земята. Сред пострадалите сгради е хосписът "Уест Рест Хейвън Нързинг Хоум", откъдето са били евакуирали 133-ма пациенти,някои от които в инвалидни колички. Сградата на близко училище също е засегната при експлозията. Местният шериф Парнел Макнамара посочи, че опустошението е много голямо. "Никога не съм виждал подобно нещо", каза той, цитиран от Msn news. По думите му след взрива районът прилича на военна зона.


Гримьорът на Олга Куриленко издаде тайните й: За свежа кожа се пръскайте с минерална вода през целия ден | | 19.04.2013 02:46 | Вяра | стр. 14 |

Ник Бароуз е гримьор на много известни холивудски знаменитости. Сред тях е и красивата актриса и модел с украински произход Олга Куриленко. Именно нейните тайни за свежа и сияйна кожа, в тон с разцъфващата пролет, разкрива Бароуз пред Glamour.

Скрийте фон дьо тена

Вместо да товарите кожата си с крем за лице и фон дьо тен, обърнете се към тонираните овлажнители и ВВ кремове без съдържание на мазнини. Продукт от този тип ще прикрие дребните несъвършенства по кожата ви, но и ще я остави да диша, без да има ефект на маска. За още по-свеж вид подберете нюанс, който е с една идея по-тъмен от този на вашата кожа.

Пропуснете пудрата

Не матирайте цялото си лице, а вместо това използвайте бронзър, нанесен с лека ръка и голяма мека четка за грим под скулите, под брадичката, от двете страни на челото, както и на врата.

Заложете на лилавото

Вместо черен или пък кафяв молив пробвайте да очертаете очите си с мека лила. Този цвят оптически отваря окото, подчертава го по найдобрия начин и стопля погледа.

Освежете грима

Пригответе си спрей с минерална вода или си купете от аптеката термална такава и пръскайте по малко на лицето си, след като се гримирате, а и всеки път, когато през деня усетите нужда от освежаване. Водата ще омекоти грима ви и ще добави свеж здравословен блясък на кожата ви.

Приберете червилото

Матовата и плътна текстура на червилото дава на устните тежест, присъща по-скоро на студените месеци. Вместо това пробвайте да заложите на тониран полупрозрачен балсам за устни в прасковен или коралов оттенък. Той ще придаде свежест на устните и едновременно с това ще ги подхрани.


Силви Гаврилов: Трябва да се въведе електронно здравеопазване | | 19.04.2013 02:46 | Вяра | стр. 9 |

Трябва да се повиши нивото на здравното осигуряване. Все още има прекалено много хора, които не се осигуряват здравно. Второ, държавата не трябва да краде от парите на здравната каса, да ги внася в държавния бюджет и да плаща пенсиите с тях. Това заяви Силви Гаврилов, зам.председател на Националната пациентска организация. По думите му болниците трябва да бъдат разпределени равномерно на територията на държавата. Силви Гаврилов подчерта, че трябва по-скоро да се въведе електронното здравеопазване, за да се подобри отчетността на системата. Здравното министерство, здравната каса и

другите институции да въведат ясни правила и регламент, прозрачни правила за определяне цените на лекарствата, особено тези, които се изплащат с публични средства, каза още зам.-председателят на Националната пациентска организация. Според него партиите нямат цялостна стратегия за развитие на здравеопазването.


Спират парното на перничани от неделя | | 19.04.2013 02:46 | Вяра | стр. 6 | Красимира СТОИМЕНОВА

"Топлофикация - Перник" АД започва в неделя поетапно спиране на отоплението на абонатите. Решението е на база дългосрочната прогноза на времето за следващите десетина дни. Първи без отопление ще останат стопанските и бюджетните организации, след тях ще бъде спряно парното на жилищните сгради, последни ще бъдат изключени детските градини, учебните и здравните заведения. Изключване на отоплението може да стане и извън посочените условия, като се внесе в деловодството на дружеството писмено искане, подадено до 23април от собственика на сградата или от името на етажната собственост, придружено с протокол от проведено общо събрание.

Подаването на топлинна енергия за отопление може да продължи и извън обявения от наредбата срок - 30 април, но отново със заявено писмено искане, внесено в деловодството на топлофикационното дружество. От ръководството на 'Топлофикация" съобщават, че веднъж изключено отоплението, повторно включване няма да има.


27-годишен страда от тежка форма на диабет, нуждае се от лечение с инсулинова помпа | | 19.04.2013 02:46 | Вяра | стр. 7 | Весела СУКАЛИНСКА

27-годишният Пламен Желев страда от тежка форма на диабет и се нуждае от лечение с инсулинова помпа. Младият мъж дойде в редакцията на "Вяра" с надежда повече хора да научат за коварното заболяване и с молба за помощ.

Пламен боледува от 14годишен, а заболяването му води до все по-прогресивни усложнения. Той е напълно инсулинозависим. Уморява се лесно, замайва се, а често се среща и другата крайност, при която има сърцебиене, изпотяване, залитане, омекване в крайниците и губене на съзнание. Пламен се нуждае от лечение с инсулинова помпа. Тя е на стойност 10 (XX) лв., а консумативите за нея месечно възлизат на около 1500 лв. Инсулиновите помпи и консумативите за тях обаче не се поемат от НЗОК .

Цената е непосилна за младия мъж, който е родом от Сливен, но от известно време живее в Благоевград. Той обяснява, че в държави от ЕС като Германия, Италия и Великобритания помпите и консумативите им се поемат от здравните фондове.

Желанието на Пламен е да помага на хората с неговата съдба, като ги запознава с новите методи на лечение. "Аз дори и да страдам, се опитвам да се боря, тоест моята борба не е само моя, а и на обществото, тъй като това е социалнозначима болест", коментира Пламен. Той е убеден, че ако повече хора му помогнат според възможностите, ще успее да се пребори с коварното заболяване. Досега е правил всичко по силите си да спазва диета и предписаното му от докторите.

В Благоевград го довела любовта към девойка, с която се запознали покрай събирането на средства за лечение. Приятелката му Десислава Спасова страдала от тежко късогледство и също се нуждаела от средства. Родителите й обаче попречили на [тяхната връзка. Пламен останал да живее на квартира в квартал "Грамада" в Благоевград. Всеки месец плаща по 100 лв. за квартирата. Родителите му помагат с каквото могат. Безработен е, болестта му пречела да си намери работа. Досега е събрал едва 2000 лв., но те са му крайно недостатъчни.

Всеки, който иска да помогне на младия мъж, може да изпрати дарителски есемес с текст DMS ZHELEV на единен дарителски номер 17 777. За всички оператори таксата е 1,20 лв. с ДДС.


Емил Гущеров гарантира запазване на валутния борд и АЕЦ „Козлодуй", Иван Ибришимов: Ще разкрием 250 000 нови работни места, премахваме лимитите за направленията и делегираните бюджети за болниците | | 19.04.2013 02:46 | Вяра | стр. 1; 4 | Мария ПЕТРОВА

7 от кандидат-депутатите на основните политически партии от региона присъстваха на работната среща, организирана вчера от Регионалния съвет на КНСБ в Дупница. По предложение на председателката на синдиката Тодорка Дамянова вижданията на регионалните представители на основните политически партии относно бьдещото управление на страната пред синдикалния актив представиха кандидатите за народни представители от ГЕРБ Емил Гущеров, Радослава Чеканска и Калин Гелев, Иван Ибришимов и Станислав Павлов от "Коалиция за Бьлгария", Владимир Владимиров от ЛИДЕР и Славчо Павлов от "Движение Бьлгария на гражданите". "Една от основните насоки в нашата програма от икономическа гледна точка е запазване на плоския даньк от 10 %, който е най-ниськ в Европа и дава вьзможност за привличане на различни инвеститори, виждайки добрите условия, които са създадени. Имаме предложение за фирмите, които не забавят своите плащания към дьржавния бюджет, ДДС да може да бьде вьзстановен до 7 дни. Гарантираме запазването на валутния борд до влизането на Бьлгария в еврозоната", каза Емил Гущеров. От името на партията вторият в листата на ГЕРБ с цел разрешаване на проблема с монополите се ангажира при спечелване на вота в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията и потребителите да има граждански представители.

"Целта е да има прозрачност, за да може, когато се определят цените в ЕРП и ВиК дружествата, да има прозрачност и да бьдат защитени интересите на гражданите. В областта на енергетиката предвиждаме да бьдат запазени 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", защото видяхме, че произвежданото количество ток е достатъчно. Благодарение на преговорите, които правителството на ГЕРБ води с ЕС, са предвидени 32 млрд. лв., които ще влязат в българската икономика. Добрата новина е, че Кюстендил и Дупница са включени в Програмата за развитие на селските райони. В предишния програмен период това беше пропуснато и неслучайно малките населени места в двете общини имат проблеми с инфраструктурата", допьлни Гущеров.

Иван Ибришимов, който е втори в листата на "Коалиция за България", посочи, че изграждането на инфраструктура не бива да е за сметка на социалните придобивки за населението. Социалистите обещават повишение на минималната работна заплата до 450 лв. в края на мандата, премахване на данька върху минималната работна заплата, ежегодно осъвременяване на пенсиите, които до края на мандата да се доближат до прага на бедността, целеви помощи за първокласниците в съответствие с минималната работна заплата, близо 250 000 нови работни места, премахване на лимитите за направленията и делегираните бюджети в болниците, както и субсидиране на държавните болници от държавата. "Недопустимо е да се позволява още закриване на болници ", допълни кандидат-депутатьт. Славчо Павлов посочи, че няма шанс партиите и политиците, управлявали страната досега, да защитават интересите на гражданите. Според него това е така, защото партиите са се превьрнали в политико-икономически групировки и те защитават интересите на техните спонсори и олигарсите. Коментарите са, че Павлов забравя, че е издигнат от формация, която номинира кандидат-депутати, подкрепяни от приближени на осъдените Братя Галеви. Той върти бизнес в кафе "Театъра" на пъпа на Дупница с адвоката на Галеви - Йонко Гергов. Заведението му е предоставено срещу изгоден наем от бившия зам.кмет в екипа на Атанас Янев Силвия Балинова, в качеството й на председател на читалище "Зора". Балинова бе говорител на формацията на Галеви. С отрицателен знак бе коментиран и фактът, че на срещата не присъства вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, който се очакваше да дойде и това бе официално обявено от регионалното ръководство на синдиката.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

Свързани:

Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconПроф. Никола Владов пред „Знаме": в пазарджик навлязох смело в голямата хирургия | Пред „Знаме" професорът си спомни именно за тези години: | 01. 02. 2013 03: 14 | Знаме | стр. 1; 5 |

Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconТрансплантираха стволови клетки на Филип | | 15. 02. 2013 06: 40 | Знаме | стр. 11 |

Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconИзбираме лекар и екип ако не сме доволни от назначените ни | | 15. 05. 2013 01: 45 | Знаме | стр. 2 |

Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconСрещу подсъдимият Ф. М. М. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4, във вр с чл. 198 ал. 1, вр с чл. 29 ал. 1 б "А" и"Б" от нк за това,че при
Ххх cristal Wave”, 1 бр крем за ръце „Ромашка”, 1 пакет мокри кърпички марка „Карина”, всичко на обща стойност 83. 80 лв от владението...
Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconЗакон за местното самоуправление и местната администрация
Сборник закони апис, кн. 12/91 г., стр. 116; кн. 4/95 г., стр. 7; кн. 8/95 г., стр. 66; кн. 11/96 г., стр. 93; кн. 4/98 г., стр....
Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconЗакон за местното самоуправление и местната администрация
Сборник закони апис, кн. 12/91 г., стр. 116; кн. 4/95 г., стр. 7; кн. 8/95 г., стр. 66; кн. 11/96 г., стр. 93; кн. 4/98 г., стр....
Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconЗакон за административните нарушения и наказания
Апис, кн. 11/91 г., стр. 72; кн. 1/92 г., стр. 5; кн. 9/92 г., стр. 219; кн. 12/95 г., стр. 9; кн. 3/96 г., стр. 88; кн. 2/98 г.,...
Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconЗакон за административните нарушения и наказания
Апис, кн. 11/91 г., стр. 72; кн. 1/92 г., стр. 5; кн. 9/92 г., стр. 219; кн. 12/95 г., стр. 9; кн. 3/96 г., стр. 88; кн. 2/98 г.,...
Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconЗакон за държавните такси
Апис, кн. 1/91 г., стр. 216; кн. 8/91 г., стр. 224; кн. 9/95 г., стр. 15; кн. 12/96 г., стр. 24; кн. 10/97 г., стр. 32; кн. 7/2002...
Помогнете с памперси и мокри кърпички | | 19. 04. 2013 02: 47 | Знаме | стр. 2 | iconЗакон за държавната собственост
Сборник закони апис, кн. 6/96 г., стр. 102; кн. 8/97 г., стр. 43; кн. 9/97 г., стр. 210; кн. 1/98 г., стр. 156; кн. 11/98 г., стр....
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом