Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05
ИмеМедия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05
Дата на преобразуване02.05.2013
Размер121.75 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://old.kab.bg/press/November_2005/2 11 05.doc
Медия мониторинг по тема:


Архитектура


02.11.05

***

Богдан Томалевски е носител на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" т. г. Архитектът бил избран сред 40 номинирани творци. По негов проект са издигнати едни от най-известните сгради в София като резиденция "Бояна" и централата на КНСБ, както и жилищните комплекси "Младост" и "Червена звезда". Наградата ще му бъде връчена от премиера Сергей Станишев на 14 ноември. Нейни носители досега са били Вера Мутафчиева, Йордан Радичков, Светлин Русев, Стефан Данаилов и Христо Христов.

в. 24 часа - стр. 4Върнаха на пост ген. ПешлеевскиГенерал Радослав Пешлеевски се връща в държавния строителен бизнес, но този път в транспортното строителство. Със заповед на министър Петър Мутафчиев той е назначен в борда на държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Преди няколко години генералът бе шеф на Строителни войски. В борда влизат още Тодор Кондаков, който е шеф на поделение "Печатни издания"

на БДЖ, и Георги Николов. За членове на съвета на директорите на пристанището в Русе пък са назначени заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова, Катя Атанасова, финансов директор на министерството, Ибриям Ахмедов и Веселин Заяков. Изпълнителните директори и на двете дружества - Цветан Гогов и Николай Найденов,запазват своя пост.

в. 24 часа - стр. 9

Джулиън Едуьрдс, генерален директор на „Тишман мениджмънт къмпани": Отворени сме към нови проекти


Албена ПИНО


Какви размери на инвестиции планирате в рамките на 2006 г?

- Трудно е да говорим в цифри. Плани­раме да изпълним 1/3 от строителството на Sofia Airport Center, което би възлязло на около 25 млн. евро. Освен това трябва да завърши първата фаза от строителство­то на „Жилищен парк София" (Residential Park Sofia), за което планираме инвестиции около 15-20 млн. евро. Сградата на Ти Ен Ти струва 1.5-1.6 млн. евро. Отворени сме към разработване на други проекти, така че можем да очакваме общи инвестиции в размер на 50-60 млн. евро през следващата година. Планирате ли други проекти в близко бъдеще, или ще се ограничите с трите, които споменахте?

- Засега все още проучваме възможностите, но на­истина смятаме да разширим дейността си в България.

Освен в района на София насочваме инте­реса си и към други градове като Пловдив, Стара Загора, Русе.

А Черноморието?

- Също.

Според брокерите на недвижими имоти непрекъснато се засилва търсенето на модерни складови площи, каквито ще предлага Sofia Airport Center, а някои от изброените места са ключови локации за логистични центрове. Смятате ли да про­дължите с инвестициите в проекти от този сегмент на строителството?

- Да, не изключваме възможностите за инвестира­не в нови логистични центрове, но за момента вижда­ме бъдещите си проекти главно в областта на търгов­ските площи.

в. Дневник – стр. IИзграждането на обходен път на Габрово се бавиТеодора ДЕДЕВА


Сумата от 1.4 млн. лева, отпусната от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД за изграждането на обходния път на Габрово при село Поповци, може да остане неусвоена. За това информираха от областната администрация, уточнявайки, че причината е, че фирмата изпълнител "Пътни строежи" - Велико Търново, не работи на обекта. Областният управител Николай Григоров се срещна с ръководителите на фирмите, работещи по обходния път - "Пътни строежи" и „Мостстрой" АД, клон Велико Търново.

Директорът на фирма „Пътни строежи" обяснил, че договорът с Изпълнителна агенция „Пътища" е сключен още през 2000 г., но финан­сирането е било неритмично, което не е позволило да се изпълнят всички технически изисквания. Като причина за забавяне на строителството той изтъкнал още лошите ме­теорологични условия. На редовния си брифинг кметът на Габрово Бого­мил Белчев каза, че има още един обективен проблем там - трасето на пътното платно преминавало през изключи­телно слаби земни почви. Участъкът бил много тинест, в резултат на което калта из­плувала над валираната ка­менна фракция. Заради това преди година бяха спрени строителните работи с идея­та да се намери някакво про­ектно решение.

„Общината губи страшно много. Най-малкото, което губи, са тези 1.4 млн. лева. По-страшното е рискът да не се завърши един обход, който сме започнали отдавна и кой­то е много важен за Габрово", каза още кметът.

в. Дневник – стр. XСключени договориГБС- Инфраструктурно строителство" ще ремонтира пътя Ботевград - Витиня

„ГБС - Инфраструктурно строителство" АД - София, ще ремонтира и възста­новява път 1-1 в участъка Ботевград - Витиня. Целта е да бъдат отстранени щетите от бедствия и аварии, укрепителни мероп­риятия на свлечени пътни насипи, възстановяване на аварирали водостоци, ремонт на подпорни стени, разчистване свлачища и срутища, възстановяване

принадлежности - банкети, пътни окопи, еластични стоманени огради, ремонт ная асфалтови настилки. Общата стойност на дого­вора е 833 254 лв. без ДДС.

в. Дневник – стр. X

Строежът на Дунав мост 2 тръгва през лятото на 2006 г.


Договорът с компанията, която ще построи Дунав мост 2 при Видин и Калафат, ще бъде сключен през лятото на 2006 г. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на Седмия икономически форум за Югоизточна Европа, който се проведе в София вчера.

Проектът е на стойност 226 млн. евро и е финансиран от Европейската инвестиционна банка, държавния бюджет, както и от предприсъединителни фондове на Европейския съюз (ЕС). Списъкът с късата листа на фирмите, които желаят да участват в строителството на Дунав мост 2, ще бъде изпратен с подобрения в средата на ноември тази година. Очаква се до средата на идния месец да бъде избрана и фирма консултант по проекта, каза министърът на транспорта.

Петър Мутафичев е категоричен, че поради сложните процедури за избор на фирма, която ще строи моста, реалното му изграждане няма да започне преди есента на следващата година. Очаква се строителството на Дунав мост 2 да завърши през 2010 г.

До края на 2005 г. ще започне електрифицирането на първите 37 км от жп линията Пловдив-Свиленград, което е българският участък от европейския транспортен коридор №9.

Общо проектът е на стойност 340 млн. евро и трябва да бъде завършен през 2009 г. след като линията бъде пусната в експлоатация, максималната скорост на влаковете, които пътуват по нея, ще се вдигне до 160 км/ч.

в. Монитор – стр. 17Общината налива 15 млн. лв, на „ИнжстройОбщина Варна е подписала договор на стойност 15 млн. лева, без ДДС с "Инж-стройинженеринг" ЕООД, съобщи радио Варна. Договорът е сключен на 26-и април и е валиден до 31 декември 2007-ма г. По тази процедура има подписани още 3 договора за строителство с други фирми - с "Автомагистрали -Черно море" АД за 4.5 млн. лв., с "Хидрострой" АД за 10 млн. лв. И с "Пътища и мостове" ЕООД за 9 млн. лв. Всички суми са без ДДС. Солидната поръчка е за ново строителство,реконструкция, аварийни ремонти и рехабилитация на уличната мрежа на територията на община Варна. В сряда се очаква да стане ясно дали "Инжстройинженеринг" ще получи и парите за чистенето на снега в центъра на Варна за следващите 4 зими.

в. 24 часа - Варна - стр. 1Строят хипермаркет в завод „Струма"Хипермаркет ще бъде изграден в пернишкия завод „Струма". Магази­нът ще заема половина­та от площта на забода. Немската верига „Кауфланд" ще вложи 6 млн. евро за изграждане на хипермаркета. Чужденци­те купили в края на мина­лата седмица 13,6 дка, върху които са разполо­жени 10 производствени сгради. Повечето от тях са били спомагателни це­хове. Сградите ще бъ­дат разрушени, за да за­почне строителството на хипермаркета. Търговският обект ще бъде с обща площ 4500 кв. м. Предвижда се и изгра­ждане на паркинг с над 200 места. Ще бъдат от­крити между 100-150 ра­ботни места, твърдят инвеститорите. Хипермаркетът ще трябва да бъде построен за осем месеца. „Кауфланд" е част от групата ЛИДЛ-ШВАРЦ, която е най-бързо експандиращата верига в Източна Европа, твърд­ят от компанията.

„Бесттехника - Стру­ма", която е собственик на завода, запазва соб­ствеността си върху ос­новния производствен корпус, административ­ната сграда и кино „Ме­талик", както и върху останалите 14,4 дка зе­мя. Производственото оборудване се монтира в „Бесттехника-Тежко машиностроене". Пред­приятието се намира в Радомир и принадлежи на собствениците на „Бесттехника-Струма". От началото на година­та персоналът вече е прехвърлен там.

в. Труд – Пирин – стр. 4

Новото летище София ще е готово след 1 година


Христо НИКОЛОВ


Новото софийско летище ще бъде готово за експлоатация чак през септември 2006 г. Това съобщи вчера транспортният министър Петър Мутафчиев. Новият терминал на летището ще е готов през юли, а новата писта - през септември. "Това са нашите очаквания за началото на експлоатацията на двата обекта - тези срокове не са залегнали в никакъв документ или договор", поясни той.

Засега официално поетите ангажименти от страна на строителя на терминала - "Щрабаг", са все още 31 август 2005 г. Неофициално се знае, че до края на годината терминалът ще бъде готов, но без ниското строителство около него. Вероятно след оборудването на терминала с техника ще има поне два месеца изпитания на сградата.

Заради многократните отлагания на крайния срок в момента транспортното министерство търси външна фирма, която да прегледа основно договора за строителство и едва след това ще се пристъпи към преговори с "Щрабаг" за плащане на дължимите неустойки. По договор те са до 10% от стойността на целия проект, който е малко над 110 млн. евро.

Възможността през септември догодина новото летище да бъде използваемо намалява обаче и заради проблемите около строителството на път до него. В тазгодишния бюджет на министерството бяха заложени 12 млн. лв. за такъв участък, които обаче не бяха усвоени заради съдебни спорове със собствениците на имоти. Те са прехвърлени в бюджета за 2006 г., каза вчера транспортният министър.

в. Сега – стр. 7

250 000 сделки с имоти


2005-а се очертава да е най-успешната година за всички времена за българ­ския пазар на имоти. За първите 9 месеца на годи­ната са сключени над 200 000 сделки с недвижима собственост при 196 000 за цялата 2004 г. Данните из­несе вчера изп. директор на „Адрес" Теодора Ивано­ва на Българския икономи­чески форум в НДК.

Пазарът ври и кипи

Заветната кота 200 000 е паднала още през септем­ври. А обикновено специа­лизираните агенции отчи­тат най-много покупко-продажби в последните 3 месе­ца на годината. За сравне­ние, през декември 2004-та са сключени близо 30 000 сделки. Ако пазарът завър­ши силно и през тази годи­на, може да се очаква че общият брой на сделките ще мине 250 000. Само допреди няколко го­дини брокерите брояха за успешна година, в която се сключват над 100 000 сдел­ки. Тази граница за първи път бе надхвърлена през 1996 г., но последва разру­шителната за икономиката хиперинфлация, след която пазарът не можа да се съ­вземе дълго време. Дъното бе отбелязано през 1998 г., когато бяха изповядани едва 65 179 покупки. След това пазарът посте­пенно се съвземаше, за да се стигне до суперуспешната 2004 г. Цените се успокоиха

Въпреки двуцифрения ръст на сделките, цените на имотите вече се успокоиха напълно, отчитат експерти­те в бранша. „Трайно се забавя ръстът във всички областни цен­трове, като сега по-бързо растат цените в малките градове", коментира Тео­дора Иванова. В най-актив­ните градове - София, Вар­на, Бургас и Стара Загора, повишението на цените е по-ниско от средното за страната. Забелязва се и лек спад в цените на панел­ните апартаменти, чиито цени скочиха 2-3 пъти от есента на 2002 г. насам.

Чужденците и българска­та диаспора зад граница стават все по-силен фактор на пазара. Чужденците са активни на жилищния па­зар встолицата, докато гур­бетчиите действат във всички сегменти на пазара, особено по морето.

Прогнози

За 2006 г. прогнозите на анализаторите съвпадат почти изцяло. „Със сигурност ще про­дължи поскъпването на лук-созните-имоти в престижни райони", коментира Деян Кавръков, шеф на Агенция­та за дипломатически имо­ти в страната, бившето БОДК. В този сегмент се очаква ръст на цените с око­ло 15%. Най-скъпите сдел­ки с апетитни имоти се из­вършват на нива 1000-1200 евро на квадратен метър, обяви Кавръков. Имало и единични случаи около 1500 евро/кв. м, които били по-скоро за „тестване на па­зара".

Опасностите

Свръхстроителството в курортите е проблем №1 за пазара, според управителя на АДИС. Хотелите и ва­канционните селища в Слънчев бряг и Златни пя­съци са 2 пъти повече от капацитета на инфраструк­турата. „Това вече не са ку­рорти, а градове, които имат своите проблеми", обобщи Деян Кавръков.

***

Цената на лукса - индивидуална

Инвеститорът твърдо отказа да съобщи цената, на която се продават апар­таментите. Техният брой ще е 34 плюс три ателиета, като соб­ственикът ще запази част от тях. Стойността на всеки апартамент е строго индивидуална и зависи от обзавеждането, кое­то ще предпочете клиен­тът. По неофициална ин­формация цените започ­ват от 1000 евро на ква­дратен метър, но в опре­делени случаи могат да надхвърлят невероятни­те 3000 евро на кв. м.

***

9 млн. евро за 140 дка земя до летище София

9 млн. евро е броила американската компания „Тишмън" за 140 декара земя на 300 метра от лети­ще София, обяви вчера шефът й Алън Леви. На мя­стото фирмата смята да построи модерен бизнес център, с който ще отвори 1000-1200 работни места.

Общо 65 млн. евро ще инвестира щатската ком­пания в проекта. Комплек­сът ще бъде съставен от бизнес сгради и складове. Строителството ще за­почне през пролетта на 2006 г. и ще продължи 3 години. Общата застрое­ната площ ще бъде около 100 000 кв. метра. „Напоследък България става все по-привлекател­на за международни инве­стиционни проекти, зара­ди бързо развиващата се икономика, предстоящото членство в ЕС и добре обучените и образовани работници", каза Леви. Той очаква потенциални клиенти за площи в ком­плекса да бъдат местни и чужди вериги за храни­телни стоки, спедитори и компании, които търсят офиси и търговски площи близо до летището. „Тиш­мън" проявява интерес и към покупката на сградата на куриерската фирма Ти ЕнТи. Новият терминал на ле­тище София ще бъде готов не по-рано от юли 2006 г., а пистата - през септем­ври, прогнозира вчера транспортният министър Петър Мутафчиев на инве­стиционния форум. По до­говорите с изпълнителите „Щрабаг" и „Мат ад Мак" пусковият срок за двата обекта бе септември т. r.ln

***

Бургас е начело по жилищно строителство

По строителство на нови жилища Бургас изненад­ващо задминава първенци­те по цени София и Варна, сочат данните на нацио­налната статистика.

От началото на 2005 г. в Бургаско са издадени раз­решения за 673 жилищни сгради. За същия период във Варна са започнати 552 обекта, а в столицата „едва" 536. Близо 60% от новото строителство е съсредото­чено в 5 града - София, Вар­на, Бургас, Пловдив и Ста­ра Загора. Темповете са внушителни - само за 6 ме­сеца са одобрени проекти­те на 3680 жилищни сгради с обща площ над 2 милиона квадратни метра.

В резултат на пазара ще се пуснат 15 123 нови жи­лища за продажба - апар­таменти и къщи. До края на годината се очаква тази ци­фра да надхвърли 30 000 - нов рекорд за демократич­ните години на България.

Строителството на жи­лища вече се доближава до нивата отпреди 1989 г. Тогава в цялата страна се завършваха средно по 30 -40 хиляди жилищни сгради на година. Решаващ се оказал Декемврийският пленум на ЦК на БКП през 1972 г., когато е взето ре­шение за ударно домостроителство. Само в десе­тилетието от 1981 до 1990 г. у нас са построени 666 490 жилища, 200 000 от които са в София. Общият брой на апарта­ментите и къщите у нас е 3,7 милиона. Над 2,3 млн. са в градовете и по-малко от 1,4млн.-вселата. Ведно жилище живеят средно по 2,11 души. Най-обезлюдени са селата в Пернишко и Габровско. Най-масовите апартаменти са двустайни -1,227 млн.

***

В Банско всяка къща е хотел

В зимния туристиче­ски център Банско в Бъл­гария всяка нова сграда е хотел, пише македон­ският вестник „Вечер" във вчерашния си брой. Все по-трудно могат да се забележат къщите на местното население, за­крити от масивните сгра­ди. Толкова бързо се строи, че понякога не можем да улучимточния път до домовете си, ка­зали банскалии пред в. „Вечер".

В повечето нови хоте­ли всяка стая е със звукоизолация, климатик, парно отопление, мини-бар и безжичен достъп до интернет, отбелязва вестникът.

Хотелите имат и лук­созни ресторанти и ба­рове, дискотеки и клубо­ве. В някои от тях има и тайландски масажи. За 20 минути в римска баня се плащат 52 лв., а пре­стой в „тайствена баня" с хубави дами струва 45 лв. за същото време, твърди македонският ежедневник.

Интересът към град­чето е огромен, а дока­зателство за това е из­граждането на 30 нови хотела. За предстоящия зимен сезон ще има на разположение 8000 ле­гла, а догодина 10 хиля­ди, отбелязва издание­то.

***

Румънският пазар дърпа пред нашия

Румънският пазар на недвижимости е най-раз­вит в региона и засега е по-атрактивен от българ­ския. Това бе изтъкнато в няколко доклада на Ико­номическия форум в НДК. Северните ни съседи са абсолютен хит при между­народните инвеститори най-вече заради по-мно­гобройното население (21,7 млн. души) и по-висо­кия стопански растеж (8,3% за 2004 г.). Там вече има няколко мола (огром­ни центрове с магазини) в Букурещ и Тимишоара, докато у нас още не е от­крит нито един. Румънците привличат повече чуждестранни ин­вестиции от нас, особено след като въведоха пло­сък данък от 16%, смята управителят на АДИС Деян Кавръков. По негови данни доходността от жи­лищни имоти в региона е най-висока в Букурещ (9%), следвана от София с 8,5%. Румънската столица бие българската основно заради по-високите нае­ми. В София средните нае­ми при жилищата са меж­ду 3,25 и 5,25 евро на ква­дратен метър, докато в Бу­курещ са 11 евро на ква­драт. При офис-площите Бъл­гария и Румъния са рамо до рамо, съобщи Валери Вълчев, управител на ком­панията за бизнес-имоти „фортън". По-скъпи са на­емите в Букурещ - 240 евро годишно за кв. м спрямо 150 евро средно за София. Нашата столица бие ру­мънската само при търгов­ските площи. Доходност­та от магазини, разполо­жени в топместа, е 11 % в София и 10% в Букурещ. Годишният наем на скъпи­те магазини у нас стига 1300 евро на кв. м., а в Букурещ - 840 евро.

в. Труд – стр. 2 – 3

Свързани:

Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 07. 01. 07
Не раздухвай застрояването върху гробищата, предупреждавали по телефона бургаския лидер на герб
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия Мониторинг по тема: Архитектура 26. 09. 05
Ели Егоси, изпълнителен директор на "Мол София": Скоро софиянци ще казват "Хайде да се видим в мола"
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 11. 10. 05
Главният архитект на Со­фия Стоян Янев и временният му заместник преди година Георги Бачев ще застанат пред съда по об­винения в...
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 09. 01. 07
Зимният сезон в Банско е в разгара си, а курортът продължава да прилича на огромна строителна площадка, на която се трудят почти...
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 18. 09. 05
Още във вторник сутринта ще започне строителството на софийското метро от "Интерпред" към Младост. Това каза вчера и д кметът на...
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 17. 09. 05
Същевременно търсенето в „Иван Вазов продължава да се увели­чава заради комбинация­та от добра инфраструкту­ра, достатъчно зелени...
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 08. 01. 07
Договори за над 11,8 млрд лева без ддс са сключени през миналата година за до­ставки, услуги и строител­ство, сочи статистика на...
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 22. 09. 05
Джевдет Чакъров. Най-големият проблем била липсата на подробни устройствени планове на из­браните терени, без които законът за отпадъците...
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 08. 09. 05
Сглобяеми дървени къщи със 150 г живот може да построи шуменската фирма "Анияк", ако бъде избрана от общината да възстановява домовете...
Медия мониторинг по тема: Архитектура 02. 11. 05 iconМедия мониторинг по тема: Архитектура 07. 10. 05
София. Изпълнителна агенция "Пътища". Краен срок за оферти за строителство на автомагистрала "Люлин". 13 октомври К. к. "Албена"....
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом