09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб
Име09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб
страница1/10
Дата на преобразуване01.05.2013
Размер0.9 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://77.70.0.65/doc13/press/News_09.04.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
09.04.2013

НСОРБ


Свищовски вицекмет стана шеф на комисия на НСОРБ

svishtov-info.net, Понеделник, 08 Април 2013

Заместник-кметът на община Свищов Пламен Александров е избран за председател на Постоянната комисия по образованието, науката, въпросите на децата, младежта и спорта към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Сдружението има същата структура като Народното събрание и идеята е да се повтори почти изцяло законодателният орган, а изборът е голямо признание за нашата община и за нейната работа, коментира Пламен Александров. По думите му по този начин на национално ниво се оценява фактът, че образованието е приоритет за община Свищов.


Управителният съвет на НСОРБ заседава в Перник

pernikmedia.net 08.04.2013

На 5 април в Перник се проведе заседание на УС на НСОРБ. В него взеха участие 12 членове, а с още двама имаше пряка телефонна връзка. Освен членовете на УС на НСОРБ, присъстваха: областният управител на Перник-Иво Петров, председателят на Общинския съвет на Перник-Владислав Караилиев и кметовете на Радомир и Брезник. Кметът на Перник и член на УС на сдружението - Росица Янакиева, запозна присъстващите накратко с Перник и региона. Тя подчерта неимоверните усилия, които общината положи, за да се справи с последствията от земетресението на 22 май 2012г.

Председателят на сдружението-Тодор Попов, кмет на Пазарджик, информира членовете на управителния съвет, че Агенцията за чуждестранни инвестиции са отправили молба към сдружението да представи информация за обекти, дейности и територии, които биха могли да представляват интерес за крупни инвестиции. Това означава, че всяка община трябва да прецени какво би искала да презентира пред чуждестранните инвеститори.

Кметовете изслушаха анализът за изпълнението на бюджетите на общините за 2012г В него беше изтъкната негативната тенденция на непрекъснат спад на дела на общинските бюджети в брутния вътрешен продукт и консолидирания бюджет на страната. Анализът показа, че подобни ниски нива страната ни непомни от много години. Става въпрос за дял на общинските бюджети под 5% в брутния вътрешен продукт и под 15% в консолидирания държавен бюджет. Изводът, който се налага от този анализ е, че продължава централизацията в страната на фона на всички твърдения на управляващите, че се полагали усилия за децентрализация на управлението. За сравнение, в страните от ЕС тенденцията е далеч по-различна и то в посока на децентрализацията. Другата тревожна тенденция е намалението на собствените приходи в общинските бюджети, което затруднява осигуряването на услугите за населението и дейностите, които общините са длъжни да осигурят на населението.

На заседанието бе изтъкнато, че от 6 местни данъка, на практика 2 от тях са про форма заложени в общинските бюджети. Това се отнася за данък наследство и патентния данък, които са намалели драстично. Другото тревожно заключение, което се налага от анализа на общинските бюджети е, че расте задлъжнялостта на общините към дълговите инструменти.

Радващото е, че въпреки недоимъка, общините активно са разработвали и изпълнявали проекти по европейските програми. В резултат на тях са направени допълнителни инвестиции в общините през миналата година в размер на над 610 млн. лева.

Тодор Попов изрази от името на сдружението категорично несъгласие с отношението на управляващите към местната власт. Поводът за тази реакция бе изпратеното от служебния финансов министър заплашителното писмо до кметовете в страната. В него финансовият министър ги предупреждава, че ако не се издължат към държавната хазна, могат да бъдат дадени на прокуратурата. „Време е управляващите, които и да са те на власт, да разберат, че местната власт в България е независима и тя не може да се управлява с писма или по този начин да се опитваме да решаваме финансови или каквито и да е други проблеми. Затова смятам да бъдем категорични при отстояването на интересите на местната власт", заяви председателят на НСОРБ. Той предложи да се изпрати писмо до финансовия министър и да се поиска спешна среща с него, в която да вземат участие представители на Управителния съвет на сдружението, за да се обсъдят някои важни проблеми на общините в България. Решението беше подкрепено единодушно от всички.


Превръщат кметовете в главни счетоводители

Трябва правителство от куражлии за реформи в децентрализацията, заяви председателят на УС на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов

kmeta.bg, 09 април 2013 07:54, Анна Георгиева

- Г-н Попов, доста тревожно звучи анализа на финансовото състояние на общините, който беше изнесен на заседанието на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. Това ли е дъното?

- Достигнахме до 5,3% дял на местните бюджети в брутния вътрешен продукт. Това е абсолютно дъно за страната, то е безпрецедентно. Държавата дава чрез субсидии повечето от парите за общините, на практика тя ги управлява. Затова спешно трябва да започне децентрализация, а този процес бе напълно стопиран през последните години.

- Управителният съвет реши, че ще започне протести, ако следващите управляващи не ви чуят?

- Ние кметовете не сме главни счетоводители. Искат да ни превърнат в такива, тогава защо хората да ни избират? Да си назначат двама счетоводители и един координатор и толкова. Ако искаме обаче да станем нормална държава, която гони някакъв европейски стандарт, трябва да мислим за повече свобода и пари за общините.

- Чуха се идеи за бунтове. На война ли тръгвате?

- На война не, но ще направим всичко необходимо, ако управляващите продължават да се отнасят несериозно към местната власт, да ни вземат на сериозно. До този момент се изчерпаха всички нормални комуникационни и цивилизовани методи. Не може повече така да се продължава. Общините, не само кметовете, а всички ние като граждани на общините, имаме нужда да станем нормална държава с оглед на децентрализацията. Имаме нужда от по-сериозно финансово, а и не само финансово отношение на държавата към общините.

- Колко време ще дадете на новото правителство, за да започне действия за тази децентрализация?

- Не говорим за срокове, а за различна секторна политика в частта за местните власти. Дали ще има такава ще си проличи по разговорите, които ще стартираме веднага след съставянето на стабилен кабинет. Силно се надявам това да се случи, защото е важно за държавата и за всички нас. След това с министър председателя и с ресорните министри – на регионалното развитие и на финансите да седнем и наистина да материализираме в две важни насоки бъдещите ни взаимоотношения. Първата е съживяването на т.нар. Комитет по децентрализация, който сега се нарича Комитет по административна реформа. Това е структурата, която даваше добри решения за поетапната годишна децентрализация на местното самоуправление. И втората – задължително съвсем друг финансов ресурс по отношение на общините в няколко важни аспекта – капиталовите разходите, общата изравнителна субсидия и допълването на държавните трансфери с инфлационен индекс. Всичко това ще си проличи по проектобюджета за следващата година.

- Имате ли вече разчети с колко искате да се увеличат субсидиите?

- Имам, разбира се. Но те са тема на практически разговори с новата власт. Аз и колегите ми искаме да видим различно отношение на следващата централна власт към нас. В крайна сметка сме генерирали много голямо доверие от хората като сме избрани. Не може повече да се продължава така. Това няма да доведе до нищо добро, напротив – ще продължи да нагнетява напрежение и ако то обхване и местната власт, аз съм много притеснен, че може да съсипем държавата. Ние не искаме някакви революционни неща. И другото – държавната изравнителна субсидия от четири години не е пипана. Тя е общо 240 милиона лева, а това е пренебрежимо малко. На нас ни трябват само за съфинансиране на проекти 280 милиона, а за период от три години трябва да реализираме и разплатим проекти за 6,7 милиарда лева. Затова имаме искания. Няма вече накъде, държавата ще се разпадне.

- Заплашвате и с по-крайни мерки, но няма ли ваши колеги да се отдръпнат, за да не скачат срещу собствената си партия, ако тя вземе властта?

- В исканията ни няма нищо политическо. Само аз от всички колеги в УС на Националното сдружение на общините не съм член на политическа партия. Всички други са и има представители на трите големи партии. Но всички сме единни в исканията си. Ако бъдещите управляващи не осъзнаят необходимостта от бързи мерки, ще предприемем всички възможни действия. Дори и крайни. Не искам да звучи като заплаха, но да знаят, че повече компромиси няма да правим.

- Какви са Вашите лични очаквания - следващото правителство ще ви чуе ли вас кметовете?

- В България е дошло времето на куражлиите. Искрено се надявам в следващото правителство да са куражлии момчета, иначе улицата пак ще се наложи. На всички е трудно, но тук говорим за предпазване на държавата от пълен разпад. Засега единственото устойчиво нещо са общините.


Ловеч показа добри практики в администрирането на местните данъци пред общини от Косово

lovechtoday.eu 09.04.2013 10:48

Добри практики в администрирането на местните данъци и в събираемостта показа вчера община Ловеч пред общини от Република Косово, информират от кметството. Акцент на презентацията бе данъкът върху недвижимите имоти. За администрирането му от общините говори директорът на дирекция „Местни приходи“ в община Ловеч Христо Тотев. Той обясни, че имотният данък в България се събира от общинските администрации от 2006 г., дотогава той се администрира от държавата, че приходите от данък сгради постъпват в бюджета на общината, на чиято територия е имотът. Тотев запозна гостите с това кой определя размера на данъка върху недвижимите имоти, кои са данъчно задължени лица, кои имоти се освобождават от данък, какви са сроковете за плащане и какви са въведените в община Ловеч улеснения за данъкоплатците при плащане на данъка. Той фокусира презентацията си и върху мерките за постигане на по-висока събираемост на приходите, както и как се подхожда при принудителното събиране на задълженията.

В момента в Косово данъкът върху недвижимите имоти се администрира от държавата. Там обаче също предстои процес на финансова децентрализация на общините и разширяване на собствената им приходна база.

Гостите от Косово проявиха сериозен интерес към всички данъци, администрирани от общината, те задаваха въпроси за методиката за изчисляване на местните данъци въобще, както и за какви разходи се използват приходите от тях. Поискаха да разберат каква е разликата между публичната общинска собственост и частната общинска собственост, как се формира бюджетът на общината.

Представителите на общини от Косово и на Асоциацията на Косовските общини са у нас по покана на Националното сдружение на общините в Република България. Те са в страната от 7 до 12 април. В Ловеч ги посрещнаха кметът на общината Минчо Казанджиев и зам.-кметът Ертан Хасан.


Владимир Москов ще представлява общините в Обществен съвет към МТСП

9 април 2013 11:01 | Дарик Благоевград |

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов ще представлява общините в Обществен съвет към Министерството на труда и социалната политика, съобщават от пресцентъра на общинската администрация в Гоце Делчев. Той, заедно с кмета на Казанлък Галина Стоянова, са двамата представители от името на общините, които ще участват в този Обществен съвет.

Те са избрани по време на проведеното в края на миналата седмица заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.


ОБЩИНИ

ФОКУС

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов дари 30 тома литература на българската църква в Одрин

09 април 2013 | 09:33 | Агенция "Фокус"

Одрин. По инициатива на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, група от Общинската администрация и родолюбиви граждани посети българската църква „Св. Георги” в Одрин. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Посещението бе по повод честванията на 100 години от Балканската война и Одринската епопея. Петя Найденова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности” подари от името на кмета 30 тома българска литература, част от които предостави директорът на НМ „Васил Левски” Дора Чаушева. Сред книгите са Тефтерчето на Левски, биографични книги за Апостола, юбилеен календар, тематичен календар с икони „Небесните покровители на България”. Групата разговаря с отец Александър Чъкърък, който е свещеник в българската църква и съпругата му Мария. В храма функционират библиотека, музей и читалище, които се посещават ежедневно между 10 и 20 групи българи.


Кметът на Добрич Детелина Николова: Набелязани са мерки за удовлетворяване исканията на работещите на Кооперативния пазар

09 април 2013 | 09:49 | Агенция "Фокус"

Добрич. Кметът на Добрич Детелина Николова е провела неформална среща с работещите на Кооперативния пазар в града, които неотдавна изразиха своето недоволство от условията, при които работят и пожелаха промяна и съдействие за това от общината, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Варна. Николова е разговаряла с търговците и се е запознала с техните искания, тъй като тя не участва в организираната среща с тях преди седмици поради отсъствие от страната. Вече са набелязани мерки, които Община град Добрич ще предприеме, за да удовлетвори работещите на централния пазар, каза Детелина Николова. Действията ще бъдат в посока на подобряване условията на работа. Вероятно ще има и намаление на таксите, допълни кметът. Възложено е на общински екип от финансисти да преценят различни варианти, тъй като вече е одобрен бюджетът на Общината за 2013 година. Детелина Николова припомни, че все пак съществува необходимост от внасяне на средства като инвестиция за подобряване на средата на работа на пазара. Тази седмица се очаква финансистите да са готови с изчисленията. Възможна е някаква промяна в условията от Наредбата, която ще бъде публикувана на сайта на общината. Всичко това е възможно в навечерието на редовното заседание на Общинския съвет на Добрич в края на месеца. Детелина Николова определи неформалната среща, извън зали и без предварителни уговорки, като много ползотворна, с много позитиви. Тя припомни, че от 2011 година пазарът е взет от общината. „Редно е в тези години ние постепенно да подобряваме условията на труд и работа”, каза Детелина Николова. В разговорите е била включена и темата за участието на търговците като акционери за изграждане на нова визия на този пазар при добра финансова стабилност на общината. Около 60 000 лв. вече са инвестирани за подготовка на идеен проект за обновяване на Кооперативния пазар. На този етап обаче възможността за участие на търговците като акционери е малка, тъй като малцина от тях биха са включили, е станало ясно след разговорите. Ако бъде пусната обява след решение на Общинския съвет, най-вероятно много малко хора ще се включат в търга, каза Детелина Николова и допълни, че това автоматично ще утежни условията, което е свързано с повишаване на наемите и няма да бъде постигнат добрия резултат, към който всички се стремят. /Жулиета НИКОЛОВА


В Бургас представиха проект за подобряване работата на общината

09 април 2013 | 12:58 | Агенция "Фокус"

Бургас.В община Бургас бе представен проектът „Иновативни модели за добро и прозрачно управление в Община Бургас“ осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, предаде репортер на Радио „Фокус"-Бургас. Ръководителят на проекта е Божидар Кънчев, който представи основните дейности. Проектът е с продължителност 18месеца и е на обща стойност 454 090 лв. Ще се изпълнява в партньорство с белгийската община Гент. Общата цел е подобряване капацитета на общинската администрация за добро и прозрачно управление чрез трансфер на европейски опит и добри практики. Специфичните цели са повишаване на информираността на служителите в община Бургас по отношение принципите на добро управление, които са 12 на брой. Проектът ще се разработи в контекста на тези принципи. Основните дейности, първите две за изцяло вътрешни организационни, а същинските са – мониторинг и оценка дейността на общинска администрация, комуникационни процеси и механизми на взаимодействие в община Бургас; проучване на добри европейски практики на комуникационни модели на местната власт за комуникация на държави членки на ЕС; разработване на комуникационна стратегия и план за действие на общината; сформиране и изграждане на капацитетно звено за стратегическа комуникация; разработване и прилагане на интегриран модел за публична комуникация; организиране на голяма представителна международна конференция, която ще е заключителна. Кънчев посочи, че по същността си проектът е консултантски, предполага анализ на цялата дейност на администрацията и най-вече на механизма на вземане на решения и вътрешна взаимовръзка на звената на общината, и от друга страна как се комуникира с външните бенефициенти на общината, а също и да се създаде механизъм за включване на всички заинтересовани страни при вземане на дадено решение. С проекта ще се разработи софтуер и ще се внедри интранет система. „Имаме желание това да стане чисто технически със стартиране на компютър на всяко едно работно място да се зарежда интранет страницата. Предвижда се да има полета, в които ще се качва текуща необходима информация, специално поле ще има, за да се качват всички заповеди и вътрешни правила за работа в общината, Целта е да се избегнат всякакви оправдания за незнание на служителите”,каза Кънчев, който освен ръководител на проекта е и секретар на община Бургас. /Калина ЕНЧЕВА

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

Свързани:

09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб icon11. 04. 2013 нсорб пламен Александров преизбран за председател на читалището
Междувременно стана известно, че Пламен Александров е избран и за председател на Постоянната комисия по образованието, науката, въпросите...
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб icon12. 04. 2013 нсорб чез запозна нсорб с мерки за по-добро клиентско обслужване
...
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб icon25. 02. 2013 нсорб общините са притеснени за плащанията по европроектите. Те осъждат и допълнителното финансиране от бюджета, което са получили определени кметства
Олага през последните дни, за да увери, че политическата криза няма да се отрази върху проектите по европейските програми, опасенията...
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб iconОбщинскисъвет елинпели н
На основание чл. 21, ал. 1, т. 15 от змсма, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Устава на нсорб и във връзка с постъпила Докладна записка...
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб iconПредварителен дневен ред
Отчет за дейността на ус на нсорб през 2002 г докл. В. Узунов председател на ус на нсорб
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб icon27. 02. 2013 нсорб кметът на Търговище ще участва в заседание на нсорб
Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Предстои и дебат, озаглавен „Общините и одитните органи...
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб icon19. 04. 2013 нсорб предстоящи събития в Казанлък за 19 април, петък
Хотел "Зорница". Втората национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините в Република България,...
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб iconОбщо събрание на нсорб международна конференция „общините след кризата – решения и проблеми
Председателстващ: Дора Янкова – председател на ус на нсорб, кмет на община Смолян
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб icon10. 11. 2012 нсорб задълженията на болницата във Велики Преслав са 490 хил лева
Нови пазар, а Комплексния онкологичен център (коц) в Шумен всеки месец трупа задължения от по 130 хил лв. Това бе оповестено днес...
09. 04. 2013 нсорб свищовски вицекмет стана шеф на комисия на нсорб icon25. 03. 2013 нсорб гинка Чавдарова, изп директор на Националното сдружение на общините (нсорб): Най-голямото безпокойство е спрялата децентрализация
Експерт по териториално развитие, местно самоуправление и общински финанси. Завършила е следдипломни квалификации във Франция и сащ....
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом